Ana SayfaGüncelUKOME’nin yapısı değiştirildi, İmamoğlu tepkili

UKOME’nin yapısı değiştirildi, İmamoğlu tepkili

HABER MERKEZİ – Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin yapısı değiştirildi. Buna göre büyükşehir belediyelerini 11 üye, kamuyu ise 14 üye temsil edecek. “Burası sizin oyuncağınız değil, İstanbul” diyerek karara tepki gösteren İmamoğlu, Danıştay’a başvurulacağını söyledi ve “Artık isyan ediyorum” dedi.

Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği’nin Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) üye sayıları değiştirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, büyükşehir belediyelerini 11 üye, kamuyu ise 14 üye temsil edecek.

Düzenleme ile daha önce Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Liman Başkanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün atadığı üyelerin yanında, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü ve AFAD’ın da birer temsilci atamasının önü açılmış oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde UKOME’nin mevcut yapısında 11’i İBB, 10’nu hükûmet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu.

Yapılan değişiklikle üç bakanlık daha UKOME bünyesine dahil edildi.

Böylece büyükşehir belediyeleri ve yan kuruluşları karar alma konusunda üye sayısında 11’e 10 üstün durumdayken yeni yönetmelikle 11’e 14 azınlığa düşüyor.

“Artık isyan ediyorum”

Gazetecilere açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, karara tepki göstererek, iptal için Danıştay’a başvuracaklarını söyledi.

“Burası sizin oyuncağınız değil, İstanbul” diyen İmamoğlu, sözlerini “Bugün Ekrem var, yarın başka birisi var, dün başka birisi vardı. Yani buna saygı duyup, birbirimize sarılsak, birbirimizle iyi geçinsek, güzel işler üretsek, konuşsak, ortak akılla işler üretsek” diyerek sürdürdü.

UKOME’deki eşitlik dengesiyle ilgili yöneltilen, “Bazı bakanlıklara da yer verilmiş. O eşitlik dengesi şu an ne durumda” soruya İmamoğlu şu yanıtı verdi:

“‘Biz buraya, üç üç tane daha bakanlıktan eleman yollayalım.’Birisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan -ne alakası varsa ulaşımla- birisi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan -onun da ne alakası varsa… Yazık yani. Kurumlarımıza yazık. ‘Biz bunu artıralım. üç dört tane daha ilave yapalım ve burada çoğunluk elde edelim.’ Üzüntünün ötesinde, artık isyan ediyorum.
“Bunu yapan akıl, ‘Ya biz bu seçimi kaybettik, ama biz hala İstanbul’u yöneteceğiz’ iradesinde. Akılsız bir irade. Ama böyle bir irade! Bu işi yapan, böyle bir kurulu tanımlayan, Mart seçiminden sonra seçimi iptal eden o bir avuç insanla, aynı akıl. “

“TBB’yi ses çıkartmaya davet ediyorum”

Yerel yönetim iradesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ifade eden İmamoğlu, “Her şeye Ankara’da biz karar verelim! Vay büyükşehirler nasıl gitti elimizden” mantığıyla hareket edildiğini söyledi ve Türkiye Belediyeler Birliği’ne (TBB), “TBB’yi ses çıkartmaya davet ediyorum” diye seslendi.

İBB Başkanı İmamoğlu, “Meclis çoğunluğuyla alınan kararlar, seçimden önce yapılan ‘topal ördek’ benzetmesi arka arkaya geldiğinde, bunun sadece siyasi bir karar olduğunu mu düşünüyorsunuz” yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Tamamen siyasi. İstanbul’da otobüs, minibüs, taksi, her şey, bakın her şey, belediyeyle ilişkili. Kanun, bunun yetkisini İBB’ye vermiş. Sorumluluklarını vermiş. Bazı trafik düzenlemeleri vardır, orada Emniyet devreye girer; o da zaten masada. Ama siz, ‘Burayı biz seçimde kaybettik, ama bak biz yöneteceğiz’ diyorsunuz.”

‘Topal ördek’ kavramı

2 Nisan 2019’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Çamlıca Camisi’nde yurttaşlarla yaptığı konuşmada “Çoğunluğu bizde. Şu anda hâlâ her şey devam ediyor. Öyle de olsa, bunlar neye dönmüş biliyor musun, bunlar topal ördek” ifadelerini kullanmıştı.

Başkanlık sistemiyle yönetilen ABD’de başkan ile Kongre’nin çoğunluğunun aynı partiden olmaması durumunda başkan için “topal ördek” kavramı kullanılıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ODTÜ'de polisten TGB'lilerin saldırdığı öğrencilere biber gazı
Sonraki Haber
Dink Cinayeti Davası: Dönemin Jandarma Komutanı 'fotoğraf çekilmesi emrini ben verdim' dedi