Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye vaka sayısıyla ilk 15 ülke arasında

Canlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye vaka sayısıyla ilk 15 ülke arasında

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında tanı konulan insanların sayısı yarım milyonu aşarken, Türkiye’de de can kayıpları ve vakalar artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ölü sayısı 92’ye çıktı, tespit edilen vaka sayısı ise 6 bine yaklaştı. Türkiye’de 12 belde ve köy karantinaya alındı. ABD’deki vaka sayısı virüsün ortaya çıktığı Çin ve Avrupa’da salgından en çok etkilenen İtalya’yı geçerken, Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın virüse yakalandığı açıklandı. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeleri aktarıyoruz.

 


23:11 | Yunanistan’da ölü sayısı 28’e, vaka sayısı 966’ya yükseldi

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan bildiriyor:

Yunanistan’da sokağa çıkma yasağının 5’inci günü. Ülkede sadece zorunlu hallerde sokağa çıkılabiliyor.

Ülkede Covid-19 virüsü nedeniyle yaşamlarını yitirenlerin sayısı 28’e yükseldi.

Bugün 74 yeni virüs vakası daha tespit edildi, toplam vaka sayısı 966’ya ulaştı. Karantinada tutulanların sayısı ise 6 bine yaklaştı.

Ülkede sağlık çalışanları ekipman yetersizliğini dile getiriyor. Yoğun bakım hastanelerindeki doktorlar, hükümetten yeni doktor ve sağlık çalışanları için acilen kadro açılmasını istiyor.

“Elimizdekileri damla damla kullanıyoruz” diyen sağlık çalışanları hükümetten ekipman yetersizliğine de çözüm bulmasını istiyor.

Diğer yandan 1 Mart’tan sonra işten çıkartılanlar ve işten sağlık sorunları sebebiyle ayrılmak zorunda olanlar (risk grubu) için iki aylık 800 euro ödeme yapılacak.

Önlemler kapsamında kapalı durumda olan işyerlerinin kirasının yüzde 60’ı da devlet tarafından karşılanacak.

Ana muhalefet partisi Syriza ise iktidardaki Neo Demokratia’nın önlemlerini yetersiz buluyor.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan adalarındaki kamplarda tutulan mültecileri Corona virüsü pandemisinden korumak amacıyla Yunanistan Başkanı Kyriakos Mitsotakis’e talepleri iletmek için uluslararası bir eylem başlattı, talepleri şöyle:

“Mülteciler adalardan güvenli bir şekilde anakaradaki uygun konaklama yerlerine taşınmalı. Kamplarda yeterli sayıda sağlık personeli bulunmalı. Gerekli hijyen ürünleri sağlanmalı. Sığınmacılara Covid 19 testleri ve tedavisi de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerinden ücretsiz yaralanma hakkı sağlanmalı.”

22:57 | Fransa’da can kayıpları artıyor, ölenlerden biri de 16 yaşında

Fotoğraf: AFP

Fransa’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 299 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede virüs nedeniyle ölenlerin sayısı bin 995’e yükseldi.

Perşembe günü ülkede 365 kişi hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybedenlerden birinin de 16 yaşında bir çocuk olduğu açıklandı.

AFP, hayatını kaybeden kız çocuğunun hiçbir rahatsızlığının olmadığını ve Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi.


22:28 | Erdoğan yeni ‘Corona’ tedbirlerini açıkladı

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu’nun tavsiye kararlarının ardından açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de şu ana kadar 5 bin 698 Covid-19 tanısı konulan kişinin, 92 de can kaybının olduğunu hatırlatan Erdoğan, “İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu krizin üstesinden gelebilmek için daha çok fedakarlık yapmamız gereken bir döneme girdik” dedi.

Erdoğan, “Bugün Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda aldığımız yeni tedbir paketini hayata geçirmeyi kararlaştırdık” diyerek bunları şöyle sıraladı:

  • Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlandı
  • Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirildi
  • Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecek
  • Askerler 14 gün karantina kuralına uygun şekilde celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacak
  • Piknik alanları, ören yerleri hafta sonları kapalı olacak, hafta içi de toplu şekilde bir arada bulunulamayacak
  • Tüm illerde valiliklerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde o şehre mahsus ilave tedbirler de yine buradan kararlaştırılacak

Erdoğan, “Bu tedbirlerin başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli olmak üzere 30 büyükşehirde titizlikle uygulanması kararı uygulanmaya geçmiştir” diye ekledi.

“Ev ve işyeri olmak üzere her ortamda sosyal mesafeye dikkat ederek, alışveriş ihtiyacı dışında sokağa çıkmayarak tedbirleri sağlamamız şarttır” diyen Erdoğan ayrıca, “Gönüllü karantina şartlarına harfiyen riayet etmeliyiz; yani evimizden çıkmayacağız” ifadelerini kullandı.


