Ana SayfaManşetYarın 14 Şubat, bir milyar kadın şiddete karşı sokakta olacak

Yarın 14 Şubat, bir milyar kadın şiddete karşı sokakta olacak

HABER MERKEZİ – Bir milyar kadının cinsel saldırıya maruz bırakıldığı veya şiddete uğradığı dünya genelinde kadınlar 14 Şubat’ta ayağa kalkıyor. “One Billion Rising” yani “Bir Milyar Ayağa Kalkıyor” hareketi tüm kadınları yarın sokaklarda ve meydanlarda beraber yan yana yürümeye, dans etmeye, şarkılar söyleyerek seslerini yükseltmeye çağırıyor.

Tüm dünyada 14 Şubat’ta 1 milyar kadının aynı anda dans ettiği One Billion Rising (Bir Milyar Ayağa Kalkıyor) etkinliği için geri sayım başladı.

One Billion Rising 2020, bu yıl “Hareket Et-Ayağa Kalk-Yaşa” şiarı ile dünya genelinde tüm kadınları meydanlara çağırıyor.

Bu yıl da onbinlerce kadın sokaklarda ve meydanlarda beraber yan yana yürüyecek, dans edecek, şarkılar söyleyecek ve seslerini yükseltecek.

Yeni Özgür Politika’dan Nihal Bayram’ın haberine göre One Billion Rising hareketi tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Bizler kadın cinayetlerine, kadınlara karşı şiddete, kadın düşmanlığına, savaşa, zulme, ırkçılığa, faşizme, emek sömürüsüne, emperyalizme, iklim yıkımına, yoksulluğa, ataerkiye, cinsiyetçiliğe, cinsiyet ayrımcılığına, transfobiye karşı çıkıyoruz.
“Bizler, kadınlar ve eşit haklar için, kadınların güvenliği ve özgürlüğü, mülteci ve göçmenlerin hakları, cinsel özerklik hakkı, eğitim, ücretsiz basın, insan hakları, sivil haklar ve LGBTİ+ hakları için ayağa kalkıyoruz.
“Dünya genelinde her üç kadından biri şiddet kurbanı olmuş, dövülmüş, cinsel temasa zorlanmış, tecavüze uğramış veya farklı bir şekilde kötü muameleye maruz kalmıştır. Her üç kadından biri demek, bir milyar kadın (One Billion) demektir. Ve her üç kadından birinin şiddet görüyor olması inanılmaz bir dehşettir.”

V-Day’den destek ve çağrı

Öte yandan V-Day (Vagina Day) isimli kadın hareketi de One Billion Rising kampanyası ile bir milyar kadını dışarı çıkmaya, dans etmeye ve kadına yönelik şiddetin sona ermesi için ayaklanmaya davet etti.

Kadınlar, “Bir milyar kadın –ve erkek– dünyanın dört bir yanında. Bizler sınırları aşan kolektif gücümüzü ve global dayanışmamızı dünyaya gösteriyoruz. Sen de 14 Şubat’ta bunu tüm dünyaya göster. 14 Şubat bir devrime benzer” dedi.

One Billion Rising hakkında

One Billion Rising ile ilgili görsel sonucu

Eylül 2012’de başlatılan ve ilk olarak 14 Şubat 2013’te gerçekleştiği için o günden beri her yıl 14 Şubat’ta tekrarlanan bu eyleme dünya genelinde yaklaşık 200 ülkeden yüzbinlerce kadın katılıyor.

Eylem günü 14 Şubat yani “Sevgililer Günü”. Eylemin amacı ise dünyanın her yerinde kadınların maruz bırakıldığı şiddeti, sömürüyü kamuoyuna taşımak.

Kadın dayanışmasının evrensel bir sembolüne dönüşen bu eylemlerde zorla ve egemenler tarafından tabulaştırılan sorunlara dikkat çeken One Billion Rising, özellikle ataerkil devlet sistemine karşı ortak duruş, güç ve harekete dönüşmüş durumda.




Önceki Haber
İzmir'de işçi servisi ile kamyon çarpıştı: Dört kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Çokal partisinden istifa etti