Ana SayfaGüncelYönetmenin arkadaşlarından çağrı: Emeklilik Çayan’ın hakkı

Yönetmenin arkadaşlarından çağrı: Emeklilik Çayan’ın hakkı

HABER MERKEZİ – Yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu olmasına rağmen emeklilik hakkı verilmeyen yönetmen Çayan Demirel’in malulen emeklilik hakkıyla ilgili duruşması 27 Şubat’ta. Demirel’in arkadaşlarından duruşma öncesi “Emeklilik Çayan’ın hakkı” çağrısı geldi.

Yaklaşık beş yıldır sağlık sorunu yaşayan yönetmen Çayan Demirel’in arkadaşları Demirel’in malulen emeklilik hakkı için çağrı yaptı.

Demirel’in malulen emeklilik hakkıyla ilgili duruşması 27 Şubat Perşembe günü saat 10.00’da, Çağlayan’daki İstanbul 36. İş Mahkemesi’nde yapılacak.

Duruşma öncesi Çayan Demirel’in arkadaşları da “Emeklilik Çayan’ın Hakkı” diyerek bir çağrıda bulundu:

“Çektiği film nedeniyle yargılanırken özel durumu mahkeme heyeti tarafından dikkate alınmadığı gibi, Çayan Demirel bu ülkenin engelli bir yurttaşı olarak da haklarından faydalanamıyor.
“Malulen emeklilik hakkı için yakınlarının SGK’ya yaptıkları başvuru dolayısıyla İstanbul Bölge Sağlık Kurulu maluliyet tespitini yaptı. Yüzde 99 Engelli Raporu’na rağmen, üstelik kendisini bizzat görmeden hazırlanan raporda ‘çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği’ ama ‘yardıma muhtaç olmadığı’ yazıyordu.
“Mevzuata göre on yıllık sigorta geçmişi bulunmadığı için ‘başkasının yardımına muhtaç’ şartı aranıyor. Bir üst kurula itiraz yapıldı, fakat itiraz da 27 Aralık 2017’de oybirliğiyle reddedildi.
“Aile, engelli yurttaşlara dayatılan bu muameleye tepki olarak dava açtı. Bu kez Adli Tıp Kurumu’ndan rapor almaları gerekiyordu. Uğraştılar, onu da aldılar. Adli Tıp Kurumu ‘sürekli bakıma muhtaç’ tespitinde bulundu, ama bu da yetmiyordu.
“Mahkeme bu kez de raporlardaki ‘uyumsuzluk’ nedeniyle dosyayı Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu’na sevk etti, yeni bir rapor bekleniyor. Türkiye’de engelliler, en büyük engeli sağlık haklarına erişirken yaşıyor; yakınlarına ağır bir bürokrasi reva görülüyor.”

Demirel’in sağlık durumu

Çayan Demirel’in kalbi, 18 Mart 2015’te Bakur/Kuzey’in montajının tamamlanmasından bir gün sonra birden durdu ve on beş dakika boyunca çalışmadı.

Demirel, hastaneden çıktığında ise “Yüzde 99 Engelli Raporu” sahibiydi.

Bu rapor, Demirel’in görme, konuşma, hareket etme ve kişisel ihtiyaçlarını tek başına sürdürme becerilerinin gördüğü zararı ortaya koyuyor.

Çayan Demirel hakkında

1977 yılında İstanbul’da doğdu.

İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra 2000 yılında sözlü tarih çalışmaları ile belgesel sinemaya başladı.

2006’da Dersim Katliamı’nı anlattığı 38 adlı belgeseli çekti.

2008 yılında Surela Film Yapım’ı kurdu.

2009’da 5 Nolu Cezaevi: 1980-84 belgeselini çeken Demirel, Altın Portakal Film Festivali, Ankara Film Festivali ve SİYAD’dan 2009 yılının ‘En iyi Belgesel Film’ ödüllerini aldı.

1935-71 yıllarında yaşamış olan Kürt aydını Dr. Sait Kırmızıtoprak’ın hayatını anlattığı Dr. Şivan belgeseli 2013’te çekti.

Demirel, 2015’te Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte Bakur/Kuzey belgeselini çekti.

Belgeselin 34’üncü Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gösterimi, filmin başlamasına dört saat kala iptal edildi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) gerekçe olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “kayıt tescil belgesi” konusundaki uyarısını gösterdi.

Belgeselin sansüre uğramasından sonra 2017’de belgeselin iki yönetmeni hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla dava açıldı. Dava kapsamında 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ocak 2020 itibariyle karar İstinaf Mahkemesi’nde.




Önceki Haber
Kınalıada'daki cinsel istismar davası: Bir erkeğe 30 yıl hapis, diğerlerine beraat
Sonraki Haber
46 film, 7 kent: Filmmor Kadın Filmleri Festivali 16 Mart'ta başlıyor