Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Can kayıplarının arttığı Covid-19 salgınında son durum

Canlı Blog | Can kayıplarının arttığı Covid-19 salgınında son durum

HABER MERKEZİ – Türkiye’de yeni tip Corona virüsü salgınında can kayıpları 21’e yükselirken, virüs bulaşanların sayısı da bine yaklaştı. Alınan tedbirler kapsamında 65 yaş üstündekilere sokağa çıkma sınırlaması getirildi. Dünya genelinde ise salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 13 bine yaklaştı, vaka sayısı da hızla yükseliyor. Türkiye ve dünyadaki son gelişmeleri canlı sayfamızda bulabilirsiniz.

 


23:00 | Türkiye’de 12 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 2 bin 953 Corona virüsü testi yapıldığını belirterek bulunlardan 277’sinin pozitif çıktığını açıkladı.

Böylece Türkiye’de hasta sayısı 947’ye ulaştı.

“Yaşlı hastalarımızdan 12’sini kaybettik” diyen Koca’nın açıklamasına göre bugüne dek toplam 21 can kaybı var.


22:20 | İçişleri Bakanlığı’ndan ‘paket servis hizmeti’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında ek bir genelge daha gönderdi.

Genelge ile saat 24:00 itibariyle içkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden sadece paket servis hizmeti verecek.

Lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin oturma alanlarını kaldırmaları sağlanacak, bu alanlara müşteri kabul etmemeleri konusunda gerekli işlemler yapılacak.


21:35 | TTB’den #YaygınTest kampanyası

Türk Tabipler Birliği, sosyal medya üzerinden #YaygınTest hashtag’i ile Corona virüsü testlerinin arttırlıması için kampanya başalttı.

Tespit ve izolasyonun hayat kurtaracağını belirten TTB, “Her şehir ve hastaneye testler en hızlı şekilde gönderilmelidir” diyor.


21:00 | 65 yaş ve üstü kişilere “sokağa çıkma yasağı” genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için “İkametten ayrılma kısıtlaması/yasaklanması” konulu genelge gönderdi.

Genelgeyle 65 yaş ve üzeri ile bağışıklık sistemi düşük ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullananların bu gece saat 24.00’ten itibaren sokağa çıkmaları yasaklandı.

Böylece bu kişilerin ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırıldı.

İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan yurttaşların mağdur olmaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için valilerin ve kaymakamların başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulacak.

Bu grupta il/ilçe emniyet müdürü, il/ilçe jandarma komutanı, vali/kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, yerel yönetimler, AFAD, Kızılay ve ihtiyaç duyulacak sivil toplum kuruluşları temsilcileri olacak.

İllerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından 65 yaş ve üzeri ile kronik hastalığı bulunanların tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacak.

İkametlerinden ayrılmaları kısıtlanan/yasaklananlar 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebilecek.

Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda başta kolluk birimleri olmak üzere yeteri kadar kamu görevlisi/ekip ve araç görevlendirilecek.

  • Genelgenin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

20:28 | İtalya’da bir günde 793 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 50 bini geçti

İtalya’da can kaybı sayısı son 24 saatte 793 artarak, 4 bin 825’e çıktı.

Corona virüsü vaka sayısı son bir günde 6 bin 557 arttı. Toplam vaka sayısı da 53 bin 578 oldu.

Halen yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı 2 bin 857, bugüne kadar iyileşenlerin sayısı ise 6 bin 72’ye ulaştı.

Ülkede bugüne kadar toplam 233 bin 222 test yapıldığı bildirildi.


19:58 | Araştırma: Her dört işyerinden birinde ‘Corona’ önlemi yok

Ipsos’un “Koronavirüs salgını ve toplum” başlıklı saha çalışmasının sonuçlarına göre işyerlerinin yüzde 24’ünde herhangi bir önlem alınmamış.

Diğer yandan katılımcıların büyük bir bölümü hükümet tarafından alınan önlemleri yeterli bulsa da, yüzde 45’lik kesim Türkiye’nin sağlık sisteminin salgına hazırlıklı olmadığını düşünüyor.


19:25 | 65 yaş ve üstü yurttaşların sokağa çıkması sınırlandırıldı

İçişleri Bakanlığı, bu gece yarısı itibariyle 65 yaş ve üstü ayrıca kronik rahatsızlığı olan kişilerin ikametlerinden dışarı çıkmalarını; park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmalarını sınırlandırdı.

