Ana SayfaDünyaCanlı Blog | ‘Corona’ salgınında son durum

Canlı Blog | ‘Corona’ salgınında son durum

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsü (Covid-19) Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 140 civarındaki ülkeye yayılırken, dünya genelindeki vaka sayısı 150 bini geçti. Yaklaşık 75 bin kişi tedavilerinin ardından iyileşti, 6 bin civarındaki hasta ise yaşamını yitirdi. ‘Corona’ya karşı alınan tedbirler ile son gelişmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

 


00:05 | Türkiye’de yeni Corona virüs vakaları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsünde vaka sayısına dair yeni bir açıklama yaptı.

Koca, açıklanan ilk vakanın gözlem altında tutulan çevresindeki iki kişiye tanı konduğunu duyurdu. Ayrıca Avrupa ülkelerinden gelmiş yedi, Amerika’dan gelmiş üç kişide Corona virüs olduğunu aktardı.

Koca, “Durum üzücü ama… Tespit edilmiş her vaka, her izolasyon hepimiz için emniyettir” dedi.

Bu açıklamaya göre, daha önce altı olarak açıklanan vaka sayısının üzerine Koca’nın son söylediği rakamlar eklenince Türkiye’de resmi olarak 18 Corona virüsü bulaşan kişi var demek.


22:15 | Bar ve gece kulübü gibi eğlence yerleri yarından itibaren kapatılıyor

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine Corono virüsü tedbirleri konulu ek genelge gönderdi.

Genelgeye göre, salgın nedeniyle pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin yarın saat 10.00 itibariyle geçici süreliğine faaliyetleri durdurulacak.


21:15 | Sarp Sınır Kapısı kapatıldı

Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı, Corona virüs tedbirleri kapsamında, saat 17.00 itibarıyla karşılıklı olarak geçici süreyle yolcu trafiğine kapatıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan karar kapsamında Sarp Sınır Kapısı’nda yük taşımacılığına ise herhangi kısıtlama getirilmedi.

TIR sürücüleri karşılıklı olarak kapıdan geçiş yapmaya devam etti.


21:00 | Cumhurbaşkanlığı’ndan ‘Corona’ kararları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın da video konferans yoluyla katıldığı toplantıda Corona virüsüne karşı önlemler kapsamında bazı kararlar alındı.

Yurt dışındaki dokuz ülkeden gelecek yurttaşlara dair alınan kararlar şöyle:

  • Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç, Belçika ve Hollanda’dan Türkiye’ye yapılan uçuşlar 15 Mart saat 24.00 itibarıyla durdurulacak.
  • Söz konusu ülkelere geçici olarak kısa süreliğine giden veya bu ülkelerde öğrenci olarak bulunan ve ülkeye dönmek isteyen yurttaşlar 16 Mart Pazartesi günü yerel saatle 17.00’ye kadar bulundukları ülkelerdeki Türk diplomatik temsilciliklerine başvurabilecekler.
  • Başvuru yapan yurttaşların ülkeye dönüşleri 17 Mart Salı günü 24.00’e kadar tamamlanacak.
  • Bu şekilde ülkeye dönen yurttaşlar Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tedbirleri kapsamında 14 gün karantina/gözetim altına alınacaklar.

20:45 | İsviçre’de bir günde 841 Corona virüsü vakası

Fotoğraf: AP

İsviçre’de Corona virüsü tespit edilen vaka sayısı bir günde 841’e yükseldi.

İsviçre Federal Halk Sağlığı Ofisinin (BAG) açıkladığı rakamlara göre böylece vaka sayısı 2 bin 200’e yükseldi, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 14’e çıktı.

Ülkede virüse karşı önlemler kapsamında tüm kantonlardaki okullarda eğitime ara verildi.

İtalya sınırındaki Ticino kantonu ile Basel kantonunda ise “acil durum” ilan edildi.


