Ana SayfaManşetŽižek, İstanbul’da konuşacak: “Müstehcen Efendilerin Yükselişi”

Žižek, İstanbul’da konuşacak: “Müstehcen Efendilerin Yükselişi”

HABER MERKEZİ – Filozof Slavoj Žižek 11 Mart’ta Pera Müzesi’nde “Müstehcen Efendilerin Yükselişi” başlıklı bir konuşma yapacak. Günümüz liderlerini tartışacak olan filozofun etkinlik yapacağı salon şimdiden doldu bile.

Slovenyalı filozof Slavoj Žižek, günümüz liderleri üzerine bir konuşma gerçekleştirmek üzere Mart ayında İstanbul’da olacak.

Ünlü düşünür, Pera Müzesi ve Encore Yayınları iş birliğiyle 11 Mart’ta düzenlenecek etkinlikte “Müstehcen Efendilerin Yükselişi” başlıklı bir konuşma yapacak.

Bu konuşmanın içeriğinin ne olduğuna dair Pera Müzesi’nin paylaştığı bilgilendirme şöyle:

“Gelenekte (en azından geleneğe bugünden baktığımız şekliyle), arsız bir müstehcenlik, yıkıcı faaliyetten sayılırdı; ananevi tahakkümün altının oyulması, Efendi’nin elinden düzmece itibarının alınması demekti.
“Bin dokuz yüz atmışlarda protestocu öğrenciler, iktidardaki kişilerin yüzünü kızartmak için, müstehcen kelimeler kullanmaktan, edepsizce davranmaktan zevk alırlardı. Böylelikle, onların ikiyüzlülüğünü ifşa ettiklerini ileri sürerlerdi.
“Ancak bugün, patlama halindeki kamusal müstehcenliğin getirdiği şey, otoritenin, efendi figürünün yok olması değil, tersine bunların haşmetli bir geri dönüşüdür – bugün elimizde patlayan, birkaç on yıl önce tahayyülü imkansız bir şeydir, müstehcen efendiler.”

Pera Müzesi oditoryumunda gerçekleştirilecek konuşma ücretsiz ve konuşma dili İngilizce. Etkinlikte Türkçe simültane çeviri de yapılacak. Ancak konuşmanın yapılacağı salon şimdiden doldu bile.

Pera Müzesi, konuşma için kontenjanın dolduğunu belirterek, konuşmayı etkinlik günü müzenin Youtube kanalı ile sosyal medya hesaplarından canlı olarak izlemenin mümkün olduğunu bildirdi.

Slavoj Žižek hakkında

Slovenyalı filozof Slavoj Žižek, Avrupa Graduate School’da profesör, Londra Üniversitesi Birkbeck Beşeri Bilimler Enstitüsü Uluslararası Direktörü ve  Ljubljana Üniversitesi Sosyoloji Enstitüsü’nde araştırmacıdır.

Türkçedeki kitaplarının arasında Encore’dan çıkan Hiçten Az (2015), Zizek’ten Nükteler (2016) ve Mutlak Geritepme (2020) vardır.

Yazarın Metis’ten de Kırılgan Temas (2002), İdeolojinin Yüce Nesnesi (2002), Yamuk Bakmak (2004), Ahir Zamanlarda Yaşarken (2011), Komünizm Fikri (2012) , Komünizm: Yeni Bir Başlangıç (2015), Kendini Tutamayan Boşluk (2019) adlı kitapları Türkçeleştirildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir panel: “Dersim’deki Horasan, Horasan’daki Dersim”
Sonraki Haber
İmralı Adası’nda yangın, Öcalan'ın avukatlarından başvuru ve çağrı