Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 pandemisi: Türkiye ve dünyada son durum

Canlı Blog | Covid-19 pandemisi: Türkiye ve dünyada son durum

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisindeki son gelişmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz. Türkiye’de can kaybı sayısı 59’a, tespit edilen vaka sayısı 2 bin 433’e yükseldiği açıklandı. John Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre ise dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini aştı, tanı konulanların sayısı yarım milyona yaklaşıyor. Salgınla ilgili son durumu anlık olarak aşağıda bulabilirsiniz.

 


23:47 | Sağlık Bakanı: Hasta sayısı 2 bin 433’e, can kaybı 59’a yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 5 bin 35 Covid-19 testinin sonuçlandığını açıkladı ve son bilgileri paylaştı.

561 kişide virüs tespit edildiğini belirten Koca, toplam hasta sayısının 2 bin 433’e yükseldiğini duyurdu.

Son 24 saat içerisinde 15 hastanın hayatını kaybettiği de bildirildi.

Böylece Türkiye’de bugüne dek can kaybı sayısı 59 oldu.


22:42 | Suriye’de ‘Corona’ nedeniyle kısmi sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf: SANA

Şam yönetimi, Suriye’de Covid-19 salgınıyla mücadele amacıyla akşam saat 06.00’dan sabah saat 06.00’ya kadar 12 saat süreyle sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Suriye Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ülkede teyit edilmiş vaka sayısının beşe yükseldiği belirtildi.

Ancak gerçek rakamın daha yüksek olabileceğinden endişe ediliyor.

Diğer yandan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki bölgede, 23 Mart’tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.


22:35 | Fransa’da ölü sayısı bin 330’u aştı

Fransa’da son 24 saatte 231 kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Ülkede şu ana kadar virüs nedeniyle ölenlerin sayısı bin 331.


22:26 | Buldan: Eşitliği sağlayarak cezaevlerini boşaltın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AKP tarafından hazırlanan infaz düzenlemesini eleştirdi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Buldan, “Bir dakika bile gecikmeden, bu tehlike üzerinden pazarlık yapmadan, siyasal ajandalarınızla hareket etmeden; hemen şimdi eşitliği sağlayın ve cezaevlerini boşaltın. #İnfazdaEşitlikİstiyoruz” ifadelerini kullandı.


21:55 | Covid-19 salgınında can kaybı 20 bini geçti

Fotoğraf: Reuters

John Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti.

Ölümlerin çoğu Avrupa ülkelerinde yaşandı.

İtalya, 7 bin 503 ölümle salgından en çok etkilenen ülke konumunda. İkinci sırada 3 bin 434 ile İspanya, üçüncü sırada da 3 bin 285 ölümle salgının ortaya çıktığı Çin var.

Dünya genelinde Corona virüsü vakası sayısı ise 450 binin üzerine çıkarak yarım milyona doğru hızla ilerliyor.


21:25 | Erdoğan: Kendinizi karantinaya alın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tip Corona virüsü salgınıyla ilgili ‘ulusa sesleniş’ konuşması yaptı.

Erdoğan, “Kendimize gönüllü karantina uygulamalıyız. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalıyız. Yaşlılarımız kesinlikle dışarı çıkmamalı” dedi.

Erdoğan, salgınla en iyi mücadele eden ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, 53 bin yurttaşın evde takip edildiği bilgisini de verdi.

Erdoğan, “Sağlık personelinin ihtiyaç duyduğu malzemeler yeterli konumdayız. 69 ülke yardım talep etmiş, 17’sine gereken malzemeler gönderilmiştir” diye konuştu.

“Hastalığın yayılımını önlemek için ikazlara mutlak surette uyalım. Bu yüzden ‘Evde kal Türkiye’ diyoruz. ‘ Sosyal mesafemizi koruyalım’ diyoruz. Tedbirli olalım, sabırlı olalım” diyen Erdoğan sözlerini,  “Tedbir bizden, mücadele bizden, feraset bizden, takdir Allah’ndtaır” diyerek bitirdi.


21:10 | 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanların maaşları evde verilecek

İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanların emekli maaşlarını evlerinden alabilmeleri için valiliklere talimat verdiğini duyurdu.

Maaş ödemeleri, öncelikle banka görevlilerince, görevlilerinin yetersiz kaldığı yerlerde ise Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla yapılacak.


20:58 | BM: Salgınla mücadelede birleşilmezse milyonlarca kişi ölebilir

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Covid-19 salgınının tüm insanlığı tehdit ettiğini ve ülkeler işbirliği yapmazsa ve önlemler alınmazsa milyonlarca kişinin hayatını kaybedebileceğini açıkladı.

Euronews’e konuşan Guterres, bunun bir savaş olduğunu ülkelerin savaş zamanlarında aldıkları ekonomik önlemlere başvurabileceğini belirtti.

Guterres, ülkelerin  salgın karşısında yavaş hareket ettiğini, ancak şimdi “suçlama oyunu oynama” zamanı olmadığını söyledi.

Salgınla başa çıkılmaması halinde virüsün milyonlarca insana bulaşabileceğini ve öldürebileceğini belirten Guterres, krizin strateji ve koordinasyon olmazsa çok daha ciddi sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Öte yandan BM, dünyanın en yoksul ülkelerinde salgınla mücadele için 2 milyar dolar küresel insani yardım planı başlattı.


20:42 | İtalya’da ölü sayısı 7 bin 500’i aştı

Fotoğraf: AP

İtalya’da son 24 saatte Corona virüsten 683 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede şu ana kadar virüs salgınından 7 bin 503 kişi hayatını kaybetti.

Bir gün içinde görülen ölü sayısı ise düne göre düşüş gösterdi.

İtalya’da bugüne kadar yapılan test sayısı 324 bin 445’e ulaştı. Bu testlerde pozitif çıkanların toplam sayısı 74 bin 386 oldu.

Bu vakaların 9 bin 362’si iyileşti. 3 bin 489’u ise yoğun bakımda tedavi görüyor.

Ülke genelindeki ölümlerin 4 bin 474’ü kuzeydeki Lombardia bölgesinden.

İtalya’da karantina tedbirlerinin uygulanmaya başlanmasının üzerinden 2 hafta geçtiği için, bu haftadan itibaren vaka ve ölü sayılarındaki artışta yavaşlama görülmesi umut ediliyor.


20:20 | Yunanistan’da ölü sayısı 20’yi, vaka 820’yi aştı

Fotoğraf: AFP / Akropolis

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan son durumu bildiriyor:

  • Yunanistan’da sokağa çıkma yasağının üçüncü günü
  • Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Covid-19 virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 22’ye çıktı.
  • 78 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 821’e yükseldi.
  • Ülkede İskeçe iline bağlı Mykis beldesinde ise 9 kişide virüs testinin pozitif çıkması üzerine OHAL ilan edildi ve tümden karantina uygulanmaya başlandı.

19:41 | Bakan Selçuk: 30 Nisan’a kadar okullar tatil, uzaktan eğitim devam edecek

Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Bakan Koca, “Toplam hasta, test, kaybedilen vaka, yoğun bakımdaki hasta sayıları, iyileşen hasta sayısı dijital ortamda her gün güncellenerek paylaşılacak” diye konuştu.

Koca “Bir hastamız 65 yaşında, 8 gün yoğun bakımda kaldı, dün taburcu oldu. Bir hastamız 60 yaşında bugün taburcu oldu” dedi.

Bakan Koca, vakalara ilişkin de değerlendirme yaparak, “Orta yaşlardaki vaka sayısı az değil. Virüs genç, yaşlı, orta yaşlı ayrımı yapmıyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Koca, test yapılmasıyla ilgili ise “83 milyonun test yaptırması gerekmiyor, dünyada herkesin test yaptırması diye bir uygulama yok” ifadelerini kullandı.

“Sınavların ertelenmesi veya ertelenmemesi bilimsel karalara bağlı”

Bakan Selçuk ise “30 Nisan’a kadar okullarımızın tatil olması, uzaktan eğitimin devam etmesi konusunda bir karar söz konusu” diye konuştu.

Selçuk, “LGS’ye ilişkin 3 senaryomuz var. Sınavların ertelenmesi veya ertelenmemesi bilimsel karalara bağlı. Tedbirimiz hazır” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, ücretli öğretmenlerle ilgili olarak “Öğretmenler konusunda mevcut mevzuat derse giren öğretmenlerimizin ücretini alması konusunda. Bizim telafi olarak planladığımız hazırlıklarda yazın, hafta sonu olabilir. Bu zaman dilimlerinde de derslerimize ücretli öğretmenlerimizin girmesi sözkonusu olacak. Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

Selçuk son olarak özel okul ücretleri ile ilgili ise “Özel okul temsilcileriyle görüşmemizde gündeme geldi, telafi edileceği için problem çıkacağını sanmıyorum” dedi.


