Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye’de can kaybı 100’e yaklaştı

Canlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye’de can kaybı 100’e yaklaştı

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisi nedeniyle Türkiye’de de can kaybı 100’e yaklaştı, tanı konuların sayısı ise 5 binin üzerinde. Salgının en çok etkilediği ülkelerden ABD’deki vaka sayısı da 100 bini geçti. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeleri aktarıyoruz.

 


11:40 | Kullanılıp yere atılan maske ve eldivenler risk yaratıyor

Corona virüsü salgınıyla birlikte maske ve eldiven kullanımı artarken, kullanılmış birçok maske ve eldivenin sokaklara, en çok toplu taşıma araçlarının bulunduğu duraklara atılması, toplum sağlığı içi tehlike yaratıyor.

DHA’ya konuşan Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil yere atılan maske ve eldivenlerin üzerinde yeterli virüs yükü varsa tutan kişiyi hasta edebileceğini söyledi.

Çıragil, “Kesinlikle kapalı çöp kutularına atalım. Ortalıktaki bu görüntü toplum sağlığını korumak açısından çok ciddi risk olacaktır” ifadelerini kullandı.

Eldiven kullanımını önermediklerini de vurgulayan Prof. Dr. Çıragil, “Çünkü eldiven, kullananlara bir güven duygusu veriyor. Eldivenle bir yerlere dokunduktan sonra elinize, yüzünüze, gözünüze dokunduğunuzda; eğer eldivenle dokunduğunuz yerde sizi hastalandıracak kadar virüs partikülleri varsa onları direkt alıyorsunuz. O eldivenler de dışarıya atılıyor. Bu yüzden mümkünse eldiven kullanmayın” diye ekledi.

Çıragil ayrıca, “Cerrahi maskeleri de sadece kronik hastalığı olan hastalar, kapalı yerlere girerken kullanabilirler. Maskenin üzerine elinizi dokundurup başka bir yere de elinizi dokundurursanız, aynı şekilde kontaminasyon riski var” diye belirtti.


11:31 | Tren seferleri geçici olarak durduruldu

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü, Corona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Başkentray ve Marmaray dışındaki Yüksek Hızlı, Anahat ve Bölgesel trenlerin geçici olarak durdurulduğu açıkladı.

Bugünden itibaren işletilmeyecek trenlere bileti olan yolcuların istedikleri takdirde biletlerini kesintisiz olarak iade edebilecekleri veya ileriki bir tarihte kullanmak üzere açığa aldırabilecekleri belirtildi.

Açıklamada, “İstanbul’da Marmaray ve Ankara’da Başkentray trenleri işlemeye devam edecektir. Koronavirüsü salgınının önüne geçilmesinde en önemli unsurun kişisel hijyen ve sosyal izolasyon olduğu gerçeğinden hareketle ‘Evde Kal Türkiye’ çağrısına uyulmasını bir kez daha hatırlatırız” denildi.


11:28 | Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki görüş yasağını uzattı

Adalet Bakanlığı, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında daha önce cezaevlerinde alınan tedbirlerin süresini iki hafta uzattı.

Böylelikle cezaevlerindeki tüm görüşler, cezaevleri arası nakiller, aile görüşme odalarının kullanımı iki hafta daha ertelenmiş oldu.

Tutuklu ve hükümlü yakınlarının zorunlu durumlarda ziyaretleri ise başsavcılık kararı ile yapılabilecek.


11:25 | ABD’de ‘Corona’yla mücadelede 2 trilyon dolarlık teşvik paketi

ABD Başkanı Donald Trump, ülke tarihindeki en büyük ekonomik teşvik paketini onayladı.

Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle hazırlanan 2 trilyon dolarlık paket, Çarşamba günü Senato’dan, Cuma günü de Temsilciler Meclisi’nden geçmişti.

Salgından en fazla etkilenen sektörlere 500 milyar dolarlık yardım yapılması ve milyonlarca aileye 3.000 doları bulan nakit yardım yapılması için 290 milyar dolar harcanması öngörülüyor.


10:30 | BM’den Libya’da Covid-19 salgını uyarısı

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler, Corona virüsü salgınının yıllardır iç savaşın yaşandığı Libya’da yayılması tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

BM’nin insani yardım koordinasyon bürosunun sözcüsü Jens Laerke, Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin halihazırda üzerinde ağır yük bulunan sağlık sisteminin Covid-19 salgınıyla başa çıkabilecek durumda olmadığını söyledi.