22:12 | Sağlık çalışanları üç ay boyunca görevlerinden ayrılamayacak

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Corona virüsü salgını boyunca sağlık personelinin üç boyunca görevlerinden ayrılamayacağını duyurdu.

Bakanlık açıklaması şöyle:

“Pandemi süreci kapsamında bu kararın alınmasına müteakip 3 ay boyunca kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli bulunan/çalışmakta olan hiçbir sağlık personelinin ikinci bir duyuruya kadar görevlerinden ayrılamasına izin verilmemesi kararlaştırılmıştır.”

22:05 | Derik’e bağlı Derinsu mahallesi ‘karantina altına alındı’

Mardin’in Derik ilçesine bağlı kırsal Derinsu mahallesinin de Covid-19 salgını nedeniyle karantina altına alındığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı, cami hoparlöründen mahalle sakinlerine sokağa çıkmamaları yönünde çağrı yapıldığını, mahallenin 14 gün boyunca karantina altında tutulacağını aktardı.

Ajansın haberine göre mahallenin karantina altına alınmasının nedeni ise İstanbul’dan geçtiğimiz gün yakınlarını ziyaret etmek için gelen 57 yaşındaki bir kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkması.

Söz konusu kişinin Derik Devlet Hastanesi’nde karantina altında tutulduğu belirtiliyor.

Konuya ilişkin Mardin Valiliği ve Derik Kaymakamlığı’ndan ise resmi bir açıklama gelmedi.

Bugün Rize’nin Kendirli beldesi ile Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köylerinin ‘Corona’ önlemleri kapsamında karantinaya alındığı açıklanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Türkiye’de 12 belde ve köyün karantina altında olduğunu duyurmuş ancak bu yerleşim yerlerinin isimlerini söylememişti.


21:59 | HDP’den dört dilde “Evde kal” çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Corona virüsü salgınıyla ilgili  Kürtçe, Arapça, Ermenice ve Süryanice dillerinde yayınladıkları videolarla “Evde kal” mesajı verdi.

HDP’nin resmi Twitter hesabından “Halklarımıza her dilde “Evde kal” çağrısı yapıyoruz. Çünkü bu salgına karşı; kendimizi, sevdiklerimizi ve halkımızı korumanın başka bir yolu yok. Sokağa daha güçlü ve hep birlikte çıkabilmek için bugün evde kalmalıyız. #DernekeveDerve” mesajı paylaşıldı.

Çekilen videolarda HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları yurttaşlara Arapça, Garo Paylan Ermenice, Tuma Çelik Süryanice, Saliha Aydeniz Zazaca seslenerek “Evde kal” dedi.


21:25 | Erdoğan saat 22.00’de açıklama yapacak

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saat 22.00’de açıklama yapacağı bildirildi.

Bu gelişme, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nda alınan tavsiye kararlarının ardından geldi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bilim Kurulu’nun 83 milyon için önerdiği tedbir belli süreler için belli yerlerde sınırlar konmuş bir hayattır” demişti.


20:35 | Sağlık Bakanı Koca’dan “şehir karantinası” sorusuna yanıt

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın toplantısının ardından bir muhabirin “Anladığımız kadarıyla şehir karantinası olacak…” şeklindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Ben daha öyle bir şey demedim.”

Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada “Bilim Kurulu’nun 83 milyon için önerdiği tedbir belli süreler için belli yerlerde sınırlar konmuş bir hayattır” demişti.


20:31 | Koca: Bilim Kurulu’nun önerisi belli yerlerde sınırlar konmuş bir hayattır

Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlık bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, bugünkü toplantı için “belki de en önemli toplantımızdı” dedi ve ekledi: “Daha ileri tedbirlere ihtiyacımız olduğunu gördük.”

Toplantıda Bilim Kurulu tarafından alınan tavsiye kararlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini belirten Koca, bunları özetle şöyle aktardı:

“İzolasyonu prensip haline getirelim, hastalığı tecrit edelim. Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmeli, sosyal hayat buna göre düzenlenmeli. İnsanlar az karşılaşmalı. Çalışma saatleri ve tatil günleri düzene koyulmalı.
“En önemli konu, sokakta geçirilecek zamanın kısıtlanmasıdır. Toplum yaşamının yeni bir düzene kavuşması gerekir. Bunun için hareketliliği olabildiğince azaltmak lazım. Virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek lazım.
“Bilim Kurulu’nun 83 milyon için önerdiği tedbir belli süreler için belli yerlerde sınırlar konmuş bir hayattır.”

Sağlık Bakanı “Bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz, bazı illerde vaka saylarının fazla olduğunu biliyoruz” diye ekledi, ancak bunların bilgisini paylaşmadı.

