Ana SayfaDünyaCanlı Blog | ‘Corona’da son durum ne?

Canlı Blog | ‘Corona’da son durum ne?

HABER MERKEZİ – Küresel salgın haline gelen yeni tip Corona virüsü (Covid-19) Türkiye de dahil 150’nin üzerinde ülkede yayılıyor. Yaşamın her alanını etkileyen virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 7 bini geçti. Dünyanın ana gündemi olan salgınla ilgili son gelişmeleri canlı sayfamızda bulabilirsiniz.

 


23:59 | Türkiye’de ‘Corona’dan ilk ölüm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı basın açıklamasıyla Türkiye’de Corona virüsüne bağlı ilk ölümün yaşandığını duyurdu.

Bilkent Yerleşkesi’nde konuşan Koca, “Corona virüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim. 89 yaşındaydı, erkek. Virüsü Çin temaslı bir çalışanından aldı” diye konuştu.

Sağlık Bakanı, Corona virüsü vaka sayısının ise 98’e yükseldiğini açıkladı.

Bu, Türkiye’de son 24 saat içerisinde 51 yeni vaka anlamına geliyor.

Ayrıca Koca, “Herkesi tedbirlere harfiyen uymaya davet ediyorum. Hayatımızı bu şartlara göre düzenleyelim 1,5-2 ay direnelim” diye ekledi.


23:29 | ‘Corona’ Avrupa’nın tamamına yayıldı

Fotoğraf: AP / Norveç

Corona virüsü Avrupa’nın tamamına yayıldı.

Son olarak Karadağ’da iki vakanın tespit edilmesiyle virüs bütün kıtaya yayılmış oldu.

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 salgınının yeni merkez üssünün Avrupa olduğunu açıkladıktan sonra “eski kıtada” başta İtalya olmak üzere birçok ülkede virüs kaynaklı can kaybı da giderek artış gösteriyor.

Öte yandan bazıları kısmi olmak üzere sokağa çıkma yasağı uygulamaya başlayan ülkelere İtalya, İspanya ve Fransa’nın ardından Danimarka ile Belçika da eklendi.


23:11 | Nedeni ‘Corona’ paylaşımları: 24 kişi daha gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı sosyal medyada Corona virüsü ile ilgili “asılsız ve provokatif” paylaşım yapan 137 kişi hakkında işlem yapıldığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasına göre şüphelilerden 24’ü gözaltına alındı.

Dün de 193 kişi hakkında işlem yapıldığı, bunlardan 19’unun gözaltına alındığı açıklanmıştı.


22:40 | Merkel: AB dışından gelenlere sınırlarımızı kapatıyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB) dışından gelen herkese 30 gün boyunca seyahat yasağının uygulanacağını açıkladı.

Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri ve Britanya dışında bütün AB ülkelerinin bu yasağa uymaya karar verdiğini söyleyen Merkel, her ülkenin bu yasağı kendi zamanlamasına göre uygulayacağını belirtti.


21:58 | Kılıçdaroğlu’ndan ‘Corona’ önerileri ve çağrı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Corona virüsü ilgili açıklama yaptı.

Twitter üzerinden bir video mesaj paylaşan Kılıçdaroğlu, yurttaşlara Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun önerilerine uyma çağrısı yaparak, “Vatandaş olarak ben dikkat edeceğim, sizler dikkat edeceksiniz. Hayatın akışı içinde hepimiz dikkat etmek zorundayız. Bilimin ve aklın ışığında bu sorunu aşabiliriz” dedi.

Partisinin belediyelerine “Kimsenin elektriğini, suyunu ve doğalgazını kesmeyeceksiniz” talimatı verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ekonomik alanla ilgili önerilerde bulundu.


21:25 | Demirtaş ‘Corona’ya karşı önerilerini sıraladı, ‘dayanışma’ mesajı verdi

4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Twitter üzerinden, Türkiye de dahil 150’nin üzerinde ülkede etkili olan Corona virüsüne ilişkin açıklama yaptı.

Tüm toplumun en yüksek dayanışma ve iş birliği içerisinde hareket etmesinin salgınla mücadelede çok önemli noktalardan biri olduğunu ifade eden Demirtaş, “Devlet ile halk iş birliğinin açık, şeffaf ve güvenilir bir şekilde yürütülmesi olmazsa olmazdır. Kamu ile sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir iş birliği sağlanmalı, toplum kendisinden bir şey saklanmadığından emin olmalıdır” diyerek önerilerde bulundu.

