Ana SayfaGüncelSüryani Rahip Aho hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla iddianame hazırlandı

Süryani Rahip Aho hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla iddianame hazırlandı

HABER MERKEZİ – 10 Ocak’ta tutuklanıp kısa süre sonra tahliye edilen Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla iddianame hazırlandı. İlk duruşma 19 Mart’ta yapılacak.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 9 Ocak’ta yapılan ev baskınları esnasında gözaltına alındıktan bir gün sonra tutuklanan Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen, gelen tepkiler ve avukatının yaptığı itiraz üzerine 14 Ocak’ta tahliye edilmişti.

Rahip Aho hakkındaki iddianamenin tahliyesinden iki gün sonra, yani 16 Ocak’ta hazırlandığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’in haberine göre Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 20 Ocak günü kabul edilen iddianamede, Aho hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla ceza istendi.

İddianamede Aho hakkında bir itirafçının ifadesi ve jandarma tarafından 2018 yılında “örgüt üyelerinin manastıra girdiğine” dair hazırladığı bir tutanağa yer verildi.

‘İnancım gereği yaptım’ demişti

Rahip, 2018 yılında manastıra gelen örgüt üyelerine yemek verdiğine ilişkin iddiaları inkar etmemiş ancak bunu ‘yardım’ etmek için değil, inancı gereği yaptığını aktarmıştı.

Aho’nun gelen kişilerin örgüt mensubu olduğunu anlaması üzerine ise, manastırdan ayrılmalarını istediği bilgilerinin bulunduğu iddianamede savcılık, bu duruma dair şu değerlendirmede bulundu:

“…örgüt mensuplarını manastır içerisinde görmesine rağmen, herhangi bir müracaatının ve bildiriminin bulunmadığı, bu nedenle şüphelinin devam eden savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu ve şüphelinin suça konu eylemlerinin anılan örgüte ve örgüt mensuplarına fayda sağladığını bilerek gerçekleştirdiği anlaşıldı.”

Savcılık, iddianamede Rahip Aho’ya yönelttiği “örgüt üyesi olma” suçlamasını sadece bu olay üzerinden savunmasına rağmen Aho’nun eylemlerinin “süreklilik ve çeşitlilik arz ettiğinini” ileri sürdü.

Savcılık, Aho hakkında “örgütün hiyerarşisine dahil olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

İlk duruşma 19 Mart’ta

İddianameyi kabul eden Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Rahip Aho hakkında başka soruşturma olup olmadığı yönünde inceleme yapılması ve Müjdat S.’nin beyanlarının tamamının onaylı suretlerinin dosyaya eklenmesini isteyip, ilk duruşma için 19 Mart 2020’ye gün verdi.

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar, Üçköy ve Üçyol’da, 9 Ocak’ta yapılan ev baskınlarında aralarında Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen, Üçköy muhtarı Joseph Yar ve yıllar sonra Türkiye’ye dönen Musa Taştekin isimli Süryani yurttaşların da olduğu 12 kişi gözaltına alınmıştı.

İfade işlemlerinin ardından mahkemeye çıkarılan Rahip Aho “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklanırken, diğer isimler ise ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakılmıştı.

Aho hakkında bir itirafçının ifadesi ve jandarma tarafından 2018 yılında “örgüt üyelerinin manastıra girdiğine” dair hazırladığı bir tutanağın Aho’nun tutuklanmasına gerekçe yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden bir grup avukat, tutuklamaya ilişkin rapor hazırlamak amacıyla dün Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Rahip Aho’yla görüşmüştü.

Rahip Aho’yla yaptığı görüşmeye ilişkin konuşan avukat Mustafa Vefa, rahibin 2018 yılında manastıra gelen örgüt üyelerine yemek vermeyi ‘yardım’ etmek için değil, inancı gereği yaptığını aktarmıştı.

Rahip Aho’nun tutuklanması sonrası kamuoyundan tepkiler yükselmiş, sosyal medyada “#RahipAhoyaÖzgürlük” kampanyası başlatılmıştı.

İstanbul Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı tarafından yapılan açıklamada ise Rahip Aho’nun durumunu görüşmek üzere İçişleri Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirileceği duyurulmuştu.

Aho 14 Ocak’ta tahliye edilmişti.




Önceki Haber
Van'da 13 mülteci donarak yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Tayland'da saldırı: En az 26 ölü