Bir soru üzerine ise Koca, yoğun bakım ünitelerinde yüzde 62-63 oranında bir doluluk olduğunu söyledi.

Koca, ayrıca evinde Covid-19 testi yapan Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak hakkında bir soruya da “Herhangi bir kişinin bizden izinsiz, bizim uygun görmediğimiz kitlerle çalışması doğru değil, yapılması gereken ne varsa yapılır” yanıtını verdi.

Türkiye’de Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı 92, toplam vaka sayısı 5 bin 698.


20:17 | İtalya’da bir günde 919 kişi öldü

Fotoğraf: AFP

İtalya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 919 kişi hayatını kaybetti.

Toplam ölü sayısı 9 bin 134’e çıktı.

Bu sayı ülkede bugüne kadar bir gün içinde kaydedilen en yüksek can kaybı.

Ülkede toplam vaka sayısı 86 bin 498’e yükseldi.

Bunlardan 10 bin 950’si iyileşti, 3 bin 732’si ise yoğun bakımda tedavi görüyor.

Ülke genelindeki ölümlerin yaklaşık yüzde 60’ına denk gelen 5 bin 402’si kuzeydeki Lombardia bölgesinden.


19:51 | Türkiye’de can kaybı 92’ye, vaka sayısı 5 bin 698’e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, son 24 saat içerisinde 7 bin 533 Covid-19 testin yapıldığını bildirdi.

Saat 18.00 itibariyle güncellenen verilere göre 2 bin 69 yeni tanı konurken, 17 kişi hayatını kaybetti.

Böylece Türkiye’de toplam vaka sayısı 5 bin 698’e, can kayıpları ise 92’ye yükseldi.

Sağlık Bakanı Koca, şu ana kadar Covid-19 tanısı konan 42 kişinin de tedavisinin ardından taburcu edildiğini bildirdi.


19:32 | Bakan Soylu: 12 belde ve köy karantinada

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV’de Corona virüsüyle ilgili soruları yanıtladı.

Salgın nedeniyle OHAL ilan edilmesinin gündemde olup olmadığına ilişkin bir soruyu, “OHAL’e gerek yok demem; hastalığın yayılmasıyla ilgili sadece tahmin var” diye yanıtladı.

Soylu, fahiş fiyat uygulayan ve stok yapanlarla ilgili özel birim kurulduğunu söyleyerek, “217 işyeri hakkında işlem yaptık. Dönemi fırsat olarak görenlerin hakkından geleceğiz” dedi.

Otobüsle şehirlerarası yolculuğa kısıtlama

Şehirlerarası otobüs yolculuğunun yüzde 90 düştüğünü, bugüne kadar 211 bin 970 işyerinin kapatıldığını aktaran Soylu, Türkiye’de hayatın yüzde 80 oranında azaldığını söyledi.

Bakan Soylu, mücbir sebep dışında şehirlerarası seyahatlerin kısıtlanacağını belirterek, otobüs seyahatlerine kısıtlama geleceğini duyurdu.

12 belde ve köyün karantina altında olduğunu belirten Soylu, dün akşam Edirne Pazarkule’de sığınmacıların beklediği alanın boşaltıldığını açıkladı.

Soylu, “Bu bir politika değişikliği değil. 5 bin 600’ü aşkın mülteciyi oradan aldık. Salgın bitince isteyen sınır kapısına gitmekte özgür” dedi.

Bu geceden itibaren tüm Türkiye’de, hafta sonları piknik, mesire alanları ve sahillerde oturmak, yürümek, koşmak, balık tutmanın yasaklanacağını duyuran Soylu, valilerin bu yasağı tüm hafta geneline yayma yetkisi olacağını ifade etti.


19:18 | Kuzey Kıbrıs’ta 15 bölgede sokağa çıkma yasağı

Kuzey Kıbrıs’ta Corona virüsü nedeniyle 15 bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Başbakan Ersin Tatar, sokağa çıkma kararının bugün uygulamaya konulduğunu söyledi.

Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı yerler şöyle: Ziyamet, Balalan, Esenköy, Yeşilköy, Gelincik, Boltaşlı, Derince, Taşlıca, Avtepe, Adaçay, Yenierenköy, Sipahi, Kuruova, Kaleburnu ve Dipkarpaz.

Kuzey Kıbrıs’ta şu ana kadar 32 Corona virüsü vakası tespit edildi.


19:08 | 65 yaş üstündekiler için araç muayeneleri ertelendi

İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği “Araç Muayeneleri ile İlgili Genelge” ile, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları nedeniyle sokağa çıkma yasağı bulunanların motorlu araç muayeneleri ertelendi.

Bu kapsamda olanlar araç muayenelerini sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan 45 gün sonraya kadar yaptırabilecek

Corona virüsü salgınına karşı önlem kapsamında 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olanların sokağa çıkmaları yasaklanmıştı.

