Ana SayfaDünyaCanlı blog | Türkiye ve dünyada ‘Corona’da son durum

Canlı blog | Türkiye ve dünyada ‘Corona’da son durum

HABER MERKEZİ – Türkiye’de Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 37’ye yükseldi, tespit edilen vaka sayısı ise bin 529 olarak açıklandı. Doktorlar ve yurttaşlar hükümete sık sık “yaygın test” yapılması çağrısı yapıyor. Can kaybında ‘Corona’nın başladığı Çin’i geçen İtalya’da ölü sayısı 5 bini geçti. İspanya’da da gidişat bu yönde, ülkenin sağlık sistemi çöktü. Çekya’da ilk ölüm yaşandı… Çin’den Ortadoğu’ya, Avrupa’dan ABD’ye uzanan ‘Corona pandemisi’nde son durumu aktarıyoruz.

 


23:32 | Türkiye’de ‘Corona’: Yedi kişi daha yaşamını yitirdi, 293 yeni vaka var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla son gelişmeleri paylaştı. Buna göre;

  • Son 24 saatte 3 bin 672 test sonuçlandı, 293 yeni tanı kondu.
  • Toplam vaka sayısı bin 529’a çıktı.
  • Yedi kişi daha hayatını kaybetti, toplam can kaybı 37’ye ulaştı.

Koca, yaptığı açıklamada bu kez gençlere seslendi: “Salgının dışında değilsiniz. Hayatınızı yavaşlatın. Risk ortamına girmeyin. Riski evinize taşımayın. Evde kalın. Hayat eve sığar.”


22:56 | Merkel’in ‘Corona’ testi negatif çıktı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yeni tip Corona virüsü testinin negatif çıktığı duyuruldu.

Merkel’in durumuna ilişkin açıklama yapan, Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Merkel’in karantinada kalmaya devam edeceğini ve bir test daha yapılacağını kaydetti.

Koruyucu amaçla zatürre aşısı yapan doktorunun testinin Covid-19 pozitif çıkması üzerine Merkel Pazar günü (22 Mart) kendini karantinaya almıştı.

65 yaşındaki Merkel, Covid-19 salgınında risk grubunda yer alıyor.

Almanya’da bugüne kadar 25 bine yakın virüs vakası görülürken, 22 Mart’ta kaydedilen 9 can kaybıyla birlikte ölü sayısı da 93’e yükseldi.

Ülke, virüs kaynaklı Avrupa’daki en düşük ölüm oranına sahip.


22:27 | Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi finallerine süresiz erteleme

UEFA, yeni tip Corona virüsü salgını nedeniyle Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi final karşılaşmalarının süresiz olarak ertelendiğini açıkladı.

UEFA’dan yapılan açıklamada, Mayıs ayında oynanması planlanan erkek Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi final karşılaşmaları ile kadın futbolundaki Şampiyonlar Ligi finalinin virüs tedbirleri kapsamında ertelendiği duyuruldu.

Karşılaşmaların oynanacağı tarihlerin, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin öncülüğünde kurulan çalışma grubu tarafından belirleneceği ve daha sonra açıklanacağı ifade edildi.

Sezon başında açıklanan takvime göre UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin, 30 Mayıs’ta İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadı, UEFA Avrupa Ligi finalinin 27 Mayıs’ta Polonya’daki Gdansk Stadı, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi finalinin ise 24 Mayıs’ta Avusturya’daki Viola Park’ta oynanması planlanıyordu.

UEFA’dan 13 Mart’ta yapılan açıklamada, son 16 turu rövanşlarında 17-18 Mart’ta oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi ve 19 Mart’ta yapılacak Avrupa Ligi karşılaşmalarının ertelendiği belirtilmişti.


22:13 | Fatih Terim’in ‘Corona’ testi pozitif çıktı

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Terim Twitter üzerinden “Bugün yapılan test sonuçlarına göre Corona virüs sonucum pozitif çıkmıştır. Hastanede emin ellerdeyim. Merak etmeyin. En kısa zamanda haberleşmek üzere” dedi.

Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Abdurrahim Albayrak’ın da Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklanmıştı.

DHA’nın haberine göre, Galatasaray’ın yardımcı antrenörleri Hasan Şaş ve Ümit Davala’nın testleri ise negatif çıktı. Her iki ismin test sonuçlarının pozitif çıktığı iddia edilmişti.


22:07 | DSÖ’den uyarı, BM’den çağrı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO) pek çok ülkeye yayılan Corona virüsü salgınının yayılma hızının arttığını açıkladı.

Örgütün Cenevre’deki merkezinde konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilk açıklanan vakadan, 100 bin vakaya ulaşmanın 67 gün sürdüğünü, ikinci bir 100 bin vakaya 11 günde ulaşıldığını, üçüncü 100 bin vakaya ise yalnızca dört günde ulaşıldığını söyledi.

Sosyal mesafe ve evde kalmanın defansif önlemler olduğunu kaydeden Tedros, virüs pandemisine karşı galip gelmek için atağa geçilmesi gerektiğini söyledi.