Konuya ilişkin ayrıntılı açıklamanın daha sonra yapılacağı da bildirildi.


18:20 | Sağlık Bakanlığı: ‘Corona’dan ölenler ceset torbası ile defnedilecek

Sağlık Bakanlığı, Corona virüsüne bağlı ölümlerde hayatını kaybedenlerin ceset torbası ile defnedilmesini kararlaştırdı.

Bakanlık tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve 81 il valiliğine gönderilen yazıda, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda, söz konusu hastalıktan ölenlerle ilgili ‘morg’, ‘cenaze’ ve ‘defin’ işlemlerine ilişkin alınan kararlar bildirildi.

Morg hizmetlerine ilişkin alınan kararlar:

“Morg görevlileri ve cenaze sorumlusu, ölen kişinin olası-kesin kovid-19 tanısı konusunda bilgilendirilmelidir. Gasilhane çalışanları eldiven, N95/FFP2 maske, gözlük-yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanmalıdır. Kullanılan kişisel korunma malzemeleri tıbbi atık kutusuna atılmalıdır. Yıkama alanı, yoğun sekresyonlar ile kontamine olması nedeniyle 1/10 çamaşır suyu veya klor tablet ile dezenfekte edilmelidir.
“Morg ve gasilhane çalışanlarına standart enfeksiyondan korunma ve kontrol önlemleri ve solunum sekresyonları ile temas önlemleri konusunda eğitim verilmelidir. El hijyeni gibi kişisel hijyenin önemi vurgulanmalıdır. Birimde kullanılacak olan maske, eldiven, koruyucu giysi, gözlük, alkol bazlı el antiseptiği ihtiyacı hastane yönetimi tarafından karşılanmalıdır.”

Cenaze işlemlerine yönelik kararlar:

“Defin işlemleri mevzuat gereği devam etmelidir. Cenazelerin ceset torbası ile alınıp naklinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.”

Defin işlemlerine yönelik kararlar:

“Cenazenin kabre yerleştirilmesi sırasında eldiven kullanılmalıdır. Olası-kesin kovid-19 vakalarının ölümü halinde ceset torbası ile defni gereklidir. Cenazenin kabre yerleştirildikten sonra standart defin işlemleri uygulanır.”

18:15 | Ankara’da 65 yaş üstüne ücretsiz ulaşım durduruldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 65 yaş üstü yurttaşların ücretsiz ulaşım kartlarını geçici olarak iptal etti.


17:15 | İmamoğlu’ndan 60 yaş üstü yurttaşlara: Lütfen kendinizi izole edin

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal mesafelenmeye dikkat edilmesine yönelik uyarılar ve ‘evde kal’ çağrılarına rağmen sokakların nispeten dolu olduğunu gözlemlediğini belirtti.

“Dışarıya çıkıp, özellikle toplu alanları yoğunlaştırarak, birbirimizi çok büyük bir tehdit altına sokuyoruz” diyen İmamoğlu, şu çağrıda bulundu:

“Özellikle 60 yaş ve üstü kıymetli yaş almış hemşehrilerim; lütfen sözlerimize kulak verin. Bu virüs şu ana kadar ortaya çakardı ki yaş almış insanları ne yazık ki çok derin etkiliyor. Kısacası öldürüyor. Siz bize lazımsınız. Çocuklarınıza torunlarınıza lazımsınız. Lütfen kendinizi izole edin.”


17:02 | Belçika’da ölü sayısı son 24 saatte yaklaşık iki katına çıktı

Fotoğraf: Reuters / Belçika

Belçika’da Corona virüsü salgını nedeniyle son 24 saatte 30 kişinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre yaşamını yitirenlerin büyük bölümünün 65 yaş ve üzeri olduğu belirtildi. Ölenler arasında 45-65 yaş arasındaki iki kişi ile 25-44 yaşları arasındaki bir kişi de bulunuyor.

Ülkede 558 yeni Corona virüsü teşhisi daha kondu. Böylece toplam enfekte kişi sayısı 2 bin 815’e çıktı.

Hollanda’da 30 ölüm

Hollanda’da da Cumartesi günü Corona virüsü nedeniyle 30 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ölenlerin yaşlarının, 63-84 aralığında olduğu açıklandı. Ülkede toplam ölü sayısı ise 136’ya yükseldi.

Ülkede 637 yeni Corona virüsü teşhisi kondu. Böylece toplam hasta sayısı 3 bin 631’e yükseldi.


