Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Corona virüsü salgını: Türkiye ve dünyada son durum

Canlı Blog | Corona virüsü salgını: Türkiye ve dünyada son durum

HABER MERKEZİ – Türkiye’de Corona virüsü salgınında can kayıpları 30’a yükselirken, virüs bulaşanların sayısı da bin 256’ya çıktı. Alınan tedbirler kapsamında 65 yaş üstündekilere sokağa çıkma sınırlaması getirildi. Dünya genelinde ise salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bine yaklaşırken, vaka sayısı da 300 bine ulaştı. Türkiye ve dünyadaki son gelişmeleri aktarıyoruz.

 


23:45 | Kamuda esnek çalışma dönemi başlıyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kamuda çalışanların çalışma koşullarının Corona virüsü nedeniyle esnetildiğini açıkladı.

Selçuk, “Kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla; çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan yeni genelge şöyle:

 


22:10 | Türkiye’de can kaybı 30’a yükseldiSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı son açıklamada, Türkiye’de Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 30’a yükseldiğini bildirdi.

Koca, 289 yeni vakanın tespit edildiğini de söyledi.

Bakan Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bugüne kadar toplam 20.345 test yapıldığını bunlardan bin 256’sına tanı koyulduğunu ifade etti.

Koca, yurttaşlara ‘evde kalın’ çağrısını da yineledi.


22:00 | Kübalı 52 doktor ve hemşire ‘Corona’ ile mücadele için İtalya’da

Küba, Corona virüsü salgınıyla mücadele için 52 doktor ve hemşiresini İtalya’ya gönderdi.

Dünya çapında en gelişmiş sağlık sistemlerinden birine sahip olan Kübalı sağlıkçılar, İtalya’nın salgından en çok etkilenen bölgesi Lombardia’ya geldi.

İlk defa medikal bir ekibini İtalya’ya gönderen Küba, özellikle Haiti’de kolera salgını ve Batı Afrika’da ebola salgını sırasında ön cephelerde mücadele etmişti.

Küba, son günlerde Corona virüsüyle mücadele kapsamında altı tıbbi ekibini yurt dışına yolladı.

Bu ülkeler arasında Venezuela, Nikaragua, Jamaica, Surinam ve Grenada da yer alıyor.


21:22 | Almanya Başbakanı Merkel karantinaya alındı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Cuma günü bir doktorla görüştüğü ve daha sonra o doktorun Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Almanya Başbakanlık sözcüsü, Merkel’in bu nedenle tedbir amacıyla karantina altına alındığını duyurdu.

Merkel dün bir basın toplantısı düzenlemiş ve ülke genelinde iki kişiden fazla toplanmaların yasaklandığını açıklamıştı.


21:05 | İtalya’da 24 saatte 651 kişi öldü

İtalya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 651 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Bununla birlikte ülkede virüsten ölenlerin toplam sayısı beş bin 476’ya yükseldi.

İtalya, Avrupa’da salgın nedeniyle en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda.


20:30 | Suudi Arabistan’da tespit edilen 119 vakadan 72’si Türkiye vatandaşı

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Pazar günü ülkede toplam 199 yeni Corona virüsü vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Bakanlık bu vakaların 72’sinin umre ziyareti için Mekke’de bulunan Türkiye vatandaşları olduğunu ifade etti.

Bu kişilerin geçen hafta virüse yakalandığı tespit edilen bir kişiyle kaldıkları otelde temasta bulunduklarının belirlendiği aktarıldı.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı sözcüsü El Abdel Ali, Mekke’de bulunan 72 hastanın durumlarının iyi olduğunu ve hasta karantina merkezinde tedavi edildiklerini söyledi.

Son açıklamayla birlikte Suudi Arabistan’daki Covid-19 vakası sayısı 511’e yükselmiş oldu.


19:25 | Yunanistan’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Gazeteci Çağdaş Kaplan Atina’dan bildiriyor.

  • Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 15’e, vaka sayısı ise 624’e yükseldi.
  • Yunanistan’da Corona virüsü nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
  • Başbakan Kiriakos Mitsotakis, yarından itibaren mecburi olarak işe gidenler haricinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.
  • Eczane, market ve fırından ihtiyacını gidermek için sokağa çıkacak olanlar form.gov.gr adresinden form dolduracak. Ya da 13033’e ücretsiz SMS atacak.
  • Yasak 6 Nisan’a kadar sürecek.
  • Zorunlu olarak çalışanlara işyerlerinden belgeler verilecek ve bu belgeler işe gidiş gelişlerde yanlarında olacak.
  • Bir araçta sürücü dahil en fazla iki kişinin bulunmasına izin verilecek.
  • Yunanistan polisinden yapılan açıklamaya göre sokaklar ve caddeler drone ve helikopterle izlenecek. Yasağa uymayıp izin belgesiz evden çıkanlara 150 Euro para cezası verilecek.

18:00 | CNN Türk, muhabir ve kameramanların binaya girişini yasakladı

Demirören Yayın Grubu’na bağlı olan CNN Türk, ‘Corona’ tedbirleri kapsamında haber merkezinde çalışan muhabir ve kameramanlara içeri giriş yasağı getirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, İstanbul Bağcılar’daki bina önüne konteynerler konulduğunu, muhabir ve kameramanların bu alanda çalışmaya zorlandığını duyurdu.


17:00 | 65 yaş üstündekilerin sokağa çıkma kısıtlamalarına dair istisnalar açıklandı


İçişleri Bakanlığı, 65 yaş üzeri ve kronik hastalara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasındaki istisnalara dair genelge yayımladı.

Genelgede, “Bu kişilere yürüttükleri kamu görevinin niteliği, mevcut durumdaki aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında kanser hastaları ve organ nakli olanlar hariç olmak üzere hizmetine ihtiyaç duyulacak başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanları, belediye başkanları, kurum il müdürleri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri, vb kamu görevlileri/kamu hizmeti yürütenler ile eczacılar, valilik/kaymakamlıklar tarafından yasaklama/kısıtlama kararlarına belirtilen kapsamda olmak üzere istisnalar getirildi” denildi.

Genelde yer alan diğer ifadeler ise şöyle:

  • Söz konusu genelge kapsamında olan vatandaşlardan yasakların yürürlüğe girmesi ile kendi ikameti dışında bir yerde olanlar başta olmak üzere seyahat etmesi/evden çıkması zorunlu olanlar 155, 156, 112 acil arama hatları üzerinden taleplerini iletebilecek.
  • İhtiyaçlarını karşılayacak kimsesi bulunmayan vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması süreci vali/kaymakamların başkanlığında oluşturulan Vefa Koordinasyon Grubu tarafından yönetilecek. Bu grubun kararı, görevlendirmesi, koordinasyonu olmadan hiçbir kurum, kuruluş, STK tarafından yardım faaliyeti gerçekleştirilmeyecek. Valilik ve kaymakamlıklarımız tarafından bu kapsamda görevlendirilecek tüm kamu/sivil tüm görevlilere görev belgesi/yaka kartı düzenlenecek, bu görevlilerin isimleri görev alanları ilgili mahalle muhtarlarına paylaşılacak.
  • Ayrıca sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan tek başına yaşayan ve/veya herhangi bir yakını olmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçların karşılanması sürecinde valilik/kaymakamlıklarımız tarafından oluşturulan Açık Kapılar Vefa İletişim Merkezi görevini üstlenmek için görevlendirilebilecek.
  • Yine aynı koşullardaki 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçların karşılanması sürecinde valilik/kaymakamlıklarımız tarafından oluşturulan Açık Kapılar Vefa İletişim Merkezi görevini üstlenmek için görevlendirilebilecek.

16:30 | Ankara’da atık kağıt toplayıcılığı yasaklandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Corona virüsüne karşı tedbirler kapsamında kentte atık kağıt toplayıcılığını yasakladı.

Belediye tarafından yapılan açıklamada, “Geçimini kağıt toplayarak sağlayan vatandaşlarımıza ‘Barınma Evi’nde konaklama imkanı ve gıda temini belediyemiz tarafından sağlanacaktır” denildi.