“Sağlık çalışanlarına öncelik verilmediği takdirde çok sayıda kişinin yaşamını yitireceğini” ifade eden direktör, ayrıca, henüz teste tabi tutulmayan ilaçların Covid-19’a karşı kullanılmasının yanlış umutlar doğurabileceği uyarısında da bulundu.

“Savaşmayı durdurun”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten de tüm dünyaya ateşkes çağrısı geldi.

Guterres, savaştan tahrip olmuş toplulukların Corona virüsü küresel salgınından korunması için küresel ateşkes çağrısında bulundu.


21:45 | Britanya’da ölenlerin sayısı 330’u aştı

Fotoğraf: Reuters

Britanya’da Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 335’e çıktı.

Ülke genelinde test yapılan kişi sayısı 83 bin 945 oldu.

Britanya Sağlık ve Sosyal Bakım Kurumu, 23 Mart saat 09.00 itibariyle yapılan testlerin 77 bin 295’inin negatif, 335’inin pozitif çıktığını açıkladı.


20:36 | İtalya’da ölü sayısı 6 bin’i aştı, hayatını kaybedenlerin 23’ü sağlık çalışanı

Fotoğraf: AP

İtalya’da Corona virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 601 artarak 6 bin 77’ye ulaştı.

Ülkede son iki gündür ölü sayısındaki artış hızında azalma görülüyor.

Ülkede bir günde yaşanan ölüm sayısı Cumartesi günü rekor kırarak 793’e ulaşmıştı. Pazar günü ise yeni ölüm sayısı 651 olarak açıklanmıştı.

Ülkede yeni vaka sayısında da azalma var. Bugün 4 bin 789 yeni vaka tespit edildi. Bugüne kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 63 bin 927 oldu.

İyileşenlerin sayısı ise son 24 saatte 408 artarak 7 bin 432’ye yükseldi

Ülke genelindeki 6in  77 ölümün 3 bin 776’sı kuzeydeki Lombardia bölgesinden. Bu bölgede de ölüm sayısındaki artışta gerileme olduğu görülüyor.

İtalya’da bugüne kadar 275 bin 468 kişiye test yapıldı.

İtalya Doktorlar, Cerrahlar ve Diş Hekimleri Birlikleri Ulusal Federasyonu, ülkede bugüne kadar 23 hekimin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Virüs taşıdığı tespit edilen sağlık personeli sayısı, ülkedeki toplam vakaların yaklaşık yüzde 9’unu teşkil ediyor.


20:17 | Koca: Sağlık çalışanlarımız arasında pozitif olanlar var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından Corona virüsü salgını ile ilgili son gelişmeler ve alınan yeni tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Testlerin hızla yapılmasında, tanı konan hastaların izole edilip tedavi altına alınmasında titiz davranıyoruz” diye belirten Koca, şu ana kadar 30 can kaybının olduğunu anımsatarak, ‘mümkün olduğu kadar az kayıp vermek istiyoruz’ dedi.

Yaşamını yitirenlerin yaş aralığını da açıkalayan Koca, “91 yaşa kadar var, 60’ın altında iki hasta var yani 50-60 arası, onun dışındaki bütün hastalar 61’in üzerinde” şeklinde konuştu.

Koca, bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içinde olduklarını da belirterek “Kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı, sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin de üç aylık olarak yüzde yüz oranında ödeneceğini açıkladı.

Koca, Türk Tabipler Birliği’nden yapılan ‘sağlık çalışanlarının koruyucu malzeme eksiklikleri hızla giderilmeli’ çağrısına “Üniversite hastanelerimize, tüm hastanelerimize bütün malzemeler sağlanmaktadır, sağlanmaya devam edilecektir” şeklinde yanıt verdi.

Bir soru üzerine ise Koca, “Sağlık personelimiz içinde pozitif olan vakalarımız var” dedi ancak bunun sayısını açıklayamacağını belirtti.

Corona virüsü testlerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Koca, şunları söyledi:

“Çin’den 50 bin hızlı tarama kiti sabah geldi, devreye girmiş oldu. Perşembe günü ilave 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptık.”

Koca, “Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı günbegün açıklayacağız. İyileşen vakalarımızın fazla olduğunu belirtmek istiyorum” dedi ancak herhangi bir sayı vermedi.

Fahrettin Koca, “En güvenilir çözümün evde kalmak olduğunu unutmayalım. Hayat eve sığar” diye de ekledi.

“Ülkenin neredeyse genelinde pozitif vakalar var”

Bilim Kurulu toplantısının ardından Corona virüsü salgınına ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sağlık Bakan Koca, dünyada salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İran’ın sınır komşusu Van’daki vaka sayılarının 10’un üzerinde olmadığını belirtti.

“Van özelinde şu an artan bir vakamız yok. Vaka var ama sayısı 10’un üzerinde değil” diyen Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama (salgın) yaygın olarak şu an Türkiye’de sadece bir bölgeye lokalize değil, ülkenin neredeyse genelinde olan pozitif gördüğümüz vakalar olduğunu biliyoruz. Van bunlar içerisinde öne çıkan bir ilimiz değil.”