20:37 | Yunanistan’da bir günde 103 yeni vaka

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan bildiriyor:

  • Yunanistan’da akşam üzeri yapılan yeni açıklamaya göre bugün 103 yeni Corona virüs vakası daha tespit edildi. Toplam vaka sayısı 331’e yükseldi.
  • Prof. Sotiris Tsiodras, vaka sayıları ve artışa ilişkin, “Uluslararası seyrin üzerindeyiz” dedi.

20:23 | İtalya’da son 24 saatte 368 kişi yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AFP

Corona virüsü nedeniyle Çin’in ardından en çok can kaybının yaşandığı İtalya’da ölümler artıyor.

AFP’nin haberine göre son 24 saatte ülkede 368 kişi yaşamını yitirdi.

Böylece ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı bin 809’a, virüsün bulaştığı kişi sayısı ise 24 bin 747’ye yükseldi.

Ülkede virüsün en çok görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nde, yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının çok yüksek seviyelere ulaştığı belirtildi.

Lombardiya Bölgesel Yönetim Başkanı Attilio Fontana, “Ne yazık ki sayılar artmaya devam ediyor, daha da kötüleşiyor. Yoğun bakım ünitelerini kullanamayacağımız zamana doğru yaklaşıyoruz çünkü daha fazla yatağımız yok” ifadesini kullandı.


18:10 | ‘Umreden dönen beş kişide semptom belirlendi’

Ankara Valisi Vasip Şahin, umreden dönenlerin karantina altında tutulduğu Ankara Üniversitesi 50. Yıl Yerleşkesi’ndeki Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarını ziyaret etti.

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Şahin, “Şuan 1800 kişiyi misafir ediyoruz ve bu akşam 1700 kişiyi daha bekliyoruz” dedi.

Şahin, umreden gelenlerin uçaktan indikten sonra sağlık kontrolüne tabi tutulduğunu ve beş kişide Corona virüs semptomlarına rastlandığını bildirdi.

“Bu kişiler Zekai Tahir Burak, Kadın Hastalıkları Eğitim ve Hastanesi’ne nakledildi. Burada da sağlık taraması yapılıyor. Herhangi bir semptom belirtisi halinde görevliler burada müdahale edecek. Boş kapasitemiz hâlâ var yurtlarda. Her odada bir kişi konaklamaya çalışıyoruz. İlk vatandaşlarımızın karantinaya alınmasından beri kurduğumuz kriz merkezi sürekli çalışıyor.”

17:44 | Diyanet: Umre çıkışları 27 Şubat’ta durduruldu

Diyanet İşleri Başkanlığı umreden dönen bir kişide Corona virüsü teşhis edilmesi ve binlerce kişinin karantina altına alınmasının ardından açıklama yaptı.

Açıklamada, “27 Şubat 2020 itibariyle ülkemizden umre çıkışları durdurulmuş, bu tarihten sonra umre amaçlı seyahate izin verilmemiştir” denildi.

Diyanet bu kapsamda alınan önlemleri de şöyle sıraladı:

  • 20-30 günlük turlarla Suudi Arabistan’da bulunan ve dönüşü daha ileriki tarihlerde planlanan vatandaşlarımızın daha fazla kalmasına müsaade edilmeyerek dönüşleri erkene alınmıştır.
  • Süreç içerisinde umrede bulunan vatandaşlarımıza, Sağlık Bakanlığımızca ön görülen korunma tedbirlerine yönelik doktorlarımız ve görevlilerimiz tarafından bilgilendirmeler yapılmış, broşür ve afişler hazırlanarak dağıtılmıştır.
  • Umre dönüşü esnasında yolcularımız, Sağlık Bakanlığımızca Suudi Arabistan’a gönderilen doktorlar ve sağlık personeli eşliğinde titizlikle kontrolden geçirilmiş, evlerinden 14 gün çıkmamaları ve misafir kabul etmemeleri hususunda bilgilendirilmiştir.
  • Sağlık Bakanlığımız tarafından dün geceden itibaren umreden dönen tüm yolcular tedbir amaçlı Ankara ve Konya’daki Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait öğrenci yurtlarında karantina mantığı ile ayrı odalara yerleştirilmeye başlanmıştır. Şüpheli bulunanlar ise hastaneye kaldırılarak testleri yapılmaktadır.