Atık Kağıt İşçileri/Geri Dönüşüm İşçileri Derneği de karara ilişkin bir açıklama yaptı.

Derneğin Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bizim de doğrudan sürecin içerisinde olduğumuz, Ankara BB. Başkanı Sn. Mansur Yavaş’ın bizzat talimatıyla hayata geçirilecek ve kağıt toplayan emekçilerin maddi/manevi ihtiyaçları karşılanacak olan süreci kamuoyuna duyururuz. Duyarlılığınız için çok teşekkürler.”

16:00 | Türkiye Psikiyatri Derneği’nden sokağa çıkmaları yasaklanan 65 yaş üstündekiler için broşür

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), yeni tip Corona virüsü (Covid-19) salgınında risk grubunda olan ve sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaşın üstündeki yurttaşların ruhsal açıdan iyi kalmaları için neler yapmaları gerektiğine dair broşür hazırladı.

Broşürde kişilerin zorunlu ihtiyaçlarının karşılandıktan sonra evde kaldıkları sürece kendileri için yapabilecekleri aktiviteler de belirtildi.

Haberin tamamı

15:21 | İspanya’da bir günde 394 kişi öldü

Fotoğraf: José Jácome / EFE

İspanya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 394 kişi yaşamını yitirdi.

Bununla birlikte ülkede virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı bin 720’ye yükseldi.

İspanya, Avrupa’da İtalya’dan sonra Corona virüsü vakasının en çok görüldü ülke.


14:20 | Dünya Sağlık Örgütü: Aşı en erken 1 yıla kadar bulunur

Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsüne karşı çalışmalarına başlanan aşıya ilişkin açıklama yaptı.

Örgütün Acil Durumlar Programı Genel Müdürü Mike Ryan, “Koronavirüs aşısının en erken 1 yıla kadar bulunacağını konuşuyoruz, ama gelecekte geliştirilecek” ifadelerini kullandı.

BBC’ye konuşan Ryan, “Bu hastalık sadece yaşlıları ilgilendirmiyor. Orta yaşlılara da ciddi zarar veriyor” uyarısında bulundu.

Ryan, “Şu an gerçekten odaklanmamız gereken şey hasta olanları bulmak, virüsü taşıyanları bulmak ve onları izole etmek. Onları bularak, tecrit altına almalıyız” dedi.


14:05 | Batman’da 60 yaş üstü yurttaşların ulaşım kartları geçici olarak iptal

Batman Belediyesi, Corona virüsüne karşı tedbirler kapsamında toplu taşıma araçlarında 60 yaş üstü yurttaşlar için uyguladığı ücretsiz kart uygulamasını geçici olarak durdurdu.

Karar, yarından itibaren uygulamaya konulacak.


13:40 | THY yurt dışında yalnızca 5 noktaya uçacak

Corona virüsü salgını nedeniyle yurt dışında pek çok noktaya uçuşları durduran Türk Hava Yolları, yalnızca 5 kente uçuş gerçekleştireceğini açıkladı.

CNN Türk’e konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı 27 Mart’tan itibaren sadece Moskova, Adis Ababa, New York, Washington, Hong Kong seferlerinin yapılacağını bildirdi.

Aycı, 21 Mart tarihinden önce yurt dışı, 20 Mart tarihinden önce yurt içi bileti alan yurttaşların bilet değişikliği ya da açığa alma durumunda herhangi bir ek ücret ödemeyeceklerini de duyurdu.


13:00 | Romanya’da ilk ölüm

Romanya’da Corona virüsü nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti.

Yerel medya, SCBI Craiova Hastanesi’nde 18 Mart’ta tedavi altına alınan ve aynı zamanda kanser hastası olan 67 yaşındaki bir hastanın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Ayrıca ülkedeki vaka sayısı da 367 olarak açıklandı.


12:25 | ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Corona testi sonucu açıklandı

Mike Pence

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, ofisinde çalışan bir kişide yeni tip Corona virüsü (Covid-19) tespit edilmesinin ardından yaptırdığı virüs testinin sonucu belli oldu.

