Ana SayfaCezaevleriAKP’nin infaz yasası: ‘Cinsel’ suçlara indirim, siyasiler kapsam dışı

AKP’nin infaz yasası: ‘Cinsel’ suçlara indirim, siyasiler kapsam dışı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgını nedeniyle cezaevlerinin durumu gündemde. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri infaz yasasında eşitlik istiyor. Ancak AKP’nin CHP ve İYİ Parti’ye ilettiği yeni yasa teklifi ‘uyuşturucu’ ve ‘cinsel’ suçlara indirim öngörürken, siyasileri kapsam dışı bırakıyor.

İktidar partisi AKP’nin, Corona virüsü salgını nedeniyle gündemine aldığı yeni infaz düzenlemesine ilişkin taslak teklifini muhalefet partilerinden CHP ve İYİ Parti’ye ilettiği öğrenildi.

AKP’nin ittifak ortağı MHP ile yaptığı çalışma sonucu hazırlanan taslak teklife göre, “kasten öldürme”, “terör ve örgütlü suçlar” hariç olmak üzere cezaevinde geçirilecek süre verilen cezanın yarı oranına indirilirken, AKP’nin ilk teklifinde yer almayan “uyuşturucu” ve “cinsel istismar” suçları da indirim kapsamına alındı.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre teklif taslağında, denetimli serbestlik süresi de bir kereye özgü olmak üzere bir yıldan üç yıla çıkarılıyor.

Söz konusu düzenleme ile ‘uyuşturucu’dan hüküm giymiş yaklaşık 60 bin kişinin de aralarında bulunduğu 100 bin dolayındaki kişinin tahliyesi bekleniyor.

Habere göre AKP’nin genel çerçevesini muhalefet partilerine sunduğu teklif taslağında yer alan bazı önemli düzenlemeler şöyle:

“Uyuşturucu” ve “cinsel” suçlar indirim kapsamında

Cezaevinde kalma süreleri üçte ikiden 1/2’ye (yüzde 67’den yüzde 50’ye) düşürülüyor.

Buna göre örneğin 10 yıl ceza alan kişi cezasının 5 yılını çektikten sonra koşullu salıverme hükümlerinden yararlanabilecek.

Mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4’lük koşullu salıverilme oranı ise 2/3’e düşürülüyor.

Yani bu suçlardan hüküm giyenler cezasının yüzde 75’i yerine, yüzde 67’sini çekmeleri halinde koşullu salıverilebilecek.

“Kasten öldürme”de 2/3, “terör ve örgütlü suçlar”da 3/4 oranında uygulanan cezaevinde infaz süresinde ise değişiklik yapılmıyor.

Denetimli serbestlik geçici olarak üç yıl uygulanacak

Halen bir yıl uygulanan denetimli serbestlik süresi, geçici süreyle üç yıla çıkarılıyor.

Muhalefete sunulan teklifte, “belli bir tarihten önce işlenen suçlar” diye ifade edilen geçici sürenin, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önceki suçlar olması bekleniyor.

Geçici denetimli serbestlik hükümlerinden, ‘terör’, ‘kasten öldürme’ ve ‘özel hayatın gizliliği’ne ilişkin suçlar kapsam dışı bırakılıyor.

0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlar ile 70 yaşını bitirmiş hükümlüler yönünden denetimli serbestlik hükmü, bir kereye özgü olmak üzere dört yıl olarak uygulanacak.

Bir kereye özgü olmak üzere çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar cezaevinde geçirdikleri bir gün, üç gün olarak kabul edilerek indirim uygulanacak.

Kadın, çocuk, hasta tutuklulara ev hapsi

Kadın, çocuk, yaşlı, hasta tutuklular için konutta infaz usulünün uygulanacağı hapis cezalarının sınırı artırılıyor.

Bu kapsamda konutta infazın sınırı kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş erkeklerde 6 aydan 1 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişilerde 1 yıldan 2 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişilerde 3 yıldan 4 yıla çıkarılıyor.

Beş yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurum koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği adli tıp kurumu raporuyla tespit edilenler de cezasını konutunda çekecek.

Yeni doğum yapan üç yıl veya daha az süreli hapis cezası alan kadınlar için de evde infaz hükmü uygulanabilecek.

Ceza erteleme, salgın hastalık düzenlemeleri

Yeni doğum yapan kadınların cezası altı ay yerine, bir yıl altı ay ertelenebilecek.

Salgın hastalık halinde kuruma ait telefon ve faks cihazlarından derhal yararlandırılması olanağı sağlanıyor.

Siyasiler kapsam dışı bırakılıyor

Bu taslak metne göre, Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar af kapsamı dışında görünüyor.

Bu da cezaevlerindeki binlerce siyasi tutuklunun infaz düzenlemesinden faydalanamayacağı anlamına geliyor.


HDP’li Çepni: Siyasi tutukluları kapsamayan düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz

Adalet Bakanlığı ve Meclis’e ‘infaz yasasında eşitlik’ çağrısı

Corona günlerinde adalet – Gülşen Özbek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pera Film’den online kısa film seçkisi: “Evde Tek Başına”
Sonraki Haber
HDP'li Çepni: Siyasi tutukluları kapsamayan düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz