Ana SayfaCezaevleriAKP’yle görüşme sonrası HDP: Ayrımı kabul etmiyoruz

AKP’yle görüşme sonrası HDP: Ayrımı kabul etmiyoruz

HABER MERKEZİ – AKP, 5 yıl aradan sonra HDP’yi ziyaret etti. Gündemdeki infaz düzenlemesiyle ilgili yapılan ziyarete dair bilgi veren HDP Grup Başkanvekili Danış Beştaş, taslak metnini bu haliyle kabul etmeyeceklerini belirterek, “İnfazda eşitlik mutlak derecede zorunludur. Ayrımı kabul etmiyoruz” dedi.

AKP, üçüncü yargı paketi kapsamında getirmeyi planladığı infaz düzenlemesine ilişkin Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etti.

Yapılan görüşmeler sonrası düzenlemeye son halini vereceğini açıklayan AKP’nin bir durağı da HDP’ydi.

Bu görüşme, AKP ile HDP arasında 5 yıl sonra gerçekleşen ilk görüşme olma özelliği taşıyor.

AKP’nin HDP’ye yaptığı en son ziyaret, 15 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşmişti. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon çalışmaları kapsamında HDP Genel Merkezi’ni ziyaret etmişti.

5 yıl sonra yapılan görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğü belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, görüşmenin detaylarını ve sundukları önerilere dair bilgi verdi.

AKP heyetinin, infaz düzenlemesiyle ilgili basına yansıyan bir taslak metnini kendilerine sunduklarını belirten Danış Beştaş, ancak bu taslağı kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

Heyetin, partilerle yapılacak görüşmeler ve alınan öneriler sonucunda taslağın olgunlaştırılacağını söylediğini aktaran HDP’li vekil, görüşmede önerilerini sunduklarını, önerilerini ayrıca yazılı olarak da iletecekleri bilgisini paylaştı.

‘Eşitlik mutlak zorunluluk’

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin can güvenliğinin tehdit altında olduğuna dikkati çeken Danış Beştaş, heyete risk altında bulunan cezaevlerinin boşaltılması taleplerini ilettiklerini söyledi.

Danış Beştaş, görüşmede heyete ilettikleri itiraz ve önerilerini şöyle aktardı:

“Siyasi suçların kapsam dışı bırakılması asla kabul edilemez, etmiyoruz. Uyuşturucu ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara indirim geliyor ama siyasi suçlar, yazan, konuşan, basın açıklaması yapan, tweet atan kapsam dışı tutuluyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.
“Dışarıya öncelikle çıkması gerekenler; düşüncelerinden dolayı, haber yaptıklarından dolayı, siyaset yaptıklarından dolayı içerde olanlara dair bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade ettik. Ayrıca infazda eşitlik mutlak derecede zorunludur. Bu konudaki ayrımı kabul etmiyoruz.”

Heyete, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) değişiklik yapılması gerektiği yönünde öneriler de ilettiklerini belirten Danış Beştaş, şunları söyledi:

“’Terör’ tanımı mutlak suretle değişmeli dedik. Sonuçta ‘terör’ tanımı her şeyi kapsıyor. Her şey ‘terör’ eylemi olarak nitelendiriliyor. Ayrıca Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100’üncü maddesine, sadece hükümlülerin değil, tutuklularla ilgili de bir fıkranın eklenmesi gerekiyor. Tutuklu ve hükümlülerin, salgın hastalıklar sürecinde kendilerini tedavi edemeyeceklerini ve koruyamayacaklarını söyledik.
“Özcesi, uluslararası standartlara uygun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları ışığında ‘terör’ tanımının değişmesi, siyasi saiklerle içeride tutulan on binlerce insanın infaz eşitsizliğini kabul etmeyeceğimizi ve bu konuda esastan bir sorun olduğunu ifade ettik.”

HDP’li Danış Beştaş, infaz düzenlemesiyle ilgili önerilerine dair CHP ve diğer partilerle de ortaklaşmaya yönelik girişimlerde bulunacaklarını belirtti.


İnfaz düzenlemesi: AKP’den CHP, HDP ve İYİ Parti’ye ziyaret

HDP’li Çepni: Siyasi tutukluları kapsamayan düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz

AKP’nin infaz yasası: ‘Cinsel’ suçlara indirim, siyasiler kapsam dışı

AKP’yle görüşme öncesi HDP: İnfazda eşitlik istiyoruz




Önceki Haber
Unutmak mı?
Sonraki Haber
Tutuklu gazeteciler için çağrı: #GazetecilerDeEvdeKalsın