Ana SayfaDünyaBrüksel’de AB yetkilileri ile görüşen Erdoğan basın toplantısına katılmadı

Brüksel’de AB yetkilileri ile görüşen Erdoğan basın toplantısına katılmadı

HABER MERKEZİ – Brüksel’de AB yetkilileri ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısına katılmadı, ardından AB Konseyi’nden ayrıldı. Erdoğan’ın katılmadığı basın toplantısında mülteci mutabakatının uygulanması için süreç başlatıldığı bildirildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü.

Erdoğan, Suriye’deki son gelişmeler ile mültecilerin durumunun ele alındığı görüşmeler sonrası ortak basın toplantısına katılmadı.

Erdoğansız düzenlenen ve 11 dakika süren kısa basın toplantısında Michel ve von der Leyen, 2016’da AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatının uygulanması konusunu görüştüklerini dile getirdi.

Charles Michel, mülteci mutabakatının uygulanması konusundaki görüş ayrılıklarını paylaştıklarını ve Türkiye’nin AB üyeliği konusunun da masaya yatırıldığını kaydetti.

Siyasi diyaloğun kısa, orta ve uzun vadede güçlendirilmesi için bu buluşmayı bir ilk adım olarak gördüklerini belirten Michel, güvenlik konularının da ele alındığını ifade eden Michel, “Bizler Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’i bu iş için görevlendirdik, üye ülkeler ile de görüşeceğiz” dedi.

“İyi bir başlangıç oldu”

Fotoğraf: AFP

Michel’in ardından söz alan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise “Göçmenlerin ve Yunanistan’ın yanı sıra Türkiye’nin de yardıma ihtiyacı var. Diyaloğumuz güzel geçti. Hem AB’nin hem Türkiye’nin çıkarlarını karşılayacak şekilde ilerleme sağlamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

2016’da imzalanan mutabakatın hâlâ geçerli olduğunu vurgulayan von der Leyen, eksik kalan parçaların nasıl tamamlanabileceği ve hayata geçirilebileceği konusunu istişare ettiklerini belirtti.

İlerleme sağlama konusunda AB olarak taahhütlerini Erdoğan’a ifade ettiklerini, bunun için adımların karşılıklı olması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, “Bugünün bu süreçte iyi bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum. Bu sürecin hedefi göçmenler için perspektif ve bölgenin istikrarıdır” diye konuştu.

Yunanistan polisinin mültecilere yönelik müdahalesiyle ilgili Ursula von der Leyen, aşırı güç kullanımının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ve yetkililerin tüm eylemlerinin orantılı olması gerektiğini, bunun çok açık olduğunu savundu.


Karınca, Euronews, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İkincil kayıplar / yoksullar
Sonraki Haber
İşsizlikte artış, istihdamda düşüş sürüyor