  • Her türlü tedavi ücretsiz olarak yapılmalıdır.
  • Özel hastanelerin de kamu hastanesi statüsünde hizmet sunması sağlanmalıdır.
  • Tüm ihtiyaç sahiplerine temel gıda maddeleri, temizlik malzemeleri, ilaç ve medikal malzemeler ücretsiz şekilde dağıtılmalıdır.
  • Herkese yeterli miktarda ücretsiz elektrik, su, doğal gaz, internet ve telefon görüşmesi hakkı tanınmalıdır.
  • Kamu ve özel sektör çalışanlarına ücretli izin, işsizlerin tamamına işsizlik maaşı verilmelidir. Esnafların tüm vergileri, harçları ve iş yeri kiraları ertelenmelidir.
  • Her yurttaşımızın öncelikli duygusu ve amacı, yakın çevresinden başlayarak tüm toplumu korumak olmalıdır. ‘Sadece kendimi korurum, gerisi beni ilgilendirmez’ diye düşünmek hem hatalı hem de nafile bir yaklaşımdır.
  • Alınması gereken tüm önlemlere en üst düzeyde uyulmalı, bunun yanı sıra dayanışma duygusu ve tüm dünya ile kardeşlik bağları güçlendirilmelidir.

Demirtaş, son olarak korku ve paniğin değil, virüsle mücadele için en büyük dayanışmayı göstermenin zamanı olduğunu belirterek, “Her bir yurttaşımız emin olmalı ki, bu zorlu günleri de aşacağız” dedi.


20:24 | İtalya’da ölenlerin sayısı 2 bin 500’ü aştı

İtalya’da Corona virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Ülkeden son yirmi dört saatte 345 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölenlerin sayısı 2 bin 503’e yükseldi.

3 bin 500’ü aşkın yeni Corona virüsü vakası tespit edilen ülkede, toplam vaka sayısı 31 bin 506’ya yükseldi.

Yaklaşık 3 bin kişi tedavilerinin ardından iyileşirken, durumu kritik olanların sayısı 2 bin civarında.


20:16 | Yunanistan’da can kaybı beşe yükseldi

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan bildiriyor:

  • Bugün 35 Corona virüsü vakası daha tespit edildi. Toplam sayı 387’ye çıktı. Yaşamını yitirenlerin sayısı ise 5.
  • Yunanistan Kızılhaç Hastanesi’nde bir doktorda Corona virüsü tespit edildi. 20 sağlık çalışanı daha karantinaya alındı.
  • Polis Selanik’te kordon ve plajlara çıkışları yasakladı. Ülkede süpermarketler, eczaneler, fırınlar, petrol istasyonları hariç tüm özel işletmeler kapalı.
  • Yasakları uymayıp restoran vb. işletmeleri açık tutan 147 kişi gözaltına alınıp haklarında işlem başlatıldı.

Diğer yandan Başbakan Kiriakos Mitsotakis, canlı yayında Yunanistan kamuoyuna seslendi. “Görünmez ama yenilmez olmayan bir düşmanla savaşıyoruz” diyen Mitsotakis, zor olan bu savaşın başlangıcında olunduğunu söyledi. Ayrıca Mitsotakis, 2 bin doktor ve hemşirenin de göreve alınacağını açıkladı.


20:06 | Ödemesi geciken kredi ödemelerinde takip süresi uzatıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Corona virüsü nedeniyle geciken kredi ödemelerinde takip süresini uzattı.

BDDK, 90 gün olan takip süresini 180 güne çıkardı.

Uygulama ihtiyaç kredilerinin yanı sıra taşıt, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini kapsıyor.

Benzer şekilde, bir yıllık izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grupta sınıflandırılma şartı da kaldırıldı.

Uygulamalar, 31 Aralık 2020’ye kadar geçerli olacak.


18:52 | TFF: Maçların seyircisiz oynanması uygulaması sürecek

Türkiye’de Corona virüsü vakasının görülmesinin ardından maçların Nisan sonuna kadar seyircisiz oynanmasına karar verilmişti.

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, geçen haftaki Beşiktaş derbisinin ardından yaptığı açıklamada maçın seyircisiz oynatılmasına tepki göstermiş ve “Şu top toplayıcı çocukların eldiven giymesi bir şey ifade etmez. Bizim canımız, ailemiz yok mu. Hiç mi Allah’tan korkmuyorsunuz” demişti.

Eleştirilerle ilgili açıklama yapan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, Nisan sonuna kadar maçların seyircisiz oynanacağını hatırlatarak ”Türkiye’deki lig maçlarına erteleme söz konusu değil” dedi.

Özdemir “Alınmış karar geçerli, erteleme söz konusu değil” diye konuştu.


18:41 | Altun: Söylentiler gerçeği yansıtmıyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “OHAL ilan edileceği” ve “sokağa çıkma yasağı uygulanacağı” söylentileri ile ilgili açıklama yaptı.

