Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Türkiye’de vaka sayısı 11 bine yaklaştı, ölü sayısı artıyor

Canlı Blog | Türkiye’de vaka sayısı 11 bine yaklaştı, ölü sayısı artıyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’de vaka sayısı 11 bine yaklaştı, can kaybı 168’e yükseldi. Dünya genelinde ise ‘Corona’ vakalarının sayısı 750 bini aştı. Şu ana dek 35 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler sayfamızda.

 


23:15 | Netanyahu’nun ‘Corona’ testi negatif çıktı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Corona virüsü testinin negatif çıktığı duyuruldu.

Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, Netanyahu’nun Batı Kudüs’teki Başbakanlık Ofisi’nden karantinada kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Netanyahu’nun danışmanı Rivka Paluch’da Corona virüsü testi pozitif çıkmıştı.

Ülkede Corona virüsü testi pozitif çıkanlarla temas etmiş kişilerin 14 gün karantinada kalması şart koşuluyor.


23:06 | Azerbaycan’da sokağa çıkma yasağı

Azerbaycan’da, yeni tip Corona virüsü salgınına karşı sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Azerbaycan Bakanlar Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre, halk sadece acil tıbbi ihtiyaç, yaşam ve sağlık için acil bir tehlike söz konusu olduğunda, faaliyetlerine izin verilen işletmelerden alışveriş ve ev atıklarını atmak için dışarı çıkılabilecek.

Karar gereği, 31 Mart 00:00’dan 20 Nisan 00:00’a kadar market ve eczaneler dışında tüm mağaza ve restoranlar kapalı olacak.

Paket servis ve online satışlara yasak getirilmedi.

Ülkedeki tüm eğlence merkezleri, müze, sinema, tiyatro, spor salonu, kuaförler ve güzellik salonları, terziler ve fotoğrafçılar 20 Nisan’a kadar kapalı olacak.

Belirtilen tarihlerde cenaze defni hariç taziye törenleri, düğün ve partiler de yapılamayacak.


22:27 | Metal İşçileri Birliği’nden ‘Corona’ raporu: Birçok işçi karantinada

Metal İşçileri Birliği (MİB), Corona virüsü salgını nedeniyle metal işkolunda yaşanan sorunlara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Salgınının yaygınlaştığı, vaka ve ölüm sayılarının hızla arttığına dikkat çekilen raporda, işçi sınıfının büyük bir risk ile karşı karşıya olduğu belirtilerek, “evde kal” çağrılarına rağmen, işçilerin hala çalıştırıldı ifade edildi.

İşçilere ücretsiz izin, hak gaspları dayatıldığını belirten MİB açıklamasında, “Esnek ve kuralsız çalışma hükümleri fırsatçılık yapılarak uygulamaya konuluyor. Bu durum bizleri bir yanda açlık diğer yanda hastalık ve ölüm riski ile burun buruna getiriyor. Fatura bir kez daha işçi sınıfına kesilerek işten atmalar yaygınlaşıyor” denildi.

Raporda, Kocaeli, Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere metal sektörünün yoğun olduğu bölgelerdeki yüzü aşkın metal fabrikasındaki gözlemler ise şöyle sıralandı:

  • Birçok metal fabrikasında Covid-19 tanısı konulan, hastalık ihtimali ile karantinaya alınan işçiler bulunuyor.
  • İşkolunda tüm gelişmelerin ışığında işçi ve toplum sağlığı gözetilerek üretimi durdurma kararı alınmış değil.
  • Salgının sipariş ve yedek parça tedarikinde yarattığı sıkıntılardan kaynaklı bazı fabrikalarda duruş kararı alınmış durumda.
  • Dünya ölçeğinde yaşanılan salgının yansımalarından ilk etkilenen ve duruş kararı alan üretim birimleri otomotiv fabrikaları oldu.
  • Çalışmanın olduğu fabrikalarda hijyen ve işçi sağlığı önlemleri adına, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı kriterler göstermelik olarak yapılmaktadır. Duruştaki fabrikalarda, üretiminin sürdüğü dönemlerde ilk elden alınması gereken acil önlemlerde dahi aksamalar gözlenmiştir.
  • Üretimin hala devam ettiği fabrikalarda ise, mesafe kuralı ve temas kuralları uygulansa da üretim içinde fiili olarak bu kurallara uyulamıyor.
  • Büyük fabrikalarda üretimi her şartla devam ettirebilmek temel bir refleks olurken, orta ve küçük ölçekli fabrikalarda göstermelik önlemlerin dahi esamesi okunmuyor.