16:55 | ÖHD Van: Tutuklulara dezenfektan ve temizlik malzemesi verilmiyor

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, kentteki T Tipi, F Tipi ve Yüksek Güvenlikli ile Patnos L Tipi kapalı cezaevlerine yaptığı ziyarete dair açıklama yaptı.

MA’da yer alan habere göre yapılan yazılı açıklamada, Corona virüsü tehdidine karşı tutuklu ve hükümlülere dezenfektan, maske, eldiven, temizlik malzemesi verilmediği kaydedildi.

Ayrıca elektrik ve su kullanımları ile temel gıda ihtiyaçlarının ücretsiz sağlanmadığı belirtildi.

Telefon hakkının iki katına çıkarıldığı belirtilirken, cezaevlerinde oluşabilecek bir enfekte durumunda nasıl bir yol izleneceğine ilişkin net bir bilginin ya da bu anlamda bir çalışmanın olmadığına dikkati çekildi.


16:45 | Sağlık Bakanlığı: Testlerde 15 dakikada sonuç verebilen hızlı tanı kiti de kullanılacak

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de Corona virüsü tanısında 15 dakikada sonuç verebilen hızlı tanı kitinin kullanımına başlandığını açıkladı.

Açıklamada, “Koronavirüs tanısında 60-90 dakika içinde kapsamlı sonuç alınmasına olanak tanıyan yerli tanı kitinin yanı sıra 15 dakikada sonuç verebilen hızlı tanı kiti de kullanılacak” denildi.


16:38 | Türkiye 46 ülkeye daha uçuşları durdurdu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Corona virüsü tedbirleri kapsamında bugün saat 17.00 itibarıyla 46 ülkeye daha uçuşların durdurulacağını duyurdu.

Söz konusu yasağın geçerli olacağı ülkeler şöyle: Kuveyt, Bangladeş, Moğolistan, Kuzey Kıbrıs, Ukrayna, Kosova, Fas, Lübnan, Ürdün, Kazakistan, Özbekistan, Umman, Slovenya, Moldova, Cibuti, Ekvator Ginesi, Kanada, Hindistan, Macaristan, Guatemala, Polonya, Kenya, Sudan, Çad, Filipinler, Letonya, Tayvan, Peru, Sri Lanka, Ekvador, Nijer, Tunus, Cezayir, Fildişi Sahili, Finlandiya, Angola, Çekya, Dominik, Kamerun, Karadağ, Kolombiya, Kuzey Makedonya, Moritanya, Nepal, Portekiz ve Panama.

Türkiye daha önce Çin, Güney Kore, İran, Irak ve İtalya’ya uçuş yasağı getirmiş, ardından ise dokuz Avrupa ülkesine (Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda) de uçuşları durdurmuştu.


16:20 | Türkiye’den Almanya’ya direkt uçuşlar durduruldu

Türkiye’den Almanya’ya direkt uçuşların Corona virüsü salgını nedeniyle neredeyse tamamen durdurulduğu açıklandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Cumartesi günü itibarı ile uçuşların üçüncü ülkeler üzerinden yapılmasının ise mümkün olduğu belirtildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre bakanlık bu olanağın kullanılması çağrısında bulunarak, “Almanya’ya dönmek için bir an evvel havayolu şirketiyle ya da seyahat acentenizle iletişim kurun ve uçaklardaki boş koltuklardan derhal faydalanın” denildi.


15:50 | Berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetleri durduruldu

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü tedbirleri kapsamında berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetlerinin bugün saat 18.00 itibarıyla geçici süreliğine durdurulmasına karar verdi.

Bakanlık tarafından 81 il valiliğine gönderilen ‘koronavirüs tedbirleri’ konulu ek genelgede, “Kanun hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin ivedilikle planlanması-uygulanması ve kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi” istendi.


15:48 | Türkiye’de park, orman ve bahçelerde mangal yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Corona virüsü önlemleri kapsamında, milli parklar, ormanlar ve bakanlığa bağlı park ve bahçelerde mangal yakılmasının yasaklandığını bildirdi.

Sosyal mesafelenmeye dikkat edilmesine yönelik uyarılar ve ‘evde kal’ çağrılarına rağmen insanlar, havanın açık olmasını fırsat bilip, park, bahçe ve sahillerde bir araya gelerek piknik ve mangal yapmaya başlamıştı.