AA’ya konuşan Altun, söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları söyledi:

“OHAL ilan edileceği, sokağa çıkma yasağı uygulanacağı, seyahat kısıtlaması getirileceği söylentileri gerçeği yansıtmıyor. Cumhurbaşkanımız liderliğindeki bu mücadelede vatandaşlarımızın sağlığı ve güvenliğinin yanında özgürlüklerini de koruma sorumluluğumuz var.”

18:20 | Hollanda’da vaka sayısı bin 705’e çıktı, 389’u sağlık çalışanı

Hollanda’da Corona virüsü salgını nedeniyle son 24 saatte 19 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece yaşamını yitirenlerin sayısı 43’e yükseldi.

Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü’nden (RIVM) yapılan açıklamaya göre, Salı günü 292 yeni vaka saptandı.

Virüs bulaşan toplam hasta sayısı da bin 705’e çıktı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre bunlardan 389’u sağlık çalışanları.

Hollanda’da, önümüzdeki haftadan itibaren vaka sayısı ile hastaneye başvuru oranlarında ciddi artış bekleniyor.


18:00 | CHP, HDP ve İYİ Parti’nin ‘Corona’ önergelerini AKP-MHP reddetti

CHP, HDP ve İYİ Parti’nin Corona virüsü salgını ile ilgili verdiği Meclis araştırma önergeleri AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Muhalefet partilerinin verdikleri önergelerde özetle şunlar belirtiliyordu:

  • CHP: “Küresel pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasının önlenmesi, sağlık çalışanlarının güvenli koşullarda çalışabilmelerinin temin edilebilmesi için yapılabileceklerin tespiti, salgın nedeniyle alınacak tedbirlerin belirlenmesi, bu tedbirlerle doğru orantılı olarak ekonomik ve sosyal alanlarda alınacak önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalı.”
  • HDP: “Covid-19’un yayılmasını önlemek, hijyen maddelerine, sağlıklı gıdaya ve ilaçlara ulaşmakta güçlük çeken yurttaşlara hastalıktan koruyucu maddelerin teminini sağlamak, hastanelerin ve sağlık çalışanlarının durumunu salgın riskine karşı yeniden düzenlemek, bununla birlikte kriz halinde hizmet veren sağlık çalışanlarının daha fazla şiddete maruz kalmasını önlemek amacıyla yapılması gerekenlerin tespiti için ivedilikle Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”
  • İYİ Parti: “Korona virüsün ülkemiz üzerindeki ekonomik etkileriyle baş edilmesi için başta kamu alacakları olmak üzere vatandaşlarımızın, ticari işletmelerimizin ve esnafımızın fatura ve kredi benzeri zorunlu ödemelerinin bir süreliğine ertelenmesi gibi tedbirlerin alınması gerekmektedir.”

17:26 | RSF’den tutuklu gazetecilerin tahliyesi için çağrı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, cezaevlerindeki tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Corona virüsünün cezaevleri için yarattığı tehdide dikkat çeken Önderoğlu, “Yargı yetkililerini, adaletsizlikler üstüne, koronavirüs’ün aileleriyle birlikte daha savunmasız bıraktığı tutuklu gazetecileri adli kontrol altında da olsa tahliye etmeye çağırıyoruz. Tutuklamanın ‘tedbir’ niteliği daha fazla kötüye kullanılamaz!” dedi.


17:17 | İspanyol gribi hatırlatması: “1918’dekine benzer ve hatta daha öte günler yaşıyoruz”

Corona virüsünün bulaşma mekaniği, Türkiye’de yaşayanların ilgili uyarıları ne kadar dikkate aldığı ve yeteri kadar test yapılıp yapılmadığı merak konusu.

Ortaya çıkan mevcut durumu Karınca’ya değerlendiren KLİMİK Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ‘olağanüstü günlerden geçiyoruz’ diyerek yurttaşlara sosyal izolasyonun önemini hatırlattı.

Tarihteki İspanyol gribine dikkat çeken Azap, “1918’de insanlığın yaşadığı grip salgınına benzer ve hatta ondan da öte günler yaşıyoruz. İnsanlarımız günlük hayatlarına devam etmeye çalışmasınlar” dedi.

  • Altan Sancar’ın haberinin tamamı BURADA

16:10 | Tayvan: Türkiye’den dönen 15 vatandaşımızın dokuzunda ‘Corona’ tespit edildi

Tayvan Sağlık Bakanı Chen Shih-Chung, ülkede 10 yeni Corona virüsü vakasının tespit edildiğini duyurdu.

Euronews’in Taiwan News’e dayandırdığı habere göre, açıklanan 10 yeni vaka, salgın başladığından bu yana ülkede bir günde görülen en yüksek rakam.