22:15 | TTB: İstanbul’da 100’den fazla hekim ve sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda

Türk Tabipler Birliği (TTB), Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla “İstanbul ve İzmir odalarımızın raporları başta olmak üzere Corona salgını ile ilgili illerdeki durumu” #RaporCovid19 etiketiyle paylaştı.

TBB’nin paylaştığı verilere göre;

  • İstanbul hasta sayısı 2 binin, vaka sayısı ise 200’ün üzerinde,
  • İstanbul’da 100’den fazla hekim ve sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda,
  • İzmir’de hasta sayısı 700 civarı,
  • İzmir’de şüpheli vaka nedeniyle bir süreliğine kapatılan Aile Sağlığı Merkezi sayısı dokuz,
  • Urfa’daki hastanelerde 70 şüpheli hasta takip edilmekte, altı hastanın testi pozitif,
  • Adana’da yaklaşık 550 hasta Covid-19 teşhisi veya şüphesiyle yatıyor. 63’ü yoğun bakımda olan hastadan 15’i entübe,
  • Adana’da ikisi taburcu olmuş dört hekim ve 12 sağlık çalışanı Corona şüphesi ile takip edilmekte.

22:06 | Fransa’da ölü sayısı 3 bini aştı

Fransa’da Corona virüsü salgını nedeniyle son 24 saatte 418 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede şu ana kadar vürüs kaynaklı toplam ölü sayısı 3 bin 24.

Böylece Çin, İtalya ve İspanya’nın ardından Fransa’da da can kaybının 3 bini aştığı ülkeler arasına girdi.

Şimdiye dek sadece hastanede hayatını kaybedenlerin resmi rakamlara dahil edildiği, kısa bir süre sonra bakımevlerindeki verilerin de toplama katılacağı belirtildi.

Bu durumda ölenlerin sayısında büyük bir artış olması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jérôme Salomon, Fransa’da toplam vaka sayısının 44 bin 550’ye yükseldiğini, 24 saatte yüzde 11 artış kaydedildiğini açıkladı.

Bunlardan 5 bin 107’sinin durumunun ciddi olduğu ve yaşam destek ünitesine ihtiyaç duyduğu bildirildi.


21:58 | Kuzey Kıbrıs’ta da sokağa çıkma yasağı

Kuzey Kıbrıs’ta yeni tip Corona virüsü önlemleri kapsamında akşam 21.00’den sabah 06.00’ya kadar tam sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kuzey Kıbrıs Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yaptığı açıklamada bu yasağın kısmi değil tam bir sokağa çıkma yasağı olduğunu duyurdu.

Özersay, süpermarketler konusuna değinerek, mesafe ve hijyen kurallarına uymayan işletmelere kapatma cezası verilebileceğini bildirirken, belediyelere hijyen ve mesafe kurallarını uygulatma konusunda çağrı yaptı.

Özersay, marketlerin de yarından itibaren akşam 20.00’de kapanacağını ifade etti.

23 Mart’ta Covid-19 önlemleri kapsamında kısmi sokağa çıkma uygulamasına geçilmişti.

Kuzey Kıbrıs’ta vaka sayısı 69.

Güney Kıbrıs’ta da 31 Mart’tan itibaren akşam 21.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyurulmuştu.


21:18 | Erdoğan: Türkiye her hal ve şartta üretime devam etmek zorunda

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

“Salgının ilk günlerinden itibaren Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda, sağlık tedbirlerini eksiksiz hayata geçiyoruz” diye belirten Erdoğan, Türkiye’nin sağlık altyapısının diğer ülkelere göre oldukça iyi durumda oldğuğunu söyledi.

Salgın sürecinde en önemli hususlardan birinin sağlık sisteminin ayakta tutmak olduğunu dile getiren Erdoğan, “Aşama aşama ilave tedbirleri de yürürlüğe sokuyoruz. Gıda konusunda da herhangi bir sıkıntımız yok” dedi.

