Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Corona virüsü salgınında son gelişmeler

Canlı Blog | Corona virüsü salgınında son gelişmeler

HABER MERKEZİ – Küresel bir salgına dönüşen Corona virüsü nedeniyle Türkiye’de can kaybı sayısı 44’e yükselirken, tespit edilen vaka sayısı bin 872 olarak açıklandı. Türkiye’de marketlerin çalışma saatlerine ve müşteri sayılarına kısıtlama getirildi. Dünya genelinde ise hayatını kaybedenlerin sayısı 17 bini geçti. Tanı konulan kişi sayısı da 400 bini aştı. Dünya Sağlık Örgütü’nden ‘ABD salgının yeni merkezi haline gelebilir’ uyarısı yapılırken, 2020 Tokyo Olimpiyatları da bir yıl ertelendi. Salgınla ilgili son gelişmeleri canlı sayfamızda bulabilirsiniz.

 


23:45 | Nedeni ‘Corona’: Yeni Yaşam matbaa baskısına ara verdi

Yeni Yaşam Gazetesi, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle matbaa baskısına ara verdiğini duyurdu.

“Biz veda yazılarına değil, başlangıç yazılarına alışkınız” vurgusunda bulunan gazetenin editöryası, ‘zorunluluktan olduğu kadar sorumluluktan da kaynaklanan çok özel bir durumla karşı karşıyayız’ diyerek salgına dikkat çekti.

Açıklamanın devamında “Bu koşullar altında, editörlük, grafik tasarım, teknik işler, matbaa, dağıtım ve mutfak dâhil olmak üzere birçok insanı zorunlu olarak aynı mekânda tutan, onların her gün toplu ulaşım araçlarıyla kuruma gidip geldiği bir çalışma düzenini sürdürmeyi doğru bulmuyoruz” denildi.


23:30 | Bakan Selçuk: 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği verilecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği vereceklerini bildirdi.

Selçuk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 196 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin değerlendirmede bulunurken, “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği vereceğiz. İşçilerimize, işverenlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum” ifadesini kullandı.


22:42 | Fransa’da bir günde 240 kişi yaşamını yitirdi

Fransa’da Corona virüsünden son 24 saatte 240 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede şu ana kadar virüsten ölenlerin sayısı bin 100’e yükseldi.


22:15 | Sağlık Bakanı: Yedi kişi yaşamını yitirdi, 343 yeni tanı var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki salgına ilişkin son bilgileri paylaştı.

Son 24 saatte toplam 3 bin 952 test yapıldığını söyleyen Koca, “343 yeni tanı var” dedi. Böylece toplam vaka sayısı bin 872’ye yükseldi.

Yedi yurttaşın da hayatını kaybettiğini açıklayan Koca, “Biri KOAH hastasıydı. Altısı ileri yaştaydı” diye belirtti.

Türkiye’de şu ana kadar virüs kaynaklı ölümlerin sayısı 44’e yükselmiş oldu.


22:09 | Pentagon: Corona salgını aylarca sürebilir

Fotoğraf: Reuters

ABD Savunma (Pentagon) Sekreteri Mark T. Esper ve ABD Ordu Generali Mark A. Milley, ABD ordu mensuplarının Corona virüse dair önceden gönderdiği soruları internet üzerinden yanıtladı.

ABD ordusu içinde bu zamana kadar 174 vaka tespit edildiğini belirten Esper, krizin ne kadar sürmesini beklediklerine dair soruya, “Sanırım Çin, Güney Kore ve Hong Kong örneklerine bakarak en az birkaç aylık bir plan yapmamız gerekiyor” yanıtını verdi.

Milley ise ABD’deki sürece bakarak bu krizin “sekiz ile on hafta, belki 12 hafta olmak üzere üç aylık bir süreye yayılabileceğini ifade etti.

Sürecin bu kadar uzamasının ABD’de gerçekleşmese bile diğer kimi ülkelerde gerçekleşebileceğine dair uyarı yapan Milley “Mayıs, Haziran, hatta Temmuz’a kadar uzayabilir. Ama bunu atlatacağız.  Bu kriz kimi ülkeleri iflas noktasına getirebilir. Bu belli ülkelerde politik kaosa neden olabilir” dedi.

Son durum

ABD’de son açıklanan son verilere göre 48 binden fazla vaka, 588 can kaybı var.