Bugün açıklanan verilerde virüs bulaşmış kişilerin hepsinin yurt dışı temasında bulunduğunu belirten Shih-Chung, vakaların dördünün Türkiye’den döndüğünü belirtti.

Böylece Türkiye’den Tayvan’a dönen 15 kişilik kafilede toplam vaka sayısının dokuza yükseldiği kaydedildi.

Bakan açıklamasında Türkiye’de virüs riskinin yüksek olduğunun altını çizdi.

Açıklanan son vakalarla birlikte Tayvan’da Corona virüsü vaka sayısı 77’ye yükseldi. Bugüne kadar virüs nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği ülkede, 20 hasta iyileşirken, 56 kişinin tedavisi sürüyor.


15:55 | Euro 2020 futbol şampiyonası bir yıl ertelendi

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın Corona virüsü salgını nedeniyle 2021 yılına ertelendiği açıklandı.

Açıklama, Norveç Futbol Federasyonu tarafından yapıldı.

UEFA ise şu anda konuyla ilgili acil bir video konferans toplantısı yapıyor.

Norveç Futbol Federasyonu, turnuvanın gelecek yıl 11 Haziran-11 Temmuz tarihleri arasında yapılacağını belirtti.

Kararın önümüzdeki saatlerde UEFA tarafından resmen açıklanması bekleniyor.

Euro 2020’deki karşılaşmalar aralarında İtalya’nın da bulunduğu 12 Avrupa ülkesinde yapılacaktı.


15:30 | CHP’den çağrı: Cezaevlerindeki çocuklar tahliye edilmeli

CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Turan Aydoğan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e cezaevlerindeki çocuklar için çağrı yaptı.

Birleşmiş Milletler’in Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni hatırlatan Aydoğan, “cezaevlerindeki çocukların tahliye edilmesi gerektiğini” söyledi.


15:26 | Sağlıkçı ve hukukçulardan hükümete ‘cezaevleri için acil önlem’ çağrısı

Sivil toplum kuruluşları ve sağlık meslek odaları, Covid-19 salgınında risk oluşturan mekanların başında gelen cezaevlerinde alınması gereken önlemler konusunda hükümete çağrıda bulundu.

Açıklamada, “Risk grubunda ve kişisel hijyenlerini sağlamakta yetersiz olan kronik hasta, engelli, yaşlı, çocuklu, hamile mahpusların adli kontrol yoluyla cezalarının ertelenmesi gündeme alınmalı aksi takdirde bu mahpusların kalabalık koğuşlar yerine kapasitesi ve hijyen koşulları uygun ortamlarda tutulmasının sağlanması” istendi.

Ayrıca sağlık sebebiyle infaz ertelemeye başvurmuş olan hasta tutukluların dosyalarının hızla incelenmesi ve acilen cezaevi dışında tedavi olanaklarının sağlanması talep edildi.

Bir dizi daha talebin sıralandığı açıklama sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran kurum temsilcileri, oluşturulmasını planladıkları bağımsız bir heyetin önümüzdeki günlerde cezaevlerine gönderilmesine izin verilmesini istedi.

Kurum temsilcileri, bununla birlikte özellikle kapasite fazlası olan cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüleri mutlaka “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılması gerektiğini yineledi.


15:00 | İspanya’da bir günde 2 binden fazla yeni ‘Corona’ vakası

İspanya’da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 491’e yükseldi.

İspanya Sağlık Bakanlığı, vaka sayısının bir günde 2 binden fazla arttığını açıkladı.

Ülkede Corona virüsü teşhisi konanların sayısı 9 bin 161’den 11 bin 178’e çıktı.

İspanya, İtalya’nın ardından Avrupa’da Covid-19 salgının en fazla can kaybına neden olduğu ülke konumunda.


14:55 | İran’da can kaybı bine yaklaştı

Fotoğraf: AFP

İran’da son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle 135 kişi hayatını kaybetti.

Böylece toplam can kaybı 988’e yükseldi.

Ülkede toplam vaka sayısının ise 16 bin 169’a ulaştığı açıklandı.

İran’da Corona virüsüne yakalanıp tedavi edilenlerin sayısı da 5 bin 389 kişiye ulaştı.


14:45 | Şentop: Görüşmeye devam edilen teklifin bitimine kadar çalışma olacak

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’in tatil edilip edilmeyeceğine ilişkin açıklamada bulundu.

Şnetop, “Meclisimizin gündemiyle ve gruplarımızın aralarında yapacağı değerlendirmeyle söz konusu olabilir. Görüşmeye devam edilen kanun teklifinin bitimine kadar en azından, bu hafta bir çalışma olacak. Ondan sonrasını tekrar değerlendirecekler” dedi.

