Ana SayfaGüncelVan’da 13 mülteci donarak yaşamını yitirdi

Van’da 13 mülteci donarak yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Van Çaldıran’da 13 mülteci donarak yaşamını yitirdi. Mültecilerden birinin yakını, günlerdir tüm çabalarına rağmen İran ve Türkiyeli yetkililerden hiçbir bilgi alamadıklarını söyledi.

Van’ın Çaldıran ilçesindeki Sarıçimen Mahallesi’nde İran sınırını geçen 13 mülteci, donarak hayatını kaybetti.

Bölgede tipiye yakalandıkları belirtilen mültecilerden 10’unun Afganistan, üçünün ise Kobani’li olduğu belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Adanan Bilen’in haberine göre kaybolan üç Kobani’linin isimleri; Sheıkh Abdülrahman Abdo, Hendreen İbish ile Azad Hemze.

Akraba oldukları belirtilen üç Kobani’linin aileleri ise çocuklarının akıbeti hakkında bilgi almak için birçok kuruma başvurdu.

Sheıkh Abdülrahman Abdo’nun amcası Mihemmed Sheıkh Nebi haberi 3 gün önce aldıklarını ancak bunca süre geçmesine rağmen hale yeğenleri hakkında bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi.

İran’dan 150 kişilik bir grubun çıktığı yönünde kendilerine bilgi verildiğini anlatan Sheıkh Nebi yeğenlerinin ise Erbil’den İran’a oradan da Van’a geçmeye çalıştığını söyledi.

Yaşanan kar yağışı nedeniyle 3 gündür Bitlis’te mahsur kaldıklarını belirten Sheıkh Nebi, şuana kadar kaybolan 13 kişi ile ilgili ne İranlı ne de Türkiyeli etkililerden hiçbir bilgi alamadıklarını ifade etti.

“Biz günlerdir akrabalarımızdan gelecek haberi bekliyoruz. Günlerdir iki devletten bilgi almaya çalışıyoruz ama bir türlü kimse bize bir bilgi vermedi. İran’dan bizi arayan bir akrabamız bu 13 kişinin öldüğünü söyledi ama ne kadar doğru bilmiyoruz. Yine o grubun içerisinde olan bir göçmen bizi arayarak 13 kişinin kaybolduğunu, kendilerinin Türkiye’ye geçtiğini ancak gruptan 13 kişiyle irtibat kuramadıklarını söyledi. Şuan elimizde bunun dışında bir bilgi yok. Yani bu kişiler İran askerleri tarafından da yakalanmış olabilir bilmiyoruz.”

Valilikten açıklama

Öte yandan konuya ilişkin Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, bölgeye yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşılamadığı konun araştırılacağı ifade edildi.

“Akşam saatlerinde Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığı’na yurda yasa dışı yollardan giren 13 düzensiz göçmenin donarak yaşamını yitirdiği ihbarı yapılmıştır. İhbar üzerine adli, askeri makamlar ve AFAD’a konu ile ilgili olarak bilgi verilmiştir. Bölgede yoğun kar yağışı ve tipiden dolayı ulaşım sağlanamamaktadır. Hava şartlarının normale dönmesi ile birlikte konu araştırılacaktır. Ayrıca İranlı yetkililere konu iletilip bilgi almaya çalışılmaktadır.”

‘Son 6 ayda 100’e yakın mülteci öldü’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu da konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Son 6 ayda 100’e yakın mültecinin boğularak, donarak ya da trafik kazalarında yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“13 mültecinin Çaldıran’da donarak yaşamını yitirmesi önceki trajediler gibi insanlığın utancı olarak hatırlanacaktır. Çaresiz insanları dağlarda ölüme sürükleyen, karayollarında, göllerde, denizlerde katleden insan tacirlerinin devletten ya da devlet imkanlarını kullanan kişilerden destek almaksızın bu kadar pervasızca şebekeler oluşturması mümkün değildir. Bu insanların yaşamlarını kaybetmelerinde İran ve Türkiye hükümetlerinin sorumluluğu birincildir.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak üzere yetkili tüm kurum ve toplumlara inisiyatif alma çağrısında da bulunuldu.

“İran ve Türkiye hükümetlerinin doğru politikalar üretmeyerek dolaylı biçimde desteklediği insan ticareti şebekelerinin çökertilmesi son derece kritik ve öncelikli bir mesele olarak karşımızda durmaktadır. Mültecilerin katledilmesinde sorumluluğu bulunan şebekelerin ortaya çıkarılması için vakit kaybetmeksizin soruşturma başlatılmalıdır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Türkiye'nin beş temel sorunu ve çözüm önerileri
Sonraki Haber
Süryani Rahip Aho hakkında 'örgüt üyeliği' iddiasıyla iddianame hazırlandı