19:27 | Erdoğan ‘Corona” ile ilgili yeni ekonomik tedbirleri açıkladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Corona virüsü salgını nedeniyle alınan “tedbirleri ve ekonomik destek paketlerini” Twitter hesabından paylaştı.

Erdoğan, 2 milyon dar gelirli aileye 1000 lira nakit destek verileceğini, en düşük emekli aylığının 1500 liraya çıkarılacağını, asgari ücretliye toplamda 7 milyar liralık ücret desteği sağlanacağını açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 21 Mart Cumartesi günü Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında, bakanlıktan düzenli sosyal yardım alan 2 milyon kişiye 1000’er TL yardım yapılacağını açıklamıştı.


19:14 | Gazeteci Fehim Taştekin ‘Corona’ya yakalandığını duyurdu

Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan gazeteci-yazar Fehim Taştekin, Corona virüse yakalandığını duyurdu.

Twitter üzerinden açıklama yapan Taştekin, hastalığı atlatma aşamasında olduğunu ancak bu sürecin de kolay geçmediğini anlattı.


19:04 | Güven: Stratejik bir hata yüzbinlerin ölümüne neden olabilir

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, aralarında siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı ve Corona virüsü salgınına karşı yürütülecek çalışmalar amacıyla oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi adına açıklama yaptı.

Tüm dünyada yayılım gösteren virüs salgınına dikkati çeken Güven, virüs nedeniyle tutukluların büyük bir tehlike altında olduğuna dikkati çekerek, “Bu tehlikeyi de görerek, devletin, yetkililerin şu anda infaz düzenlemesi olarak Meclis’e getirdiği yeni yasal düzenlemenin samimi bir şekilde ele alınması gerekiyor” diyerek söz konusu yasanın herkesi kapsaması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Devletin bu konuda yanlış yapmaması gerektiğini söyleyen Güven, “Stratejik bir hata, yüzbinlerin ölümüne neden olabilir. Devlet bunun hesabını veremez. Tarih sayfalarına da bir trajedi olarak yansıyacak bir katliam olur” dedi.


18:31 | Belçika’da ölü sayısı 178’e yükseldi

Fotoğraf: AFP

Belçika’da son 24 saat içinde 56 kişi Corona virüsü salgını nedeniyle yaşamını yitirdi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre, ölenler arasında iki Türkiyeli yurttaş da var.

Daha önce de üç Türkiyeli yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Belçika’da toplam ölüm sayısı da 178’e yükseldi.

Bugün 668 yeni virüs teşhisi kondu. Toplam vaka sayısı 4 bin 937’e ulaştı.


16:23 | Fenerbahçeli bir futbolcu ve sağlık çalışanında ‘Corona’ tespit edildi

Fenerbahçe Spor Kulubü, “Futbol A Takımımızın oyuncuları, teknik kadrosu ve idari çalışanları bugün Samandıra Can Bartu Tesisleri’nde koronavirüs testinden geçmiştir” açıklamasında bulundu.

Yapılan tetkikler sonucunda bir oyuncu ve bir sağlık heyeti çalışanında yeni tip Corona virüsünün tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada, “Oyuncumuzun ve sağlık heyeti çalışanımızın ileri tetkiklerinin ve tedavilerinin yapılması amacıyla hastaneye sevkleri gerçekleştirilmiştir” denildi.

Geçtiğimiz gün de Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklanmıştı. Terim’in hastanede tedavisi sürüyor.


16:16 | TTB: Hekimlerin önceliği para değil, koruyucu ekipman

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, hekimlerin Covid-10 pandemisindeki öncelikli gereksiniminin salgın dönemiyle sınırlı performans düzenlemesi değil, enfeksiyondan korunacakları yeterli ve gerekli kişisel ekipmanın sağlanması olduğunu bildirdi.

