Ana SayfaGüncelTTB Başkanı Adıyaman’dan ‘Corona’ uyarıları

TTB Başkanı Adıyaman’dan ‘Corona’ uyarıları

HABER MERKEZİ – TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Corona virüsünün Türkiye’de görülmesinin an meselesi olduğunu belirterek, bir dizi uyarıda bulundu.

Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre sonra birçok ülkeye yayılan yeni tip Corona virüsü (Covid-19) nedeniyle şimdiye kadar dünya genelinde 2 bin 800’ü aşkın kişi yaşamı yitirirdi.

Vaka sayısı 82 bini aşarken, Corona virüsü dünya çapında hızla yayılmaya devam ediyor.

Virüsün Çin dışında en hızlı yayıldığı ülkeler ise Güney Kore, İran ve İtalya.

Türkiye’nin sınır komşusu olduğu ülkelerde de bir bir görülen Corona virüsü vakalarıyla birlikte, ülke teyakkuza geçmiş durumda.

Corona virüsünün Türkiye’de görülmesinin an meselesi olduğunu söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman’dan bir dizi uyarı geldi.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Adıyaman, virüsün özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanları etkileyeceğini belirterek “Alandan edindiğimiz bilgiler sağlık kuruluşlarında koruyucu ekipman temininde sorunlar yaşandığını göstermektedir. Hekimlere ve sağlık çalışanlarına koruyucu tıbbi malzeme ve ekipman sağlanmalı. N95 denen maskeden bir an önce sağlık çalışanlarına verilmeli” dedi.

Adıyaman “Hastalığın tanısı acil olduğundan virüsün tanısına yönelik serolojik testler Hıfzı sıhha Merkezi dışında üniversite hastanelerinin laboratuvarlarında da yapılabilmeli” diye belirtti.

Prof. Adıyaman’ın sıraladığı uyarılar ise özetle şöyle:

“Hızlı tanı konulması gerek. Enfeksiyon döneminde bulaşıcı hastalıklarla ilgili Türkiye’de üç erken uyarı seviyesi var. Sağlık Bakanlığı bu erken uyarı merkezini aktifleştirdi ama hangi uyarı seviyesinde, bunu bilmiyoruz. Bu konuda bilgi verilmeli.
“El yıkamak en önemlisi. Kalabalık yerlerde mümkün olduğunca bulunmamalı yakınlarda şüpheli varsa o zaman maske takılmalı, onun dışında risk oluşturan şahısların olmadığı yerde maske takmanın anlamı yok.
“Bu tip hastalıklardaki en büyük tedbir el yıkanması, ellerin ele gözlere götürülmemesi, bir süreliğine el sıkışıp öpüşme bir an önce ortadan kalkmalı. Kızamığa göre Corona virüsünün bulaşıcılığı daha düşük.
“Virüsün öldürücülüğü yüzde 2,5 gibi, her 100 hastadan 2 ya da 3’ü ölüyor. Çok aşırı ölüm riski yok ama sayı artarsa insan ölümü de artıyor. Tedbirler iyi olursa bertaraf edilir, akıllı davranırsak üstesinden geliriz. Gereksiz panik yapılmamalı.”

Corona virüsü: Dünya genelinde can kaybı 2 bin 800’ü aştı

Corona virüsü: Türkiye teyakkuzda, bakanlıktan “risk kapıda” uyarısı

Corona virüsü sözlüğü: Kullanılan terimlerin ne kadarını biliyoruz?

TTB’den Sağlık Bakanlığı’na önemli Corona virüsü çağrısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Corona virüsü: Dünya genelinde can kaybı 2 bin 800'ü aştı
Sonraki Haber
Roller repertuvarı