Bakanlık, bu kapsamda olanlara herhangi bir cezai işlem uygulanmamasını, trafik zabıtası tarafından kararların herhangi bir mağduriyete sebebiyet verilmemesini istedi.


19:00 | Gıda-İş’ten ‘Corona’ raporu

Fotoğraf: Petrol-İş / TPI Composite’de çalışan işçiler Corona virüse karşı gerekli önlemlerin alınması için eylem yaparken.

Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası (Gıda-İş) Corona virüsü sürecinde işverenler tarafından hijyen koşulları oluşturup oluşturmadıklarını, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlem alınıp alınmadığını gözlemleyerek raporlaştırdı.

Farklı alanlarda 150 ile 4 bin işçi çalıştıran 45 gıda fabrikasında işçiler ile görüşen sendika yetkilileri virüs konusunda alınan veya alınmayan önlemler ile işyerlerinde yaşanan sorunları tespit etti.

Salgın ile birlikte işçilerin çalışma koşullarının daha da ağırlaştığı ifade edilen raporda önerilerde bulunuldu.


18:29 | Britanya’da ölenlerin sayısı 759’a ulaştı

Fotoğraf: Reuters

Britanya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 181 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede şu ana kadar ölenlerin sayısı 759’a ulaştı.

Toplam vaka sayısı ise 14 bin 579’a yükseldi

Ülkede bugüne kadar 113 bin 777 test yapıldığı bildirildi.


18:10 | Dünya genelinde can kaybı 25 bini aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’ninson verilerine göre dünya genelinde Covid-19 tanısı konulanların sayısı 550 bini, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 25 bini geçti.

Yine aynı verilere göre tanı konulanlardan 127 bin civarındaki kişi ise tedavilerinin ardından iyileşti.


16:18 | Johnson’ın ardından Britanya Sağlık Bakanı’nın da ‘Corona’ testi pozitif

Britanya’da Başbakan Boris Johnson’ın ardından Sağlık Bakanı Matt Hancock da Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Hancock, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda semptomlarının hafif olduğunu, evden çalıştığını ve kendisini izolasyona aldığını duyurdu.


15:30 | Rize’nin Kendirli beldesi ve dört köy karantinada

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, kentin Kendirli beldesi ile bu yerleşim yeriyle yakın temasta olan Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köylerinin Corona virüsü salgınının önüne geçebilmek için Sağlık Bakanlığı’nın izni ve onayıyla karantina altına alındığını duyurdu.


15:05 | Fenerbahçeli bir basketbolcuda da ‘Corona’ tespit edildi

Fenerbahçe Beko Basketbol Takımı’ndan test yapılan 12 kişi içerisinde bir sporcu, bir teknik ekip ve iki idari ekip çalışanı olmak üzere toplamda dört kişinin Covid-19 test sonuçlarının pozitif çıktığı bildirildi.

Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sporcularımız ve çalışanlarımız evlerinde izolasyon altında iyileşme süreçlerini takip etmekte ve durumları sağlık ekiplerimizce düzenli olarak gözlemlenmektedir” denildi.

Daha önce Fenerbahçe Futbol A Takımı’ndan bir oyuncu ile bir sağlık heyeti çalışanında da Corona virüsü tespit edilmişti.


14:27 | Britanya Başbakanı Johnson’ın ‘Corona’ testi pozitif çıktı

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Corona virüsü testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Covid-19 tanısı konulan 55 yaşındaki Johnson’ın ‘hafif belirtiler’ gösterdiği belirtildi.

BBC’de yer alan habere göre başbakanlık konutundan bir sözcünün yaptığı açıklamada, Johnson’ın kendisini karantinaya aldığı, Corona virüsü salgınına karşı mücadelede hükümete başkanlık etmeye devam edeceği kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak Twitter hesabından görüntülü bir mesaj paylaşan Johnson, “Hafif Corona virüsü semptomları, yani ateş ve sürekli öksürük ortaya çıktı” dedi.

Bunun üzerine test yaptırdığını ve testin pozitif çıktığını belirten Johnson, şöyle devam etti:

“Evden çalışıyorum, kendimi izolasyona aldım. Yapılacak doğru şey budur. Teknolojinin sihirbazlıkları sayesinde ekibimle iletişim halinde olmaya ve virüse karşı ulusal mücadelenin başında yer almaya devam edebilirim.”


14:00 | İspanya’da bir günde 769 kişi ‘Corona’dan öldü

İspanya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 769 kişi hayatını kaybettiği açıklandı. Toplam can kaybı ise 4 bin 858’e yükseldi.

Ülkede önceki gün 655 kişi hayatını kabetmişti.

Son 24 saatte vaka sayısı da 7 bin 871 artarak 64 bini aştığı bildirdi.

