Ana SayfaCezaevleri‘Corona’ günlerinde 70 yaşındaki hak savunucusunun tahliye başvurusu bekletiliyor

‘Corona’ günlerinde 70 yaşındaki hak savunucusunun tahliye başvurusu bekletiliyor

HABER MERKEZİ – Nisan’da 71 yaşına girecek olan hak savunucusu Selma Altan, kendisiyle birlikte tutuklanıp mahkemesi görülen tüm sanıklar tahliye olmasına rağmen hala cezaevinde. İzmir’de değil de İstanbul’da gözaltına alındığı için cezaevinde tutulan Altan’ın davasına hangi mahkemenin bakacağı bile belli değil. “Yaş ve sağlık sorunları” gerekçe göstererek yapılan tahliye başvurusu bekletilirken, yakınları salgın riskine dikkat çekerek Altan’ın bir an önce serbest bırakılmasını istiyor.

Corona virüsü salgını nedeniyle gözlerin çevrildiği cezaevlerinde durum hala belirsiz. Hükümetin “infaz düzenlemesi” siyasi tutukluları kapsam dışı bırakıyor.

İtirazlar sürüyor ancak “terör” adı altında cezaevlerinde tutulan binlerce kişi salgın nedeniyle risk altında.

Bu isimlerden biri de Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği’nden (TUHAY-DER), hak savunucusu Selma Altan.

10 Nisan’da 71 yaşına girecek olan Altan, 4 aydır cezaevinde. Kendisini hangi mahkemenin yargılayacağı bile belli değil.

Duvar’dan Filiz Gazi’ye konuşan ressam Sevinç Altan, ablasının hapishanelerdeki mahpusların hakları için çalıştığını, onlara ve yakınlarına yardım ve destek gayretinde olduğunu belirtiyor:

“Bu, suç addedildi. Tutuklandığından bu yana hiç hâkim yüzü görmedi. Dosyası oradan oraya dolaşıp duruyor. İzmir, İstanbul’da gözaltına alındığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı vererek İstanbul’a gönderdi, İstanbul da yetkisizlik kararı verince Yargıtay’a gitti dosya. Şu anda hangi mahkemenin yargılayacağının belli olmadığı muallâkta bir yargı süreci yaşanıyor.”

Altan’la beraber tutuklanan tüm sanıklar tahliye oldu ancak o hala içeride. Tutuksuz yargılanması için yapılan tüm başvurular da yanıtsız bırakılmış.

Hapishanelerdeki sağlık koşullarının salgın başlamadan da kötü olduğunu bildiklerini ancak salgınla birlikte durumun daha da ciddileştiğini belirten Sevinç Altan, bu koşulların büyük felaketlere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Altan, “Korumakla yükümlü olduğu insanlara bir şey olursa, bunun sorumluluğu devlette, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nda olacaktır” diyor ve infaz yasasında eşitlik olması gerektiğini belirtiyor.

Tahliye başvurusu bekletiliyor

Öte yandan Selma Altan’ın avukatı Şule Recepoğlu, salgın nedeni ile 20 Mart’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan “yaş ve sağlık sorunlarını” gerekçe göstererek tahliye talep etmiş.

Ancak talebe ilişkin netleşmiş bir karar henüz yok. Recepoğlu, “Mevcut düzenlemeler ile bile uygulayıcıların bu konuda karar vermesi için yargı paketini beklemesi ayrıca bir yaşam hakkı ihlalidir” diyor.

“Bugün sınır tanımayan bir virüs ile karşı karşıyayız. Hiçbir saikle artık kişiler arasında ayrım yapmanın zamanı değildir.  Uygulamaları o politik, bu muhalif, bu adli tutuklu ve hükümlü diye ayırmamız hiçbir insani değerle açıklanamaz” diye de ekliyor.

Recepoğlu, Adli Tıp’ın “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen politik saiklerle birçok siyasi tutuklu ve hükümlünün cezaevinde tutulduğuna dikkat çekiyor.


Papatya – Bahadır Altan

Cezaevleri: “Önlem yok, dezenfektanlar fahiş fiyatlara satılıyor”

CİSST raporu: Cezaevlerinde sosyal mesafe sıfır, yemekler kötü, hijyen yok

Sağlıkçı ve hukukçulardan cezaevleri için ortak ‘Corona’ çağrısı




Önceki Haber
TTB: Salgın ülkenin her yerine yayıldı, günde 30 bin test yapılmalı
Sonraki Haber
Ölüm orucundaki Bölek'in annesi: Durum kritik, ne yapılacaksa bir an önce yapılsın