Meclis Başkanı Şentop ayrıca, “Mart ayının başından itibaren yurt dışına çıkan ve yurt dışından dönen bütün milletvekillerimizin bilgisi var bizde. Bunlar arasında Umre’ye giden, Umre’den dönen herhangi bir milletvekili yok. Bu milletvekillerimizin hemen hemen tamamı Avrupa ülkelerinden dönmüş” diye belirtti.


14:30 | Merkez Bankası’ndan faiz indirimi ve tedbirler

Perşembe günü toplanması gerekirken bugün Corona virüsünün olası ekonomik etkilerini değerlendirmek üzere olağanüstü toplanan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 9,75’e çekti.


13:43 | Malezya’da ‘Corona’dan ilk ölüm

Fotoğraf: AFP

Malezya’da Corona virüsü nedeniyle ilk can kaybı yaşandı.

Ülkenin Kuching kentindeki hastanede bir süredir Covid-19 teşhisiyle tedavi gören 60 yaşındaki kilise papazının bu sabah yaşamını yitirdiği belirtildi.

Yaşamanı yitiren hastanın temasta bulunduğu 193 kişinin ise ev karantinasına alındığı açıklandı.

Malezya genelinde şimdiye kadar 673 vaka görülürken, 49 kişi tedavi edildi.


13:37 | Dünya Sağlık Örgütü’nün iki çalışanına Corona virüsü bulaştı

Dünya Sağlık Örgütü, kurumun iki çalışanına Corona virüsü bulaştığını açıkladı.

Kurumun sözcüsü Christian Lindmeier, “İki çalışan ofislerinde değildi; belirtileri evlerinde göstermeye başladılar ve COVID-19 testleri pozitif çıktı. Dolayısıyla iki teyit edilmiş vakamız var” dedi.


13:35 | Adalet Bakanı Gül: Karantinaya uymamak suçtur

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Corona virüsüne karşı alınan tedbirlere uyulması gerektiğini söyledi.

Gül, “Karantinaya uymamak gibi halk sağlığını tehdit eden davranışlar Ceza Kanunumuza göre suçtur” diye ekledi.

Konya’da Umre dönüşü Corona virüsü tedbirleri nedeniyle öğrenci yurtlarına yerleştirilenler kaçmaya çalışmıştı.

Karantinada tutuldukları yurtları terk etmek isteyenler ile polis arasında arbede de yaşanmıştı.


13:15 | Sancar’dan gençlere ‘Corona’ya karşı dayanışma çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Covid-19 salgınının basın emekçilerini riske atmaması için dün yapacağı basın toplantısını iptal etti.

Sancar, gündeme ilişkin değerlendirmelerini partsinin Basın Komisyonu tarafından hazırlanan video aracılığı ile iletti.

Merkezi Kriz Koordinasyonu oluşturduklarını açıklayan Sancar, TTB ve SES ile sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek, “Amacımız doğru bilgilere ulaşmak ve halkımızı doğru bir şekilde aydınlatmaktır” dedi.

Bu salgına karşı en çok önerilen tedbirin toplu yerlerde bulunmamak olduğunu hatırlatan Sancar, “Hatta evlerden çıkmamamız da öneriliyor. Tabii ki bunlar ciddi öneriler ve bu tedbirlere de mutlaka uymamız lazım. Fakat evlere kapanmamız, yalnızlaşmamız ve birbirimizden kopmamız anlamına gelmemelidir. Tam tersine birbirimizle bağımızı ve iletişimimizi sürdürebilirsek ancak bu tehlikeyi atlatabiliriz” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “Birbirimizle bağımızı sürdürmemiz için çeşitli yollar yaratabiliriz” dedi ve gençlere şu çağrıda bulundu:

“Kendi aranızda dayanışma ağları, haberleşme kanalları oluşturun. Bu kanallar üzerinden ihtiyaç sahiplerine, zayıflara nasıl ulaşabileceğinizi tartışınız. Bu konuda bize ne düşerse yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.
“Yaşlılar, hastalar, yalnız yaşayanlar, evsizler, göçmenler, sığınmacılar özel risk gruplarını oluşturuyorlar. Yoksulluk başı başına bir risktir zaten. Çünkü bu hastalık bağışıklık sistemi zayıf insanlara büyük bir zarar verebiliyor. O nedenle risk gruplarına nasıl yardım edebileceğimizi hep birlikte tartışmalıyız, hep birlikte yöntemler geliştirmeliyiz.”


13:00 | ‘Corona’ nedeniyle gelir vergisi beyanname verme ve ödeme süresi uzatıldı

Corona virüs önlemleri kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir vergisi beyanname süresini uzattı.