Tanı konulan hastalardan 9 bin 357’si ise tedavilerinin ardından iyileşti.


13:52 | TTB: Tüm yurttaşların su gereksinimi ücretsiz olarak karşılanmalı

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Covid-19 salgınına karşı alınması gereken önlemlerle ilgili yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, bireysel önlemlerin başında el yıkamanın sağlanabilmesi için tüm yurttaşların su gereksiniminin ücretsiz olarak karşılanması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, salgının hızla yayıldığı, sağlık hizmetlerin ciddi bir biçimde zorlandığı bu günlerde, insanlar salgının kontrol altına alınabilmesi için evlerine kapandığı, pek çok insanın bu nedenle işini ya da çalışamadığı için gelirini kaybettiği hatırlatıldı.

“Belediye meclisleri ivedi olarak sanal ortamda toplanmalı, evde yaşayan her yurttaş için günde 150 litre suyun ücretsiz sağlanmasına ilişkin karar almalı ve karar hemen yürürlüğe konmalıdır.”

13:47 | Diyarbakır’da Covid-19 testi yapılmaya başlandı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin alt yapısı tamamlanarak Covid-19 testlerinin artık hastanenin labaratuvar bölümünde yapılacağı kaydedildi.

Daha önce Covid-19 şüphesiyle tedavi altına alınan hastalardan alınan bulgular Ankara’ya gönderiliyordu.

MA’da yer alan habere göre hastanenin 5 katı da Corona virüsü tespit edilen hastalar için ayrıldı.

Kentte her geçen gün hasta sayısında artış sürdüğü ve hastanenin iki katının tamamen dolduğu da belirtildi.

Bununla birlikte test sayısının artacağından kaynaklı hasta sayılarında da artış olacağı aktarıldı.


13:35 | TGS’den matbaa çalışanları için acil önlem çağrısı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Corona virüsü nedeniyle matbaa çalışanları için acil önlem çağrısı yaptı.

Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevini icra eden medya çalışanlarının can güvenliğini sağlamanın bir kamu görevi olduğunu belirten sendika, gazetelerin okuyucu ile buluşmasını sağlayan matbaa çalışanları için de yeterli önlemlerin hâlâ alınmadığını söyledi.

“Matbaa çalışanlarının bu salgından korunması, yeni mağduriyetlerin yaşanmaması ve tüm toplumun sağlığı için alınması gereken acil tedbirler var” diyen TGS, medya sahipleri, Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na alınması gereken önlemleri hatırlattı:

  • Tüm matbaalarda işten atmalar salgın süresince yasaklanmalıdır.
  • Vardiyalar yeniden düzenlenmeli, her vardiyanın bir diğeri ile teması en aza indirilmelidir.
  • Kronik rahatsızlığı olan ve risk grubundaki tüm çalışanlar ile çocuk, yaşlı ve engelli bakımından sorumlu çalışanlar, salgın bitine kadar ücretli izinli sayılmalıdır.
  • İşe girişlerde işçilerim ateşi ölçümü yapılmalıdır. İşyerlerinde her çalışana yetecek kadar maske, eldiven, dezenfektan bulundurulmalı, koruyucu önlemler alınmalıdır.
  • Yemekhanelerde yemekler kapalı tabldot şeklinde servis edilmeli, her çalışanın masada tek oturması sağlanmalıdır.
  • İşçi servislerinin günlük dezenfeksiyonu yapılmalıdır. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine uygun olarak her bir servis aracı, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul etmelidir.
  • Salgının daha da büyüme ihtimâline karşı tüm matbaalar, faaliyetini bir süreliğine durdurmak ve çalışanlarını ücretli izne çıkarmak için gerekli hazırlıkları yapmalıdır.

13:28 | İran’da bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayısı

Fotoğraf: Reuters

İran’da Corona virüsü nedeniyle 144 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Toplam can kaybı ise 2 bin 378’e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü, son 24 saatte vaka sayısının da 2 bin 926 artarak 32 bin 332’ye ulaştığını bildirdi.

Bu sayı, İran’da bugüne kadar bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayısı oldu.

Sözcü, tanı konulan hastalardan 11 bin 133’ünün ise tedavilerinin ardından iyileştiğini ifade etti.


13:25 | HDP’den “bölgesel ayrımcılığa son verin” çağrısı

Corona virüsüne karşı hükümetin gerekli tedbirleri almamakta ısrarcı olduğunu dile getiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “bölgede insanlar hala dışarıda” şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.

Kürt illerindeki hastanelerin kapasitelerinin yetersiz olduğunu belirten Günay, “İktidarı bir kez daha uyarıyoruz; bölgesel ayrımcılığa son verin” dedi.


13:00 | ‘Corona’ günlerinde işçi kıyımı

Salgın nedeniyle risk altında olan depo işçilerinin ücretli izin hakkı tartışılırken, Arvato Lojistik depolarında 30 işçi sendikal faaliyet nedeniyle tazminatsız bir şekilde işten atıldı.