“Vatandaşlarımızın, gerçekten acil olmayan durumlar dışında hastaneye gitmemelerini hassaten rica ediyorum” diyen Erdoğan, bir kez daha ‘gönüllü karantina’ çağrısında bulundu:

“Halihazırda ülke genelinde köy ve mahalle statüsündeki 39 yerleşim birimimiz karantina altındadır. Benzer örneklerin yaygınlaşmasının önüne geçmenin tek yolu, her birimizin kendi karantinasını kendi uygulamasıdır.”

Virüsün yayılmasını önlemek için her yola başvurmakta kararlı olduklarını belirten Erdoğan, “Türkiye, her hal ve şart altında üretime devam etmek, çarklarının dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülkedir” diye konuştu.

Erdoğan sözlerinin devamında ise “Milli Dayanışma Kampanyası” adı altında bir yardım kampanyası başlattıklarını duyurdu ve “Kampanyayı, şahsım olarak, yedi aylık maaşımı bağışlayarak açıyorum” dedi.


21:16 | Bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 20’ye indirildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Corona virüsü salgını nedeniyle yeni kararlar aldı.

Kurul kararı ile bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 20’ye indirildi.

Ayrıca kredi kartı borcu ötelenen yurttaşlara 31 Aralık 2020’ye kadar asgari tutar da dahil ödemesiz dönem tanımlanabilmesine imkan sağlandı.

Eski uygulamada asgari tutarın son ödeme tarihini takip eden üç ay içinde ödenmemesi durumunda borçluya yapılan bildirimi takip eden bir aylık süre sonunda kredi kartları iptal edilerek borcun tamamı ödenene kadar yeni kredi kartı düzenlenemiyordu.


21:14 | ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 35 bini aştı

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre dünyada Corona virüsünden ölenlerin sayısı 35 bini aştı.

Toplam vaka sayısı ise 745 bin 308’e ulaştı.

157 bine yakın Covid-19 hastasının ise iyileştiği bildirildi.

En büyük can kaybı İtalya’da yaşandı. Ülkede ana kadar ölenlerin sayısı 11 bin 591.


21:04 | Orban ‘Corona’ bahanesiyle Macaristan’da süresiz OHAL ilan etti

Macaristan’da Corona virüsü salgını nedeniyle hükümetin hazırladığı tartışmalı olağanüstü hal yasası, parlamentoda üçte ikilik çoğunluğa sahip Başbakan Viktor Orban’ın liderliğindeki Fidesz Partisi’nin oylarıyla kabul edildi.

Yasa tasarısı Orban’a kapsamlı yetkiler tanıması nedeniyle yoğun tartışmalara neden olmuştu.

Orban, OHAL yasası kapsamında süre sınırı bulunmaksızın kanun hükmünde kararnamelerle ülkeyi yönetebilecek.


20:51 | Güney Kıbrıs’ta sokağa çıkma yasağı

Güney Kıbrıs’ta Corona virüsü salgını nedeniyle iki hafta önce getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları genişletildi.

Haftasonunda vaka sayısında kaydedilen hızlı artışın ardından Güney Kıbrıs hükümeti, 31 Mart’tan itibaren gece 21.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Yasağı ihlal edenler için öngörülen para cezası ise 300 euro.

İki hafta önce yürürlüğe sokulan kısıtlamalar kapsamında gündüz ise Güney Kıbrıslılar sadece acil ihtiyaçlarını giderebilmek için günde bir kez evlerinden çıkabiliyor.

Güney Kıbrıs’ta Pazar gecesi itibariyle 35 yeni vaka tespit edilmesiyle toplam Covid-19 vaka sayısı 214’e yükselmişti. Ülkede şimdiye kadar altı kişi yaşamını yitirdi.


20:44 | Kars Belediyesi sokaktaki hayvanların besin ihtiyacını karşılıyor

Kars kent merkezinde Corona virüsü salgını nedeniyle birçok işyeri kapanınca sokaktaki hayvanlar yiyecek bulmakta zorlanıyor.

Hayvanların ihtiyaçları ise Kars Belediyesi tarafından karşılanıyor.

