Ana SayfaDünyaAmazon ormanları 2070’e kadar tümüyle yok olabilir

Amazon ormanları 2070’e kadar tümüyle yok olabilir

HABER MERKEZİ – Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, 1970’ten bu yana yüzde 20’si yok edilen Amazonların önümüzdeki 50 yılda tümüyle yok olması önlenemeyebilir.

Amazon ormanlarının son 50 yılda beşte bir oranında yok edildiği duyuruldu.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, ormanlık alanlar soya, palmiye yağı gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra ağaç endüstrisi, biyo yakıtlar veya büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için yok ediliyor.

ANF’nin haberine göre araştırmada yer alan uzmanlardan Bangor Üniversitesi’nden Simon Willcock, 1970’ten bu yana yüzde 20’si yok edilen Amazonların yok olmasını önlemek için ‘geri dönüşü olmayan noktaya’ varılmaması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlara göre 5,5 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan Amazonların yüzde 35’inin yok olması durumunda artık geri dönüşü olmayan yıkım sürecine girilmiş olunacak.

Bu şekilde devam etmesi halinde de 2070’e gelindiğinde Amazon ormanlarının yerinde geniş savanlar görülecek.

‘Dünyanın akciğerleri’ olarak tabir edilen Amazonların günümüzden 58 milyon yıl öncesinde oluşmaya başladığı tahmin ediliyor.

Dünyanın en geniş ve çeşitlilik barındıran tropikal ormanlarını da barındıran Amazonlar, aynı zamanda yedi ülkeden on milyonlarca kişi için doğrudan beslenme kaynağı.


Amazonlar ‘ölüm sarmalına’ girebilir




Önceki Haber
AYM: Sendika.org’un erişime engellenmesi ifade özgürlüğü ihlali
Sonraki Haber
'Corona'ya dair bugüne dek yapılan yüzlerce araştırma ne diyor?