Depo önünde eylem yapan DGD-Sen üyesi işçiler, “Ne Arvato patronuna ne Covid-19’a teslim oluruz!” dedi.

  • Haberin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz

12:33 | Dışişleri Bakanlığı: 8 farklı ülkede 50 Türkiye vatandaşı öldü

Dışişleri Bakan Yardımcısı Selim Kıran, 8 farklı ülkede 50 Türkiye vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ayrıca Kıran, dünya genelinde 151 Türkiyelinin de Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını bildirdi.


12:31 | Cegerxwîn’in oğlu Keyo Hassan ‘Corona’dan hayatını kaybetti

Kürt şair Cegerxwîn’in oğlu Keyo Hassan Cegerxwîn, Corona virüsüne bağlı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

84 yaşındaki Keyo Cegerxwîn, İsveç’in başkenti Stockholm’da yaşıyordu.


12:15 | Afganistan’da ‘Corona’ nedeniyle 10 bin tutuklu serbest bırakılacak

Fotoğraf: AFP

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin, ülkede Corona virüsü tanısı konulanların sayısının artması nedeniyle yaklaşık 10 bin tutuklunun serbest bırakılmasına karar verdiği bildirildi.

Kararın, 55 yaş üstü, çocuk, kadın ve ağır hastalığı olan mahpusları kapsadığı kaydedildi.

Sputnik’in haberine göre Afganistan Hapishaneler Genel Başkanı Ahmad Raşid Totahil, “ülke içi ve dışı güvenlik tehdidi oluşturan” mahkumların serbest bırakılmayacağını belirtti.

Tahliye sürecinin 10 gün içerisinde başlayacağı açıklandı.

Afganistan’da Corona virüsü vaka sayısı 90’ı geçerken, şu ana kadar üç kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.


12:10 | İmamoğlu duyurdu: İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi kuruldu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Corona virüsü salgınına karşı aldıkları yeni önlemleri duyurdu.

“Sivil toplumu ve gönüllü vatandaşları bir araya getirmek üzere, İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi’ni oluşturduk” diyen İmamoğlu, aldıkları tedbirleri şöyle aktardı:


12:00 | KPSS sınav tarihleri yeniden düzenlendi

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) tarihlerinin yeniden belirlendiğini duyurdu.

Aygün, “Sınav tarihleri gözden geçirildi ve yeniden düzenlendi. YKS, MEB’in önereceği müfredat ve kazanımlara göre olacak” dedi.

Buna göre;

  • KPSS Alan Bilgisi Testi 12-13 Eylül’de, Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 6 Eylül’de,
  • KPSS, önlisans düzeyinde 25 Ekim’de, ortaöğretim düzeyinde 22 Kasım’da,
  • KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi 20 Eylül’de, Dikey Geçiş Sınavı 9 Ağustos’ta yapılacak.

11:45 | Macaristan’da sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf: Reuters

Macaristan’da, Cumartesi gününden itibaren iki hafta sürecek sokağa çıkma kısıtlamalarına gidileceği açıklandı.

Başbakan Viktor Orban, kısıtlamalar çerçevesinde sadece alışveriş ve bedensel aktivitelere izin verileceğini, yakın temasa ise müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Orban, kuralları ihlal edenler hakkında yasal işlem yapılacağını sözlerine ekledi.

Ülkede şu ana kadar 300 kişide virüs tespit edildi, 10 kişi de virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Orban, ölü sayısının daha da yüksek olabileceğini kaydetti.

Macaristan’da salgının Haziran veya Temmuz ayında en yüksek etki seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.


11:40 | Bankalar Birliği’nden ‘Corona’yla ilgili iki yeni destek kredisi

Türkiye Bankalar Birliği, Corona virüsü salgınının piyasalardaki etkilerini hafifletmeye yönelik olarak iki ek kredi desteği paketi açıkladı.

“Çek Ödeme Destek Kredisi” ve “Ekonomik İstikrar Kalkan Kredisi” destekleri, 3 ay anapara ve faiz ödemesi olacak.

Destek kredileri toplam 12 ay vadeli ve yıllık yüzde 9.5 faizli olacak.

Çek Ödeme Destek Kredisi azami 10 milyon, Ekonomik İstikrar Kalkan Kredisi azami 50 milyon lira olacak

Sektör farkı olmaksızın, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen kurumsal ve ticari müşteriler her iki kredi paketine de başvurabilecekler.

Destek kredileriyle ilgili detaylı bilgiye Türkiye Bankalar Birliği’nin internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.


11:35 | Güney Afrika’da ilk ölümler

Fotoğraf: AFP

Covid-19 pandemisi Afrika’da da ölümlere yol açtı.