31 Mart 2020 tarihine kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 30 Nisan’a kadar uzatıldı.


12:48 | Ankara’da Büyükşehir Belediyesi kiraları iki ay erteledi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Corona virüsü nedeniyle belediyenin kira alacaklarını iki ay süreyle ertelediğini açıkladı.

Yavaş, sosyal medya hesabı üzerinden konuya dair duyuru yaptı:


12:45 | TUHAY-DER: Tutuklu ve hükümlüler serbest bırakılsın

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Corona virüs nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin karşı karşıya bulunduğu riske dikkat çeken bir açıklama yaptı.

“Gelinen aşamada önü alınamayan, tüm toplumu etkisi altına alan Corona virüs salgınının nasıl, nereye evrileceği belli değilken cezaevlerine ziyaretleri kesmek bir çözüm değildir” denilen açıklamada hükümete şu çağrı yapıldı:

“Salgın cezaevlerinde ağır sonuçlara neden olmadan, ayrım gözetmeksizin tüm tutuklu ve hükümlüler serbest bırakılmalı.

Adalet Bakanlığı’nın aldığı tedbirler yetersiz olduğu gibi, bu gerekçeyle tecridi meşrulaştırmaktadır. Bakanlığın aldığı tedbir aile görüşlerini erteleme ve telefon konuşmalarının süresini uzatmak değil, doğru olan tutuklu ve hükümlüleri tahliye etmektir.

“Sayın Öcalan ve İmralı Cezaevi’nde bulunan üç tutuklu başta olmak üzere tüm tutuklu ve hükümlüler sağlıklı ve özgür koşullara kavuşturulmalıdır. Buna ilişkin sivil toplum örgütleri, başta olmak üzere, aydınlar, yazarlar, toplumsal sorumluluk sahibi olan kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz.”


12:35 | İstanbul’da toplu taşıma kullanımında düşüş sürüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda Pazar günü yaşanan yüzde 48’lik düşüşün ardından, mesai günü Pazartesi de toplu ulaşımı kullananların sayısında yüzde 44’lük azalma yaşandığını açıkladı.

İBB’den edinilen veriye göre 9 Mart 2020 tarihinde toplu ulaşım 7 milyon 441 bin 316 kez kullanılırken, 16 Mart 2020 tarihinde 4 milyon 132 bin 368 kez kullanıldı.


12:27 | ‘Corona’nın ortaya çıktığı Wuhan’da son 24 saatte yalnızca bir yeni vaka

Fotoğraf: xinhuanet

Yeni tip Corona virüs salgınının ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde son 24 saatte yalnızca 1 yeni vaka tespit edildiği bildirildi. Ülke genelindeki yeni vaka sayısı ise 21 olarak açıklandı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasına göre bu rakamlarda ülkede toplam vaka sayısı 80 bin 881’e, can kaybı sayısı 3 bin 226’ya çıktı. 68 bin 679 hasta ise taburcu edildi.

Virüsün ortaya çıktığı Wuhan kentinde yeni vaka sayısının bire kadar düşmesi, salgının kontrol altına alınması çabalarının büyük ölçüde başarıya ulaştığı anlamına geliyor.

Virüs ilk kez 2019 Aralık’ta, Wuhan’da Deniz Ürünleri Gıda Pazarı’nı ziyaret eden kişilerde görülmüştü.


12:07 | Polonya’da 15 bakan karantinaya alındı

Polonya’da Çevre Bakanı Michael Wos’ta Corona virüsü tespit edilmesinin ardından, 15 bakan karantinaya alındı.

Dün akşam test sonucunun pozitif çıktığını açıklayan 29 yaşındaki Wos, iyi hissettiğini söyledi.

Polonya’da son kabine toplantısı 10 Mart’ta yapılmıştı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Başbakanlık Özel Kalemi Michal Dworczyk, 24 kabine üyesinin dokuzunun son toplantıya katılmadığını, bunlara Başbakan Mateusz Morawiecki ve Sağlık Bakanı Lukasz Szumowski’nin de dahil olduğnu belirtti.

177 vakanın tespit edildiği Polonya’da, şu ana dek dört kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.


11:55 | İran’da 85 bin tutuklu serbest bırakıldı

İran’da aralarında siyasi tutukluların da bulunduğu 85 bin mahpus Corona virüsü salgını nedeniyle serbest bırakıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’dan Türkiye’deki cezaevlerinde tutuklu bulunanların tahliye edilmesi çağrısı geldi.


11:25 | Çavuşoğlu: Avrupa ülkelerinden 3 bin 614 vatandaşımız getirilecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Corona virüsü tedbirleri kapsamında 3 bin 614 Türkiye vatandaşının dokuz Avrupa ülkesinden bu gece yarısına kadar getirileceğini açıkladı.