15:00 | Onur Hamzaoğlu: Corona virüsü kapitalizmin ‘armağanı’

Corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de de vaka ve ölüm sayıları artıyor. Virüsten korunma yollarını ANF’den Zeynep Kuray’a anlatan halk sağlığı uzmanı Onur Hamzaoğlu, Türkiye’de sürecin şeffaf yürütülmediğine işaret ediyor.

Bununla birlikte Hamzaoğlu, bu virüsün, insanların insan, hayvanların hayvan, bitkilerin de bitki gibi yaşamasına müsaade etmeyen kapitalizmin “armağanı” olduğunu söylüyor.

  • Söyleşinin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

14:55 | Temelli: Tüm iktidarlar günahlarını ‘Corona’yla temize çekme peşinde

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’ye göre tüm iktidarlar geçmişin ve bugünün günahlarını Corona virüsü salgınıyla temize çekme peşinde.

Temelli ayrıca, “Muhalefet ve toplumsal muhalefet dinamikleri virüs gerçekliğinden kopuk, panik ikliminde talepkar ve rıza gösteren bir konuma hızla sürüklenmeye devam ediyor. Oysa sistem zayiat hesabını çoktan yaptı” uyarısında bulunarak “Ne yapmalı?” sorusunu soruyor.


14:34 | Litvanya’da ilk ölüm, Letonya’da ‘Corona’ vakalarının çoğu 20-49 yaş grubunda

Corona virüsü salgını, Kuzey Avrupa ülkelerinde de yayılmaya devam ediyor.

69 vakanın tespit edildiği Litvanya’da kronik rahatsızlıkları bulunan bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Corona virüsü vaka sayısının son 24 saatte 13 kişi daha artarak 124’e ulaştığı Letonya’da hastaların çoğunun 20-49 yaşlarında olduğu belirtildi.

Virüse yakalanan kişilerin 36’sı 30-39, 30’u 20-29, 21’i de 40-49 yaş grubunda.

50-59 yaşlarındaki hasta sayısı dokuz, 60 ve üstü yaştaki hastaların sayısı ise sadece yedi.

Ülkede 10-19 yaşındaki vaka sayısı beşken, 9 yaş altı vaka sayısı da üç.


14:25 | Yunanistan’da üç kişi daha yaşamını yitirdi

Çağdaş Kaplan, Atina’dan bildiriyor:

  • Yunanistan’da bir günde üç kişi daha Corona virüsünden yaşamını yitirdi.
  • Virüs nedeniyle yaşamlarını yitirenlerin sayısı 13’e yükseldi.
  • Şu ana kadar ülkede 495 Corona virüsü vakası tespit edildi.
  • Çin, Yunanistan’ın virüsle mücadele önlemlerine destek vermek için ülkeye 550 bin koruyucu maske, eldiven ve tıbbi gözlük gönderdi.

14:18 | CPT’den Avrupa Konseyi üyesi ülkelere ‘Corona’ uyarısı

Avrupa Konseyi İşkenceyi İzleme ve Önleme Komitesi (CPT), Corona virüsü salgınıyla alakalı olarak Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa Konseyi üyesi ülkelere hürriyetinden yoksun bırakılan kişilerden sorumlu ilgili makamlar tarafından çeşitli ilkelerin uygulanması gerektiği hatırlatıldı.

“Yakın kişisel temas virüsün yayılmasına neden olduğundan tüm ilgili makamlar hürriyetinden yoksun bırakma dışında alternatiflere başvurmak için çaba göstermelidir” denilirken, yetkililerden tutuklu yargılama seçeneği dışında cezanın hafifletilmesi, erken veya şartlı tahliyenin önü açılması istendi.

Ayrıca üye devletlerin kişilerin karantinada tutulduğu yerler dahil olmak üzere tüm gözaltı yerlerine izleme organlarına erişimi garanti etmeye devam etmesi gerektiği belirtildi.

Söz konusu beyanda “Bununla birlikte tüm izleme organları izleme sürecinde özellikle yaşlılarla ve sağlık sorunları olanlara karşı ‘zarar vermeme’ ilkesine sadık kalmalıdır” denildi.

CPT’nin sunduğu beyanın tercümesinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


13:25 | İran’da can kaybı sayısı bin 500’ü aştı

İran’da Corona virüsüne bağlı ölümlerin sayısı 123 kişi artarak, bin 556’ya yükseldi.