Kentin birçok noktasına besin bırakan belediye ekipleri, hayvanların yiyecek ihtiyacını karşılamaya devam edecek.


20:40 | Çanakkale’de bir köy karantinaya alındı

Çanakkale Valiliği, Çan ilçesinin Maltepe köyünün 14 gün süreyle karantinaya alındığını duyurdu.

Valilik açıklamasında karantinanın bugün saat 22.00 ile uygulanacağı belirtildi.

Köye giriş ve çıkışların kontrol altına alındığı ifade edilen açıklamada, köyde yaşayanların karantina saatinden önce köyün terk ettiği, köyde üç ila beş hanenin kaldığına dair haberlerin asılsız olduğu bildirildi.

Açıklamada söz konusu iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.


20:21 | Dersim ve Erzincan’da dört köy karantinaya alındı

Corona virüsü salgını nedeniyle karantinaya alınan yerleşim yerlerine yenileri eklendi.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Geçitveren ile Erzincan’ın Kemah ilçesine bağlı Muratboynu, Eskibağlar ve Gediktepe köylerinin karantinaya alındığı bildirildi.

Erzincan Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Muratboynu, Eskibağlar ve Gediktepe köylerimizin 30.03.2020 tarihi saat: 13:00 itibariyle ikinci bir emre kadar karantina altına alınmasına karar verilmiştir” denildi.

İHA’da yer alan habere göre Dersim’de ise valilik açıklamasında şunları kaydedildi:

“Geçitveren köyümüzde İstanbul’dan gelen bir vatandaşımızda Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine köyümüz Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararınca karantinaya alınmıştır. Korona virüs testi pozitif çıkan hastamızın da tedavisine Tunceli Devlet Hastanemizde devam edilmektedir.”

Söz konusu dört yerleşim yerine giriş çıkışların kapatıldığı da belirtildi.


20:16 | İtalya’da vaka sayısı 101 bini aştı

İtalya’da son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle 812 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede şu ana kadar ölenlerin sayısı 11 bin 591’e yükseldi.

Ülkedeki vaka sayısı ise 101 bin 739.


20:02 | Albayrak: Üç ay maaş desteği vereceğiz ‘ücretsiz izin’ yerine bu ödeneğe başvurun

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Corona virüsü mücadele kapsamında yeni “Ekonomik İstikrar Kalkanı”nı açıkladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Albayrak,  “Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında, Kısa Çalışma Ödeneği ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği vereceğiz. Tüm firmaları, çalışanları için “ücretsiz izin” yerine bu ödeneğe başvurmaya çağırıyoruz” dedi.


19:49 | Yunanistan’da ölü sayısı 40’ı, vaka sayısı bin 200’ü aştı

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan bildiriyor:

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının 8. günü.

Salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 43’e yükseldi.

Bugün 56 yeni vaka daha tespit edildi. Toplam vaka sayısı bin 212’ye yükseldi. Hastalardan 72’si yoğun bakım ünitesinde ve sağlık durumları kritik.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Sotiris Tsiodras, salgının başladığı günden bu yana ülkede yalnızca 15 bin 961 tanı testi yapıldığını açıkladı. Tsiodras dün yaptığı açıklamada test sayısının yetersiz olduğunu belirtmiş, yeni önlemler kapsamında test sayısının arttırılması gerektiğini söylemişti.

Neo Demokratia (ND) lideri Başbakan Kiriakos Mitsotakis, milletvekili ve bakanları, maaşlarının yüzde 50’sini Covid-19 salgını ile mücadeleye bağışlamaya çağırdı. Mitsokatis’in bu çağrısına yanıt veren ana muhalefet partisi SYRIZA, çağrıyı olumlu bulduklarını ancak yetersiz olduğunu ve bu kesintinin üç ay boyunca zorunlu olarak yapılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan alınan önlemler kapsamında özel sektörde bu süreçte işsiz kalanlara ve işyerlerini kapatmak zorunda olanlara yapılan 800 euro desteğine ilişkin de açıklama geldi. Maliye Bakanı Christos Staikouras, bu destekten özel sektörün yüzde 81’inin yararlanacağını ve yaklaşık 1 milyon 700 bin euro bütçe ayrıldığını söyledi.

