Ana SayfaCezaevleriAdli tutukluları bırakıp siyasileri cezaevinde tutan İran’a HRW’den çağrı

Adli tutukluları bırakıp siyasileri cezaevinde tutan İran’a HRW’den çağrı

HABER MERKEZİ – İran’da 54 bin adli tutuklu Corona virüsü sebebiyle geçtiğimiz günlerde serbest bırakıldı. HRW bugün yaptığı bir çağrıyla barışçıl gösterilerde tutuklanan siyasi tutukluların da serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İranlı yetkililere, barışçıl gösteriler nedeniyle tutuklanan siyasi tutukluların Corona virüsü salgını nedeniyle koşulsuz serbest bırakılmalarının kolaylaştırılması için çağrıda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, HRW yaptığı çağrıda, virüsün İran’da hızla ve kontrolsüzce yayılmakta olduğunu, bu durumun kapalı kurumlarda daha yüksek risk arz ettiğini kaydetti.

Daha fazla bulaşma ve ölüm riskini azaltmak için yetkililerin alınan önlemleri destekleyerek, cezaevlerindeki tüm tutukluların gerekli tıbbi bakıma erişimini sağlaması gerektiği ifade edildi.

HRW Ortadoğu Sorumlusu Michael Page, olası risklere dikkat çekerek, “Salgın tehdidi, asla ilk etapta hapsedilmemesi gereken siyasi mahkumlar için sağlık ve güvenlik riskini artırıyor. Yargı makamları haksız sebeplerle tutuklanmış ve hala parmaklıklar ardında olan ve sayısı yüzlerle ifade edilen aktivist ve insan hakları savunucusunun geçici de olsa tahliyesi için hiç vakit kaybetmemelidir” dedi.

Adliler serbest, siyasiler bırakılmıyor

İran, Çin’den sonra Corona virüsünün en hızlı yayıldığı ülke oldu.

İran’ın adli haber ajansı Mizan, yaklaşmakta olan “İran Yeni Yılı Newroz” için 70 bin tutuklunun serbest bırakılacağını duyurdu.

Buna karşın yüzlerce insan hakları savunucusu ve aktivist son derece muğlak tanımlanmış “ulusal güvenlik suçları” nedeniyle cezaevlerinde.

HRW kendisine ulaşan raporlara göre, Tahran’da siyasi tutukluların tutulduğu Evin Cezaevi de dahil olmak üzere pek çok cezaevinde Corona virüsü tespit edildiğini bildirdi.

27 Şubat’ta 25 aktivistin ailesi adli makamlara yazdıkları açık mektupla cezaevlerinde yeterli tıbbi bakım eksikliği nedeniyle yakınlarının serbest bırakılmasını, eğer serbest bırakılmayacaklarsa da geçici izin verilmesini istediğini bildirdi.

Fotoğraf: AFP

İran, geçtiğimiz günlerde Neda Naji, Shahnaz Akmali, Masoud Kazemi, Abdolreza Kouhpayeh ve Mahmoud Beheshti Langroudi’nin de içinde bulunduğu bazı aktivist ve gazetecileri serbest bırakmıştı.

9 Mart’ta gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 7 buçuk yıllık cezasını yatmakta olan Hengameh Shadidi’nin avukatı Mostafa Turk Hamedani, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, müvekkilinin Corona virüsü şüphesi nedeniyle cezaevinden geçici izinle çıkarıldığını duyurdu.

Narges Mohammadi, Nasrin Sotoudeh ve Atena Daemi gibi diğer önemli insan hakları savunucularının aileleri ise yetkililerin yakınlarının serbest bırakılması talebini reddettiğini duyurarak, sağlıkları hakkında endişelerini dile getirdi.

HRW Ortadoğu Sorumlusu Michael Page, uluslararası yasalara göre cezaevi yetkililerinin tüm tutuklular için gerekli tıbbi bakımı ve hijyeni sağlamalarının gerekliliğini vurgulayarak, hükümete siyasi tutukluları da serbest bırakmak üzere harekete geçmeleri için çağrıda bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hak savunucusu Raci Bilici’ye 6 yıl 3 ay hapis cezası
Sonraki Haber
Hakkari'de 12 bölge yıl sonuna kadar yasaklandı