Ülkede son 24 saat içerisinde 966 kişinin Corona virüsü testlerinin pozitif çıktığı bildirildi.

Böylelikle vaka sayısı 20 bin 610’a çıkmış oldu.

İran’da Corona virüsünden iyileşip taburcu olanların sayısı ise 7 bin 635 kişiye ulaştı.


13:15 | Fenerbahçe, basketbol takımında ‘Corona’ belirtilerine rastlandığını açıkladı

Fenerbahçe Spor Kulübü’nden yapılan açıklamada, erkek basketbol takımındaki bazı sporcular ile idari kadroda Corona virüsü belirtileri görüldüğü ve şüphelilerin tarama testlerinin yapılmakta olduğu bildirildi.


12:44 | Newroz Parkı, ‘Corona’ nedeniyle 12 yıl sonra boş kaldı

Fotoğraf: MA

Diyarbakır’da 2008 yılından beri Newroz Parkı’nda kutlanan Newroz, bu yıl Corona virüsü salgını nedeniyle kitlesel kutlanmadı.

Bu yıl önlemler kapsamında kutlamalar iptal edilince Newroz ateşi evlerde yakıldı.

Bu nedenle de 12 yıldır yüzbinlerce insanı buluşturan Newroz Parkı boş kaldı.


12:30 | İstanbul Modern evde de sizinle

İstanbul Modern, Corona virüsü salgını sebebiyle geçici olarak kapandığı dönemde sanatseverleri dijital platformlarda ağırlıyor.

Müze, internet sitesini güncelleyerek koleksiyon ve sergilerini dijital dünyada izleyiciyle buluşturuyor. Bazı sanal turlar şöyle:

  • İstanbul Modern’in son koleksiyon sergisi “Sanatçı ve Zamanı”nı 3D sanal turla keşfetmek mümkün.
  • Türkiye sinemasının 100. yılını kutlamak için gerçekleştirilen “Yüzyıllık Aşk” sergisinin dijital arşivine erişim sağlanabiliyor.

İstanbul Modern’in internet sitesi BURADA.


12:20 | Kocaeli’de ’14 gün kuralı’na uymayan 115 kişiye ceza

Kocaeli Valiliği, yurt dışından gelerek 14 gün evde kalma kuralına uymayan 115 kişiye Kabahatler Kanunu’na göre idari para cezası uygulandığını açıkladı.

DHA’da yer alan habere göre Valilik suçun tekrarı halinde ise başsavcılığa suç duyurusunda bulunulacağını bildirdi.

Valilik, 14 gün kuralına uyulmasını isteyerek, şu açıklamada bulundu:

“Koronavirüs riskine karşı vatandaşlarımızın hem kendi hem de sevdiklerinin sağlığı açısından 14 gün kuralına harfiyen uymaları konusunda hassasiyet göstermeleri önemle rica olunur.”

12:10 | Dr. Selçuk Mızraklı: Dayanışma ağlarını güçlendirmeliyiz

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı*, tutuklu bulunduğu cezaevinden avukatları aracılığıyla Corona virüsü salgınına ilişkin mesaj paylaştı.

Böylesi süreçlerin dayanışma ağlarının güçlendirilmesiyle aşılabileceğini vurgulayan Mızraklı’nın mesajının tamamını buradan okuyabilirsiniz.


11:50 | Üsküdar Belediyesi ‘#EvdeKal’ çağrısı dikkate alınmayınca bankları söktü

İstanbul Üsküdar’da belediye görevlileri, Corona virüsü uyarılarının dikkate alınmaması üzerine Mimar Sinan Çarşısı ve eski belediye binasının önünde bulunan bankları kaldırdı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Üsküdar geneli #EvdeKal çağrısına uyulduğunu görüyoruz ama bir yer hariç; amcalarımızdan, teyzelerimizden özür dileyerek Mimar Sinan Çarşısı ve eski belediye binamızın önündeki bankları kaldırdık” ifadelerini kullandı.


11:40 | Hollanda’da üç Türkiyeli ‘Corona’dan hayatını kaybetti

Hollanda’da farklı hastalıkları bulunan üç Türkiyeli, Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Euronews’te yer alan habere göre Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin 82 yaşında bir erkek ile 70 ve 66 yaşlarında iki kadın olduğunu söyledi.

Büyükelçi Dişli, hayatını kaybedenlerin aileleri ile görüşerek taziyelerini ilettiğini belirterek, ölenlerin dışında beş Türkiye vatandaşının daha Corona virüsü nedeniyle yoğun bakımda olduğunu kaydetti.