Çavuşoğlu “15 Mart akşamı bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantı neticesinde 9 ülke ile uçuşları durdurduk. 3 bin 614 vatandaşımız dönmek için başvurdu. Vatandaşlarımız döndükten sonra 14 gün karantina ve gözetim altında olacaklarını duyurduk. Vatandaşlarımız uçaklardan alınarak İstanbul ve Kocaeli’ndeki yurtlara yerleştirilecek” diye belirtti.

Dün akşam itibariyle altı ülkeyle daha uçuşların durdurulduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, uçuşların durdurulduğu ülke sayısının 20’ye çıktığını belirtti.

Dışişleri Bakanı, “Fas uçuşları durduracağını duyurdu. Bin 500 vatandaşımız var Fas’ta. Bu vatandaşlarımızın da mağdur olmaması için gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.


11:20 | “Vaka sayısı 3-4 hafta içinde pik yapacak”

Fotoğraf: İHA

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, salgındaki vaka sayısının 3-4 hafta içerisinde binlere ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Azap, katıldığı Habertürk canlı yayınında virüs ve muhtemel vaka sayısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Vaka sayısının pik yapmasını ve sonrasında azalmasını beklediklerini söyleyen Azap, 5 bine ulaşmasını beklediklerini de dile getirdi.

Bir başka Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da şu açıklamayı yaptı: “Ülkemizde daha vaka görülecektir ama dikkat ettiğimiz müddetçe bizim eğrimiz çok küçük kalacak. Önümüzdeki 1,5-2 aylık periyodu da bu şekilde atlatabilirsek o zaman Türkiye bu salgını en başarılı yenen ülkelerden biri haline gelecek.”


11:15 | “Kronik hastaların 1 Mart sonrasında dolan rapor ve reçeteleri geçerli olacak”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Corona virüsü salgını nedeniyle alınan yeni önlemlere ilişkin açıklama yaptı.

Selçuk, “Kronik hastalarımızın 1 Mart ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçeteleri ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacak” dedi.

“Yeniden reçete düzenlemelerine gerek kalmayacak. Kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların yeniden reçete düzenletmelerine de gerek kalmayacak.
“Kronik hastaların ve yüksek risk grubunda bulunanların, reçete yazdırmak için sağlık hizmeti sunucularına başvurma zorunluluğu olmayacak. Bu sürede ilaç ve tıbbi malzemelerin bedelini de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak.”

Bakan ayrıca, “Yurt dışından gelen vatandaşlara, Z03.8 ve Z03.9 (hastalık şüphesi) tanıları halinde tek hekim tarafından 14 güne kadar istirahat, iş göremezlik raporu verilebilecek ve iş göremezlik ödeneği SGK tarafından karşılanacak” diye konuştu.


10:50 | Kalın’dan ’14 Gün Kuralı’ hatırlatması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla Sağlık Bakanlığı’nın Corona virüsüne karşı hazırladığı “14 Gün Kuralı”nı hatırlattı ve ekledi: “Vaka sayısının artmaması tedbirleri hep birlikte titizlikle uygulamamıza bağlı.”


10:34 | Brezilya’daki cezaevlerinde ‘Corona’ isyanı

Fotoğraf: AP

Brezilya’da, Corona virüsü nedeniyle ziyaretlerin ve geçici çıkışların kısıtlandırılması cezaevlerinde isyana neden oldu.

Farklı kentlerde bulunan çoğunluğu yarı açık cezaevlerinden yaklaşık bin 350 tutuklunun firar ettiği belirtiliyor.

İtalya’daki cezaevlerinde de Corona virüsüne yönelik tedbirlere protesto olarak başlayıp isyana dönüşen olaylarda altı tutuklu hayatını kaybetmişti.


10:20 | Kuzey Kıbrıs’ta vaka sayısı yükseliyor

Kuzey Kıbrıs Sağlık Bakanı Ali Pilli, gözetim altında tutulan bir turistte Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı.

Böylece toplam vaka sayısı yediye yükseldi.

Kuzey Kıbrıs’ta daha önce dört turist ve iki Kuzey Kıbrıs vatandaşında virüs tespit edilmişti.


10:15 | ‘Corona’ya karşı geliştirilen aşı ilk kez denendi

Fotoğraf: AP

ABD’de Corona virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemeleri yapıldı.

Sputnik’in haberine göre geliştirilen aşı, ilk aşamada Washington eyaletindeki Kaiser Permanente Araştırma Merkezi’nde dört sağlıklı birey üzerinde deneniyor.

Associated Press de ‘Corona’ya karşı geliştirilen ilk aşının yapılış anını fotoğrafladı.

Aşının üzerinde denendiği ilk insan olan Jennifer Haller, “Kendimizi çok çaresiz hissediyorduk. Yapabileceğim bir şey olması çok güzel” dedi.