19:15 | UNICEF İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstün’den ebeveynlere sekiz ‘Corona’ önerisi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstün, ebeveynlerin Corona virüsü çocuklarına nasıl anlatabileceklerine ilişkin sekiz öneri paylaştı.

Videoda Büyüküstün, “Bilmediğiniz soruların yanıtlarını çocuklarınızla beraber doğru kaynaklardan arayın” diye sesleniyor.


19:00 | KDV beyanname verme ve ödeme süresi uzatıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KDV beyanname verme ve ödeme süresinin 24 Nisan’a, Ba-Bs formlarının verilme süresinin de 30 Nisan’a uzatıldığını açıkladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Albayrak, ayrıca belediyelerden üç aylık kesinti yapılmayacağını belirtti.


18:25 | 316 hesap hakkında işlem yapıldı

İçişleri Bakanlığı Corona virüsü ile ilgili “asılsız ve provokatif” paylaşım yapan 316 hesap hakkında işlem yapıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre şu ana kadar bin 748 hesap hakkında çalışma yapıldığı belirtildi.


18:11 | Kapalıçarşı ‘Corona’ nedeniyle kapatıldı

Türkiye’de Corona virüsü salgının görülmesinin ardından önlemler alınıyor.

İstanbul Beyazıt’ta bulunan ve dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı’nın Corona virüsü önlemleri kapsamında kapatılmasına karar verildi.


16:48 | Türk Eczacıları Birliği: Zorunlu olmadıkça eczaneye gelmeyin

Türk Eczacıları Birliği, Corona virüsü salgını nedeniyle, eczanelerde ilaç ve sağlık danışmanlığı alan yurttaşların uyması gereken kurallar hakkında bilgilendirme videosu hazırladı.

Videoda yurttaşlara eczanelerde uyması gereken kuralları anlatılıyor.

https://twitter.com/TEBKurumsal/status/1241347870600675329?s=20


16:10 | OECD: Corona virüsünün yarattığı ekonomik kriz şimdiden 2008 finansal krizinden daha büyük

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) dünyanın Corona virüsü salgınını ekonomik olarak atlatmasının yıllar süreceği uyarısında bulundu.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, salgının yarattığı ekonomik şokun şimdiden 2008’de yaşanan finansal krizden daha büyük bir hale geldiğini belirterek dünyanın en büyük ekonomilerinin önümüzdeki aylarda resesyona girebileceğini söyledi.

BBC’ye yaptığı açıklamada Gurria, ülkelerin hızla toparlanacağına inanmanın bir hayal olduğunu, salgının küresel büyüme hızını yarı yarıya azaltıp yüzde 1,5’e düşürebileceğini, hatta bu tahminlerin bile “fazla iyimser” göründüğünü belirtti.

Salgının neden olacağı işsizlik oranı ve iflasların boyutunun hâlâ bilinmediğine dikkat çeken Gurria, ülkelerin salgının ekonomik sonuçlarıyla önümüzdeki yıllar boyunca uğraşmak zorunda kalabileceklerini aktardı.

OECD’nin krizle mücadele için hükümetlere yaptığı öneriler şu şekilde:

  • Bedava virüs testi
  • Doktorlar ve hemşireler için daha iyi bir ekipman
  • Serbest çalışanlar ve diğer çalışanlara nakit transferi
  • Şirketler için vergi ödemelerine ara verilmesi

16:08 | Güney Kore’de son 4 haftanın en düşük vaka sayısı görüldü

Güney Kore’de son 24 saatte, son 4 haftadaki en az Corona virüsü vakasının görüldüğü belirtildi.

BBC’de yer alan habere göre, ülkede son 24 saatte 64 vakaya rastlandı.


16:00 | İHD: Kayyum atamaları salgını önleyecek tüm tedbirlere yapılmış bir darbedir

HDP yönetimindeki Batman Belediyesi ile Diyarbakır’ın Silvan, Lice ve Ergani belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin açıklama yapan İHD Diyarbakır Şubesi, “Karar halkın sağlığını yok saymaktır” dedi.

Corona virüsü salgın tehdidinin varlık gösterdiği bir süreçte, yerel yönetimlerin halk sağlığını koruyabilmek açısından önemli rolü bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Toplum, yaşanan küresel salgın nedeniyle ruhsal, fiziksel ve ekonomik birçok sorun ile karşı karşıya iken, kayyum atamalarının yapılması önceliğin halk sağlığından ziyade güvenlikçi politikalarda olduğunu göstermektedir.

“Kayyum atamasıyla beraber belediyelerin Covid-19 için alacakları önlemlere, halk sağlığı çalışmalarına, koruma ve yayılmayı önleyecek tüm tedbirlere yapılmış bir darbedir. Bu karar hem seçmen iradesini hem de halkın sağlığını yok saymaktadır.

“Salgın hastalığın yayılmasına karşı ‘evde kal’ mesajı verilirken onlarca belediye başkanı ve belediye yetkilisi gözaltına alınarak ciddi bir sağlık riski ile karşı karşıya bırakılmıştır. Gözaltı koşulları, Covid-19 virüsünün kolayca bulaşabileceği koşullardır.