Corona virüsü sebebiyle Güney Afrika Cumhuriyeti’nde iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Güney Afrika Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, virüs bulaşan insan sayısının Cuma günü itibariyle bini geçtiği belirtildi.

Perşembe günü ise 927 kişiye tanı konulduğu duyurulmuştu.


11:25 | Araştırma: Sıkı tedbirler alınsa bile 1,8 milyon kişi hayatını kaybedebilir

Britanya’da yapılan bir araştırmaya göre, Covid-19 pandemisinin yayılmasını engellemeye yönelik sıkı tedbirler alınsa bile dünya genelinde sayısı milyonları bulan can kayıpları yaşanacak.

Araştırma, Londra “Imperial College” tarafından yapıldı. Araştırmacılar matematik simülasyonlarına dayalı bu tahminlerin “kehanet” olmadığını söylüyor.

Bu araştırmaya göre, 470 milyona yakın kişi enfekte olacak ve 1,8 milyon kişi hayatını kaybedebilir.

Imperial College tarafından Mart ortasında yayınlanan bir önceki raporda salgının sadece Birleşik Krallık’ta 510 bin ölüme yol açabileceği ve nüfusun yüzde 81’ini etkileyebileceği ifade edilmişti.

Bu rapor çok sayıda eleştiri almıştı ancak Britanya hükümetinin salgına karşı strateji değiştirmesine de neden olmuştu.


11:21 | Diyarbakır’da Demir Hotel kapılarını sağlık emekçilerine açtı: Hizmete hazırız

Diyarbakır’da 1963 yılından bu yana faaliyet yürüten Demir Hotel, salgına karşı en ön safta mücadele eden sağlık emekçilerine gönüllü hizmet vermeye hazır olduğunu duyurdu.

Twitter’dan yapılan duyuruda, “Salgına karşı mücadele eden değerli sağlıkçılarımıza gönüllü olarak hizmet vermeye hazırız” denildi.


11:05 | Türkiye vaka sayısıyla ilk 15 ülke arasında

Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 24 bini, vaka sayısı 537 bini geçerken; Türkiye, vaka sayısıyla dünya genelinde 200’ü aşkın ülke arasında ilk 15’e girdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son açıklamasına göre, Türkiye’de virüs kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısı 75, vaka sayısı ise 3 bin 629.

Vaka sayısında ABD 85 bin 991 ile ilk sırada yer alıyor. Onu 81 bin 828 ile Çin, 80 bin 589 ile İtalya, 57 bin 786 ile İspanya takip ediyor.


10:55 | İstanbul’da 65 yaş ve üstü 50 bin kişiye gıda kolisi yardımı

İstanbul’da maddi durumu yeterli olmayan 65 yaş ve üstü 50 bin kişiye gıda kolisi yardımı yapılacak.

Açıklama, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’dan geldi:

“İstanbul Vefa Hizmetleri kapsamında, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenen maddi durumu yeterli olmayan 65 yaş ve üstü 50 bin vatandaşımıza, 6 hafta boyunca gıda kolisi ulaştıracağız. Hayırseverlerin desteğiyle 300 bin koli hazırlıyoruz.

“Kolilerin teslimine Pazartesi gününden itibaren başlayacağız. Mobil uygulama ‘getir’ tarafından koliler evlere ücretsiz teslim edilecek. Hayırveseverlere ve bu hizmet için ‘getir’ firmasına teşekkür ediyorum.”


10:45 | İstanbul’da özel hastane ve laboratuvarlar ‘Corona’ testi için para istiyor

Corona virüsüne yakalanma korkusu toplumda yayılırken, tartışılan konulardan biri de özel sektörde ücret karşılığı yapılan testler.

Uyarılara rağmen İstanbul’da kimi özel hastane ve laboratuvarların söz konusu testleri ücret karşılığında yapmaya devam ettiği öğrenildi.

Hürriyet’in haberine göre, İstanbul Küçükçekmece’de bir hastanede test için başvuranlar ilk olarak dahiliye doktoruna yönlendiriliyor. “Muayene ücreti sigortalılar için 260 TL. Test ücreti ise 250 TL” denilerek testlerden ücret alınıyor.

İstanbul Maltepe’deki bir laboratuvar ise test başına 100-150 dolar fiyat veriyor.


10:40 | Cumhurbaşkanlığı: ‘Corona’dan ölüm oranı yüzde 2,07

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Corona virüsü salgınıyla ilgili son verilerin yer aldığı bilgilendirme sitesi açtı.

Siteye https://corona.cbddo.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Sitedeki son bilgilere göre Türkiye’de Covid-19 tanısı konulan 3 bin 629 kişi var. 26 kişinin iyileştiği kaydedilirken, 75 kişinin de hayatını kaybettiği bilgisi yer alıyor.

