Ana SayfaCezaevleriAdalet Bakanı’ndan “infaz düzenlemesi” açıklaması

Adalet Bakanı’ndan “infaz düzenlemesi” açıklaması

HABER MERKEZİ – İnfaz düzenlemesinde 70 bin mahkûma evde ‘Corona izni’ geleceği, siyasi tutuklularınsa yine kapsam dışı bırakılacağı haberleri basına yansırken, Adalet Bakanı Gül’den konuya dair bir açıklama geldi. İnfaz düzenlemesinde “terör, cinsel saldırı ve uyuşturucuya dair bir iyileştirme beklemediklerini” söyleyen Gül, cezaevlerinde Corona virüsü salgınının önlenmesi için branş doktorların takviye edileceğini belirtti.

Bir televizyon programına katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, infaz düzenlemesi ve cezaevlerinde alınan önlemlere dair konuştu.

Gül, AKP ile MHP’nin uzlaşması sonrası infaz düzenleme taslağının Meclis’e geleceğini söyledi.

İnfaz düzenleme kanunu Meclis’e geldikten sonra fikir beyan etmenin daha doğru olacağını belirten Gül, “Şu an için ortada bir kanun teklifi olmadan Meclis adına konuşmamız doğru olmaz. Mümkün de değil. Meclis’e teklif verilmesi ardından kimlerin, kaç kişinin yararlandığını söylemek durumundayız” dedi.

Türkiye cezaevlerinde 300 bin hükümlünün olduğunu söyleyen Adalet Bakanı, AKP’nin pakete dair tüm partilerle görüştüğünü ifade etti.

Tutuklu ve hükümlü sayısı bakımından kalabalık bir sayı olduğunu vurgulayan Gül, şöyle devam etti: “Burada temel mesele; infaz sürelerinin artırılmasıyla cezaevlerine girenlerin kalması daha uzun oldu. Bu anlamda daha köklü bir çözüm bulmak için ara ara kanunlar çıktı. Hükümet de bu anlamda ihtiyacı yerine getirecektir. Bu konu ile ilgili infaz düzenlemesi gerçekleşecek. Tutuklu ve hükümlü de olsa orada bulunan insanlar devlete emanet edilmiştir.”

İnfaz düzenlemesinde yer alan hassasiyetlere dair Gül, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “adam öldürme, cinsel saldırı suçları failleri, uyuşturucu” suçlarına dair hassasiyeti olduğunu ve AKP gurubunun da bunları dikkate alarak bir düzenleme hazırlandığını belirtti.

Gazetecinin, “terör suçlarına” dair düzenleme olup olmayacağı sorusuna Bakan Gül, “AKP’nin bu konuda da bir iyileştirme yapmayacağı yönünde bir düşüncesi olduğu ancak kanun teklifi gelmeden konuşmanın mümkün olmadığı” karşılığını verdi.

Denetimli serbestlik sürelerinin uzatılması yönünde bir düzenleme de beklediklerini aktaran Gül, şunları söyledi: “Bunun cezasızlık anlamına gelmemesi için, hiç yatılmayan bazı suçlara ilişkin az da olsa belli bir oranda yatılması noktasında bir düzenleme olacağını göreceğiz. Kanunda evde infaz düzenleme olduğunu teklifte göreceğiz. Ancak benim bildiğim yok.”

Gül, cezaevlerinde alınan tedbirlere ilişkin de şunları aktardı:

“Cezaevlerinde çok büyük tedbirler aldık. Yeni gelenler belli bir yerde izole edilerek, koğuşlara alınıyor. Hastalık sebebiyle hastaneye gidenler de izole ediliyor.
“İnfaz kurumlarında henüz Corona virüsüne dair bir tespit yok. Büyük bir titizlikle önlemler alınıyor. Büyük bir hassasiyetle çalışıyorlar.
“Tutuklu ve hükümlülere sabunlar, dezenfektan eşyalar veriliyor. Muhatap olurken temas yapılmıyor. Ring araçlarına dezenfektan yapılıyor, jandarma da önlemini alıyor.
“Temel yaklaşımımız olumsuz sonuçların meydana gelmemesi. Dün aldığımız yeni bir tedbir var. Ceza İnfaz Kurumu’ndaki personelimizin evlerine gitmeden, izole bir ortamda tutulmasını başlattık.
“Geçici bir süre bu tedbirleri alırsak bu vakayı atlatacağız. Hepimiz bazı şeylerden fedakârlık yapacağız.
“Bilim Kurulu önerisiyle her türlü tedbirlerimizi alıyoruz. Hastanelere gidişler ve cezaevlerine yeni girenler konusunda bir risk var ancak bunun da önlemini alıyoruz.
“Belli uzmanların desteklenmesi konusunda, branşlarda hastaneye sevkleri engellemek için branş doktorlardan takviye istedik. Arzumuz cezaevlerinde belli branşlardan doktor olması.”

Gül, infaz düzenlemesinde özellikle hastalığı olanların tahliyesinin önünün açılmasının Corona virüsü salgınına karşı mücadele açısından bu sürece katkı sunacağını da ekledi.


70 bin mahkûma evde ‘Corona izni’ geliyor, siyasiler yine kapsam dışı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tüm zamanların virüsü – öldüren eşitsizlik
Sonraki Haber
Eski eşbaşkanın evine kayıt cihazı yerleştirilmiş