“Güvenlikçi politikaların bir sonucu olarak gerçekleşen ve sistematik bir hal alan kayyum atamaları hukuk dışıdır. Kayyum atamalarının iptal edilmesi ile görevden alınan belediye eş başkanlarının görevlerine iade edilmesinin, toplumsal ve hukuksal gereklilik olduğunu belirtiyoruz.”


15:’0 | İspanya ve İran’da son durum

İspanya’da, son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle 462 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 2 bin 182’ye yükseldi.

İran’da ise hayatını kaybedenlerin sayısı 127 artarak bin 812’ye çıktı.


15:16 | Galatasaray’ın ikinci başkanı Albayrak’ın ‘Corona’ testi pozitif çıktı

Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Abdurrahim Albayrak’ın Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Kulüp tarafından yapılan açıklamada, Albayrak’ın bir süredir devam eden şikayetleri üzerine yapılan kontrollerinde testin pozitif çıktığı belirtildi.

Açıklamanın devamında, “İkinci başkanımız ve aynı teşhisle tedavisine başlanan değerli eşi Şükran Albayrak’ın tedavilerinin 6. gününde genel sağlık durumları olumlu seyretmektedir. Albayrak ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletirken her ikisinin de en kısa sürede sağlıklarına kavuşarak aramıza döneceklerine olan inancımızın tam olduğunu belirtmek isteriz” denildi.


15:12 | İnternet için ‘Corona’ uyarısı: Sistem aşırı yüklenmeyi kaldıramayabilir

Corona virüsü nedeniyle milyonlarca kişi evden çalışıyor, toplantılar video konferans yoluyla yapılıyor, milyonlarca kişi internetten film ve dizi izliyor. Peki, internet bunu kaldırabilecek durumda mı?

İsviçre’nin telekomünikasyon operatörü ve internet servis sağlayıcısı Swisscom, virüsün neden olduğu kriz nedeniyle internette yaşanan yüklenmenin olası etkileri konusunda uyardı.

DW Türkçe’nin haberine göre, firmanın herkes evden çalıştığı veya internet üzerinde dizi ve film izlediği için yaşanan aşırı yüklenme uyarısının ardından, İsviçre hükümeti böyle devam ederse Netflix gibi internet üzerinden gerçek zamanlı veri akışı sağlayan sitelerin kapatılabileceğini belirtti.

Avrupa Birliği genelinde de internetin bu aşırı kullanımı kaldıramayabileceği endişesi büyüyor.

AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, sektörün önde gelen firmalarına geniş bant kullanımında tasarruf sağlanması için neler yapılabileceği üzerine kafa yorma çağrısı yaptı.


15:05 | TGS: Haber peşinde koşan gazetecileri koruyun

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Corona virüsü salgınında risk altında bulunmaları dolayısıyla iş güvenceleri korunarak gazetecilerin evden çalışma yönteminin bir an önce devreye sokulmasını istedi.

“Haber peşinde koşan gazetecileri koruyun” başlıklı açıklamada gazetecilerin risk altında olduğu vurgulanırken, alınması gereken önlemler sıralandı.


14:45 | Davutoğlu: KHK’li sağlık görevlileri göreve çağrılsın

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı videoyla KHK ile ihraç edilen sağlık görevlilerinin göreve geri çağrılmaları çağrısında bulundu.

Davutoğlu, haklarında cezai işlem yapılmamış KHK’li sağlık görevlilerinin ‘seferberlik görevi’ne çağrılması gerektiğini söyledi.

KHK’li sağlık görevlileri ve bilim insanlarının deneyimlerine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Davutoğlu, yaptığı açıklamada “FETÖ terör örgütüne herhangi bir iltimas, ayrıcalık veya çıkış yolu tanınmadan haklarında cezai bir müeyyide olmayan bütün sağlık çalışanları ve bilim insanları görevlerine geri dönmelidir” ifadelerini kullandı.


14:20 | Adalet Bakanı: Cezaevinde pozitif vakaya rastlanmadı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hakimevi’nde yapılan Corona virüsü koordinasyon toplantısının ardından açıklama yaptı.

Cezaevlerinde şu ana dek pozitif Corona vakasına rastlanmadığını ileri süren Gül, “En ufak belirti gösterenler hastaneye gönderilmekte, cezaevine sokulmamaktadır” dedi.

“Cezaevlerinde ateş ölçer, maske, eldiven tedarik edilmiş durumdadır. Ertelenen görüş ve ziyaret hakları saklıdır. Telefon haklarını birden 2’ye çıkardık. İcra ve iflas takipleri 30 Nisan’a kadar ertelenmiştir. Adliyelerdeki yoğunluğun azalması için yeni icra iflas talepleri alınmayacaktır.

“Adliyelerde tutuklu ve acele işler dışında esnek çalışma başlatılmıştır. Vatandaşlarımızın sağlığı için tedbirler alınmıştır. Tüm duruşmaların ertelenmesi gibi görüşleri aldık.

“Mağduriyet yaşanmaması için hem avukat hem vatandaşlarla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için önerileri aldık. İcra işlemlerinin durdurulması nedeniyle ayrıca açıklayıcı duyurular yapılacaktır.