Şu ana kadar 3 binin üzerinde vaka tespit edilen Hollanda’da 106 kişi yaşamını yitirmişti.


11:00 | İnsan hakları örgütlerinden cezaevleri için acil çağrı

Corona virüsü riski nedeniyle cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çeken insan hakları örgütleri, yaptıkları açıklamada acilen başvurulması gerekli tedbirleri sıraladı.

  • Sadece ifade ve örgütlenme özgürlüklerini kullandıkları için hapishanelerde bulunan tüm tutuklu ve hükümlüler şartsız şekilde serbest bırakılmalıdır,
  • Hakkında hüküm verilmemiş tüm tutuklular adli kontrol mekanizması uygulanarak serbest bırakılmalıdır,
  • Virüsten daha kolay etkilendiği bilimsel olarak da kabul edilen 60 yaş üstü tüm mahkûmların, kronik hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi yetersizliği bulunan tüm mahkûmların ve çocuklarıyla birlikte hapishanelerde bulunan mahkûm annelerin denetimli serbestlik mekanizması uygulanarak serbest bırakılması ciddi şekilde değerlendirilmelidir.

Haberin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.


10:30 | “Cezaevlerindeki Corona virüsü tedbirleri HDP’lileri kapsamıyor mu?”

Mardin’de 6 Mart’ta tutuklanan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu ve eski HDP Mardin İl Eşbaşkanı Musa Alkan’ın, dün akşam saatlerinde Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği öğrenildi.

Bu sevk işlemi, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Corona virüsüne karşı cezaevlerinde alınan tedbirler kapsamında 13 Mart’ta yaptığı “Ceza infaz kurumları arasındaki nakiller 2 hafta süreyle ertelenmiştir” açıklamasına rağmen yapıldı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre her iki HDP’li siyasetçinin avukatı Erdal Kuzu, duruma “Corona virüsü tedbirleri HDP’lileri kapsamıyor mu?” diye sorarak tepki gösterdi.

Kuzu, “Bu süreçte yapılan bu sevkler müvekkillerimin sağlığa erişim ve yaşam haklarının hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Bir an önce cezaevlerinde alınan tedbirlere uyulmalı, ayrıca tedbir amacıyla tutukluların ayrım gözetmeksizin geçici bir süreliğine de olsa tahliyeleri sağlanmalıdır” dedi.


10:00 | Güney Kıbrıs’ta vaka sayısı 75’e yükseldi

Güney Kıbrıs’ta 8 yeni Corona virüsü vakasının tespit edildiği bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 75’e ulaştı.

Virüs taşıdığı tespit edilenlerden dördünün sağlık çalışanı olduğu kaydedildi.


09:55 | DSÖ’den ‘Corona’ya karşı tavsiyeler

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip Corona virüsüne karşı koyabilmek için çeşitli tavsiyelerde bulundu:

  • Bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olacak sağlıklı ve yararlı gıda tüketin
  • Alkol tüketimini sınırlayın
  • Şeker içeren içeceklerden kaçının
  • Sigara içmeyin

Ghebreyesus, “Virüsü kaparsanız sigara içmek, hastalığın ağır şekilde gelişme riskini artırabilir” ifadelerini de kullandı.

Ayrıca günde en az 30 dakikanın fiziksel aktiviteye ayrılması gerektiğini kaydeden Ghebreyesus, “Evinizden çalışıyorsanız uzun süre aynı pozisyonda oturmamaya özen gösterin. Kalkın ve her yarım saatte bir 3 dakikalık mola yapın” diye ekledi.


09:44 | Singapur’da ‘Corona’dan ilk ölümler

Corona virüsü pandemisiyle mücadelenin örnek ülkeleri arasında gösterilen Singapur’da ilk can kayıpları yaşandı.

Güneydoğu Asya ülkesi Singapur’da Corona virüsü nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yaşamını yitirenlerden biri 75 yaşında Singapurlu bir kadın, diğeri ise 64 yaşında bir Endonezya vatandaşı.

Corona virüsünün Çin dışında görüldüğü ilk yerlerden biri olan Singapur genelinde şu ana kadar 385 vaka tespit edildi.


09:35 | Ekonomist Sönmez: Şu an yaşanan sistemsel bir kriz

Küresel salgın halini alan yeni tip Corona virüsünün etkisiyle dünya piyasalarında sert düşüşler yaşanmaya devam ediyor.