Bin 175 kişinin durumu ciddiyetini korurken 295 kişi de tedavi edilmiş durumda.

Ülkede birçok eyalette sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçilmiş durumda.


21:37 | Van Valiliği: Kapıköy Kara Hudut Kapısı’ndan giriş çıkışlar durduruldu

Van’ın İran sınırındaki Kapıköy Kara Hudut Kapısı’ndan yolcu girişi çıkışlarının, bu gece saat 24.00 itibariyle geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

Van Valiliği tarafından yazılı yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kapıköy Kara Hudut Kapısında yolcu giriş ve çıkışlarının kısıtlamalar nedeniyle azalması, İran İslam Cumhuriyeti’nde Covid-19 pandemisinin kontrol edilemeyecek boyutlara ulaşması, Kapıköy Kara Hudut Kapısında yolcu ve ticaret işlemlerinin tamamen durma noktasına gelmesi üzerine Kapıköy Kara Hudut Kapısında görev yapan personelin görev yoğunluğunun azalması, ayrıca Kapıköy Demiryolu Hudut Kapısında ithalat ve ihracat işlemlerinin artarak devam etmesi göz önüne alındığında Kapıköy Kara Hudut Kapısında görevli personelin Kapıköy Demiryolu Hudut Kapısında daha verimli ve uluslararası ticaretimize daha çok katkı sağlayacağı değerlendirildiğinden tüm birimlerdeki personelin ve sağlık çalışanlarının daha etkin istihdamını sağlamak, Van ili genelinde ve Kapıköy Kara Hudut Kapısında kamu sağlığı güvenliğini en üst düzeyde temin etmek için geçici bir tedbir olarak Kapıköy Kara Hudut Kapısında yolcu giriş ve çıkışları 24.03.2020 tarih ve saat 24.00 itibariyle geçici süreyle durduruldu.”

21:32 | İtalya’da ölü sayısı 7 bine, vaka 70 bine yaklaştı

Fotoğraf: AP / Milano

İtalya’da son 24 saatte Corona virüsü salgını nedeniyle 743 kişi daha hayatını kaybetti. Ülkede toplam ölü sayısı 6 bin 820’ye yükseldi.

Ülkede bugüne kadar 296 bin 964 kişiye test yapıldı.

Ülkede toplam vaka sayısı 69 bin 176. Bu kişilerin 8 bin 326’sı iyileşti.

İtalya’da ölümlerin yüzde 61’i kuzeydeki Lombardia bölgesinden.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere 400 ila 3000 euro arası para cezası verilebileceğini açıkladı. Daha önce bu mu meblağ 206 euroydu.

Conte bugüne kadar karantina kurallarını uygulamak için 11-23 Mart arası 2,2 milyon kişiye yapılan kontrollerde 102 binden fazla kişi hakkında kuralları ihlal ettikleri gerekçesiyle işlem yapıldığını söyledi.

Conte ayrıca muhalefetin tepkisi sonrası, artık 15 günde bir Parlamento’yu virüs salgınıyla mücadele alınan önlemlerle ilgili olarak bilgilendireceğini duyurdu.


21:19 | Yunanistan’da ‘Corona’dan yaşamını yitirenlerin sayısı 20’ye yükseldi

Fotoğraf: EPA

Yunanistan’daki son durumu gazeteci Çağdaş Kaplan bildiriyor:

Ülkede Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağının ikinci günü.

Virüs nedeniyle yaşamlarını yitirenlerin sayısı 20’ye çıktı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bugün 48 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 743’e ulaştı.

Ülkede sokağa çıkma yasağının ilk gününde 1 milyon 400 bin kişinin 13303 numaralı hatta temel ihtiyaçları için sokağa çıkma talebini ileten mesaj attığı açıklandı. Bu sayışa eşit olarak forma.gov.gr adresinden form doldurulduğu hesaplanırsa nüfusu 11 milyona yakın Yunanistan’ın büyük bölümünü evde kaldı.

News24/7 haber sitesinde yer alan anket sonuçlarına göre ankete katılanların yüzde 39,8’i Yunanistan hükümetinin krizi iyi yönettiğini düşünürken, yüzde 21,9 ise iyi yönetemediği görüşünde.