Hükümet sözcüsü Stelios Petsas, sokağa çıkma yasağını ve alınan diğer önlemlere değinerek yurttaşların bu yıl Paskalya’yı da evinde kutlaması gerektiğini belirtti. Petsas ülkedeki yoğun bakım ünite sayısının ise 870’e ulaştığını açıkladı.


19:11 | Türkiye’de son 24 saatte 37 kişi yaşamını yitirdi, vaka sayısı 10 bini geçti

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugünkü test sayısı 11 bin 535.

Corona virüsü testinden bin 610’u pozitif çıktı, toplam vaka sayısı 10 bin 827’ye yükseldi.

Son 24 saatte 37 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 168’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar Covid-19 tanısı konulan hastalardan 162’si iyileşti.

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1244656165482528769


19:05 | ABD’de ölü sayısı 2 bin 500’ü aştı

ABD’de yeni tip Coronavirüs nedeniyle son 24 saatte 322 yaşamını yitirdi.

Ülkede şu ana kadar virüsten ölenlerin sayısı 2 bin 513’e yükseldi.


18:55 | ELN, Kolombiya’daki ‘Corona’ nedeniyle ateşkes ilan etti

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) sivil hayata geçmesinin ardından Kolombiya’nın en büyük gerilla hareketi olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), ülkede etkili olan Corona virüsü salgını nedeniyle bir ay süreli ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

ELN, salgın sırasında attıkları bu adımın “insani bir iyi niyet göstergesi” olduğunu söyledi.

Daha önce durdurulan hükümetle barış görüşmelerine de yeniden başlayabileceklerinin mesajını veren ELN, “Corona virüs yıkımının acısını yaşayan Kolombiya halkına insani bir iyi niyet göstergesi olarak 1-30 Nisan arasında bir aylık tek taraflı ateşkes ilan ediyoruz. Başkan Ivan Duque hükümetinin temsilcileriyle ateşkesin süresinin uzatılmasını konuşmayı talep ediyoruz” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre ELN, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 23 Mart’ta yaptığı “küresel ateşkes” çağrısından etkilenerek bu duyuruyu yaptığını da belirtti.

Kolombiya’da 700’den fazla kişide Corona virüsü tespit edildi ve bugüne kadar 10 kişi hayatını kaybetti.


18:43 | Mansur Yavaş ‘Ekonomik Koruma Paketi’ni açıkladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Coronavirüse dair iki ayaklı bir “Ekonomik Koruma Paketi”ni açıkladı.

Yavaş, 150 bin aileye yaptıkları gıda yardımını 500 bin aileyi kapsayacak şekilde genişletme hazırlığını tamamladıklarını ve paket içeriklerinin beslenme uzmanları tarafından hazırlandığını söyledi.

Paketin ikinci ayağında ise acil nakit desteği var.

Bu destek için bir süre sınırı öngörmediklerini, hayat normale dönene kadar devam edeceklerini duyuran Yavaş, bu yardımlardan faydalanmak isteyenlerin evden çıkmadan Başkent Mobil uygulaması veya 153 numaralı telefon hattından başvuru yapabileceklerini belirtti.

Yavaş, yardımseverleri de bu süreçte belediyeye bağışta bulunarak destek olmaya çağırdı.


18:27 | Sancar: Alternatif bir bilim kurulu oluşturmak için adım attık

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin sosyal medya hesapları aracılığıyla düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin Corona virüsüyle mücadelede tehlikenin büyüklüğünün gereklerine uygun tedbirleri almadığını ya da bir kısmını çok geç aldığını ifade eden Sancar, “Türkiye dünyada salgının en sert yükseldiği, en sert yayıldığı ülkelerden biri haline geldi” dedi.

Hükümetin vaka açıklamaktan öteye gitmediğini de ifade eden Sancar, AKP iktidarının halk sağlığını koruyacağına sermayeye kaynak aktarmayı tercih ettiğini söyledi.

Sancar, Corona virüsü salgınına karşı partilerinin “alternatif bilim kurulu” oluşturmak için adım attığını da söyledi.


17:55 | Britanya’da bir günde 159 kişi öldü

Britanya’da son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle 159 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede şu ana kadar virüs nedeniyle ölenlerin sayısı bin 284’e yükseldi.  Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yapılan 134 bin 966 testten 21 141 kişinin testi pozitif çıktı.