Libya’da halihazırda teyit edilmiş bir vaka bulunuyor. Yetkililerin aktardığına göre, söz konusu hasta şu anda Trablus merkez hastanesinde karantina altında tutuluyor.


10:28 | Siyasi tutuklular: Cezaevlerinde hiçbir önlem alınmadı

Covid-19 salgını nedeniyle en riskli alanlardan biri olan cezaevlerine ilişkin bir açıklama da siyasi tutuklulardan geldi.

Fırat Haber Ajansı’nda yer alan habere göre siyasi tutuklular adına açıklama yapan Deniz Kaya, cezaevlerinde salgına karşı hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

“Bu süreçte cezaevleri, doluluk oranı, hijyenik ortam ve sağlık koşullarındaki kısıtlı imkanlar nedeniyle Covid-19 virüsüne karşı en riskli mekanlar ve gruplar kategorisi haline gelmiş bulunmaktadır. Hiçbir önlemin alınmadığı mekanlar olan cezaevleri, yaşam hakkı olarak büyük bir risk altındadır. Tüm kamuoyuna buradan duyuruyoruz: Hiçbir önlem alınmamıştır.”

Salgın nedeniyle yaşanabilecek ölümlerden hükümet ve Adalet Bakanlığı’nın sorumlu olacağı kaydedilen açıklamada, başta tutuklu yakınları olmak üzere kamuoyunun cezaevlerine karşı duyarlı olması istendi.

Türkiye genelinde bulunan 355 cezaevinin toplam kapasitesinin 220 bin olmasına karşın bu cezaevlerinde 300 bine yakın mahpusun tutulduğu belirtiliyor.

Siyasi partiler ve insan hakları örgütleri cezaevlerinin derhal boşaltılmasını talep ederken, Adalet Bakanlığı ise salgına karşı hem personel hem de mahpuslar için her türlü tedbirin alındığını savunuyor.

Diğer yandan AKP de yeni bir infaz düzenlemesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.


10:18 | “Covid-19 pandemisi nedeniyle küresel ekonomi büyük sıkıntıyla karşı karşıya”

IMF Başkanı Kristalina Georgieva

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisi nedeniyle küresel ekonominin büyük sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Resesyona girdiğimiz çok açık” diyen Georgieva, 2009’daki küresel finans krizinden daha kötü bir süreç beklendiğini kaydetti.


09:50 | Van Çaldıran’da bir mahalle karantina altına alındı

Van’ın İran sınırında bulunan Çaldıran ilçesine bağlı Han mahallesinin, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında karantinaya alındığı bildirildi.

DHA’nın haberine göre kaymakamlıktan yapılan açıklamada, Han mahallesinin Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındığı duyuruldu.

Mahalle, jandarma ekipleri tarafından giriş ve çıkışlara kapatıldı.

Açıklamada, “Vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeleri esnasında kurallara ve karantina kararına uymalarının Covid-19 salgınıyla mücadelede önem arz ediyor” denildi.

Dün Rize’nin Kendirli beldesi ile Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köylerinin ‘Corona’ önlemleri kapsamında karantinaya alındığı açıklanmıştı.

Mezopotamya Ajansı da Mardin’in Derik ilçesine bağlı kırsal Derinsu mahallesinin karantinaya alındığını aktarmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Türkiye’de 12 belde ve köyün karantina altında olduğunu duyurmuş ancak bu yerleşim yerlerinin isimlerini söylememişti.


09:37 | Çin’de yurtdışı kaynaklı 54 yeni ‘Corona’ vakası

Fotoğraf: Reuters

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkede, yurtdışından gelen 54 kişide Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı.

Açıklamada, son 24 saat içinde ülke içinde hiç yeni vakanın tespit edilmediği belirtildi.

Sputnik’in haberine göre ülkedeki toplam vaka sayısının 81 bin 349’a yükseldiği belirtilirken, 921 hastanın durumunun kritik olduğu ve 3 bin 295 hastanın da hayatını kaybettiği bildirildi.

Ayrıca 74 bin 971 hastanın tedavi edilerek taburcu edildiği kaydedildi.

Çin, yeni tip Corona virüsünün ilk ortaya çıktığı ülke.


09:30 | Dünya genelinde vaka sayısı 600 bine yaklaştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Covid-19 tanısı konulanarın sayısı 600 bin bandında.

Yaklaşık 180 ülkeye yayılan salgında virüse yakalananların sayısı 597 bin 620.

