Ana SayfaGüncelAKP’li belediye başkanı Kürt yazar Han’ın cenazesini araçtan indirtti, imam namaz kıldırmadı

AKP’li belediye başkanı Kürt yazar Han’ın cenazesini araçtan indirtti, imam namaz kıldırmadı

HABER MERKEZİ – Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han’ın cenazesi Muş’un AKP’li Belediye Başkanı Feyat Asya’nın talimatıyla cenaze aracından indirildi. Ardından da Varto Belediyesi’ne atanan kayyumun talimatıyla imam, Han’ın cenaze namazını kıldırmadı.

Almanya’nın Berlin kentinde 25 Şubat gecesi geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han, dün (29 Şubat) defnedilmek üzere memleketi Muş’un Varto ilçesine getirildi.

Ailesi ve yakınları tarafından havaalanından alınan Han’ın cenazesi, Muş Belediyesi’ne ait cenaze nakil aracı ile memleketi Varto’ya ulaştırılmak üzere yola çıkarıldı.

Polis arama noktasına durdurulan cenaze konvoyu gerekçe sunulmaksızın bir süre bekletildi.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre tekrar Varto’ya doğru hareket eden cenaze konvoyu bu kez Muş Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Feyat Asya’nın talimatıyla Muş-Varto yolunda durdurularak, cenaze araçtan indirildi.

Han’ın cenazesi, karşılanma konvoyunda bulunan bir pikap kasasına konularak Varto’ya ulaştırıldı.

Polis bu kez de defin işlemine herkesin giremeyeceğini belirtip, “yoğun katılımın tahriklere yol açacağı”nı iddia etti.

Polis, sadece yakın akrabalarının katılımı ile Han’ın defnedilebileceğini söyledi.

Belediye bünyesinde çalışan imam, Varto Belediyesi’ne atanan kayyumun talimatı doğrultusunda cenaze namazını kıldırmadı.

Bunun üzerine Han’ın cenazesi Varto Cemevi’ne getirilen cenazesi yakınları tarafından kılınan namazın ardından ilçe mezarlığa defnedildi.

‘Kürt düşmanlığının boyutu’

Han’ın cenazesine yönelik uygulamalara tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Mensur Işık, “AKP’nin Kürt düşmanlığının boyutu açısından çok çarpıcı bir ahlaksızlık örneği” değerlendirmesinde bulundu.

MA’ya konuşan Işık, uygulamanın, 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan “Çöktürme Planı”nın bir parçası olduğunu söyledi.

“PKK’lilerin cenazelerinde yapılmaya başlanan bir uygulama, daha sonra Kürt siyasetçilerin cenazelerinde de uygulandı. Bunun anlamı açıktır, Kürt’ün dayanışmasını, acısını ortaklaştırmasını, bir arada bir halk olması olgusunu değerinin ortaya çıkmasını kendisince engellemeye çalışmaktır. Bu aşama çoktan aşılmıştır, egemen tekçi faşist zihniyetin görmesi gereken budur.”

Varto kayyumunun cenaze namazına ilişkin talimatına da tepki gösteren Işık, “Varto kayyımının cenaze namazına izin vermemesi insani, dini ve hukuki bir durum değildir. Kayyımları zaten bunları yapmak için görevlendirdiler. Kürt halkının bütün değerlerine düşmanlık etmek için vardırlar” dedi.

‘Bunun hesabını soracağız’

Işık sözlerini, “Bunu böyle bırakmayacağız, her şekilde ve her ortamda bunun hesabını soracağız. Bundan ne ailenin ne Kürt halkının ne de buna dair içinde öfkeyi barındıran halkımızın şüphesi olmasın” diyerek noktaladı.

Zeynel Abidin Han kimdir?

Muş’un Varto ilçesinin Qilçix köyünde 1961 yılında dünyaya gelen Han, Kürt meselesindeki görüşleri nedeniyle Türkiye’de uzun süre hapis yattı.

1985-89 yılları arasında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun olan Zeynel Abidin Han, siyasi baskılar nedeniyle Almanya’ya göç etmek zorunda kaldı.

Zeynel Abidin Han’ın Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmancki (Zazakî) ile Türkçe dillerinde çok sayıda kitapları ve çevirileri bulunuyor.

Han’ın kitaplarından bazıları; “Ey serxwebûn”, “Siya Çûyinê”, “Bagera Nergizan” ve “Stran digotin”.

Han, 2003-2007 tarihleri arasında Berlin’de kurulan Evra Yayınevi’nin uzun süre editörlüğünü yaptı. Evar Yayınevi, çok sayıda Kürt eserin basılmasına ön ayak oldu.

Zeynel Abidin Han’ın oğlu Gazîn Onur Han 2007 yılında Han Yayınevini kurdu. Zeynel Abidin Han oğlunun kurduğu yayınevinin editörlüğünü yaparak, çok sayıda Kürtçe kitap basılmasına yardımcı oldu.

Zeynel Abidin Han, 2015 tarihinden itibaren Xwenasê dergisinin editörlüğünü yapıyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Corona virüsü: İki ülkede ilk can kayıpları
Sonraki Haber
İki ilde erkek şiddeti: Boşanmak isteyen iki kadın öldürüldü