“Türkiye noterler birliği çerçevesindeki çalışmalarda da noterlerde insan sirkülasyonu var. Bugünden itibaren noterliklerde bir gün tek bir gün çift noterliklerin çalışmasına karar verildi. Yarından itibaren dönüşümlü nöbet sistemiyle hizmet verecek. Acil olmayan işlemler için noterliklere lütfen gitmeyelim. Hayati derecede işlem yoksa noterlikleri yoğunlaştırmayalım.”


13:55 | ‘Corona’ya karşı küresel mücadeleden gelen iyi haberler

Corona virüsü salgınına dair daha çok ölüm haberleri öne çıkıyor olsa da salgına karşı verilen küresel mücadeleden gelen iyi haberler de var.

BBC kısa bir video ile bu “iyi” haberleri derledi.

Mesela virüsün kodları çözüldü, aşı yolda ve iyileşme oranı yüksek. Covid-19’a yakalananların yüzde 70’i hastalığı atlattı.


13:40 | DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den 17 acil talep

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB “Halkın sesine kulak verin, yaşamsal talepleri karşılayın!” başlıklı ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada hükümetin bugüne kadar attığı adımların salgın karşısında gerekli tedbirleri almaktan ve halkın güveliğini sağlamaktan uzak olduğu belirterek, yaşamını ancak çalışarak idame ettirebilen işçi sınıfının yok sayıldığı belirtildi.

Tahribatı büyüten ayrımcı politikaların sürdüğünü söyleyen sendika ve meslek kuruluşları, “ülkenin ve halkın sağlığını onarılması zor bir biçimde tehdit edildiğine” dikkat çekti ve 17 acil talep açıkladı.


13:20 | Almanya’da iki kişiden kalabalık sosyal toplanmalara yasak

Almanya’da Corona virüsü salgını önlemleri kapsamında iki kişiden kalabalık sosyal toplanmalar yasaklandı.

Yeni karara göre aynı evde yaşayanlar ve iş nedenli toplantılar hariç, üç kişi ve daha kalabalık gruplara izin verilmeyecek.

Polis kurala uymayanlara ceza verebilecek.

Almanya’da şu ana kadar 18 bin 610 Corona virüsü vakası görüldü, 55 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.


13:18 | Türkiye’de 23 ildeki 36 yurtta 11 bin 269 kişi karantinada

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Twitter hesabından karantina altında tutulanlarla ilgili son verileri paylaştı:


13:15 | Cinsel saldırı hükümlüsü Harvey Weinstein’in Corona testi pozitif çıktı

“Basit cinsel saldırı ve tecavüz” ile “ağır taciz” suçlarından 23 yıl hapse çarptırılan ABD’li film yapımcısı Harvey Weinstein’ın Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Euronews’in yerel medyadan aktardığına göre New York Ceza İnfaz Kurumu, Weinstein’ın kaldığı cezaevinde karantinaya alındığı belirtildi.

Weinstein’in avukatlarından İmran Ensari, konuyla ilgili kendilerine bilgilendirme yapılmadığını belirterek, “Weinstein’in sağlık durumuyla ilgili elbette endişeliyiz. Süreci yakından takip edeceğiz.” ifadelerini kullandı.


13:03 | Araştırma: ‘Corona’ karantinası havanın kalitesini artırdı

Araştırmalara göre Corona virüsü salgınından dolayı karantina uygulanan bölgelerde havanın kalitesi arttı.

Avrupa küresel çevre izleme programı Copernicus Atmosfer İzleme Servisi Başkanı Vincent-Henri Peuch, İtalya’nın kuzeyinde azotdioksit miktarının “ortalama olarak yarıya düştüğünü” açıkladı.

Avrupa Çevre Ajansı da İspanya’nın Mart ayı ortasında sokağa çıkma yasağı ilan edilen Barcelona ve Madrid kentlerinde benzer bir gelişmenin görüldüğünü açıkladı.

Corona virüsü salgınının başladığı Çin’de havadaki değişim daha önce kamuoyuna yansımıştı.

Bilim insanları sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için sakinlerine evde kalma çağrısı yapan Almanya’nın Bavyera eyaleti, Belçika, ABD’nin Kaliforniya eyaleti ve Fransa gibi bölgelerden de verilerin gelmesini bekliyor.


12:50 | Tutuklulara dezenfektan verilmiyor, tedbirler yetersiz

MED TUHAD-FED ve ÖHD, Kürt illerinde bulunan 12 cezaevine ilişkin hazırladığı raporda, tutuklulara maske ve dezenfektan verilmediği, koğuşlardaki ilaçlama işlemlerinin yüzeysel yapıldığı kaydedildi. İnfaz yasası düzenlemesindeki tutuklular arasındaki ayrımcılığa dikkat çekilen raporda, “Risk gruplarının “ama’sız” bir şekilde tahliyesi sağlanmalıdır” denildi.