“Hekimlerin temel önceliği ve gündemi kendilerinin ve yakınlarının yaşamlarını çok yakından tehdit eden bu tehlikedir. Yetkililerden en ivedi talebimiz kişisel koruyucu ekipman eksikliklerinin bir an önce giderilmesi, ülkemizin bütün ama bütün sağlık kurumlarında koordinasyonda ve alt yapıda herhangi bir eksiklik ya da aksaklık yaşanmamasıdır.”


16:10 | İran’da yeni ‘Corona’ dalgası uyarısı

Fotoğraf: Reuters

İran’da hükümet sözcüsü Ali Rebii, vatandaşların sağlık yetkililerince yapılan tavsiyeleri dinlememesi nedeniyle ülkede ikinci bir Corona virüsü dalgası yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Rebii, “Maalesef bazı İranlılar Sağlık Bakanlığı yetkililerinin tavsiyelerine kulak asmadı ve Newroz Bayramı tatili sırasında seyahat etti… Bu, ikinci bir dalgaya yol açabilir” dedi.

İran Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamasına göre ülkede salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 77.

Ülkedeki vaka sayısının da 27 bin 17 olduğu bildirildi.


15:50 | Hasta sayısı yarım milyona yaklaşıyor

John Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bine yaklaşıyor.

Virüse yakalanların sayısı ise şu an itibariyle 435 bini geçti.

Tanı konulup tedavi altına alınanlardan 111 bini de iyileşti.

Son iki gündeki vaka ve can kayıplarındaki artışa yönelik analiz yapan Evrim Ağacı, “Hasta sayıları hemen hemen aynı hızda artarken, ölü sayılarının ürkütücü bir sıçrayış yaptığını görüyoruz” diyor.


14:50 | “Resmi açıklamanın yaşlılar üzerinden yapılması insanları ayrımcılığa yönlendirdi”

Emekliler Dayanışma Sendikası, Covid-19 salgını tedbirlerinin öncelikle 65 yaş ve üstü yurttaşlara yönelik olmasını kınadı.

“65 yaş üstündeki savunmasız insanlarımızı yük ve diğer insanlara karşı risk teşkil eden, genç insanları yaşlılara karşı ayrımcı davranışlarda bulunmaya ve kendi sağlıkları için risk oluşturduğunu düşünmeye yönlendirmiştir” denilen açıklamada, ‘Corona’ günlerinin kuşaklararası dayanışmayla atlatılabileceği vurgulandı.


14:30 | İspanya’da 24 saatte 738 kişi öldü

Fotoğraf: AFP

İspanya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 738 kişi daha yaşamını yitirdi.

Bu rakam, salgın nedeniyle ülkede bir günde yaşanan en yüksek can kaybı olarak kayda geçti.

İspanya’da şu ana kadar virüs nedeniyle 3 bin 434 kişi hayatını kaybetti.

Vaka sayısı ise 39 bin 673’ten 47 bin 610’a yükseldi.


14:03 | Almanya’daki ‘Corona’ vakası sayısı 30 bini aştı

Fotoğraf: AP

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler, 25 Mart geceyarısı itibariyle Almanya’daki Covid-19 vakası sayısının 31 bin 554 olduğunu duyurdu.

Reuters’ın haberine göre bu sayı, bir önceki güne kıyasla 4 bin 118 artış anlamına geliyor.

Almanya’da Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısının da yine 25 Mart geceyarısı itibariyle 149 olduğu bildirildi. Bir önceki güne kıyasla can kaybı sayısı 35 artmış oldu.

Wieler, “Almanya’da virüsten etkilenenlerin yaş ortalaması 45. Ölenlerin yaş ortalaması 81” dedi.

Enstitü verilerine göre virüsten etkilenenlerin yüzde 55’i erkek, yüzde 45’i kadın.


13:55 | Prens Charles’ın Covid-19 testi pozitif çıktı

Britanya’da Prens Charles’a yapılan Corona virüsü testinin pozitif çıktığı bildirildi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre 71 yaşındaki Charles’ın hastalığı orta şiddette geçirdiği ve sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Kraliyet sözcüsü, Prens’in eşi Cornwall Düşesi Camilla Parker Bowles’ın da test edildiğini ve negatif çıktığını belirtti.

Charles’ın, eşiyle birlikte İskoçya’daki evlerinde kendilerini karantina altında tuttukları kaydedildi.


