Ana SayfaToplumsal Cinsiyet“Vahit Bıçak savunmanın sınırlarını aştı, şikayet olursa dosyası gelir”

“Vahit Bıçak savunmanın sınırlarını aştı, şikayet olursa dosyası gelir”

HABER MERKEZİ – Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar Şenel’in ölümüne ilişkin açılan davanın duruşmasında katil Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak’ın Damar’ı suçlayan beyanlarına ilişkin Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’dan açıklama geldi. Sağkan, savunma hakkı sınırlarının dışına çıkıldığını belirterek, “Şikayet olursa Vahit Bıçak’ın dosyası önümüze gelir” dedi.

Ankara Barosu’ndan, akademisyen Ceren Damar Şenel’i öldüren müvekkili Hasan İsmail Hikmet’i savunurkenki beyanları tepki çeken avukat Vahit Bıçak’ın kanuna aykırı davrandığı ve şikayet halinde dosyanın kendilerine gelme ihtimali olduğu açıklaması geldi.

Bıçak, davanın dün görülen karar duruşmasında müvekkili Hikmet’i savunurken öldürülen Ceren Damar’ı suçlamıştı.

Hikmet’in olayda kastının olmadığını ve katliam yapmadığını savunan Bıçak, onun ‘çılgın bir cinayet işlemediğini’ de iddia etmişti.

“17 bıçak darbesi bir şehir efsanedir. Göğüs bölgesindekiler çiziktir” diyen Bıçak, ayrıca Ceren Damar’ı 15 Temmuz darbe girişimi lehine tweet atmak iddiasıyla hedef almıştı.

Bıçak’ın sözleri kadınlar ve hukukçularca tepki toplarken, Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’ye konuşan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Avukatlık Kanunu’nu hatırlattı.

Sağkan, kanunun 34’üncü maddesinde, avukatların görevlerini, ‘görevlerinin kutsallığınına yakışır şekilde, doğru şekilde ve onur içinde yerine getirmek’le hükümlü olduğunun belirtildiğini anımsattı.

Savunma hakkının çok geniş olarak yorumlanması gereken bir hak olduğunu belirten Sağkan, ‘insan onurunu zedeleyecek tutum ve davranışlardan kaçınmayı gerektirdiğini’ kaydetti ve şöyle devam etti:

“Bu kapsamda bir hukukçu olarak, aynı zamanda davada katılan taraf vekili olarak görüşüm tabii ki, sanık avukatının söylemlerinin davanın başından bu yana avukatlık kanunun 34’üncü maddesine çok açık şekilde aykırılık teşkil etmektedir. Kişisel olarak rahatsızlık duydum.
“Savunma hakkı sınırları değerlendirirken vefat eden bir kişinin onuruyla ilgili sarf edilecek cümlelerin seçilerek kullanılması lazım. Yürütülen savunma stratejisinde kullanılan ifadelerin savunma hakkı sınırları dışına çıkıldığı kanaatindeyim.”

Sağkan, “Şikâyet halinde dosyanın önümüze gelme ihtimali var” ifadelerini de kullandı.

Bıçak ne dedi?

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’in üniversitedeki odasında öldürülmesiyle ilgili öğrencisi Hasan İsmail Hikmet’in yargılandığı davanın karar duruşması dün Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Hikmet’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Ancak bu karara karşın mahkemede sanık avukatlığı yapan Vahit Bıçak’ın beyanları tepki topladı.

Davanın önceki duruşmalarında da Ceren Damar’ı suçlayan savunmaları tepki çeken Bıçak, bu duruşmada da sanığın katliam ve seri cinayet işlemediğini öne sürdü ve Ceren Damar’ı suçlamaya devam etti.

Bıçak, “Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz sonrası emriyle başlatılan birlik çağrısına rağmen  Ceren Damar 15 Temmuz lehine tweet attı” dedi.

Ceren Damar’a vurulan darbelerin ölümcül olmadığını savunan Bıçak, “Darbeler hayati yerlerine denk gelmiyor. Biz olay yerinde yanlış müdahaleden dolayı Ceren Damar’ın hayatını kaybettiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Bıçak, “Ceren Damar bir kadın cinayeti davası değildir” diye devam etti.

“Beraberliklerinin bitmesinin ardından Ceren Damar, sanığı notları üzerinden tehdit etmiş ve okulda her karşılaştıklarında sanığı cinsel ilişkiye zorlamıştır” diyen Bıçak, Damar’ı bir de cinsel saldırıyla suçladı.

Bıçak’ın bu beyanlarına kadınlar, hukukçular ve gazeteciler tepki gösterdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürtçe ninni söyleyen yarışmacı konuştu
Sonraki Haber
Bakan Selçuk: Ortaokul ve lisede sınıf tekrarı geri gelecek