12:08 | HDP’den ‘Corona’ya karşı çözüm önerileri

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu, Corona virüsü ile ilgili önerilerini sıraladı:

  • TBMM’de grubu bulunan siyasal partilerin içinde yer aldığı Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, geç kalınmış da olsa acilen toplanmalıdır. Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Diş Hekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası ve benzeri gibi sağlık alanındaki tüm örgütler ve kuruluşlar ile koordineli bir şekilde Koronavirüse karşı mücadele konusunda aktif rol almalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı, koronavirüsle mücadele politikasını (gece yarısı atılan twitlerle değil) kapsamlı bir çalışma olarak şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşmalıdır.
  • Siyasal iktidar, krizle mücadele politikası ile uyumlu olarak merkezi hükümet bütçesinden sağlığa ayırdığı payı ivedilikte artırmalıdır.
  • Hastanelerde ‘kamu ve özel ayrımı kaldırılmıştır’ ibaresi ile hastane, yatak, tesis, tıbbi malzemelerin ortak kullanımı sağlanmaya çalışılsa da bu yeterli değildir. Bu salgın bizlere sağlık hizmetinin kamusal bir hizmet olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır. Sağlık hakkı için İspanya’da olduğu gibi sağlık emekçilerinin karar sürecine katılımını sağlayacak biçimde hastanelerin kamulaştırılması adımları atılmalıdır.
  • Şehir hastanelerinin hizmete girmesi gerekçesiyle kapatılan tüm devlet hastaneleri yeniden açılmalıdır. Bu kurumlar salgınla mücadelede tam olarak donatılmış ‘pandemi hastaneleri’ olarak kullanılmalıdır. Bu hastaneler, diğer hastanelerden farklı olarak salgınla mücadelede yaygın test yapan, sonuçları kaydeden, şüpheli ve olası vakaları izleyen, salgın konusunda nitelikli sağlık hizmeti üreten hastaneler olarak planlanmalıdır.
  • Bilim Kurulu’nun yanı sıra günlerdir yurttaşlarımızca özverili çalışmaları nedeniyle ‘alkışlanan’ sağlık emekçilerinin meslek örgütü olan Türk Tabipleri Birliği ile Sağlık Bakanlığı ve hükümet acilen görüşmeli ve TTB’nin ifade ettiği öneri ve talepleri dikkate almalıdır. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’na Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği ve Diş Hekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası gibi tüm sağlık örgütlerinin temsilcileri katılmalıdır.
  • Sağlık sisteminde önümüzdeki süreçte yoğun bakım ünitelerine çok ihtiyaç olacağı sağlık otoriteleri tarafından öngörülmektedir. Buradan hareketle, yoğun bakım üniteleri hızla düzenlenmeli, eksikler giderilmeli, yatak sayıları çoğaltılmalı, solunum cihazları sayısı artırılmalıdır.
  • Karantina ve izolasyon tek başlarına yeterli birer mücadele aracı değildir, bu önlemlerle birlikte halkın bilgilendirilmesi, kamu otoritelerine olan güvenin sağlanması, temel insani ihtiyaçların sağlanması ve gerekli tedavi yöntemlerinin de hızlıca uygulanması sağlanmalıdır.
  • Koronavirüs tanı testine erişim kolaylaştırılmalı ve tanı süreci yaygınlaştırılmalıdır. Sağlık hizmetlerinin sunumu ücretsiz olmalıdır.
  • Sağlık hakkının gereği gibi yerine getirilebilmesi için tüm hastanelerde çok dilli sağlık hizmeti ilkesi esas alınmalıdır.
  • Kanun Hükmünde Kararnamelerin ek listelerine konularak haksız biçimde işlerinden atılan ya da güvenlik soruşturması adı altında keyfi süreçlerle görevlerine başlatılmayan sağlık emekçileri bir an önce göreve döndürülmeli, yasal düzenlemeler hemen yapılmalıdır. Finansman sağlandığında birçok tıbbi araç ve malzeme ivedilikle temin edilebilir, ancak nitelikli sağlık emek gücü hızla yetiştirilemez.
  • Tüm sağlık personeli için gerekli koruyucu ekipmanlar (maske, eldiven, üstlük, siper vb.) ile temizlik ve hijyen malzemeleri yeterli miktarda (ücretsiz) sağlanmalıdır. Sağlık hizmeti sunumunda çalışanların sağlık durumu, yaşı, gebelik gibi özgül ihtiyaçları, dinlenme hakkı ve ev sorumlulukları gözetilmelidir. Unutulmamalıdır ki, sağlık emekçilerinin sağlığı hepimizin sağlığıdır.
  • Normal koşullarda bile unutulan gruplar içerisinde tanımlanan cezaevlerindeki mahpuslara yönelik sağlık, hijyen ve temizlik koşulları hızla düzenlenmelidir. Cezaevlerinin hem orada yaşayanların sağlığı hem de salgının yayılmasında son derece riskli mekânlar olduğu unutulmamalıdır.

11:50 | Harvey: Covid-19’un ilerlemesi sınıfsal, cinsiyetçi ve ırkçı bir salgının tüm özelliklerini sergiliyor

Marksist düşünür, coğrafyacı, siyasal iktisatçı, sosyal kuramcı ve aktivist David Harvey, Corona salgınının şimdiden bilhassa ekonomide ortaya çıkardığı kimi sonuçları mercek altına aldı.

