Ana SayfaEkolojiVan’da çığ: Ölü sayısı 41’e yükseldi, DTK’den ‘tedbirsizlik’ vurgusu

Van’da çığ: Ölü sayısı 41’e yükseldi, DTK’den ‘tedbirsizlik’ vurgusu

HABER MERKEZİ – 24 saat içerisinde iki kez çığ düşen Van Bahçesaray’da arama kurtarma çalışmaları yeniden başladı. Bununla birlikte üç kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı, can kaybı sayısı 41’e yükseldi. Diğer yandan iki günlük yas ilan eden DTK yaptığı açıklamayla gerekli tedbirlerin alınmadığını belirterek, “felaketlerin kader değil tedbirsizlik ve sorumsuzluk sonucu olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasındaki karayoluna, 4 Şubat Salı günü saat 17.45’te çığ düştü.

Arama kurtarma ekipleri, çığ altında kalan minibüs ve iş makinesinden beşi ölü, sekizi sağ olmak üzere toplam 13 kişiyi çıkardı.

Çığ altında kaldığı değerlendirilen iki kişi için AFAD Van ve koordinasyonundaki jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Van Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 5 Şubat Çarşamba günü saat 12.00 sularında ikinci çığ düştü.

Alanda çalışan ekiplerden bir kısmı çığ altında kaldı.

AFAD’ın açıklamasına göre bölgeye düşen ikinci çığda, aralarında asker, korucu ve itfaiyecilerin de olduğu 33 kişi hayatını kaybetti.

24 saat içerisinde iki çığın düşmesi sonucu yaşanan can kaybı da 38’e yükselmiş oldu.

Fotoğraf: DHA

Çalışmalar yeniden başlatıldı

Dün gece saatlerinde ara verilen arama kurtarma çalışmaları ise bu sabah 08.00 itibariyle yeniden başladı.

Ölü sayısı arttı

Çalışmalarda üç kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Böylece hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e yükseldi. Yaralı sayısı ise 84.

Bölgede toplamda 180 personel, 23 araç ve 1 Mobil Koordinasyon Merkezi görev yapıyor.

NTV’nin haberine göre halen çığ altında olduğu değerlendirilen dört kişi aranıyor.

Ancak sayının net olmadığı belirtiliyor.

DTK iki günlük yas ilan etti

Diğer yandan arama kurtarma ekiplerinin üzerine de çığ düşmesi sonucu can kaybı artışının yeterli tedbirin alınmadığına ilişkin DTK’den bir açıklama geldi.

Yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilenen ve yaralananların da bir an önce sağlıklarına kavuşma temennisinde bulunulan açıklamada, “DTK olarak tüm toplumla bu acıyı paylaşmak için iki günlük yas ilan ediyoruz” denildi.

Açıklamada, “Başta halkımızı, duyarlı STK’ları ve siyasi partileri Van-Bahçesaray halkıyla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Van halkını ancak ve ancak siyasal menfaatlere alet edilmemiş samimi ve dürüst bir dayanışma ruhu ısıtabilir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca DTK, çığın düştüğü bölgede ‘tedbirsiz’ davranıldığını savunarak, şunlar kaydedildi:

“Bahçesaray’daki birinci çığ felaketi, kısmen doğa ile ilişkilendirilse de felaketin öncesinde yollarla ilgili yıllardır gerekli tedbirlerin alınmaması, olası felaketlere yönelik teknik hazırlıkların önemsenmemesi, yetkililerin çığ bölgelerine yönelik seyahat saatleri ile ilgili uyarıları zamanında yapmaması, insan yaşamının buralarda yetkililer açısından ne kadar kıymetsiz olduğunu ve felaketlerin kader değil tedbirsizlik ve sorumsuzluk sonucu olduğunu ortaya koymaktadır.
İkinci çığ felaketi de yıllardır alınmayan önlemlere, yetersiz siyasal aklın ısrarı ve insan yaşamını kıymet biçmeyen sorumsuz tavrın eklenmesi ile ortaya çıkmıştır. Basında ve kamuoyunda da belirtildiği gibi kalabalık bir insan grubunun kimi uyarılara rağmen hava destekli, ağır araçlar eşliğinde çığ bölgesine sürüklenmesi ikinci bir felaketin asıl nedeni olmuştur. Bu hareketlilik ikinci bir çığ felaketini adeta tetiklemiştir.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Kadın beyni aynı yaştaki erkek beyninden 4 yıl daha genç'
Sonraki Haber
İş cinayeti davasında sanığa verilen hapis cezası 24 bin liraya çevrildi