Ana SayfaKültür-SanatTürkiye sinemasında ‘çekil(e)meyen sahneler’ yeniden çekildi

Türkiye sinemasında ‘çekil(e)meyen sahneler’ yeniden çekildi

HABER MERKEZİ – Yönetmen Metin Akdemir, Türkiye sinemasında kadınlar arasındaki homososyal ilişkileri içeren sahnelerin yer aldığı filmleri yeniden çekmek için yola koyulduğu “Hayalimdeki Sahneler” belgesel filmini tamamladı. Filmin afişi Vardal Caniş’e ait.

Yönetmen Metin Akdemir’in Türkiye sinemasında kadın cinselliğine dair “Çekilemeyen Sahneler” adlı projesi Hayalimdeki Sahneler adıyla belgesel film oldu.

Türkiye sinemasında 80’li yıllarda “Kadın Filmleri” temasıyla çekilen filmlerde lezbiyen ya da biseksüel ilişkilere/cinselliklere yeterince yer verilmediğinden hareketle yola çıkan Akdemir, Hayalimdeki Sahneleri KaosGL.org’dan Aslı Alpar’a anlattı.

 

Akdemir, kadın çalışmaları yüksek lisansı yaparken Türkiye sinemasındaki kadınlar arasındaki homososyal ilişkilere dair bir tez yazmak istediğini ancak bu konuyu çalışmak isteyen bir akademisyen bulamadığı için yapamadığını belirterek, 2015 yılında bunun filmini yapmak istediğini anlattı.

O dönemki yapımcısı Boysan Yakar ile beraber ‘Sansürsüz Sinema Fonu’na başvurduklarını fonun desteği ile !f İstanbul Pitching platformunda yarıştığını, o tarihten sonra da hem filmin hem de kendilerinin talihsiz şeyler yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz bir trafik kazasında Boysan’ı kaybettik. Boysan’ın ardından üç yıl boyunca bir şey yapamadım. Ancak bu üç yılın sonunda filmi bitirmem gerektiğini düşündüm; bir sürü insanın emeği vardı… Son bir buçuk yılda da filmi bitirdik. Nihayet elimizde bitmiş bir ‘Hayalimdeki Sahneler’ filmi var. ‘Çekilemeyen Sahneler’ olarak planladığımız filmin ismini de değiştirdik. Eski ismin hayalimizdeki metaforu karşılamadığına karar verdik.”

Hayalimdeki Sahneler için İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na (İKSV) başvurduklarını ifade eden Akdemir, Britanya’da Leeds East Street Art ve ABD’de Duke Üniversite’sinde ve Almanya Berlin’de özel gösterimler gerçekleştirileceğini, bir yandan da festivallere başvurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

9 Mart’ta İstanbul’da filme emek veren herkesin bir arada olduğu bir gösterim yapmayı planladıklarını da aktaran Akdemir, ardından filmi queer ve feminist kominite ile paylaşmak istediklerini vurguladı.

Hayalimdeki Sahneler filminin afişi ise Vardal Caniş tarafından tasarlandı.

Metin Akdemir hakkında

1984’te doğdu.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Tv Sinema bölümünden mezun olduktan sonra, aynı üniversitede Kadın Çalışmaları bölümünde yüksek lisans yaptı.

Uçan Süpürge Çocuk Gelinler projesinde finalist oldu ve bu proje ile Nefes Al Alma Nefes Al filminin sanat yönetmenliğini üstlendi.

2011’de Ben Geldim Gidiyorum 2012’de de Çetin Baskın ile birlikte Küpeli adlı kısa filmleri çekti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da ulaşım zammı protestosu: 10 genç gözaltına alındı
Sonraki Haber
Bir mültecinin hayatta kalma mücadelesi: 'Berlin Alexanderplatz'