Ekonomist Mustafa Sönmez, salgının küresel piyasalardaki etkisinin “sistemsel bir kriz” olduğunu belirtiyor, krizin zincirleme şekilde şirketlere ve bankalara yansıdığını vurguluyor.

  • Haberin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

09:06 | UNICEF’ten ‘Corona’ çağrısı: Çocuklar daha iyi korunmalı

Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Covid-19 salgını nedeniyle çocukların daha iyi korunması çağrısında bulundu.

UNICEF, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemlerin sonucunda çocukları koruyan bazı sistemlerin işlem dışı kaldığını belirtti.

UNICEF’in Çocuk Koruma Programları Sorumlusu Cornelius Williams, doğrudan sağlığı tehdit eden riskler dışında çocukların böyle pandemiler döneminde başka tehditlerle de karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Williams, ebola salgının yaşandığı 2014-2016 yıllarında Batı Afrika ülkelerinde çok sayıda çocuğun ihmal ve istismara maruz bırakıldığı, cinsel açıdan sömürüldüğü ve zorla çalıştırıldığını hatırlatarak Sierra Leone’de de çocuklar arasındaki hamilelik oranının iki katına yükseldiğini aktardı.


09:00 | DSÖ’den gençlere ‘Corona’ uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, gençlere Corona virüsü salgınını önemsemeleri uyarısında bulundu.

Örgütün Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, gençlerin de virüs sonucu hastalanabileceklerini ya da ölebileceklerini söyledi.

Ghebreyesus, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında “Gençler yenilmez değil” dedi.

Dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 11 binin üzerinde. Ancak hayatını kaybedenlerin çok büyük bölümünün yaşlılar olması nedeniyle gençlerin Corona virüsü önemsemedikleri düşünülüyor.


08:53 | Uzmanlık eğitimi alan hekimler 3 ay süreyle görevlendirilebilecek

Sağlık Bakanlığı, Corona virüsüyle mücadele amacıyla yeni bir karar aldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre uzmanlık eğitimi alan hekimler, salgın hastalıkla mücadele için 3 ay süreyle görevlendirilebilecek.

Buna göre uzman hekimlerin, görevlendirilmeleri bulundukları il içinde eğitim aldıkları hastane dışında 3 ayı geçmeyecek.

Sağlık Bakanlığı, dün akşam saatlerinde vakıf ve özel hastaneleri “pandemi hastanesi” olarak ilan etmişti.


08:50 | Erdoğan: Zorunda olmadıkça kesinlikle evden dışarı çıkmamalısınız

AKP lideri ve Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Corona virüse karşı “amansız bir mücadele yürüttüğünü” belirtti.

Twitter üzerinden bir sesli mesaj paylaşan Erdoğan, “Zorunda olmadıkça kesinlikle evden dışarı çıkmamalısınız” dedi.


08:30 | Dünya genelinde vaka sayısı 300 bine yaklaşıyor

Johns Hopkins Üniversitesi’nin Covid-19 salgınını takip ettiği merkezin son verilerine göre 170 civarında ülkeye yayılan Corona virüsünün enfekte olduğu insan sayısı 275 binin üzerine çıktı.

Aralık 2019’de virüsün ilk kez ortaya çıktığı Çin’deki vaka sayısı yaklaşık 81 bin iken, dünyanın geri kalanındaki hastalığa yakalananların sayısı ise 200 bine yaklaştı.

Dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 11 binin üzerinde. En çok ölüm yaşanan ülkeler şöyle:

  • Çin: 3.259 ölüm / 81.286 vaka
  • İtalya: 4.032 ölüm / 47.021 vaka
  • İran: 1.433 ölüm / 19.644 vaka
  • İspanya: 1.093 ölüm / 21.571 vaka
  • Almanya: 68 ölüm / 19.848 vaka

Tedavi edilerek iyileşenlerin sayısı da 86 bin civarında.

Verileri BURADAN takip edebilirsiniz.


08:00 | Türkiye’de son durum

Dün gece saatlerinde Corona virüsü salgınıyla ilgili son bilgileri paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki can kaybı sayısının dokuza yükseldiğini açıklamıştı.

Previous post
Araştırma: Her dört işyerinden birinde 'Corona' önlemi yok
Next post
“Arkadaşımız Çayan” internet üzerinden erişime açıldı