Ankete göre katılımcıların yüzde 85’i ise virüs salgınına karşı alınan kısıtlayıcı tedbirleri destekliyor.


21:03 | Dünya genelinde vaka sayısı 400 bini geçti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 400 bini geçti.

Virüse bağlı ölümlerin sayısı ise 17 bini aşarken, iimdiye dek iyileşenlerin sayısı ise 104 binin üzerinde.


20:09 | Sağlık çalışanlarına toplu taşıma ücretsiz 

Cumhurbaşkanı kararı ile sağlık çalışanları, belediyeler ve bağlı kuruluşlarınca yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.

Sağlık çalışanları kamuya ait sosyal tesisler ile Başkentray, Marmaray ve İzban seferlerinden ücretsiz faydalanacak.

Sağlık personeline 1 Mart’tan geçerli olmak üzere üç aylık ek ödeme yapılmasına ilişkin yönetmelik de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


19:40 | Hindistan’da 21 günlük sokağa çıkma yasağı 

Fotoğraf: Reuters / Hindistan

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkenin tüm bölgelerinde gece yarısından itibaren (TSİ 21:30) sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Corona virüse karşı alınan önlemler konusunda ulusa sesleniş konuşması yapan Modi, bu uygulamanın 21 gün süreceğini açıkladı.

Televizyonda yayınlanan konuşmasında Modi, “Evlerinizden dışarı çıkmak tümüyle yasaklanacak” dedi.

Ülkede şimdiye kadar 482 virüs vakası tespit edildi, 9 kişi de hayatını kaybetti.

1,3 milyar ile Hindistan, Çin’in ardından dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkesi.


19:33 | Britanya’da ölü sayısı 420’yi aştı

Fotoğraf: Reuters

Britanya’da Corona virüsü salgını nedeniyle son 24 saatte 87 kişi daha hayatını kaybetti.

Böylece ülkede salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 422’ye yükseldi.

Britanya Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre bugüne kadar 90 bin 436 kişiye virüs testi yapıldı.

Bu kişilerden 8 bin 77’sinin testi pozitif, 82 bin 359’unun testi ise negatif çıktı.


19:16 | Bakan Koca: Çin’den alınan ilaçlar 40 şehre dağıtıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den yeni tip Corona virüsü (Covid-19) için alınan ilaçlarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Yoğun bakımlarda kullanılmaya başlanan ilacın etkinliğinin gelecek günlerde netleşeceğini vurgulayan Koca, “Ankara’ya ulaşan ilaçlar, ambulans uçaklarla 40 şehre dağıtıldı. İlaçların dağıtımı 8 saat sürdü. Yeni ilaçlar, yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören Covid-19 hastaları için kullanılacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada ise “Bakanlığımızın Aşı Enstitüsü, bilim dünyamızın Covid-19’a karşı aşı geliştirmesi için harekete geçti. Umut verici her bilimsel çabayı destekleyeceğiz. Maliye Bakanlığımız fon oluşturmaya hazır” dedi.


18:49 | Erdoğan’dan doğalgaz ve elektrik faturalarına dair açıklama

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından Cumhurbaşkanlığı Kabine üyeleriyle telekonferans yöntemiyle yaptığı görüşmeyi paylaştı.

Erdoğan telekonferansta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştü.

Çeşitli ürünlerin yurt dışına kaçırılması konusuna değinen Erdoğan, “Özellikle de ürünleri çok değişik kanallarla yurt dışına kaçıranlara bu işin hesabını sorarız. Ülkemizin içinde de bu ürünleri fahiş fiyatlarla satanlara da bu işin hesabını kesinlikle sorarız. Bunun da biliyorsunuz bizim yasalarımızda yeri yok” dedi.

Erdoğan, enerji konusunda atılacak adımlar konusunda “Enerjide ise günlük ödemelerin ertelenmesi hususunda, yani bu konuyu masaya yatırmanızda da fayda olur. Yani bunlar düşünülebilir, erteleme konumuz olabilir ama doğalgaz ve elektriğin kapanması gibi bir şeyin içerisine takdir edersiniz ki biz çok daha zor günler yaşadık, böyle bir şeye girmedik” diye konuştu.