13:44 | Rusya’da karantina ihlaline 7 yıla kadar hapis

Fotoğraf: AP

Rusya, karantina düzenlemelerini ihlal edenlere ceza hazırlığında.

Rusya parlamentosuna sunulan kanun teklifinde, salgın nedeniyle getirilen karantina uygulamalarına uymayanlara 500 bin ruble (yaklaşık 41 bin TL) ile 2 milyon ruble (yaklaşık 165 bin 700 TL) arasında para cezası verilmesi öngörülüyor.

İhlali gerçekleştiren kişinin, bir başkasının ölümüne neden olması ya da diğer insanlara kasten virüs bulaştırması halindeyse bu kişi 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

İki ya da daha fazla kişinin ölümüne neden olanlara ise yedi yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Kanun teklifinin önümüzdeki hafta onaylanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor.


13:25 | İran’da ölü sayısı 2 bin 77’ye çıktı

İran Sağlık Bakanlığı, ülkede salgın nedeniyle son 24 saatte 143 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Son rakamlarla birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 77’ye yükseldi.

Ayrıca ülkedeki vaka sayısının da 27 bin 17 olduğu açıklandı.


13:05 | Avrupa’da hava trafiği yüzde 75 oranında azaldı

Avrupa’da hava trafiğinde, Corona virüsü salgını nedeniyle belirgin bir düşüş yaşandığı bildirildi.

Avrupa hava güvenliği örgütü Eurocontrol müdürü Eamonn Brennan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada düşüşün yüzde 75,9 olduğunu belirtti.

Geçen yıl ile kıyaslandığında açığın giderek büyüdüğü kaydedildi.

Düşüşün tamamen yolcu uçaklarındaki seferlerin azalması ile ilgili olduğu ifade edildi.

Buna karşın son günlerdeki kargo uçuşlarına ilişkin sayının, geçen yıl ile neredeyse aynı düzeyde olduğu bilgisi paylaşıldı.

Sivil havacılık, Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Çok sayıda ülke hava trafiğine kısıtlama veya yasaklar getirmişti.


12:20 | Soylu’dan sokağa çıkma yasağı açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘Corona’ salgınıyla mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edilip edilmeyeceği konusunda “Vatandaş kendi olağanüstü halini ilan ederse daha üst bir tedbir almaya şimdilik gerek olmayabilir” dedi.

“Ama süreç başka bir noktaya giderse, farklı tedbirler alınması gerekebilir. Sokağa çıkma yasağından önce uygulayabileceğimiz tedbirler var” diye ekledi.

Soylu ayrıca, “Şehirler arası yolcu otobüslerinde yolcu sayısı yüzde 83 düştü. Şehir içi trafik yoğunluğunda 15, büyükşehirde düşüş yüzde 65″ diye konuştu.

Diğer yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Hazine taşınmazlarının kapalı ya da açık teklif usulüyle yapılacak ihalelerini iptal ettik. Nisan ayı sonuna kadar ihale yapılmayacak” açıklamasında bulundu.


12:08 | Tutuklu gazeteciler için çağrı: #GazetecilerDeEvdeKalsın

Cezaevindeki meslektaşlarıyla dayanışmak ve durumlarına dikkat çekmek için oluşturulan ‘Haberin Var Mı?’ inisiyatifi, çalışmaları süren yeni infaz düzenlemesine tutuklu meslektaşlarının da dahil edilmesi talebiyle kampanya başlattı.


11:54 | Çavuşoğlu: Yurt dışında 32 vatandaşımız hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam itibarıyla sekiz ülkeden 2 bin 721 Türkiyeli öğrencinin daha Türkiye’ye getirildiğini bildirdi.

“Dün akşam itibariyle 11 sefer ile 8 ülkeden 2721 öğrencimizi ülkemize getirmiş olduk. Sudan’dan da öğrenciler gelmek istedi. Mısır’a giden uçağımız Sudan’daki öğrencilerimizi aldık. KKTC’den de öğrencilerimiz getirildi. 14 günlük karantinaya alınmış oldular. Sakarya, Samsun ve Sivas’taki yurtlara yerleştirildiler. Fas’taki vatandaşlarımızı da ülkemize getirdik.”

Çavuşoğlu ayrıca, “Yurt dışında 32 vatandaşımız hayatını kaybetti. Aileler bazı cenazeleri Türkiye’ye getirmek istedi. Gerekli tedbirler alınıyor ve gerekli destek veriliyor” diye konuştu.


