Ana SayfaGüncelAkar’dan ‘Moskova mutabakatı’ açıklaması

Akar’dan ‘Moskova mutabakatı’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Savunma Bakanı Akar, Moskova’da gerçekleşen İdlib zirvesinde üzerinde mutabık kalınan hususlara ilişkin “Suriye’de devriyeler 15 Mart’ta başlayacak, Rus heyeti haftaya Ankara’da olacak” açıklamasında bulundu.

5 Mart’ta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan İdlib zirvesinde üç maddelik bir mutabakat imzalanmıştı.

Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlarının tarafından açıklanan mutabakat maddeleri şöyleydi:

  • İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.
  • M4 (Halep’i Lazkiye’ye bağlayan) karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Esas ve usuller, Türkiye ve Rusya savunma bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacak.
  • Türk ve Rus devriyeleri, 15 Mart’ta M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu kapsamda 15 Mart’ta başlayacak devriyelerin esaslarının belirlenmesi için çalışıldığını ve Rusya heyetinin de hafta başında Ankara’ya geleceğini söyledi.

“Mutabakat kapsamında 15 Mart’tan itibaren M4 karayolunda ortak devriyelere başlayacağız. Kara yolu boyunca tesis edilecek güvenli koridorun usul ve esasları üzerinde çalışmaya başladık.
“Bu kapsamda hafta başında bir Rus askeri heyeti Ankara’ya gelecek. Beklentimiz, ateşkesin kalıcı olması, akan kanın durdurulması, yüzde 81’i kadın ve çocuk olan, yerlerinden, yurtlarından edilen 1 milyonun üzerinde masum insanın dönüşleri için ortamın sağlanmasıdır.”

Akar, Türkiye ile Rusya arasındaki yapıcı iş birliğinin devam ettiğini de dile getirdi.


Erdoğan: Amacımız ateşkesti, hamdolsun Rusya’da bunu temin ettik

İdlib krizi: Putin-Erdoğan görüşmesinden ateşkes çıktı

Esad’ın ‘Kürt sorunu yoktur’ açıklamasına Kuzey Suriye’den tepki




Önceki Haber
Esad'ın 'Kürt sorunu yoktur' açıklamasına Kuzey Suriye'den tepki
Sonraki Haber
Kürt illerindeki kadınlara göre en büyük sorun ekonomi ve işsizlik