Görüşmede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Erdoğan’a 15 büyükşehirdeki tüm toplu taşıma oranında yüzde 80 düşüş yaşandığını aktardı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Çin’de sadece bu 60 dakikalık süreyi kullanan hazırlık sürecini devre dışı bırakan bir kit bulduk. Bununla ilgili de yarın sabah 50 bin hızlı PCR kiti geliyor, bağlantı yaptık parasını ödedik” bilgisini verdi.


18:31 | HDP’den ‘Corona’ya karşı 12 maddelik alternatif ekonomi paketi

Halkların Demokratik Partisi‘nin (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ne alternatif olarak “Koronavirüse Karşı Ekonomik Güvence Paketi” açıkladı.

Meclis’te açıklama yapan Paylan, hükümetin açıkladığı paketin dar gelirlileri, işsizleri, yoksulları, ve emekçileri korumadığını söyledi.

Demokratik gelişmiş ülkelerin herkesin hakkını güvence altına aldığını aktaran Paylan, kendi partilerinin 12 maddelik paketi paylaştı.

Pakette şu maddeler var:

  • Kira ödemeleri salgın süresince durdurulmalı.
  • Bankalara olan bütün kredi ödemeleri salgın süresince durdurulmalı.
  • Elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet, ihtiyaç sınırına kadar, salgın süresince ücretsiz olmalı.
  • İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır. KOBİ’lere sağlanacak bütün destekler bu şarta bağlı olmalı.
  • Faaliyetini durduran işyerlerinde işçiler ücretli izne çıkarılmalı, işçilerin SGK primleri ve işçiler üzerinden alınan tüm vergiler devlet bütçesinden karşılanmalı.
  • Ücretli izne çıkarılan işçilerin maaşlarının yüzde 50’si işveren tarafından, yüzde ellisi 3.000 TL’yi aşmamak üzere devlet bütçesinden karşılanmalı.
  • İşsizlik Sigortası Fonu’ndan, tüm işsizlere kayıtsız şartsız doğrudan gelir desteği sağlanmalı.
  • Faaliyeti durdurulan esnafların zararı tazmin edilmelidir. Salgın süresince kira ve vergi ödemeleri durdurulmalı.
  • Çiftçi destekleri hemen ödenmelidir. Çiftçi borç ödemeleri salgın süresince durdurulmalı.
  • Öğrencilerin, Kredi Yurtlar Kurumu’na olan borçları silinmeli.
  • En düşük emekli aylığı 2.400 TL olmalı.
  • Günlük, ev eksenli çalışan, yalnız yaşayan ve çocuklarına bakmak zorunda olan alt gelir grubundaki kadınlara, doğrudan gelir desteği yapılmalı.

18:17 | Marksist düşünür Lucien Sève ‘Corona’ nedeniyle hayatını kaybetti

Fransa Komunist Partisi’nin 1960’lar’daki sembol isimlerinden Lucien Sève’nin, Corona virüsü salgını nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.

Partinin güney Fransa’da bulunan Bouches-du-Rhône Federasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, 93 yaşındaki Sève’nin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada “Onun Fransız Komunist Partisi’nin federal liderliğindeki varlığı 60’lı ve 80’li yılların aktivist jenerasyonlarına damgasını vurdu” denildi.

Marksist bir felsefe profesörü olan Sève, özelikle etik, biyo-etik, insan varoluşu ve kişiselliğinin Marksist tarihselcilik ve diyalektik ışığında incelenmesi gibi konularda felsefe ve siyaset alanlarında pek çok çalışmaya ve kitaba imza atmıştı.


16:30 | PTT-Sen: Bir PTT çalışanının ‘Corona’ testi pozitif çıktı

PTT A.Ş bünyesinde çalışan taşeron işçiler tarafından kurulan bağımsız sendika PTT-Sen, İStanbul’da bulunan Posta İşletme Merkezi’nde Yurtdışı giden koli servisinde çalışan bir işçinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını bildirdi.

Twitter üzerinden açıklama yapan sendika, “Bu durum günlerdir hem sendikamız adına hem de bireysel olarak yüzlerce başvuru ve şikayette bulunmamıza rağmen yeterli önlem alınmamasının doğal bir sonucudur” dedi ve ekledi:

“İçimizden bir kişi daha hastalanmadan derhal Cumhurbaşkanlığı genelgesine uygun bir şekilde en üst düzeyde önlem alınarak esnek çalışma düzenine geçilsin!”