Bu verilere göre Türkiye’de ölüm oranı şu an yüzde 2,07.

Sitede diğer ülkelerle ilgili bilgiler de yer alıyor.


10:03 | Sağlık Bakanı Koca: Tüm illerimizde teyakkuz halindeyiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, dün 81 ilin sağlık müdürleriyle telekonferans üzerinden toplantı yaptıklarını ve Corona virüsü salgınıyla mücadele yöntemlerini değerlendirdiklerini belirtti.


09:58 | HDP: Temel ihtiyaçlar karşılanarak sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli

HDP Merkezi Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcüsü Özlem Gündüz, Corona virüsüü salgınında vaka ve can kaybı sayısının arttığına dikkat çekerek, “Olası tüm durumlara karşı toplumsal dayanışmayı örgütlemek için de çalışmalarımız ve hazırlıklarımız sürüyor” dedi.

“Vekillerimiz, yöneticilerimiz, mahalle komisyonlarımız bu ağları örmeye çalışıyor” diyen Gündüz, partisinin “evde kal” çağrılarının sürdüğünü ancak hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu savundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’a konuşan HDP’li Gündüz, salgının hızla yayılması halinde mevcut sağlık hizmeti sektörüyle krizin aşılamayacağını belirtti.

Gündüz, “Öncelikle toplumun tüm kesimlerinin yaygın bir test sürecinden geçirilmesi gerekiyor. Vakaların nerede olduğuna dair bir bilgi paylaşılmıyor. Bu noktada şeffaf bir aktarım söz konusu değil, yapılan testler diğer ülkelere göre çok çok az, eksik” dedi.

Toplumun büyük bir riskle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Gündüz, salgının ülke genelinde yayılmadan sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

“Toplumun temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli alt yapı hazırlanarak, sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir. Toplum bir kıyımla karşı karşıya, genel bir sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli.”

09:10 | İzole olanlara ‘psikolojik sağlık’ uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Ruh Sağlığı Program Yöneticisi Doç. Dr. Akfer Karaoğlan Kahıloğulları, Corona virüsü salgını nedeniyle kendini izole edenlerin psikolojik sağlıklarını koruyabilmeleri için çeşitli önerilerde bulundu.

Yurttaşların günlük rutinlerini korumalarını isteyen Kahıloğulları ayrıca, “Mümkün olduğu kadar temiz bilgiye ulaşıp, sosyal medyada limit belirleyin. Bilginizi güncelleyin ama kirli bilgiden uzak durun” diyor.


08:36 | İçişleri Bakanlığı’ndan pazar genelgesi

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler kapsamında valiliklere yeni bir genelge gönderdi.

Buna göre, kamuoyunda ‘sosyete pazarı’ olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgahlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların faaliyetleri 27 Mart saat 17.00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulacak.

Pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmeyecek.

Mevcut pazar yerlerinde ve yoğunluğu dağıtmak için belirlenen yeni pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde düzenlenecek.

Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılması sağlanacak.

Pazarlar en geç saat 19:00’a kadar faaliyet yürütebilecek.


08:25 | THY’den New York uçuşlarını iptal etme kararı

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile ABD’nin New York eyaletine yapılan uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

New York, ABD’de Corona virüsünün en hızlı yayıldığı eyalet.

27 Mart’tan itibaren THY yalnızca Washington (ABD), Chicago (ABD), Hong Kong, Moskova (Rusya) ve Addis Ababa’ya (Etiyopya) uçacak.

Diğer ülkelere olan seferler ise iptal edilmiş durumda. Bu uçuşlara şuradan bakabilirsiniz.


08:22 | ABD’deki vaka sayısı Çin’i geçti

Fotoğraf: Reuters

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dünya genelinde Covid-19 tanısı konulanların sayısı yarım milyonun üzerinde.

Son verilere göre ABD, salgının yeni merkez üssü konumuna geliyor.

85 bini aşkın vakanın tespit edildiği ABD’deki tanı sayısı, virüsün ortaya çıktığı Çin ile şu ana kadar salgından en çok etkilenen Avrupa ülkesi İtalya’yı geçmiş durumda.

Çin’deki vaka sayısı 81 bin 752, İtalya’da ise 80 bin 589.


08:15 | Türkiye’de vaka sayısı 4 bine yaklaştı

Türkiye’de ilk tespit edilen vaka, 11 Mart’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

16 günlük sürecin sonunda, Koca’nın açıklamalarına göre Covid-19 tanısı konulanların sayısı 3 bin 629’a yükseldi.

Yine Koca’nın dün gece yaptığı açıklamaya göre şu ana kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 75.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Görevden alınan Halfeli Belediye Eşbaşkanı Safa da tutuklandı
Sonraki Haber
Ulaştırma Bakanı Turhan görevden alındı