Salgının küresel neoliberal ekonomileri ne tür tepkiler vermeye mecbur bıraktığına eğilen Harvey, ‘Corona’nın ilerlemesinin sınıfsal, cinsiyetçi ve ırkçı bir salgının tüm özelliklerini sergilediğine dikkat çekiyor.

Harvey’in makalesini 1+1 Forum için Gencer Çakır çevirdi. Makaleden kısa bir bölüm aktarıyoruz:

“Covid-19’un ilerlemesi de sınıfsal, cinsiyetçi ve ırkçı bir salgının tüm özelliklerini sergiliyor… Yatıştırma çabaları ‘hepimiz aynı gemideyiz’ söyleminde uygun şekilde gizlenirken, uygulamalar, özellikle ulusal hükümetler tarafında, işin arkasında daha kötü niyetli motivasyonların olduğunu akla getiriyor. ABD’deki bugünkü işçi sınıfı (ki ağırlıklı olarak Afro-Amerikalılar, Latin kökenliler ve ücretli kadın işçilerden oluşuyor) bulaşmanın çirkin seçimiyle karşı karşıya: Ya temel tedarik mallarına erişimi sağlamak adına market gibi yerlerin açık tutulması yönünden ya da yeterli sağlık hizmeti gibi yardımlar olmaksızın insanların işsizliğe sürüklenmesi yönünden. CEO’lar özel jetlerde ve helikopterlerde uçarken (benim gibi) maaşlı kişiler evden çalışır ve ücretini de her zamanki gibi alır.

“Dünyanın birçok yerinde, işgücü ‘makbul neoliberal özneler’ olarak davranmak üzere uzun zamandır sosyalleşmiş durumda. ‘Makbul neoliberal özneler’ olarak davranmak şu demek: Ters giden bir şey olursa kendini ya da Tanrı’yı suçlamak, kapitalizmin sorun olabileceğini öne sürmeyi ise asla göze alamamak. Ancak, makbul neoliberal özneler bile, bu salgına yanıt verme biçiminde yanlış bir şeylerin olduğunu görebiliyorlar.”

  • Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

11:28 | ‘Corona’ salgınında HDP’lilere yaka paça gözaltı

HDP yönetimindeki Batman Belediyesi ile Diyarbakır’ın Silvan, Lice ve Ergani belediyelerine kayyıum atandı.

Görevden alınan belediye eşbaşkanları gözaltına alınırken, belediyeler abluka altına alındı.

Durumu protesto eden HDP’liler ise ‘Corona’ya karşı maske takan polislerce yaka paça gözaltına alındı. O anlar MA’nın objektifine yansıdı:


10:55 | Hala çalıştırılan ya da çalışmak zorunda olan işçilerin hakları neler?

Umut-Sen, Corona virüsüne rağmen çalıştırılan ya da çalışmak zorunda olan işçiler için bir rehber hazırladı.

Mevcut krizde işçilerin hayatlarının ve haklarının her zamankinden daha çok savunulması gerektiğini belirten Umut-Sen, bu süreçte çalıştırılan ya da çalışmaya devam etmek zorunda olan emekçilerin haklarını 10 maddede sıraladı.

“İşçilere bu salgın hastalık karşında dayatılan seçenek ya hastalıktan ölmek ya açlıktır!” denilen açıklamada yapılması gerekenler de belirtildi.

  • Umut-Sen’in açıklamasının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

10:47 | “Virüsün yaygın olduğu İran’dan mülteciler gelmeye devam ediyor”

Corona virüsünden ölümlerin en çok yaşandığı ülkelerden olan İran’dan Türkiye’ye kaçak yollarla girişlerin sürdüğü belirtiliyor.

Konuyu gündeme getiren HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, riske dikkati çekerken, acil önlem alınmasını istedi.

MA’dan Dindar Karataş’a konuşan Taşdemir, küresel salgın söz konusuyken mülteci geçişlerinin çok daha ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Ölümlerin günden güne arttığı İran’a sınırı bulunan Ağrı’nın risk altında olduğunu kaydeden Taşdemir, şu uyarılarda bulundu:

“Evet, resmi geçişler bir taraftan kapatıldı ama kaçak geçişler hala çok olağan bir şekilde devam ediyor. İnsanlar hala çok rahat bir şekilde İran’dan Ağrı kent merkezine kadar gelebiliyorlar. Bütün bu geçişler enfektelerin çok yoğun olduğu İran üzerinden oluyor.

“Bu mülteciler oradan gelmelerine rağmen hiçbir sağlık denetimine tabi tutulmadan yollarına devam ediyorlar. Böyle bir durumda hem mülteciler hem de diğer insanlar çok ciddi bir risk gurubu içerisindedir. Dolayısıyla bu kaçak göçmenlerin de ya engellenmesi ya da onları karantinaya alacak sağlık tedbirlerinin bir an önce alınması lazım.”


10:30| Ankara’da karantinadan kaçan kişi evinde yakalandı

İHA

Zatürre şikayeti nedeniyle Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne giden ismi açıklanmayan bir kişi, doktorlar tarafından Corona virüsü şüphesi nedeniyle karantina altına alınmak istenince hastaneden kaçtı.

