Ana SayfaGüncelTemelli, Türkiye’de yaşananları Picasso’nun ‘Guernica’sına benzetti

Temelli, Türkiye’de yaşananları Picasso’nun ‘Guernica’sına benzetti

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Türkiye’de yaşananları Picasso’nun Guernica’sına benzetti. Temelli, Hatay Antakya’da valilik önünde “Açım, işsizim; çocuklarım aç” diyerek intihar eden Adem Yarıcı’nın ölümü için de “İnsanlar kendisini yakıyorsa; bu o ülkenin utancıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’e gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

AKP iktidarının Türkiye’nin başına gelen en büyük felaket olduğunu belirten Temelli, iktidarın gün geçtikçe yoksulluğu derinleştirip, işsizliği yaygınlaştırdığını söyledi.

AKP’nin insanlar arasındaki toplumsal barışı var edecek tüm dinamikleri ortadan kaldırdığını ve ayrımcılığı körüklediğini ifade eden Temelli, Türkiye’de yaşananları Picasso’nun Guernica’sına benzetti.

“Hangi alana bakarsanız bu fotoğrafı görebilirsiniz. Türkiye’nin fotoğrafı budur. Fotoğrafa baktığınızda; halklara, topluma, emekçilere, kadınlara karşı açılmış bir savaş var. Bu ülkede yaşananlar, Picasso’nun Guernica’sıdır.
“Bu fotoğrafta herkesin üzerine aslında bir bomba atılmaktadır. Bazen çığ felaketi, bazen deprem, bazen Efrin’de olduğu gibi savaş, işgal, Cizre bodrumları gibi insanların yakılması ya da Gezi gibi. Nereye bakarsanız bakın, toplumun tüm kesimlerine yönelik topyekun bir saldırı söz konusu. Bu saldırılarda, aslında bu ülkenin resmini görebiliyoruz.”

“Demokrasi İttifakı” çağrısı

Ülkenin AKP iktidarından kurtulması gerektiğini belirten Temelli, bir kez daha “Demokrasi İttifakı” çağrısını yineledi.

“Bunu yaparken hem iktidardan hem de bu zihniyetin yeniden kendisini var edemeyeceği yeni bir sistemi var etmemiz gerekiyor. Demokrasi ittifakı çağrımız tam da budur işte. Yani yerel demokrasi ile güçlendirilmiş bir parlamenter sistem. Parlamentoların olması yetmez. Biz o parlamentoları eskiden de gördük. O parlamentolar bu zihniyeti yeniden üreterek buraya kadar getirdi. Biz yerel demokrasi diyoruz. Yani yereldeki kaynakların yereldeki halkın ihtiyaçları için karşılanması ve çözüm üretilmesi projesini ortaya koyuyoruz.”

Hatay Antakya’da valilik önünde “Açım, işsizim; çocuklarım aç” diyerek intihar eden Adem Yarıcı’nın ölümüne de değinen Temelli, bunun ülkenin “utancı” olduğunu söyledi.

“’Çocuklarım aç’ diye insanlar kendisini yakıyorsa; bu o ülkenin utancıdır. İnsanlar açlıktan ölüyor ve kendisini yakıyorsa o durum o kentin utancı, o kenti yönetenlerin sorumluluğudur.”

Bu gidişatın insanları kendisini yakacak hale getirdiğini söyleyen Temelli, “Çığla, depremle, insanların kendisini yakmasıyla bezenen bu ülke fotoğrafından kurtulmak ve bu yangını söndürmenin yegane yolu bu zihniyete karşı durmaktır” diye konuştu.

“Ayrımcı politikalar ve Kürt düşmanlığı”

“Halk bu kadar mağdurken, insanlar bu kadar canından bezmişken, kendisini yakacak hale gelmişken nasıl oluyor da bu sistem hala kendisini yaşatabiliyor? Yolsuzluk, talan, haksız zenginleşme ve her türlü şeye rağmen nasıl oldu da, toplum 18 yıldır bu iktidara katlandı?. Nasıl oldu da, bu ülke topyekun tecrit edilerek açık bir cezaevine dönüştürüldü?  Nasıl oldu da, bu kadar baskı ve zulüm bu derece yükseldi?” sorularını soran Temelli bunun tek bir nedeni olduğunu söyledi:

“Bu da en bariz şekilde ortaya konan ayrımcı politikalar ve Kürt düşmanlığıdır. Toplumu bloklaştırmak, kamplaştırmak, karşı karşıya getirmek ve toplumu büyük bir tehdit altına almakla bu politikayı sürdürdüler. Çünkü bu iktidarın 18 yıldır yeniden yeniden ürettiği tek şey bu.”

Guernica hakkında

Savaş sahnesi denince akla ilk gelen tablolardandır Guernica.

Nisan 1937’de Nazi Almanyası’na ait 28 bombardıman uçağı İspanya’daki Guernica şehrini bombalar.

Bombalama sırasında bine yakın insanın hayatını kaybettiği çok sayıda kişinin de yaralandığı söylenir.

İspanya hükümeti, Paris’teki 1937 Dünya Fuarı kapsamındaki Modern Hayatta Sanat ve Teknik sergisinin İspanya’ya ayrılan bölümünde sergilenmek üzere, Pablo Picasso’ya büyük bir duvar resmi yapmasını ister.

Picasso Guernica şehrini daha önce hiç görmemiştir. Ne saldırıdan önce, ne saldırı esnasında, ne de saldırının ardından.

Picasso, saldırıdan sonraki 15 gün içinde resmi tamamlar.

7,76 m eninde ve 3,49 m yüksekliğindeki Guernica, tuval üzerine sadece siyah ve beyaz renklerde yağlıboya ile yapılmış anıtsal bir tablodur.

Tabloda, ölüm, şiddet, gaddarlık ve çaresizlik sahneleri, bunların asıl sebebi gösterilmeksizin işlenmiştir.

Tablonun siyah beyaz oluşuyla, o dönemdeki gazetelerde yayımlanan fotoğraflara yakınlık sağlanmış, ayrıca savaşın yarattığı cansızlık vurgulanmıştır.

Guernica‘da, acı çeken insanlar ve hayvanlar ile kaos içindeki yıkılmış binalar betimlenmiştir.

Tablo ilk sergilendiğinde adı Guernica değildir; “Çocukların çığlıkları, kadınların çığlıkları, kuşların çığlıkları” diye başlayan Picasso tarafından hızlıca yazılan bir şiirle sunulmuştur:

“Çocukların çığlıkları, kadınların çığlıkları, kuşların çığlıkları, çiçeklerin çığlıkları, ahşabın ve taşların çığlıkları, tuğlaların çığlıkları, dolapların, yatakların, sandalyelerin, testilerin ve kedilerin ve kağıtların çığlıkları, araya karışan kokuların çığlıkları, dumanların çığlıkları…”

Tablo zaman içinde, savaşın yarattığı trajedilerin anımsatıcısı, savaş karşıtı ve barış yanlısı düşüncelerin sembolü haline gelmiştir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KYK Las Tesis dansı yapan kadınları yurttan atıp, burslarını kesti
Sonraki Haber
Mardin'de yangın: Bir kadın ve üç çocuğu yaşamını yitirdi