Ana SayfaToplumsal CinsiyetTürkiye Kadın Meclisi toplanıyor: İki yılın yol haritası belirlenecek

Türkiye Kadın Meclisi toplanıyor: İki yılın yol haritası belirlenecek

HABER MERKEZİ – İstanbul’da yarın gerçekleştirilecek 2’inci Türkiye Kadın Meclisleri Buluşması’nda kadın mücadelesini daha da ileriye taşımak için 2 yılın yol haritası çıkarılacak.

Kadın Meclisleri, 2’nci Türkiye Kadın Meclisleri Buluşması’nı yarın Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek.

50 kentten yüzlerce kadının katılması beklenilen buluşmada, kadınlar önümüzdeki 2 yılın yol haritasını çıkaracak.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi ve Kadın Meclisleri’nden Melek Önder, MA‘dan Erdoğan Alayumat‘a bu buluşmanın önemine dair açıklamalarda bulundu.

Yıllardır kadın cinayetlerini, kadınlara yönelik şiddetin her türlüsünü ve çocuk istismarlarını durdurmak için mücadele verdiklerini ifade eden Önder, son yıllarda kadınların mücadelesinin yükseldiğine işaret etti.

Emine Bulut’un öldürülmesinin ardından yükselen tepkilerle birlikte toplumun tüm dikkatini kadın cinayetlerine yönlendirdiğine değinen Önder, “Tüm bunlar yaşanırken 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nde on binlerce kadın sokağa çıktı. Ardından tüm dünyada yankı uyandıran Las Tesis protestoları yaşandı. Bu protestolar karşısında somut olarak karşılıklar aldık, tüm eksikleri ile birlikte devlet genelgeler hazırlamak zorunda kaldı” dedi.

‘Saldırılar arttıkça mücadele de büyüyor’

Kadınlara dönük saldırıların arttığı ve buna karşı mücadelenin de yükseldiği bir dönemde Kadın Meclisleri olarak bu buluşmayı gerçekleştirme ihtiyacı duyduklarını kaydeden Önder, şunları söyledi:

“Biz her gün adliyelerde, meydanlardayız. Öldürülen kadınların aileleri, şiddet gören kadınlar ve Türkiye’nin dört bir tarafından yüzlerce kadın bir araya gelerek, önümüzdeki süreçte bu mücadeleyi daha ileri nasıl götürebiliriz, nasıl büyütebiliriz, 81 ilde örgütlenmemizi nasıl tamamlayıp buralarda çalışmalarımızı nasıl ileri götürebiliriz diye konuşacağız.
“Çünkü kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi aslında tarihi olan bir mücadele. Belli aşamalara geldik, tüm bunları kapsamlı bir şekilde ele alacağız.”

‘Politik hattımızı belirleyeceğiz’

Melek Önder, Ocak ayında 27 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne, yedi kadının ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğine işaret ederek, “Mücadelemiz sonucunda rakamların azaldığını görüyoruz. Ancak tabi ki bu yeterli değil. Bizim amacımız tek bir kadının dahi öldürülmediği, şüpheli tek bir kadın ölümünün dahi olmadığı bir ülkeyi kurmak” dedi ve ekledi:

“Bu yüzden tüm kadınlarla bir araya gelip tartışmalarımızı yaparak, yeni politik hattımızı oluşturmak konusunda kararlarımızı alacağız.”

Konferansa farklı inanç ve kimliğe sahip kadınların da katılımını sağlayacaklarını belirten Önder, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda Suriye’den göçüp gelen kadınlarla birlikte göçmen kadınların da yaşadığı çok ağır problemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Sırf kocalarını cezalandırmak mantığıyla kaçırılıp tecavüz edildikten sonra öldürülen göçmen kadın sorunu ile karşı karşıyayız.
“Bu nedenle çağrımızı sadece Türkiyeli kadınlara değil tüm dünya kadınlarına yapıyoruz. Dünya çapında yükselen kadın hareketleri var ve dünya deneyimlerini paylaşmak için Güney Amerika’dan, Ortadoğu’ya, Afrika’dan Avrupa’ya kadar dünyanın her tarafından kadınları konferansa bekliyoruz.”

‘2 yılın yol haritasını belirleyeceğiz’

Buluşmalarında çeşitli konuları ele alacaklarını söyleyen Önder, “Kadın cinayetlerinin durdurulması, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun uygulanması için atılacak adımlar, hazırlanan genelgelerin uygulanması için yol ve yöntemlerini ele alacağız” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Rabia Naz gibi şüpheli çocuk ölümleri ve yine aynı şekilde şüpheli kadın ölümlerini nasıl açığa çıkartabiliriz, konu başlıkları halinde ele alacağız. Bütün öneri ve görüşleri ortak bir şekilde değerlendirip önümüzdeki iki yılın yol haritasını belirleyeceğiz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üsküdar'da sorduk: Bekçilere polisiye yetki geliyor, ne diyorsunuz?
Sonraki Haber
Corona virüsü: Son 24 saatte 86 kişi hayatını kaybetti