Ana SayfaCezaevleriÜç cezaevinde tutuklara sevk ve darp

Üç cezaevinde tutuklara sevk ve darp

HABER MERKEZİ – Tekirdağ, Bakırköy ve Bandırma cezaevlerinde tutulan çok sayıda tutuklunun darp edilip, başka cezaevlerine sevk edildiği belirtildi.

Tekirdağ’da, geçtiğimiz hafta 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden, F Tipi Cezaevi’ne istekleri dışında sevk edilen 12 tutuklunun darp edildiği iddia edildi.

T Tipi Cezaevi’nin kadın ve çocuklara ayrılacağı gerekçesiyle yapılan sevk sırasında tutukluların ring aracında askerler tarafından sürekli hakarete maruz kaldıkları belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Erdoğan Alayumat’ın haberine göre avukatları aracılığıyla maruz kaldıkları kötü muameleyi aktaran tutuklular, cezaevi girişinde çıplak arama dayatması yapıldığını, bunu kabul etmedikleri için darp edildiklerini ifade etti.

Tutuklular, kitap ve elbiselerine de el konulduğunu belirtti.

Ayrıca aynı cezaevindeki üç tutuklu da, 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ne istemleri dışında sevk edildiklerini, yine burada çıplak arama dayatmasına maruz kalarak, darp edildiklerini anlattı.

Ajans, bu iddialara ilişkin cezaevi yönetimini aradıklarını ancak sorularına yanıt alamadıklarını aktardı.

Bakırköy

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde de geçtiğimiz hafta C9 ve C10 koğuşlarına baskın yapıldığı kaydedildi.

100’ün üzerinde gardiyanın katıldığı baskınlarda, koğuşların dağıtıldığı, tutukluların dolaplarındaki kişisel eşyalarının yerlere atıldığı ve radyolarına el konulduğu bildirildi.

Baskın sırasında bazı kadın tutukluların uygulamaya tepki gösterdiği için gardiyanlar tarafından boğazları sıkılarak darp ve tehdit edildiği belirtildi.

Yaşanan uygulamaya ilişkin tutukluların suç duyurusunda bulunduğu ifade edilirken, MA, telefonla aradığı cezaevi yönetiminin, iddiaları yalanladığını, ismini vermeyen bir yetkilinin de uygulamayı “rutin arama” olarak savunduğunu aktardı.

Bandırma

Balıkesir Bandırma Kapalı Cezaevi’nde de 12 Şubat’ta 25 tutuklu, istekleri dışında Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

Sevk sırasında tutukluların darp edildiği, bunlardan birinin de İnsan Hakları Derneği’nin hasta tutuklu listesinde olan Abdullah Onğunlu olduğu belirtildi.

Onğunlu’nun ağabeyi Mehmet Onğunlu, kardeşinin 26 yıldır cezaevinde olduğunu ve birçok hastalığa yakalandığını söyledi.

Sevkleri öğrendikten sonra Bandırma Cezaevi’ni aradıklarını belirten Onğunlu, cezaevinin de sevkleri doğruladığını kaydetti.

Kardeşinin ağır hasta tutuklu olduğunu, hastalığından kaynaklı kendilerine yakın bir cezaevine sevkinin yapılması için Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkif Evleri’ne defalarca yaptıkları başvuruların cevapsız kaldığını aktaran Onğunlu, tutukluları darp edenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.


Tutuklular darp edildi iddiası: ‘Kiminin ayağı, kiminin kaburgası kırıldı’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürt Araştırmalar Derneği’nin kurs başvuruları başladı
Sonraki Haber
İşsizlik ödeneğine 2 milyon kişi başvurdu, ancak yarısı alabildi