Ana SayfaManşet8 MART | Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis müdahalesi

8 MART | Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis müdahalesi

HABER MERKEZİ – Kadınlar, yasaklara rağmen Feminist Gece Yürüyüşü için İstiklal Caddesi’nde bir araya geldi. Kadınlara biber gazı ve plastik mermiyle müdahale eden polis, bazı kadınları gözaltına aldı.

İstanbul Taksim’de kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılması planlanan Feminist Gece Yürüyüşü’nü gerçekleştirmek üzere buluştu.

Polisin sabah saatlerinden itibaren İstiklal Caddesi’ni bariyerlerle kapatması üzerine kadınlar, İnsan Hakları Derneği önünde toplandı.

Aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun aralarında olduğu çok sayıda kadın, “Patriyarkaya karşı gücümüz Feminist mücadele” yazılı pankart açtı.

“Dünyayı yerinden oynatacağız”, “Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa” ve “İnadına isyan” sloganıyla İstiklal Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçen kadınlar, Sıraselviler’de polisler tarafından engellendi.

Polisler burada kadınlara biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etmeye başladı.

Kadınlar, müdahaleye sloganlarla yanıt verdi.

Polis, ikisi gazeteci çok sayıda kadını gözaltına aldı.

Karaköy’de açıklama

Kadınlardan bazıları ise Karaköy’e yürüyerek burada açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada yasaklamalara değinildi:

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, sokakların kadınsızlaştırılmaşı için her sene türlü bahaneler buluyorlar. Bu, bir sene ‘güvenliğinizi sağlayamayız’ oluyor, bir başka sene ‘yol çalışması var’, öteki sene ‘OHAL’ oluyor.
Bir diğerinde sadece takım elbiseli iktidar sözcülerinin ‘kırmızı çizgimizdir, yürümesinler’ keyfiyeti oluyor. İki yüzyıl boyunca cadı avları ile sesi kısılmaya çalışılan kadınlar, ‘modern’ zamanlarda da yasalarla, yasaklarla susturulmaya çalışılıyor. Feminist isyanımızdan, umutlarımızdan, birlikteliğimizden, neşemizden, arzularımızdan geri adım atmaya hiç niyetimiz yok.”

Video: Marta Sömek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni Yaşam yayın yönetmeni Çelik ve yazı işleri müdürü Keser de tutuklandı
Sonraki Haber
Denizli'de Şuayip Akın boşanma aşamasında olduğu Sultan Akın'ı öldürdü