Bunlardan 131 bin 772’si tedavilerinin ardından iyileşirken, 27 bin 761’i ise hayatını kaybetti.


08:55 | TCDD tren seferlerini azalttı, 38 seferi iptal etti

TCDD, Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler kapsamında tren seferlerini azalttı.

Yüksek hızlı trenlerin yanı sıra ana hat ve bölgesel trenlerin 38 seferi iptal edildi. İki hatta ise kısaltmaya gidildi.

İptal edilen seferler arasında YHT’nin 81051 ve 81057 nolu Ankara-Eskişehir seferleri ile 81054 ve 81060 nolu Eskişehir-Ankara seferleri de bulunuyor.

TCDD’nin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


08:20 | İstanbul’da iki emniyet müdürünün ‘Corona’ testi pozitif çıktı

İki emniyet müdürünün de aralarında bulunduğu 15 polis ve bekçiye Covid-19 tanısı konuldu.

Hürriyet gazetesinden Toygun Atilla’nın haberine göre, şu ana kadar virüs bulaşan 15 polis ve bekçinin görev yerleri şöyle:

  • Sakarya’da iki polis
  • İzmir ve Samsun’da birer polis
  • Rize’de bir bekçi
  • İstanbul’da iki emniyet müdürü, yedi polis ve bir bekçi

Hastaneye kaldırılan emniyet müdürlerinin görev yerleri ise şöyle: Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden sorumlu 2. Sınıf Emniyet Müdürü ile İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı 4. Sınıf Emniyet Müdürü.

Hastaneye kaldırılan bekçi ve polislerin tedavilerine devam edildiği belirtildi.


08:05 | Şehirlerarası otobüs seferleri sınırlandırıldı, tüm dış hat uçuşları durduruldu

Fotoğraf: DHA

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni tip Corona virüsü salgınına ilişkin dün gece açıkladığı yeni tedbirlerden birinin detaylarının yer aldığı genelgeyi yayımladı.

Bu kapsamda şehirlerarası otobüs seferleri bugün (Cumartesi) saat 17.00’den itibaren yalnızca valilik izniyle yapılabilecek.

Bakanlık, tüm yurttaşlara bulundukları şehirlerde kalmalarını söyledi ve yalnızca doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden ve son 15 gün içinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri olmayan kişilerin şehirlerarası yolculuk yapması valilik izniyle mümkün olacağını açıkladı.

Valiliğe başvuruları emniyet, belediye, otogar ve meslek odası temsilcilerinden oluşacak bir Seyahat İzin Kurulu inceleyecek.

İller arası seyahat edenlerin gerek görüldüğü takdirde karantinaya alınacağı, aksi takdirde evlerinde kendilerini karantinaya almalarının isteneceği ve bunun denetleneceği belirtildi.

Söz konusu otobüs seferlerinde şehir içi servis hizmeti de verilmeyecek. Otobüslerin mola verdikleri yerler de düzenli olarak denetlenecek.

Hava trafiği de duruyor

Diğer yandan Sivil Havcılık Genel Müdürülüğü, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla tüm dış hat uçuşların durdurulduğunu duyurdu.

Açıklamada, “İç hatlarda ise belirli sayıda özel izin ile THY tarafından uçuşlar yapılacaktır” denildi.


08:00 | ABD’de vaka sayısı 100 bini geçti

Fotoğraf: Reuters

ABD’de Covid-19 tanısı konulanların sayısı 100 bini geçti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de ‘Corona’ vakaları 104 bin 661 oldu.

Şimdiye kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise bin 706.

ABD şu anda virüsün ortaya çıktığı Çin’deki vaka sayısını geçtiği için pandeminin yeni merkezi haline gelmiş vaziyette.


07:50 | Türkiye’de son durum

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Türkiye’de ilk tespit edilen vaka, 11 Mart’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

17 günlük sürecin sonunda, resmi açıklamalara göre Covid-19 tanısı konulanların sayısı 5 bin 698’e yükseldi.

Yine Koca’nın dün akşam saatlerine yaptığı açıklamaya göre şu ana kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 92.

Türkiye’nin “Günlük Koronavirüs Tablosu”nu buradan takip edebilirsiniz.

Previous post
IMF: 2009’daki finans krizinden daha kötüsü bekleniyor
Next post
En çok 'Corona' vakasının görüldüğü ABD'de 2 trilyon dolarlık teşvik paketi