16:23 | TTB’den Corona’ya karşı 14 önlem

Türk Tabipler Birliği (TTB) Corona virüsünden korunmak için yapılması gereken 14 kuralı, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden duyurdu.

Buna göre Corona’dan korunmak için yapılması gerekenler şöyle:


15:40 | Yunanistan’da ölü sayısı dört oldu, sokaklarda sessizlik hakim

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan bildiriyor:

  • Yunanistan’da Corona virüsü nedeniyle hayatına kaybedenlerin sayısı dörde yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 228.
  • Yetkililer zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmaması uyarısında bulunurken, başkent Atina sokaklarında sessizlik hakim.
  • Atina’da sadece süpermarket, eczane ve fırınların açılması serbest. Süpermarketlere ise yarından itibaren kişiler güvenlik kontrolünde sınırlı sayıda sırayla alınacak.
  • Kuralları ihlal ederek cafe, restorant ve kuaförleri açan 96 kişi gözaltına alındı.


15:30 | İran’da can kaybı 724’e çıktı

Fotoğraf: Reuters

Çin ve İtalya’nın ardından en fazla can kaybının yaşandığı İran’da 113 kişi daha yaşamını yitirdi.

Ülkede son ölümlerle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 611’den 724’e çıktı.

İran’daki teyit edilmiş vaka sayısı da 13 bin 938’e yükseldi.


14:55 | HDP’den de iptal kararı

CHP’nin ardından HDP de 17 Mart Salı günü yapılması planlanan Meclis Grup Toplantısı’nı Corona virüsü tedbirleri kapsamında iptal ettiğini duyurdu.


14:17 | CHP Grup toplantılarını iptal etti

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, resmi Twitter hesabından grup toplantılarının iptal edildiğini açıkladı.


14:05 | Avukat Ergül: Hakların kısıtlanması yerine tutuklular serbest bırakılmalı

Avukat Rengin Ergül

Koronavirüs salgınında riskli yerlerin başında cezaevleri geliyor. “Normal” zamanlarda dahi hijyen koşullarından mahrum olan, sağlık hakkına erişmekte güçlük çeken mahpusların bu salgında akıbetleri meçhul.

1+1 Forum’a konuşan Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden avukat Rengin Ergül cezaevlerindeki durumu, mahpusları bekleyen riskleri ve alınması gereken acil tedbirleri anlattı; tutukluların adli kontrol gibi başka tedbirlere başvurularak hemen serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Söyleşinin tamamı BURADA.


13:10 | Yunanistan’da can kaybı dörde yükseldi

Yunanistan’da Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı dörde yükseldi.

Yunanistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede 28 Şubat’tan beri 228 vakanın görüldüğü belirtilmişti.


12:30 | Hangi ülkede kaç kişiye Corona virüs testi yapıldı?

Dünyanın pek çok noktasına yayılan Corona virüs salgınını tespit etmek için testler yapılıyor.

Test yaptırmak bazı ülkelerde ücretsizken bazılarında ücretli. Bu da insanların test yaptırma oranını ülkelere göre bir hayli etkiliyor.

Euronews’in Business Insider’a dayandırdığı habere göre en fazla Corona virüs testi yapılan ülke açık ara Çin.

113,5 milyon nüfusu olan Çin’in Guandong eyaletinde 320 bin test yapıldı. İkinci sırada 189 bin test ile 51,3 milyon nüfuslu Güney Kore yer alıyor.

