Ana SayfaManşet8 Mart: Kadınlar yasak ve engellere rağmen sokakta olacak

8 Mart: Kadınlar yasak ve engellere rağmen sokakta olacak

HABER MERKEZİ – İstanbul’da Feminist Gece Yürüyüşü’nün bu yıl 19’uncusu düzenlenecek. Bakan Soylu’nun ‘yürüyemezsiniz’ açıklaması ve Valiliğin eylem yasağına rağmen bir arada olacaklarını belirten kadınlar, yasakların kadınların 8 Mart’ta sokakta olmasına engel olmadığını vurguladı.

İstanbul’da, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapacağı eylem ve etkinlik programı belli oldu.

İstanbul’da kadın örgütleri gündüz Kadıköy ile Beşiktaş, akşam ise Taksim’de bir araya gelecek.

Çok sayıda kadın örgütünün içinde yer aldığı İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart’ta Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde kadın şöleni düzenleyecek.

Şölen saat 14.00’de başlayıp, 17.00’de sona erecek.

Diğer yandan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da 8 Mart Pazar günü saat 16.00’da Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda öldürülen kadınların aileleri, şiddete maruz bırakılan kadınlar ve her kesimden kadınların katılımıyla bir araya gelecek.

Feminist Gece Yürüyüşü

Yıllardır binlerce kadının bir araya geldiği İstiklal Caddesi’ndeki Feminist Gece Yürüyüşü’nün de bu yıl 19’uncusu düzenlenecek.

Kadınlar bu yıl da saat 19.00’da Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, İstiklal Caddesi’nde yürüyecek.

Kadınlar programlarını bu şekilde açıklarken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 8 Mart’a ilişkin kendisine yöneltilen soruya  “İstiklal Caddesi’nde yapamazsınız, onun dışında istediğiniz her yerde yapabilirsiniz” yanıtını vermişti.

Kadınlar ise yürüyüşlerini gerçekleştirmekte ısrarlı.

Gece yürüyüşü hazırlıklarına devam ettiklerini belirten Seda Zorca ise yasaklara rağmen yürüyüşün yapılacağını söyledi.

Zorca, yapılacak olan yürüyüşte kadın dayanışmasının önemi ve kazanımlarının ön plana çıkacağını belirterek, gasp edilmek istenen kadın haklarına, kadın cinayetleri ve şiddete karşı yürüyeceklerini vurguladı.

“Gücümüzü bir birimizden alıyoruz” diyen Zorca, tüm kadınları 8 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde yürümeye çağırdı.

‘Yasak kadınların sokakta olmasına engel değil’

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü komitesinden Feride Eralp ise İstanbul Valiliği’nin İdlib’de yaşanan çatışmalara ilişkin yapılabilecek ‘savaşa hayır’ temalı tüm eylemleri yasaklamasına dair konuştu.

Bu yasağın kadınların 8 Mart’ta sokakta olmasına engel olmadığını kaydeden Eralp, “Şimdi belki bu karar doğrultusunda bize savaş karşıtı sözler yasak denecek ama her şeye rağmen barış sesinin yükseleceğine eminim” dedi ve ekledi:

“Fransız Kültür Merkezi önünde toplanma çağrımız aynı şekilde devam ediyor, bizim için esas olan kadınlarla bir araya gelmek, birlikte yollar bulmak, gücümüzü, feminist dayanışmamızı hissetmek. Geçen sene de resmî olmasa da fiili bir yürüyüş engeliyle karşı karşıya kaldık, kadınlara engel olmadı. 25 Kasım’da önce yürüyüş yasağı ilan edildi, sonra kaldırıldı.”

Karınca, DW Türkçe, Mezopotamya Ajansı


İstanbul Valiliği’nden ‘savaşa hayır’ eylemlerine 10 Mart’a kadar yasak

İstanbul Modern 8 Mart’ta kadınlara ücretsiz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Uzaklaştırma kararı vardı: Bir erkek boşanma aşamasında olduğu kadını yaraladı
Sonraki Haber
HDP sınırdaki mülteciler için yardım kampanyası hazırlığında