17:44 | Bakan Selçuk: Öğretmenler 65 yaş üstündekilere destek olacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 81 ilin milli eğitim müdürleri ile telekonferansla toplantı yaptı.

Toplantıda Selçuk, “Okul müdürlerinin muhtarlarla iletişim kurarak 65 yaşından büyüklerin ihtiyaçlarının karşılanması ve öğretmenlerimizin büyüklerimizle konuşarak evde kalmalarına destek olmaları sağlanacak” ifadesini kullandı.

Selçuk, öğretmenlerden ve eğitim yöneticilerinden öğrencilerin ve toplumun yararına faaliyetlerde yer almak için görevlendirilmeleri yönünde çok sayıda talep aldıklarını belirterek eğitimcilere bu zor günlerde ortaya koydukları sorumluluk yaklaşımları için teşekkür etti.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve alandaki uzmanların Corona virüsü salgınının kontrol altına alınması konusunda gelecek iki haftanın önemine dikkat çeken Selçuk, bu dönemde özellikle 65 yaşını geçenlerin evden çıkmamalarına destek için yapılan çalışmaların ülke çapında sistemli bir şekilde yürütüleceğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, her ilde salgınla ilgili işlevsel bir kriz masası oluşturulduğunu bildiren Selçuk, bu yapıların Bakanlığın merkez birimleri ile sürekli irtibatta olduğunu aktardı.


17:33 | İstanbul’da deniz otobüsü ve feribot seferleri durduruldu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Corona virüsü önlemleri kapsamında bugün saat 17.00’den itibaren deniz otobüsü ve feribot seferlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Yerlikaya, Twitter’dan yaptığı açıklamada İstanbul’da şehirler arası deniz yolu ulaşımında yük taşımacılığına devam edileceğini ancak yolcu taşımacılığına kısıtlamalar getirildiğini duyurdu.

Yerlikaya ayrıca “Yolcu taşımacılığı yapılan deniz otobüsü, feribot vb. seferlerin bugün 17.00’den itibaren durdurulması kararlaştırılmıştır” dedi.


16:47 | Tokyo Olimpiyat Oyunları Temmuz 2021’e ertelendi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın, 23 Temmuz – 8 Ağustos 2021 tarihlerinde düzenleneceğini açıkladı.

Olimpiyatlar Corona virüsü nedeniyle ertelenmişti.


16:45 | 18 ilde 39 yerleşim yeri karantinada

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “18 ildeki 1 belde, 6 mahalle, 28 köy ve 4 mezrada olmak üzere 39 yerleşim yerinde karantina uygulanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Söz konusu karantina uygulamaları tedbir amaçlı olup koronavirüs salgınının yayılarak vatandaşlarımızın hayatını tehdit etmesini engellemek ve yerleşim yerlerindeki sosyal izolasyonu sağlamak üzere alınmıştır” denildi.


16:42 | Tutuklular için 1 milyon hedefiyle imza kampanyası başlatılıyor

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Corona virüsü salgınının cezaevlerinde tehlikeli bir aşamaya gelmesi üzerine imza kampanyası başlatıyor.

Siyasi partiler, sivil toplum ve emek örgütlerinin bulunduğu 39 kurum ve kuruluşun içinde yer aldığı kampanyayla bir milyon imzanın toplanması hedefleniyor.

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, “Kampanyanın içeriği eşit infaz düzenlenmesi talebidir. Bir milyon imza toplamayı hedefliyoruz. Kampanyaya siyasi partiler, sivil toplum ve emek örgütleri destek verdi. Kampanyanın formatını tamamladıktan sonra kamuoyuna duyuracağız” diye konuştu.


16:13 | Fatih Terim taburcu edildi

Corona virüsü testi pozitif çıkan ve hastaneye yatırılan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, tedavisinin 8’inci gününde bugün hastaneden taburcu edildi.

Terim’in tedavi gördüğü Liv Hospital’dan yapılan açıklamada, “Covid 19 teşhisi ile hastanemize yatan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, bugün yapılan kan ve tomografi tetkikleri sonucu, tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Ferah Ece başkanlığındaki uzman hekimlerimizden oluşan komisyon kararı ile hastanemizden taburcu edilmiştir” denildi.