16:18 | İspanya’da bir günde 514 kişi yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AFP

İspanya’da Corona virüsü salgını nedeniyle son 24 saatte 514 kişinin daha yaşamını yitirdiği bildirildi. Bu sayı, bugüne kadar kaydedilen en büyük artış.

Ülkede toplam can kaybı sayısı ise 2 bin 696’ya yükseldi.

İspanya Sağlık Bakanlığı, toplam vaka sayısının da 39 bin 637’ye yükseldiğini açıkladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre yetkililer, 3 bin 800 kişinin iyileştiğini, 2 bin 636 kişinin ise yoğun bakımda olduğunu bildirdi.

Salgının sağlık çalışanları arasında hızla yayılmasının kaygı verici olduğu belirtiliyor. 40 bine yaklaşan toplam sayı içinde 5 bin 400 vaka ile yüzde 14’lük bir oran teşkil ettiği ifade ediliyor.


15:50 | İnşaat işçileri: Canımız hiçe sayılıyor, şantiyeler kapatılsın

İnşaat işkolundaki üç sendika “İşçilerin hayatı patronların insafına terk edilemez!” başlıklı ortak açıklamayla Corona virüsü nedeniyle işçilerin risk altında olduğuna dikkat çekerek, şantiyelerin üç hafta kapatılmasını istedi.

Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) ve İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) taleplerini yedi maddede sıraladı.


15:40 | Olimpiyatlar bir yıl ertelendi

2020 Yaz Olimpiyatları, Corona virüsü salgını nedeniyle bir yıl ertelendi.

Olimpiyatlar, 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılması planlanıyordu.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın bu şartlar altında düzenlenemeyeceğini ve IOC Başkanı Thomas Bach ile oyunların 1 yıl ertelenmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını açıkladı.


15:25 | DSÖ: ABD salgının yeni merkezi haline gelebilir

Dünya Sağlık Örgütü, ABD’de Corona virüsü vakalarının “çok hızlı arttığını” ve ülkenin salgının yeni merkezi haline gelme potansiyeli taşıdığını belirtti.

Örgütün sözcüsü Margaret Harris, son 24 saatte tespit edilen yeni vakalarının yüzde 85’inin Avrupa ve ABD kaynaklı olduğunu, bunların yüzde 40’ının da ABD’den olduğunu açıkladı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 392 bine, ölümlerin sayısı ise 17 bine ulaştı. Şimdiye dek iyileşenlerin sayısı ise 103 bine yaklaştı.

Salgından en çok etkilenen ülkelerdeki son durum şöyle:

  • Çin: 81 bin vaka – 3 bin 281 ölüm
  • İtalya: 63 bin vaka – 6 bin 77 ölüm
  • ABD: 46 bin vaka – 593 ölüm
  • İspanya: 39 bin vaka – 2 bin 696 ölüm
  • Almanya: 30 bin vaka – 130 ölüm

15:00 | Her beş sağlık çalışanından üçü tıbbi maske olmadan çalışıyor

TTB’nin Corona virüsüne ilişkin risk değerlendirmesi anketine katılan sağlık çalışanlarının yüzde 60’ının tıbbi maske olmadan çalışıyor.

Anketin sonuçları, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda hala ciddi eksiklikler yaşadığını gösteriyor.


14:25 | Müzisyen Manu Dibango ‘Corona’ nedeniyle hayatını kaybetti

Kamerunlu müzisyen Manu Dibango, Corona virüsü nedeniyle 86 yaşında Fransa’nın başkenti Paris’te hayatını kaybetti.

Aynı zamanda söz yazarı olan Dibango, 1972’deki Soul Makossa ile adını tüm dünya genelinde caz ustası olarak duyurmuştu.

Caz, funk ve geleneksel Kamerun müziklerini birleştiren bir müzik tarzı geliştirmişti.


13:59 | Venezuela’da işten çıkarmalar yasaklandı

Venezuela’da Corona virüsü salgınına karşı açıklanan yeni ekonomik pakete göre kredi tahsilatları ve kiralar askıya alındı, işten çıkarmalar yasaklandı.

Şimdiye kadar 84 insanda virüs tespit edildiği ve ülke çapında bir ay süreyle karantina ilan edilen ülkede henüz bir ölüm yaşanmadı.