11:25 | Yeni Zelanda’da ‘Corona’ nedeniyle OHAL ilan edildi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Corona virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla bu gece yarısından itibaren sokağa çıkmanın yasaklandığını, ek tedbir olarak olağanüstü hal uygulamasının da yürürlüğe konulduğunu açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Ardern, yurt dışından gelen Yeni Zelandalıların gümrük kapılarında teste tabi tutulacağını ve virüs belirtisi tespit edilenlerin hazırlanan yerlerde karantinaya alınacağını bildirdi.

Ardern, ulusal olağanüstü hal uygulamasını denetleyecek kurumlara, gıda, yakıt ve diğer temel malzemelerin korunması ve temini, kara, deniz ve hava trafiğini düzenleme, yolları ve halka açık yerleri kapatma, halka açık yerler de dahil olmak üzere herhangi bir yeri tahliye etme gibi yetkiler verildiğini kaydetti.

Dünyada yaşananların ülkelerinde yaşanmaması için böyle bir uygulama yaptıklarını dile getiren Ardern, “Şimdilik, Yeni Zelandalılardan üzerlerine düşeni yapmalarını istiyorum. Evde kalın, zinciri kırın, hayat kurtarın” dedi.

Ülkede OHAL mevzuat gereği 7 gün uygulanıyor ve gerektiğinde uzatılabiliyor.

Virüs nedeniyle can kaybının yaşanmadığı Yeni Zelanda’da tanı konulan vaka sayısı 205.


11:08 | Hindistan’da sokağa çıkma yasağı

Hindistan’da 21 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Başbakanı Narendra Modi, Salı akşamı televizyondan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında yasağın, gece yarısı başlayacağını ilan etti.

Modi konuşmasında “Her eyalet, her bölge, her şehir ve her köy bu yasağın kapsamındadır” dedi.

Bu karar, Corona virüsü salgınında şimdiye kadar dünya genelinde alınan en sert önlem olarak kayda geçti.

Hindistan 1,3 milyar nüfusuyla dünyadaki en kalabalık ikinci ülke.

Özellikle bazı bölgeler ve şehirlerde iç içe milyonlarca insan yaşamını yeterli kanalizasyon altyapısı olmadan sürdürüyor.

Hindistan’da şu ana kadar 562 kişiye tanı konurken, hastalardan 10’u yaşamını yitirdi, 40’ı ise iyileşti.


10:50 | İstanbul’da 24 aile hekimi ile hemşirenin Covid-19 testi pozitif

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir, İstanbul’un farklı ilçelerinde görev yapan toplam 24 aile hekimi ile hemşirede Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı.

Milliyet gazetesinden Mert İnan’a konuşan Demir, virüse yakalanan sağlık çalışanlarının genel durumlarının iyi olduğunu belirterek, “Birkaç arkadaşımız yatarak tedavi görürken, diğer meslektaşlarımız evlerinde tedaviye devam ediyor. Arkadaşlarımızın sağlık durumlarında endişe edecek bir durum yok” dedi.

Demir, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Mart’ın ilk haftasına kadar toplumsal olarak maalesef yanlışlarımız oldu. Şubat sonunda itibaren Mart’ın başına kadar yurtdışından gelen vatandaşlar rapor almak için aile hekimliğine müracaat ettiler. Bu sırada merkezde muayene için bekleyen yaşlılar ile temas edenler oldu. Aile hekimleri olarak en büyük eksiğimiz tulum ve gözlük.”

Sağlık merkezlerinin en riskli yerler olduğunu belirten Dr. Demir, “Vatandaşlarımıza ‘Acil durumlar dışında gelmeyin’ diyoruz” diye ekledi.

TTB’nin dün ön raporunu açıkladığı Corona virüsüne ilişkin risk değerlendirmesi anketinin sonuçları, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda hala ciddi eksiklikler yaşadığını gösteriyordu.


10:38 | Ekonomide ‘Corona’ önlemleri yasalaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Corona virüsü salgınına karşı açıkladığı ekonomik önlemler, Meclis’te dün akşam kabul edilen torba yasaya eklenerek yasalaştı.