Karantinaya alınmak istemeyen kişi kayıplara karışırken, virüs şüphelisinin hastaneden kaçtığını fark eden doktorlar, polis ekiplerine haber verdi.

Detaylı çalışmaların ardından şüpheli şahıs, İnönü Mahallesi’ndeki evinde bulundu.

Olay yerine gelen sağlık ekipleri şüpheliyi tekrardan güvenli bir şekilde Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne getirerek karantina altına aldı.


10:00 | Adalet Bakanlığı ve Meclis’e infaz yasasında eşitlik çağrısı

TBMM ve Adalet Bakanlığı’na seslenen 47 sivil toplum örgütü, infaz yasasında eşitlik istedi.

Aralarında PEN Türkiye, Türkiye 78’liler Girişimi, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Demokratik İslam Kongresi, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Demokrasi İçin Birlik Platformu, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği’nin de bulunduğu kuruluşlarca ortak bir açıklama yapıldı.

Yapılan ortak açıklamada, “Mahkûmların yaşam ve sağlık koşullarından yoksun bırakılması hiçbir koşulda ve hiçbir suç için söz konusu olamaz” denildi.


09:40 | Uzaktan eğitim başladı

Okullar ‘Corona’ nedeniyle kapatıldığı için televizyon ve internet üzerinden yapılacağı duyurulan uzaktan eğitime bugün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un verdiği ilk dersle başladı.

Selçuk bu ilk derste veli ve öğrencilere seslendi. Anne babalardan sakin olmalarını isteyen Selçuk, virüs konusunun çocuklarda travmaya dönüşmeyecek şekilde gündeme alınmasını talep etti.

Peki, TRT ile EBA TV üzerinden verilecek uzaktan eğitim yayınlarına nasıl erişilecek?


09:10 | DHA: Çin’den alınan 2 milyon hızlı tanı kitinin ilk partisi Türkiye’ye ulaştı

DHA, Çin’den Corona virüsü tanısı için alınan 2 milyon adet hızlı tanı kitinin ilk partisinin sabaha karşı Türkiye’ye ulaştığını duyurdu.

Çin’in Şanghay kentinden alınan hızlı tanı kitlerini taşıyan Turkish Cargo’ya ait kargo uçağı sabaha karşı 04:00 sıralarından Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı.

Getirilen kitler Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.

Toplamda 2 milyon adet olan tanı kitlerinin geri kalanlarının da parça parça getirileceği öğrenildi.

Söz konusu kitlerle 15 dakikada Corona virüsü tespiti yapılabildiği belirtiliyor.


09:05 | Suriye’de tespit edilen ilk ‘Corona’ vakası

Suriye’de Corona virüsünün görüldüğü resmi makamlarca ilk kez açıklandı.

Suriye Sağlık Bakanı Nizar Yazcı, ülkede ilk vakanın tespit edildiğini duyurdu.

Bakan Yazcı, ülkeye yurt dışından gelen bir Suriye vatandaşında virüsün tespit edildiğini belirterek, söz konusu vaka karşısında tüm tedbirlerin alındığını söyledi.


09:02 | Washington ve New York’ta “büyük felaket” ilan ediliyor

ABD Başkanı Trump, korona virüsü salgını nedeniyle Washington ve New York’ta ‘büyük felaket’ ilan edilmesine onay verdiğini duyurdu.

Trump, bu eyaletlerde virüsle mücadele kapsamında ulusal muhafızların görevlendirildiğini açıkladı.

Ulusal muhafızlar, ABD’de büyük çaplı toplumsal olaylar ve doğal afet döneminde müdahale etmek ve ülkenin iç güvenliğini sağlamak için görev alıyor.

Birçoğu sivil hayat yaşayan ve yarı zamanlı orduda görev alan ulusal muhafızlar, hem eyaletlerin hem de federal hükümetin yönetimi altında bulunuyor.


09:00 | Çekya’da virüs kaynaklı ilk ölüm

Çekya’da başkent Prag’da Corona virüs tedavisi gören 95 yaşındaki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu Avrupa ülkelerinden olan Çekya’da virüsten yaşanan ilk ölüm.

Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla olağanüstü hal ilan edilen ülkede, yabancı ülke vatandaşlarının Çekya’ya girmesine müsaade edilmezken, maskesiz sokağa çıkılmasına da izin verilmiyor.

Çekya Sağlık Bakanlığının son verilerine göre, ülkedeki vaka sayısı bin 120’ye yükseldi. Hastalardan 19’u yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor.


08:55 | Türkiye’de hayatını kaybedenlerin sayısı 30’a yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün gece yaptığı açıklama ile Türkiye’de Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının 30’a yükseldiğini açıkladı. Önceki gün Türkiye’deki ölü sayısı 21 olarak açıklanmıştı.

Koca’nın açıklamasına göre tespit edilen Corona virüsü vaka sayısı ise bir gün öncesine göre yüzde 30,5 artışla 1.236’ya çıktı


 




Önceki Haber
Bitlis’te 16 köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı
Sonraki Haber
Pera Film’den online kısa film seçkisi: “Evde Tek Başına”