Ana SayfaGüncel2020 Newroz’una doğru: Start verildi, ‘Corona’ önlemi gündemde

2020 Newroz’una doğru: Start verildi, ‘Corona’ önlemi gündemde

HABER MERKEZİ – Newroz’un startı Diyarbakır’da verilirken, kutlamaların “Demokrasi, adalet ve özgürlük için” sloganıyla yapılacağı açıklandı. Kürt siyasi parti ve hareketleri tarafından yapılan çağrıda “Başta halkımız olmak üzere, tüm dostlarımızı büyük bir coşku ile 2020 Newroz’unu birlikte kutlamaya davet ediyoruz” denildi. Öte yandan ‘Corona’dan dolayı kutlamaların iptal edilip edilmeyeceği sorulan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Önümüzdeki günler ne olacağını bilmiyoruz, herhangi bir olumsuzluk durumunda Newroz ile ilgili planlarımızı gözden geçireceğiz” dedi.

Bu yıl “Demokrasi, adalet, özgürlük için” sloganıyla kutlanacak Newroz’un startı, Diyarbakır’da verildi.

HDP, DTK, HDK, TJA, DBP, Azadî Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin eş genel başkanları, eş sözcüleri ve genel başkanları ile HDP milletvekillerinin katılımıyla Demir Otel’de basın toplantısı düzenlendi.

“Demokrasi, adalet ve özgürlük için Newroz’a” başlıklı ortak metinde, “Kürt halkı bin yıllardan bu yana direnişi yeniden büyütmek için her yıl Mart ayının 21’ini baharın, yeniden doğuşun, yenilenmenin, direnişin ve umudun bayramı olarak kutlamaktadır” denildi.

Newroz ateşinin, binlerce yıldır Kürt halkı için hem direnmenin hem de arınmanın sembolü haline geldiği belirtilen açıklamada, “Amed’ten Mahabad’a, Hewlêr’den Kobanê’ye kadar Kürtler komşu halklarla birlikte dayatılan tekçiliğe karşı eşitliğin, özgürlüğün ve çok sesliliğin imkansız olmadığını yeniden haykıracak” ifadeleri kullanıldı.

“Bu yıl yine savaşın, yoksulluğun, çözümsüzlüğün gölgesinde Newroz’u kutluyoruz” denilen açıklamada, barışın sesinin yükseltileceği ve PKK lideri Abdullah Öcalan ile başta hasta tutuklular olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasının talep edileceği vurgulandı.

Ortak metin şu çağrıyla son buldu:

“2020 Newroz’u, Kürt halkının demokratik ve siyasal taleplerini, büyük bir coşku ve moral ile haykıracağı bir platform olacaktır. Başta halkımız olmak üzere, tüm dostlarımızı, demokratik kitle örgütlerini, kadın, gençlik ve doğa ve çevre örgütlerini büyük bir coşku ile 2020 Newroz’unu birlikte kutlamaya davet ediyoruz.”

‘Olumsuzluk durumunda Newroz ile ilgili planlarımızı gözden geçireceğiz’

Öte yandan Türkiye’ye de sıçrayan Corona virüsüne ilişkin önlemler de gündemde.

Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, şu açıklamada bulundu:

“Başvuru bugün yapılıyor. Corana virüsü tüm dünyayı ilgilendiren bir mesele, önümüzdeki günler bize ne getireceğini bilmiyoruz. Umarız bu süreci can kaybı yaşanmadan atlatabiliriz. Tabi önümüzdeki günler ne olacağını bilmiyoruz, herhangi bir olumsuzluk durumunda Newroz ile ilgili planlarımızı gözden geçireceğiz.”



Önceki Haber
Urfa'da iki işçi servisi çarpıştı: 18 kişi yaralandı
Sonraki Haber
'Corona' paylaşımlarına inceleme