Ana SayfaGüncelTahliyesi beklenirken: Osman Kavala yeniden gözaltında

Tahliyesi beklenirken: Osman Kavala yeniden gözaltında

HABER MERKEZİ – Gezi Davası’nda beraatine ve tahliyesine karar verilmesinin üzerinden sadece birkaç saat geçen Osman Kavala, darbe girişimi soruşturması kapsamında Silivri Cezaevi’nde gözaltına alındı. Kavala’nın yarın sabah savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.

Gezi Davası’nın bugün yapılan altıncı duruşmasında, Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi beraat etti.

Ayrıca İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 840 gündür tutuklu bulunan Kavala hakkında tahliye kararı verdi.

Kavala’nın cezaevinden çıkması beklenirken, hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Osman Kavala hakkındaki gözaltı kararı, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında alındı.

Mahkemenin 18 Şubat tarihli kararıyla, hakkında dava açılan sanıkların beraatine ve tutuklu sanık Kavala’nın tahliyesine karar verildiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

İstanbul Başsavcılığı’nın Osman Kavala hakkında yaptığı açıklama

Savcılığa sevk edilmesi bekleniyor

Kavala, Silivri Cezaevi’nde tahliyesinin hemen ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünden geçilerek Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Kavala’nın yarın sabah savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.

Tanrıkulu: Yargı içerisindeki kavganın boyutunun çok açık göstergesi

Söz konusu gözaltı kararını Medyascope’a değerlendiren CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk durumunu anımsatarak, şunları söyledi:

“Sonuçta kimsenin tahliye edilemeyeceği noktasında bir karar bu. Tıpki Selahattin Demirtaş kararı gibi. Sonuçta bugün Osman Kavala beraat etti ve tahliye oldu. Anladığım kadarıyla Başsavcılık bu tahliye kararını içine sindiremediği ve başka bir mahkemeden de tutuklama kararı almadığı için yeni bir soruşturma başlatmış. Ve o soruşturmadan da gözaltı kararı verilmiş. Bu Türkiye’de hukukun olmadığını ve yargı içerisindeki çekişmenin, kavganın hangi boyutta olduğunun çok açık göstergesi.”

Kavala hakkındaki gözaltı kararından kısa bir süre önce açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Gezi olayının bir kalkışma olarak bu ülkeye verdiği zararı unutmamak lazım” demişti.

Ne oldu?

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Osman Kavala, Gezi Davası’nda tek tutuklu sanık olarak yargılandı.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” de dahil olmak üzere tüm suçlamalardan beraat etti.

Diğer yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 10 Aralık 2019’da Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vermişti.

1’e karşı 6 oyla alınan kararda mahkeme, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına da hükmetmişti.


Gezi Davası’nda karar: Tüm sanıklara beraat, Kavala’ya tahliye




Önceki Haber
Türkiye ile Rusya arasında İdlib görüşmeleri: Taraflardan açıklama
Sonraki Haber
Antarktika'dan Grönland'a: Google Earth fotoğraflarıyla Dünya manzaraları