Uygulamaya konulan bu önlemler şöyle:

  • Konaklama vergisinin uygulama tarihi 1 Ocak 2021’e ertelenecek.
  • 25 Mart 2020’den önceki karşılıksız çek, kredi kartı ve kredi borçlarını ödeyemedikleri için Bankalar Birliği’nce “kara liste”ye alınanlar, borcun ödenmesi geciken kısmının tamamını 31 Aralık 2020’ye kadar ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde sicil affından yararlanacak.
  • 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, Kısa Çalışma Ödeneği’nden maaşının yüzde 60’ını alabilecek çalışanlar için, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödenmiş olması şartı 450 güne; son 120 gün hizmet akdine tabi olunması şartı da 60 güne indirilecek.
  • Emeklilere verilen bayram ikramiyesi, bayramın olduğu ay içinde yapılacak.

10:27 | ‘Corona’ nedeniyle çalışma yoğunlukları arttı: Depo işçilerinin can güvenliği yok

Corona virüsü salgını nedeniyle kapatılan mağazaların depolarında çalışan işçilerin mesaileri, online satışlar nedeniyle arttı. İşçiler için önlem alınmadığını belirten DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı, can güvenlikleri hiçe sayılan çalışanların bir an önce ücretli izne çıkarılmasını talep etti.


10:00 | İptal olan uçuşların biletleri ücretsiz değiştirilebilecek

Fotoğraf: DHA

Covid-19 salgını nedeniyle uçuşları iptal olan yolculara tanınan yeni hakları içeren düzenleme bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

“Havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına dair yönetmelik”te yapılan değişiklikle birlikte salgın nedeniyle 5 Şubat’tan itibaren uçuşları iptal edilen yolcular, biletlerini, boş koltuk durumuna bağlı olarak, istedikleri bir tarihle değiştirebilecek ya da açığa alabilecek.

Açığa alınıp kullanılmayan biletlerin iadesi, uçuş yasaklarının kalkmasından sonraki iki ayın sonrasında havayolu şirketinden alınabilecek.

Söz konusu karara buradan ulaşabilirsiniz.


09:44 | Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 13.30’da Ankara’da toplanacak.

Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi’nde yapılacak toplantıda, yeni tip Corona virüsüne ilişkin Türkiye’de vaka sayının artması nedeniyle alınabilecek yeni tedbirler ve pozitif vakaların durumu ele alınacak.

Toplantıda okulların açılıp açılmamasına yönelik kararın da çıkması bekleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise toplantının ardından son duruma ilişkin açıklama yapacak.


09:40 | Etil alkol ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

Fotoğraf: İHA

Kolonya ve dezenfektan üretiminde kullanılan etil alkol ithalatına uygulanan gümrük vergisi sıfırlandı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda, ithalat rejimi kararına ek karar uyarınca, dökme etil alkol ithalatının “nihai kullanım mevzuatı kapsamında indirimli gümrük vergisi uygulanacak tarım ürünleri listesi”ne eklendiği belirtildi.


08:50 | Gül: Yargılamalara ilişkin bütün süreler 30 Nisan’a kadar durduruldu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Meclis’te kabul edilen ekonomiye ilişkin düzenlemeler de içeren torba yasa ile duruşmaların ertelenmesi konusunda Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) yetki verildiğini bildirdi.

Söz konusu gelişmeye ilişkin Twitter’dan açıklama yapan Gül, şunları kaydetti:

“Kanun gereğince yargılamalara ilişkin bütün süreler 30 Nisan’a kadar durduruldu. Ülke genelinde duruşmaların ertelenmesi gibi diğer tedbirler konusunda da HSK’ye yetki verildi. Vatandaşlarımız hiçbir hak kaybı yaşamayacak, evde kalalım, riski azaltalım.”

08:45 | Dünyada tanı sayısı 420 bini geçti

Çin’de ortaya çıktıktan sonra küresel bir salgına dönüşen yeni tip Corona virüsü 170 ülkede etkisini gösteriyor.

Virüsün enfekte olduğu insan sayısı 422 bin 989. Covid-19 tanısı konan insanlardan 18 bin 916’sı yaşamını yitirirken, 108 bin 578’i tedavilerinin ardından iyileşti.


08:30 | Türkiye’de ‘Corona’nın seyri




Önceki Haber
MSB: Irak’ın kuzeyinde iki asker hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Virüsle damgalama