13:30 | ‘Corona’ izolasyonu İstanbul’da hava kirliliğini yüzde 30 azalttı

Fotoğraf: Sedat Suna / EPA

Corona virüsü salgını nedeniyle insanların dışarı çıkmaması ve trafik yoğunluğunun azalması İstanbul’da hava kalitesini iyileştirdi.

DHA’ya konuşan İTÜ’den Prof. Dr. Hüseyin Toros, kentteki hava kirliliğinin yüzde 30 azaldığını belirtti. Prof. Toros, Ocak ayında partikül madde değerlerinin 50 mikrogram olarak ölçüldüğünü şu anda ise yüzde 30 azalarak 30 mikrograma düştüğünü söyledi.

“Artık daha temiz bir havayı soluyoruz” diyen Prof. Toros, hava kirliliğinin en fazla olduğu ilçeleri şöyle aktardı: Gaziosmanpaşa, Başakşehir, Esenyurt, Kartal.

İstanbul’da şu anda en temiz havaya sahip ilçeler ise Sarıyer, Şile ve Beykoz.

Tüm dünyada benzer tablo

Araştırmalara göre Corona virüsü salgınından dolayı karantina uygulanan bölgelerde havanın kalitesi artıyor.

Avrupa küresel çevre izleme programı Copernicus Atmosfer İzleme Servisi Başkanı Vincent-Henri Peuch, İtalya’nın kuzeyinde azotdioksit miktarının “ortalama olarak yarıya düştüğünü” açıklamıştı.

Avrupa Çevre Ajansı da İspanya’nın Mart ayı ortasında sokağa çıkma yasağı ilan edilen Barcelona ve Madrid kentlerinde benzer bir gelişmenin görüldüğünü duyurmuştu.

Corona virüsü salgınının başladığı Çin’de de havadaki değişim daha önce kamuoyuna yansımıştı.

Bilim insanları sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için sakinlerine evde kalma çağrısı yapan Almanya’nın Bavyera eyaleti, Belçika, ABD’nin California eyaleti ve Fransa gibi bölgelerden de verilerin gelmesini bekliyor.


13:18 | İran’da can kaybı 2 bine yaklaştı

İran’da Corona virüsü nedeniyle 122 kişi daha hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı bin 934’e yükselirken, virüs bulaşanların sayısı 24 bin 811’i buldu.

Buna göre ülkede son 24 saatte bin 762 vaka daha tespit edilmiş oldu.

Sağlık Bakanlığı sözcüsünün açıklamasına göre şu ana kadar virüse yakalanan 8 bin 913 kişi tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildi.


13:12 | “Virüs ekonomik olarak 15 milyondan fazla nüfusu vuracak”

Duvar yazarı Bahadır Özgür, emekçilerin salgınla işsizlik arasına sıkıştırıldığını belirterek, “Şu anda ilk aşamada 5 milyona yakın çalışan ‘ekonomik risk’ altında. Aileleriyle beraber 15 milyondan fazla nüfus geçim olanaklarını belirsiz bir süre kaybedebilir” dedi. Özgür’e göre, acil gelir ve iş garantisi şart.


12:36 | Kapalı Çarşı ziyaretçi girişine kapatıldı

Fotoğraf: DHA

Corona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında İstanbul Beyazıt’taki Kapalı Çarşı bugün itibariyle ziyaretçi girişine kapatıldı.

DHA’da yer alan habere göre Kapalı Çarşı’ya ziyaretçi girişi dün saat 10.00-16.00 arasında iki kapıdan sağlanıyordu.

Çarşı bugün ziyaretçi girişine tamamen kapatıldı.

Tek tek kimlik kontrolü ile içeri alınan esnaf ve dükkanlarda çalışanların ise işlerini hallettikten sonra çarşıdan ayrıldığı bildirildi.


12:20 | 65 yaş üstü yurttaşların vergi ödemeleri ertelendi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Corona virüsü salgını nedeniyle vergi ödemelerinde “mücbir sebep hali” düzenlemesi yaptıklarını duyurdu.

“Mücbir sebep altındaki sektör ve iş kollarını belirledik. Ayrıca 1,9 milyon vatandaşımızı da mücbir sebep hali kapsamına aldık” ifadelerini kullanan Albayrak, 65 yaş sınırı ve kronik rahatsızlığı nedeniyle sokağa çıkamayan mükelleflerin beyanname ve ödemelerinin yasağın sonuna kadar ertelendiğini kaydetti.

