Ana SayfaGüncel12 Mart: Darbenin üzerinden 49 yıl geçti ama hiçbir sorumlu hesap vermedi

12 Mart: Darbenin üzerinden 49 yıl geçti ama hiçbir sorumlu hesap vermedi

HABER MERKEZİ – 12 Mart darbesi vesilesiyle bir açıklama yapan İHD, darbenin üzerinden 49 yıl geçmesine rağmen halen hiçbir sorumlunun hesap vermediğine dikkat çekerek, “Yüzleşme sağlanmalı ve hesap sorulmalıdır” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) 12 Mart 1971 askeri darbesinin 49’uncu yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

“12 Mart 1971 askeri darbesiyle yüzleşme sağlanmalı ve hesap sorulmalıdır” başlıklı açıklamada, o dönem yaşananlar hatırlatıldı:

“12 Mart 1971 günü, Türk Silahlı Kuvvetleri adına hareket eden Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri komutanı Faruk Gürler, Deniz Kuvvetleri komutanı Celal Eyiceoğlu ve Hava Kuvvetleri komutanı Muhsin Batur’un imzasıyla Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a bir muhtıra verildi.
“Muhtıraya uygun olarak ve aksi halde askerin yönetime resmen el koyacağı tehdidi ile Süleyman Demirel başkanlığındaki hükûmet istifa ettirildi ve darbe anlayışına denk düşen yeni bir hükümet oluşturuldu.
“Sivil siyaset içinde görünen darbeci zihniyete sahip siyasetçilerin de desteğiyle siyasete asker damgası vuruldu. Demokrasi ve halkın talepleri göz ardı edilerek siyaset sivilleşme yolundan çıkartıldı.
“Sıkıyönetim ilanı ile Nisan 1971’den itibaren darbe kendisini daha fazla hissettirmeye başladı. Demokrasi, sivil siyaset, insan hakları, hukuk alaşağı edildi.
“Adil yargılanmadıkları ve suçsuz yere idam edildikleri bu gün hükümet tarafından dahi kabul edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan 6 Mayıs 1972 de idam edildi. 30 Mart 1972’de Mahir Çayan ve arkadaşlarının, 18 Mayıs 1973’te İbrahim Kaypakkaya’nın öldürülmesi, aydın ve yazarların tutuklanmaları ve işkence görmeleri, demokratik kurumların kapatılması da yine 1971 darbesinin icraatlarından sadece birkaçı.”

Bu darbenin 12 Eylül cuntasını, 28 Şubat ve devamla da 15 ve 20 Temmuz’u beraberinde getirdiğini belirten İHD, “Yönetenler sıkıştıkları her noktada darbelere sığınarak kendilerini koruma altına aldılar, demokrasiyi, insan haklarını, hukuku hiçe saydılar” dedi.

Gerçek bir yüzleşme ve hesaplaşma yaşanmadan darbelerin ve darbecilik mantığının yaşamımızdan çıkmasının mümkün olmadığını vurgulayan İHD, 12 Mart darbesinin üzerinden 49 yıl geçmesine rağmen halen hiçbir sorumlunun hesap vermediğine dikkat çekti.

Açıklamada, “Bu nedenle, bir yıl dönümünde daha; sivilleşme, özgürlük, demokrasi ve adalet isteyen herkesi 12 Mart ve devamındaki darbelerin sorumlularından hesap sormaya çağırıyoruz” denildi.


ADAM-DER: Asker darbesinin yerini sivil darbe aldı

Ferdi Sabit Soyer: Birleşik Federal Kıbrıs’ı savunuyoruz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da HDP binasına saldırı
Sonraki Haber
Eğitim Sen: Okullar derhal tatil edilmeli