Pence’in Basın Danışmanı Katie Miller, sonucu resmi Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

Miller, Pence ile eşi Karen Pence’in test sonucunun negatif çıktığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump da geçen hafta virüs testi yaptırmış ve onun da sonuçları negatif çıkmıştı.


11:15 | Corona’dan etkilenen işyerleri için ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ başvurusu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ başvurularının yarından itibaren elektronik ortamda yapılabileceğini açıkladı.

Selçuk tarafından yapılan yazılı açıklamada, Corona virüsünde olumsuz etkilenen ve bu sebeple kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen işverenlerin, İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adresleri aracılığıyla gerekli belgeleri göndererek başvurularını gerçekleştirebileceklerini duyurdu.

Bakan Selçuk ayrıca, başvuruların yapılması ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreç hakkında İŞKUR internet sitesinden detaylı duyurunun yapılacağını belirtti.


10:45 | Corona virüsü için en riskli iller

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, Corona virüsü için Türkiye’de en riskli illeri açıkladı.

Tarafsız Haber Ajansı’na konuşan Doğanay bu illeri şöyle sıraladı:

  • İstanbul
  • Ankara
  • İzmir
  • Antalya
  • Van

Havaların ısınmasıyla ve kapalı alanlar kapatıldıkça Nisan ayında vaka sayısında düşüş yaşanacağını belirten Doğanay, şunları söyledi:

“Görünen şey o ki biz bir defa iki hafta sonra Nisan ayına geldiğimizde Türkiye’deki durum nedir, fotoğrafı göreceğiz, şimdi ağır hastalar var yoğun bakımlarda yatıyor, solunum yetmezliğine giren hastalar var. Sayın Bakan ilk ölen kaybedilen vakayı açıkladı yaşlı bir hasta kişiydi. Bu hastalık yaşlılarda ağır seyrediyor, ölümcül seyrediyor, 80 yaşın üstündeki ölüm oranı oldukça yüksek. Çocuklarda hafif seyrediyor.”

10:00 | İtalya’da zaruri olmayan tüm işyerleri kapanıyor

Avrupa’da Corona virüsü salgını nedeniyle en çok can kaybının yaşandığı İtalya’da, zaruri faaliyetleri olmayan tüm işyerlerinin kapatılması talimatı verildi.

Talimatı veren İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, aldıkları önlemlerin ‘sert’ olduğunun bilincinde olduğunu belirterek, “Bunun farkındayım ama başka alternatif yok” dedi.

Başbakan, stratejik faaliyet gütmeyen tüm şirketlerin 3 Nisan’a kadar kapatılacağını açıkladı.

İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük krizi yaşadıklarını kaydeden Conte, “Şu aşamada direnmek zorundayız. Sadece bu şekilde kendimizi koruyabiliriz” diye konuştu.


09:30 | Van’da ‘evden çıkan’ yurttaşlar: Kalırsak açlıktan ölürüz

Van’da giderek yayılan Corona virüsüne karşı yapılan ‘evde kal’ çağrılarına rağmen dışarı çıkmak zorunda kalan yurttaşlar, “Hastalıktan korunmak için evde kalırsam bu sefer açlıktan ölürüz” diyor ve devletin ekonomik olarak hiçbir önlem almadığını vurguluyor.

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


09:05 | Erdoğan’dan videolu ‘Corona’ mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya üzerinden yayınladığı video mesajda, herkese ‘evlerinizde kalın’ dedi ve ekledi: “Olumsuzluk kampanyası meydana getirmeye çalışanlara inanmayın. Alışverişte hiçbir ürün yok satmamaktadır. Bütün ürünler elimizde mevcuttur.”

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

08:00 | Türkiye’de can kaybı 21’e çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, Türkiye’de Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 21’e çıktığını duyurdu.

Aynı açıklamada, son 24 saatte 2 bin 953 kişiye test yapıldığı, bu kişilerden 277’sinin pozitif çıktığı belirtildi.

Bununla birlikte gece yarısından itibaren 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunanların sokağa çıkmaları yasaklandı.

Previous post
TTB'den Sağlık Bakanlığı'na 19 'Corona' sorusu
Next post
Uzaktan eğitim başladı, ilk ders Milli Eğitim Bakanı'ndan