Albayrak, “Nisan, Mayıs ve Haziran’da muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeleri 6’şar ay öteliyoruz. Bu aylardaki beyannameler de verilmeyecek” açıklamasında bulundu.


12:08 | ‘Corona’ nedeniyle Taylan’da OHAL ilan ediliyor

Fotoğraf: Reuters

Tayland’da, Corona virüsü salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan edileceği açıklandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, OHAL’in Perşembe günü uygulamaya konacağını belirtti.

OHAL kapsamında alınacak ek tedbirlerin ise daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

Tayland’da Corona virüsü tespit edilen kişi sayısı 827’ye yükselirken, ülkede şu ana kadar dört kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.


11:25 | Bilim Kurulu’ndan Prof. Demircan: İyileşenler tekrar virüse yakalanabilir

Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan, Corona virüsüne yakalanan bir kişinin iyileştikten sonra tekrar enfekte olabileceğini belirtti.

İhlas Haber Ajansı’na konuşan Prof. Demircan, “Maalesef bağışıklık tek bir seferle kalmıyormuş. Tekrardan yakalanma riski varmış. O yüzden virüsten korunmaya devam edelim” şeklinde konuştu.

Vakaların tek bir ilde ve bölgede yoğunlaşmadığını da belirten Prof. Demircan, “Sayıları Bakan Bey açıklıyor. Bazı illeri biliyoruz. Bazı vakaları tartışıyoruz. Bunları biraz daha ilerleyen günlerde ve yakın zamanda Bakan Bey açıklayacaktır” dedi.


11:20 | Araştırma: Türkiye’de iş kaybetme endişesi virüs korkusunun önünde

StratejiCo. ve ERA işbirliğinde Dünya gazetesi için hazırlanan araştırmaya göre, Türkiye’de iş kaybetme endişesi virüs korkusunu geçti.

“Koronavirüs Gündem” adlı araştırmaya göre;

  • Önümüzdeki aylarda kendi işini ya da aileden birinin işini kaybetmesi konusunda endişe duyanların oranı yüzde 68
  • Son bir haftada, Corona virüsü salgınından dolay endişeli olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 63

Araştırmanın tamamı BURADA


10:50 | ‘Corona’ nedeniyle Otokar’dan üretime 14 gün ara

Otokar, Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde, Avrupa ülkelerinden yapılan tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar nedeniyle üretime 25 Mart’tan itibaren 14 gün ara verme kararı aldı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayınlanan şirketin açıklamasında, “İşe ara verme nedeniyle iş akdi feshi öngörülmemektedir” denildi.

Otomotiv sektöründe daha önce de Ford Otosan, Honda ve Toyota Türkiye üretime ara verdiğini açıklamıştı.


10:38 | Batman: Kayyum atandı, dezenfekte çalışmaları ‘sekteye uğradı’

Batman Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından kentte Corona virüsüne karşı dezenfekte çalışması yapılmadığı belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı, Batman Belediye Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir ile belediye meclis üyelerinden bazılarının gözaltına alınması ve ardından kayyum atamasının, kentte Corona virüsü salgınına karşı yürütülen çalışmaları sekteye uğrattığını yazdı.

Haberde, belediyenin ‘Corona’ tedbirleri kapsamında günlük sürdürdüğü dezenfekte çalışmalarının son 24 saattir yapılmadığı aktarıldı.


10:25 | İran’da 6 yaşındaki çocuk ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Fotoğraf: Reuters

Corona virüsü salgınının en çok etkilediği ülkeler arasında yer alan İran’da, 6 yaşında bir çocuğun virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklama Kuzey Horasan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden geldi.

Eyalette şu ana kadar 189 kişide virüs tespit edildiği, bunlardan 19’unun yaşamını yitirdiği aktarılırken 6 yaşındaki bir çocuğun da hayatını kaybedenler arasında olduğu belirtildi.

Tedavi gören 99 kişinin ise iyileşerek hastanelerden taburcu edildiği kaydedildi.

İran genelinde ise yeni tip Corona virüsü vakalarının sayısı 23 bini, can kayıpları bin 800’ü bini, iyileşenlerin sayısı da 8 bini geçti.


