Ana SayfaDünyaSuriye ordusu Halep’in batısında kontrolü ele geçirdi

Suriye ordusu Halep’in batısında kontrolü ele geçirdi

HABER MERKEZİ – Suriye ordusu, Halep’in batısındaki yerleşim yerlerine girdi ve Türkiye’nin desteklediği grupların elinde bulunan toprakların büyük bölümünü geri aldı.

Suriye’de devam eden operasyonlar kapsamında ordu, silahlı grupların denetimindeki Halep’in batısında bulunan yerleşim yerlerine girdi.

Uluslararası haber ajansı Reuters, Suriye ordusuna operasyon esnasında Rusya’nın havadan destek verdiğini bildirdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Suriye devlet ajansı SANA da bu son gelişmeyi, “Suriye Arap Ordusu, Halep şehrinin çoğu köy ve beldeleri terörden temizleyerek şehri teröristlerin katliamları ve mesken evlerine karşı saldırılarından kurtardı” ifadeleriyle servis etti.

Halep’in eski bir görünümü, 1993 / Fotoğraf: Frederic Soltan

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, Suriye ordusunun “sekiz yıldır bir köy bile alamadıkları bölgede bir günde çok sayıda yerleşim yerini ele geçirdiğini” ifade etti.

Gözlemevi’ne göre 13 kasaba ve köy Suriye yönetiminin hakimiyetine girdi. Şam yönetimi 2012’den beri ilk kez bölgeyi kontrolü altına aldı.

Son hamle ile Halep’i Nubl ve Tel Rıfat’a bağlayan 214 numaralı yolun denetimi de Şam yönetimine geçmiş oldu.

Suriye ordusunun Halep şehrinin batı kesiminde ele geçirdiği yerler Türkiye’nin desteklediği muhaliflerin elinde bulunan toprakların büyük bölümünü oluşturuyor.

Suriye hükümet güçlerinin son haftalarda muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib ve çevresine düzenlediği saldırılar ve neticesinde elde ettiği toprak kazanımları, Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğini zedeliyor.

Esad’a karşı savaşanları destekleyen Türkiye iki hafta içinde 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıların ardından Suriye hükümet güçlerinin geri çekilmesi için ültimatom vermişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye güçlerinin Şubat ayı sonuna kadar gözlem noktalarının gerisine çekilmemesine ilişkin “gereğini yaparız” demişti.

Ankara’nın bu tehdidi sonrası Pazar günü Rus savaş uçakları Halep vilayetinin batısında kalan muhaliflerin kontrolü altındaki kasabalara ağır hava saldırıları düzenledi ve sonuç olarak Esad güçleri bugün kentin batısında kontrolü ele almış durumda.

Esad güçlerinin bu son kazanımları, ülkenin iki büyük kenti Halep ve Şam’ı birbirine bağlayan M5 karayolunda 2012 yılından bu yana ilk defa kontrolü ele geçirmelerini izledi.


Karınca, BBC, Diken

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Koruma altındaki dağ keçileri avcıların hedefinde
Sonraki Haber
CHP kongresinde cinsiyetçi sözlere tepki