Ana SayfaGüncel5 Mart’ta duruşması var: Savcı tutuklu gazetecinin haberleri için ‘sözde’ dedi

5 Mart’ta duruşması var: Savcı tutuklu gazetecinin haberleri için ‘sözde’ dedi

HABER MERKEZİ – Tutuklu gazeteci Ruken Demir hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla hazırlanan iddianamede, yapılan röportaj için ‘sözde röportaj’ ifadesi kullanıldı. Haberleriyle “Ülkemizin imajını zedelemek” amacıyla hareket ettiği öne sürülen Demir, 5 Mart’ta hakim karşısına çıkacak.

16 Kasım 2019’da İzmir’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ruken Demir hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla hazırlanan iddianame tamamlandı.

Ege Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği ile İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi yöneticileri ve kimi arkadaşlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri suçlama konusu yapılan Demir hakkındaki iddianame, İzmir 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

MA’da yer alan habere göre iddianamede, Demir’in açlık grevlerine dair haberleri ile Kaz Dağları eylemlerine ilişkin haber ve haber görüşmelerinin yanı sıra çok sayıda gündelik telefon görüşmesine de yer verildi.

‘Sözde röportaj’

Demir’in ‘örgüt adına’ faaliyet yürüttüğünü iddia eden savcı, gazetecinin yaptığı röportajlar için ‘sözde röportaj’ ifadesini kullandı.

Yapılan haberler için “Cezaevi koşullarının kötü olduğu, devletin hasta tutuklu/hükümlülere kötü davrandığı, tedavilerini aksattığı şeklinde yalan-kurgu haber” nitelemesinde bulunuldu.

Demir’in haberleriyle ilgili “Ülkemizin imajını zedelemek” amacıyla hareket ettiğini ileri süren savcılık, “Türkiye’nin hukuk devleti olmadığı, cezaevinde bulunan tutuklu/hükümlülere kötü davrandığı yönünde algı oluşturarak ulusal ve uluslararası düzeyde kamuoyu oluşturmaya çalıştığı” ifadesini kullandı.

Fiziki ve teknik takip

Demir’in fiziki olarak takip edildiği ve telefonun dinlendiği bilgisine yer verilen iddianamede, “örgütün talimatları doğrultusunda görev yaptığına dair hakkında kamu davası açmaya yeterli suç şüphesi oluşturan deliller elde edildiği” belirtildi.

Demir’in ilk duruşması, 5 Mart’ta İzmir Bayraklı Adliyesi 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bursa'da bir erkek evli olduğu kadını öldürdü
Sonraki Haber
İsrail'de üçüncü seçim: Netanyahu zafer ilan etti