09:55 | Almanya’da vaka sayısı 30 bine yaklaşıyor

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, Almanya’da Corona virüsü vaka sayısı 29 bini aştı.

Ülkede virüs kaynaklı olarak hayatını kaybedenlerin sayısı ise 123’e yükseldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Pazar akşamı kendisini 14 günlük karantinaya almıştı.


09:35 | AKP’nin infaz yasası: ‘Cinsel’ suçlara indirim, siyasiler kapsam dışı

Corona virüsü salgını nedeniyle cezaevlerinin durumu gündemde. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri infaz yasasında eşitlik istiyor.

Ancak AKP’nin CHP ve İYİ Parti’ye ilettiği yeni yasa teklifi ‘uyuşturucu’ ve ‘cinsel’ suçlara indirim öngörürken, siyasileri kapsam dışı bırakıyor.


08:45 | Britanya’da işe gitmek zorunda olanlar dışında herkese sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf: Reuters

Britanya Başbakanı Boris Johnson, dün akşam yaptığı açıklama ile işe gitmek zorunda olan kişiler dışında herkese sokağa çıkma yasağı getirdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Johnson, insanların yalnızca zorunlu hallerde gıda ve ilaç temini için evden çıkabileceğini söyledi.

Johnson’ın açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:

  • Bunun dışında günde bir kere egzersiz yapmak için evden çıkabilirsiniz. İşe gitmek zorunda değilseniz gitmeyin.
  • Arkadaşlarınızla buluşmamalısınız. Aile üyelerinizle görüşmemelisiniz. Zorunda kalmadıkça sokağa çıkmayın.
  • Kurallara uymazsanız polis yaptırımda bulunacaktır.
  • İkiden fazla kişinin bir araya geldiği etkinlikler yasaklanacak. Bunlara düğünler dahil.
  • Parklar açık kalacak egzersizler için fakat toplanmalar yasaklanacak.

Johnson, “Zorunda kalınca herkes yalnızca bir kere gıda veya ilaç gibi zorunlu alışveriş, bir kere de egzersiz yapmak için sokağa çıkmalı” diye ekledi.


08:30 | İran: 33 milyon kişiye Corona virüsü testi yaptık

Salgının en çok etkilediği ülkeler arasında yer alan İran’ın Sağlık Bakanı Said Nemeki, ülkedeki 33 milyon insana Corona virüsü testi yapıldığını açıkladı.

Nemeki, test sürecine bakanlığa bağlı 40 bin sağlık personelinin dahil olduğunu belirtti.

Sputnik’te yer alan habere göre yaklaşık 145 bin kişinin şu anda hastanelerde ve evlerinde karantinaya alındığını söyleyen Nemeki, salgının ilk günlerine kıyasla iyileşme kaydedildiğini, ancak bunun henüz seyahatin mümkün olduğu anlamına gelmediğini dile getirdi.

Bakan Nemeki, İran nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ının hükümetin önerileri doğrultusunda evden çıkmadığını kaydetti.

İran’da yeni tip Corona virüsü vakalarının sayısı 23 bini, can kayıpları bin 800’ü bini, iyileşenlerin sayısı da 8 bini geçti.


08:20 | İçişleri Bakanlığı’ndan marketlerin hizmet saatlerine ilişkin genelge

Fotoğraf: Altan Sancar

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü salgınına karşı fiziksel mesafenin sağlanmasına yönelik ek bir genelge yayımladı.

Market alışverişinden toplu ulaşıma kadar yeni sınırlamaların getirildiği ek genelgede şunlar yer alıyor:

  • İl ve ilçelerdeki küçük, büyük tüm marketler en fazla 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verebilecek.
  • Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. (Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerekecek.)
  • Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacak.
  • İl ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları (şehirlerarası yolcu otobüsleri dahil); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edecek.
  • Araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

08:10 | Dünya genelinde son durum

Dünya genelindeki Corona virüsü vakalarının sayısı 380 bini, can kayıpları 16 bini, iyileşenlerin sayısı da 101 bini geçti.


08:00 | Türkiye’de Corona virüsünün seyri


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nedeni 'Corona': Yeni Yaşam matbaa baskısına ara verdi
Sonraki Haber
Tarih Vakfı etkinlik kayıtlarını online paylaşıma açıyor