Ana SayfaCezaevleriTutuklu gazeteci Oruç: Kıyafet, kitap ve mektuplarım verilmiyor

Tutuklu gazeteci Oruç: Kıyafet, kitap ve mektuplarım verilmiyor

HABER MERKEZİ – Patnos L Tipi Cezaevi’ndeki tutuklu gazeteci Aziz Oruç, tutuklandığı günden bu yana kıyafet, kitap ve mektuplarının kendisine verilmediğini söyledi. Oruç cezaevindeki sağlık sorunları ve hak ihlallerine karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 11 Aralık 2019 tarihinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevi’ne gönderilen gazeteci Aziz Oruç, 5 Şubat günü ailesiyle yaptığı açık görüşte cezaevindeki hak ihlallerini anlattı.

Kendisiyle dayanışma içinde olan, duyarlılık gösteren meslek örgütleri ve arkadaşlarına selam gönderen Oruç, aynı duyarlılık ve desteğin sürdürülmesini istedi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Oruç, cezaevine gelen mektupların kendisi dahil  tüm tutuklulara verilmediğini, gönderdikleri mektuplara da kimi zaman tek bir kelimeden kaynaklı el konulduğunu söyledi.

“Şimdiye kadar ulaşan bir mektup yok. Muhtemelen gönderdiğim mektuplar da ulaştırılmıyor. Özellikle gazeteci olduğum için dışarı ile bağım kesilmeye çalışılıyor. Tutuklandığım günden bu yana bana kitap ve kıyafetler verilmiyor.”

Oruç, başka cezaevlerinde olduğu gibi son zamanlarda Patnos Cezaevi’ndeki tutuklularda da bir kaşıntının baş gösterdiğini, hijyen koşullarına dikkat etmelerine rağmen bu durumun devam ettiğini ifade etti.

Söz konusu durumun mevcut koşullarla bir ilgisinin olmadığını vurgulayan Oruç, kullandıkları su ya da bilmedikleri başka bir şeyin bu soruna neden olabileceğine dikkat çekti.

Oruç, yaşanan hak ihlalleri ve sağlık sorununa ilişkin duyarlılık çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık 3 yıl Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Oruç, Avrupa’ya gitmeye çalışırken, İran üzerinden geçtiği Ermenistan kapısında gözaltına alınmıştı.

Gözaltında sık sık Ermenistan polisinin şiddetine maruz kaldığı, daha sonra İran askerine teslim edildiği, İran’da da 2 gün boyunca işkenceye uğradığı ortaya çıkmıştı.

10 Aralık’ı 11 Aralık’a bağlayan gece ise ayakları çıplak ve üstü başı paramparça edilmiş halde tel örgülerin üzerinden Türkiye tarafına atılmıştı.

Aziz Oruç, 11 Aralık’ta kentten çıkmak üzere Doğubayazıt-Ağrı karayolunda araç beklerken, polisler tarafından yere yatırılarak gözaltına alınmıştı.

Oruç’la birlikte gözaltına alınan HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ve aynı anda evi ile işyeri basılarak gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu, bir gün sonra çıkarıldığı mahkemece “Aziz Oruç’a yardım ve yataklık ettikleri” gerekçesiyle tutuklanmıştı.

İçişleri Bakanlığı tarafından “terörist” olarak lanse edilse de meslektaşları “Oruç’un gazeteciliğine şahidiz” demişti.

Oruç, Doğubayazıt Sulh Ceza Hakimliği tarafından 18 Aralık 2019’da, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.




Önceki Haber
Sudan, eski Cumhurbaşkanı Beşir'i Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edecek
Sonraki Haber
Corona virüsüne yeni isim bulundu: Covid-19