Haller, aşı üzerinde denendikten sonra “Kendimi harika hissediyorum” diye konuştu.

Moderna Inc. isimli biyoteknoloji şirketinin geliştirdiği ve “mRNA-1273” adıyla bilinen aşı, deney kapsamında üç kişiye daha yapılacak.

Bianet’te yer alan habere göre aşı testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ile 18 ay arasında bir süre öngörüyor.


09:50 | Hindistan’da ‘Corona’ nedeniyle can kaybı üçe yükseldi

Hindistan’da Corona virüsü nedeniyle bir kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece can kaybı üçe yükseldi.

Hindistan hükümeti, şu ana kadar 125 kişide virüs tespit edildiğini açıkladı.

Ancak kamu sağlığı uzmanları, dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan’da yeteri kadar test yapılmadığını ve virüsün yayılmasını engellemek için gerekli adımların atılmadığı endişelerini taşıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Hindistan’da şu ana kadar seyahat ettikleri ülkeler ve temasta oldukları kişilere göre, yaklaşık 6 bin kişi test edildi.


09:35 | Gıda-İş Sendikası Başkanı: İşçilerin grev hakkı var

Corona virüsü salgınına karşı sadece kamuda kimi önlemler alan hükümete tepki gösteren Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan, gerekli tedbirler alınmaması halinde işçilerin “üretimi durdurma hakkı” olduğunu söyledi.

“Maaşını 20 gün geç alan bir işçinin grev hakkı varsa, sağlık koşulları da en az bunun kadar önemlidir. Hatta bundan kat kat önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu koşullar oluşturulmadığında işçilerin de grev hakkı olmalı.”

08:55 | Trump, ‘Corona’ salgınının tüm yaz sürebileceğini söyledi

ABD’de Covid-19 tespit edilenlerin sayısı 4 bin 700’ü geçerken, 91 kişi ise hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Donald Trump, ülke genelinde salgından kaynaklı krizin yaz sonuna kadar, belki daha da uzun sürebileceğini söyledi.

Beyaz Saray’da konuşan Trump, gelecek 15 gün boyunca 10’dan fazla kişinin bir araya geleceği mekanlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

Barlar, restoranlar, spor salonlarına gidilmemesi gerektiğini vurgulayan Trump, “Ülke görünmeyen ama çok hızla yayılan bir düşmanla karşı karşıya” dedi.


08:40 | Venezuela’nın tamamı karantina altına alınıyor

Fotoğraf: Reuters

Güney Amerika ülkesi Venezuela’da Corona virüsü tespit edilen insanların sayısı 17’den 33’e çıktı.

Venezuela’nın lideri Nicolas Maduro, vaka sayısının neredeyse iki katına çıkmasının ardından, ülke genelinde karantina uygulanacağını açıkladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Maduro, “Bu gerekli, kaçınılmaz ve virüse olan yanıtımız. Kriz henüz başlıyor” ifadelerini kullandı.

Maduro, Küba’dan tıbbi malzeme ve Çin’den binlerce ‘Corona’ test kiti geleceğini de açıkladı.


08:26 | Dünya genelinde son durum

Fotoğraf: AP

Johns Hopkins Üniversitesi’nin Covid-19 salgınını takip ettiği merkezin verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 182 binin üzerinde.

Bu vaka sayısı ilk kez, virüsün ortaya çıktığı Çindeki vakaların üzerine çıktı.

Çin’deki vaka sayısı 81 bin 50 iken, dünyanın geri kalanındaki hastalığa yakalananların sayısı ise 100 bini aştı.

Dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bini aşarken, tedavi edilerek iyileşenlerin sayısı 80 bin civarında.

Verileri BURADAN anlık olarak takip edebilirsiniz.


08:20 | Türkiye’de vaka sayısı 47

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün geceyarısına doğru Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla Türkiye’deki vaka sayısının 47’ye yükseldiğini duyurmuştu.

Koca’nın açıklaması şöyle: “Bugün 29 yeni tanı kondu. Yeni tanı konanlarla birlikte toplam hasta sayımız 47 oldu. Son 29 vakanın tamamı doğrudan veya dolaylı olarak ABD, Ortadoğu ve Avrupa temaslıdır, 3’ü Umreden döndü. Yurt dışı teması risk olmaya devam edecek. Tedbirleri sıkı uygulayalım.”


“Önümüzdeki iki hafta çok kritik” diyen TTB’den önemli uyarılar

SES’ten çağrı: Hastanelerde acil durum ilan edilmeli



PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zorla müdahale edilen Mustafa Koçak'a beş gün boyunca işkence
Sonraki Haber
Anarko-feminizm üzerine: “Sessiz Rivayetler”