Virüsün en yoğun görüldüğü ülkelerden 60,5 milyon nüfuslu İtalya’da ise 8 Mart tarihi itibariyle yapılan test sayısı 50 bin.

67,8 milyon nüfusu olan İngiltere’de yine 8 Mart tarihi itibariyle yapılan test sayısı 23 bin 500.

127 milyon nüfuslu Japonya’da 8 bin 400 kişiye test yapılırken, 329 milyon nüfusa sahip ABD’de ise 7 bin 700 kişiye test uygulandı.


12:00 | TTB sıraladı: 7 adımda Corona’dan korunmak için yapılacaklar

Türk Tabipler Birliği (TTB) sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, 7 adımda Corona virüsünden korunmak için neler yapılabileceğini ifade etti.


11:40 | İspanya Başbakanı Sanchez’in eşinde Corona virüsü tespit edildi

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Begona Gomez’in Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Gomez ile Sanchez’in sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Çiftin bir süre Moncloa Sarayı’nda kalacağı belirtildi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun eşi Sophie Gregoire Trudeau’nun da Corona virüsü testi pozitif çıkmış ve çift karantina altına alınmıştı.


11:05 | Umre’den dönen binlerce kişi karantina altına alındı

Umre’den Türkiye’ye dönen 10 bin 330 kişinin karantina altına alındığı açıklandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Ankara ve Konya’daki bazı yurtlar, umreden dönen vatandaşlarımızın karantina süresi boyunca kalabilmeleri için uygun hale getirilmiş ve söz konusu karantina süreci başlamıştır” denildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da dün gece umreden dönen son 5 bin 300 kişinin hem kendi hem de başkalarının sağlığını korumak için 14 gün boyunca evden çıkmamaları uyarısında bulunmuştu.


10:15 | Trump’ın testi negatif çıktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırdığı Corona virüsü testi sonucu belli oldu.

Beyaz Saray Başhekimi Sean P. Conley, yaptığı yazılı açıklamada, testin sonucunun negatif çıktığını bildirdi.

Geçen günlerde görüştüğü dört Brezilyalı yetkilinin Corona virüs testlerinin pozitif çıkması üzerine, Trump’ın da bu testi yaptırıp yaptırmayacağı tartışılmış, ABD Başkanı önce test yaptırmayacağını belirtmiş ardından yaptırmıştı.


09:47 | ABD’de yaşamını yitirenlerin sayısı 58’e çıktı

Fotoğraf: AFP

ABD’de Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 58’e yükseldi.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin açıkladığı son bilgilere göre New York eyaletinin ardından, başkent Washington ile komşu olan Virginia ile Louisiana eyaletinde de salgından kaynaklı ilk ölümler yaşandı.

Öte yandan ABD yönetimi, Avrupa’dan ABD’ye gelen tüm seyahatleri askıya aldığı yasak listesine İngiltere ve İrlanda’yı da eklediğini bildirdi.


09:05 | Salgın ve karantinada psikolojik etkiler neler, önüne nasıl geçilebilir?

Corona virüsü salgınında görüldüğü üzere salgınlar halk sağlığını birçok farklı açıdan tehdit edebiliyor. Salgın ile başa çıkmada psikolojik süreçler de devrede. Ayrıca özellikle karantinada psikolojik sağlık da payını alıyor. Salgın ve karantina koşullarının psikolojik etkileri ile nasıl önüne geçilebileceği konusunda yapılan çalışmalara mercek tutuyoruz.


08:00 | ‘Corona’dan korunmanın yolları

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yeni tip Corona virüsü (Covid-19) hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenleri derledi. Sıkça sorulan sorulara yanıt niteliği taşıyan bu derlemede, seyahatte dikkat edilmesi gerekenlerden ellerin nasıl yıkanacağına dek pek çok noktaya değinildi.

Previous post
Kültür taşıyıcıları: Lawje
Next post
Hızla yayılan virüsleri inceleyen bir belgesel: "Pandemic"