Ana SayfaCezaevleriAdalet Bakanlığı ve Meclis’e ‘infaz yasasında eşitlik’ çağrısı

Adalet Bakanlığı ve Meclis’e ‘infaz yasasında eşitlik’ çağrısı

HABER MERKEZİ – TBMM ve Adalet Bakanlığı’na seslenen 47 sivil toplum örgütü, infaz yasasında eşitlik istedi. Yapılan ortak açıklamada, “Mahkûmların yaşam ve sağlık koşullarından yoksun bırakılması hiçbir koşulda ve hiçbir suç için söz konusu olamaz” denildi.

47 sivil toplum örgütü TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı’na hapishaneler ve infaz yasasıyla ilgili çağrıda bulundu.*

Yapılan ortak açıklamada, “İnfaza ara verme, denetimli serbestlik, ev hapsi vb. tedbirleri hayata geçirecek yasal düzenlemelerin, eşitlik ilkeleri çerçevesinde acilen yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

Aralarında PEN Türkiye, Türkiye 78’liler Girişimi, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Demokratik İslam Kongresi, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Demokrasi İçin Birlik Platformu, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği’nin de bulunduğu kuruluşlarca yapılan ortak açıklama şöyle:

“Dünya; milliyet, siyaset, sınıf, din, ırk, kadın, çocuk, genç, ihtiyar, suçlu, masum tanımayan bir düşmanla karşı karşıya. Bütün insanlığı tehdit eden korona virüs salgınında bugüne kadar binlerce kişi yaşamını yitirdi. Salgının büyümesi ve yaygınlaşması kaçınılmaz. Virüsten korunmanın ve yaygınlaşmasını engellemenin yolunun hijyenik ortamda izolasyon olduğu biliniyor.  Oysa, ülkemizde sayıları 300 bini bulan tutuklu ve hükümlü, çoğu yerde istiap haddinin birkaç misli dolu ve hijyen koşullarından yoksun hapishanelerde salgına yakalanma ve hayatlarını kaybetme tehdidiyle karşı karşıyalar.
“Bu durumu göz önünde bulunduran hükümetin bir infaz yasasıyla hapishanelerdeki yoğunluğu azaltmaya niyetlendiği anlaşılıyor. Ancak, kimi suçları ve grupları, özellikle de siyasî tutuklu ve hükümlüleri dışarda bırakacak bir uygulamaya gidileceği endişesini taşıyoruz.
“Başta Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nde yer alan sağlık hakkı maddesi olmak üzere, birçok uluslararası sözleşme ve ulusal üstü mahkeme kararlarında belirtildiği gibi, mahkûmların yaşam ve sağlık koşullarından yoksun bırakılması hiçbir koşulda ve hiçbir suç için söz konusu olamaz.
“Cezaevlerinde bulunan herkesin sağlığından ve canından devlet sorumludur. Bu nedenle;
“Öncelikli olarak hasta, yaşlı, engelli, çocuk, kadın olmak üzere risk gruplarındakilerin tümünün ve çoğu şaibeli kararlarla ve uygulamalarla içerde bulunan siyasi tutuklu ve hükümlülerin tahliyesinin zaman kaybetmeden gerçekleştirilmesi gereğini hatırlatıyor; yargı reformu paketindeki infaz indirimi hükümlerine paralel olarak infaza ara verme, denetimli serbestlik, ev hapsi vb. tedbirleri hayata geçirecek yasal düzenlemelerin, eşitlik ilkeleri çerçevesinde acilen yapılmasını talep ediyoruz.
“Dünya ve ülkemiz korona virüs felaketi ile karşı karşıyayken, hukukî durumları ne olursa olsun bütün tutuklu ve hükümlülerin sağlık ve yaşam haklarını korumanın, başta devlet, hepimizin insani, vicdani, ahlaki sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.”

Siyasi tutuklular yargı paketi dışında

Corona virüsü riski nedeniyle cezaevlerinin durumu gündemdeyken, Çankaya Köşkü’nde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı sonrası yeni bir infaz düzenlemesi yolda.

Buna göre belli kriterlerle yaşlı ve hasta hükümlülerin evde infazı gündemde. Ancak TCK’deki cezasızlık düzenlemesinde değişikliğe gidilmediği için Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar af kapsamı dışında kalacak. Bu da binlerce siyasi tutuklunun infaz düzenlemesinden yararlanamayacağı anlamına geliyor.

Hak ve hukuk örgütleri, siyasi tutukluları kapsam dışında bırakan 3’üncü Yargı Paketi’ne bu haliyle karşı.

Tüm tutuklu ve hükümlülerin sağlıklı yaşam hakkının korunması için acilen önlemlerin uygulanması talep ediliyor.


İmzacıların listesine BURADAN bakabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Uzaktan eğitim başladı, ilk ders Milli Eğitim Bakanı'ndan
Sonraki Haber
Corona günlerinde adalet – Gülşen Özbek