Ana SayfaCezaevleriAKP’yle görüşme öncesi HDP: İnfazda eşitlik istiyoruz

AKP’yle görüşme öncesi HDP: İnfazda eşitlik istiyoruz

HABER MERKEZİ – Gündemdeki infaz düzenlemesine dair açıklama yapan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, AKP’yle yapacakları görüşme öncesi, “Siyasal, sendikal ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle insanlar cezaevlerinde. Bu, eşitlik ilkesine aykırıdır. Anayasa’da herkesin eşit olduğu yazıyor. İnfaz sistemi eşit olmak zorundadır” dedi.

HDP Siirt Milletvekili, TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Anayasa Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş, AKP’nin siyasi tutukluları kapsam dışı bırakan infaz düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Danış-Beştaş, salgın sebebiyle İtalya ve İran başta olmak üzere birçok ülkede hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakıldığını hatırlattı.

Cezaevlerinin salgına karşı en korunaksız alanlar olduğunu belirten Danış-Beştaş, “Silivri’de 60 kişinin kaldığı koğuşlar var. 20 kişinin kalması gereken koğuşlarda 40 kişi kalıyor” diyerek cezaevlerindeki duruma dikkat çekti.

Salgından kaynaklı yaşanacak ölümlerde devletin birinci dereceden sorumlu olacağını söyleyen Danış-Beştaş, “Tek bir mahpusun yaşamını yitirmesi cinayet demektir” dedi.

Dünyada bu tip af ya da infaz indirimlerinde devletin af yetkisi olduğunu belirten HDP’li vekil, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçmişte, “Devlet sadece kendisine karşı işlenen suçları affedebilir” dediğini hatırlattı.

İnfaz düzenlemesiyle kişilere karşı suçların affedileceğini ama devlete karşı olduğu belirtilen suçlara dair bir şey yapılmayacağını belirten Danış-Beştaş, şöyle devam etti:

“Bu kadar vahim bir tabloda siyasi hükümlü ve tutukluları kapsam dışına çıkarmak toplum vicdanını derin şekilde yaralayacaktır.
“Birçok kişi düşüncelerinden dolayı, söz söyledikleri için hapishanelerde tutuluyor. Siyasal, sendikal ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle insanlar cezaevlerinde. Bu, eşitlik ilkesine aykırıdır. Anayasa’da herkesin eşit olduğu yazıyor. İnfaz sistemi eşit olmak zorundadır.
“Çeteler çıkacak ama toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullananlar çıkamayacak. Kadın katilleri çıkacak ama Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ya da bir doktor olan İdris Baluken çıkamayacak. Hırsızlar çıkacak ama Osman Kavala çıkamayacak… İnfazda eşitlik istiyoruz.
“Bu Corona günlerinde bütün mahpuslara eşitlik istiyoruz. Önce içeride olanların yaşam hakkını korumak zorundayız.”

Konuya dair AKP heyeti ile görüşeceklerini söyleyen Danış-Beştaş, infaz düzenlemesi için, “Henüz olgunlaşmadı. Görüşmeler yapılacak” dedi.

AKP, HDP’yi ziyaret edecek

İnfaz indirimiyle ilgili düzenleme kapsamında CHP’yle görüşen AKP heyeti, bugün HDP’yi de ziyaret edecek.

AKP Grup Başkanvekilleri Muş ve Özkan ile Adalet Komisyon üyeleri ve Adalet Bakanlığı temsilcilerinin yer aldığı heyeti, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş başkanlığındaki heyet karşılayacak.

Görüşme bugün saat 16:00’da gerçekleşecek.


İnfaz düzenlemesi: CHP’yle görüşen AKP, HDP’yi ziyaret edecek

HDP’li Çepni: Siyasi tutukluları kapsamayan düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz

AKP’nin infaz yasası: ‘Cinsel’ suçlara indirim, siyasiler kapsam dışı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnfaz düzenlemesi: AKP'den CHP, HDP ve İYİ Parti'ye ziyaret
Sonraki Haber
TTB'nin anketi: Her beş sağlık çalışanından üçü tıbbi maske olmadan çalışıyor