Ana SayfaDünyaAB’den İdlib için olağanüstü toplantı çağrısı

AB’den İdlib için olağanüstü toplantı çağrısı

HABER MERKEZİ – AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi, İdlib’deki durumu görüşmek için dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İdlib’de yaşananları görüşmek olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

Josep Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Borrell, “İdlib’deki çatışma, uluslararası barış ve güvenliği ciddi bir şekilde tehdit ediyor, tarifsiz acıya yol açıyor. Bu nedenle gelecek hafta İdlib’deki gelişmeleri görüşmek için Dış İlişkiler Konseyini olağanüstü toplantıya çağırıyorum” dedi.

Borrell, ateşkese geri dönülmesi ve itidal çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Krizin sadece siyasi yollarla çözülebileceğini vurgulayan Borrell, AB’nin krizi sonlandırmak için katkı sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.

Borell, sivil topluma yardım etmek için kaynak toplanması gerektiğini de ifade etti.

‘Yunanistan ve Bulgaristan’a destek veriyoruz’

Yüksek Temsilci Borrell, “Aynı zamanda dış sınırlarımızdaki göç durumunu da yakından takip ediyoruz. Türkiye-AB mutabakatının yerine getirilmesi gerekiyor. Yunanistan ve Bulgaristan’a destek veriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Fotoğraf: Associated Press

İdlib saldırısı ve ardından neler oldu?

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı. Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar geldi. NATO da Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı.

Yine acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullandı.

Bunlarla birlikte Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart ya da 6 Mart’ta Moskova’da bir araya gelmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Saldırının ardından yaklaşık 1,5 gün sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusunu eleştirdi, Türkiye’nin Suriye’den çekilmeyeceği mesajı vererek “Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Ankara ile Moskova arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tarafların Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmasının akabinde geldi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönünde verdiği mesajların ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk artmış durumda.


Rusya: Türkiye’yle gerilimi azaltmak için anlaşma sağlandı

Erdoğan: Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz

Osmanlı hayalinin bilançosu

Ne yapmalı, nasıl yapmalı?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan gazeteci Alptekin Dursunoğlu tutuklandı
Sonraki Haber
ABD-Taliban anlaşması: Gerici radikalizmin zaferi