Ana SayfaGüncelTurgut Öker: Alevilik değerlerinin yargılanmasına izin vermeyeceğim

Turgut Öker: Alevilik değerlerinin yargılanmasına izin vermeyeceğim

HABER MERKEZİ – “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasında savunma yapan AABF Onursal Başkanı Turgut Öker, “O’nun bize ağzına geldiği her şeye söylemesi hak ama bizim onu eleştirmemiz suç sayılıyor. Alevilik değerlerinin yargılanmasına izin vermeyeceğim” dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı ve eski HDP Milletvekili Turgut Öker, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davanın 2’nci duruşması Kartal’daki İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmayı HDP, CHP ve Almanya Sol Parti milletvekilleri, Sol Parti Genel Yönetim Kurulu Üyesi Alper Taş, sanatçı Pınar Aydınlar, alevi kurum temsilcileri ve onlarca kişi takip etti.

Öker ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşma, salonda yeterli yer olmadığı için adliyenin konferans salonuna yapıldı.

“İlkelerimizi kimse yargılayamaz”

Kimlik tespitinin ardından söz alan Öker, 30 yıldır Avrupa ve Türkiye’de Alevi kurumlarında görev yaptığını, Aleviler olarak bir çocuk öldürüldüğü zaman buna kayıtsız kalamayacaklarını ifade etti.

“Berkin Elvan ve Gezi’de gençler katledilmesin” demenin suç olmadığını ifade eden Öker, “Cumhurbaşkanı ile birçok platformda yan yana geldik. O’nun bize ağzına geldiği her şeyi söylemesi hak ama bizim onu eleştirmemiz suç sayılıyor” dedi.

Alevi toplumunun ilkelerinin yargılanmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Öker, “Beni yargılayabilirsiniz ama Aleviliği yargılayamazsınız. Bizim ilkelerimizi kimse yargılayamaz. Bu güne kadar düşünsel anlamda bizi yenemeyenler bulunduğu mevkiyi kullanarak bize zulüm yapıyor” diye konuştu.

“Suç olmadan yargılama yapılıyor”

Ardından söz alan Öker’in avukatı Seyit Sönmez, aynı soruşturma ile ilgili 2018 yılında takipsizlik kararı verildiğini hatırlatarak, “Suç olmadan yargılama yapılıyor. Anayasa Mahkemesi ‘savcı ve hakim kararı olmadan delil aranmaz’ diyor. Ancak bu yaratılan delillerin tümünde ne savcı ne de hakim kararı var. Biz böyle bir soruşturma ile karşınızdayız” dedi.

Sönmez, Öker’in eleştirilerinin düşünce ve ifade özgürlüğü temelinde olduğunu vurgulayarak, beraat talebinde bulundu.

Ardından söz alan Öker’in diğer avukatları “Verilecek kararla sadece Öker, değil tüm Alevi toplumu hakkında verilecek bir karar olacak. Bu nedenle davanın düşürülmesi ya da beraat kararı verilmesini istiyoruz” dedi.

Duruşma ertelendi

Savunmaların ardından mahkeme, sanık hakkında açılan tüm davaların dosyalarının mahkemeye bir kopyasının verilmesine, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak Öker’in sosyal medya hesaplarının incelenmesi için kolluğa verilmiş herhangi bir talimat olup olmadığının sorulmasına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 29 Nisan’da yapılacak.

‘Dayanışma içinde olacağız’

Duruşmadan sonra adliye önünde yapılan açıklamada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, yargılanmak istenenin Alevilik ve değerleri olduğunu söyledi:

“Alevi toplumu insanlıktan, zulme karşı duran tutumundan vaz geçip iktidara yanaşsın istiyorlar. Hayır, biz insanlıktan yanayız.”

HDP Milletvekili Kemal Bülbül ise davanın sadece Öker ya da Alevi toplumuna değil Kürtlere, ilerici ve demokratlara açıldığını ifade etti ve her alanda dayanışma içinde olacaklarını belirtti.


Bu haberi MA’dan derledik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Onlar müşteri değil öğrenci
Sonraki Haber
Hasret Gültekin’in hayatı sahneye taşınıyor