15:55 | Kars’ta 3 köy ve bir mahalle karantinaya alındı

Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Karabağ köyü, Digor ilçesine bağlı Türkmeşen köyü ve Susuz ilçesine bağlı Erdağı köyü ile Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesinin Merkez Mahallesi Corona virüsü nedeniyle karantina altına alındı.

Karantinaya alınan yerler, giriş çıkışlara kapatıldı.


15:33 | Danışmanı ‘Corona’ya yakalanan Netanyahu kendini karantinaya aldı

Danışmanı Corona virüsüne yakalanan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kendini karantinaya aldı.

Netanyahu’nun önlem amaçlı karantinaya girdiği duyuruldu.

Yetkililer yapılan ilk incelemelerde 70 yaşındaki Netanyahu’nun herhangi bir hastalık belirtisi göstermediğini belirtti.

İlk testi negatif çıkan Netanyahu’nun yarın bir test daha yaptırması bekleniyordu.

İsrail’de salgın nedeniyle şimdiye kadar 15 kişi yaşamı yitirdi, 4 bin 347 kişiye virüs bulaştı.


15:30 | Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu kuruldu

Corona virüsü salgınına rağmen çalışmak zorunda olan emekçiler için aralarında HDP ve CHP’li vekillerin de olduğu çok sayıda akademisyen, yazar, sendikacı, gazeteci, siyasetçi ve sivil toplum örgütü aktivisti bir araya gelerek, Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu’nu kurdu.

Platform, kamuoyuna 2 Nisan Perşembe günü saat 20.20’de bir dakikalık ışık yakıp söndürme eylemine katılma çağrısında bulunurken, 12 maddeden oluşan taleplerini açıkladı.


15:13| Avusturya’da süpermarketlerde maske takma zorunluluğu

Şu anda dek 9 bini aşkın vakanın, 108 can kaybının yaşandığı Avusturya’da hükümet yeni önlemleri açıkladı.

Ülkede Çarşamba gününden itibaren tüm market zincirleri girişte maske dağıtacak. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, bu maskeleri takmanın zorunlu olduğunu belirtti.

Orta vadede ise ağzı ve burnu kapatan maskelerin insanların bulunduğu veya birbirleriyle karşılaşabilecekleri her yerde takılması planlanıyor.


15:00 | HDP ‘Alternatif Bilim Kurulu’ oluşturacak

HDP, Corona virüsü salgınına karşı Alternatif Bilim Kurulu oluşturacak.

Açıklama, Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’dan geldi.

Ulusal Kriz Koordinasyon Merkezi kurulması çağrısı yapan Sancar, “Girişimlerimiz bugün başlayacak. Topluma güvenli bilgiyi aktaracak bir odak oluşturacağız. Toplumun her şeyden önce güvenceli hayata ihtiyacı var” dedi.

Acil ihtiyacın toplumu korumak olduğunu belirten Sancar, “Bütün kamu kaynakları bu alana aktarılmalı. Meclis de bu konuda kanunlar çıkarmak için hemen gündemini değiştirmeli ve çalışmalarını sürdürmeli” diye konuştu.


14:30 | Belçika Anvers’teki Camiler Birliği: Kapalı olan camiler sağlık ve bakım merkezi olarak düzenlensin

Belçika’nın ikinci büyük kenti Anvers’teki Camiler Birliği (UMA) Corona virüsü salgını nedeniyle zor durumda kalan hastanelerin yükünün azaltılması için, camilerin sağlık ve bakım merkezi olarak düzenlenmesini istedi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre UMA, bunun için hükümete ve şehir konseyine başvuruda bulundu.

UMA’dan yapılan açıklamada, Belçika nüfusunun yüzde 7’sini oluşturan Müslüman toplumunun, koronavirüse karşı verilen ortak mücadelede üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu belirtildi.

Anvers’te 57 cami bulunuyor. Salgın önlemleri kapsamında bu camiler şu anda kapalı.

Daha önce Hollanda’nın Rotterdam kentindeki İslami Kuruluşlar Platformu da benzer bir öneride bulunmuştu.


14:25 | Çin’de hastalığı yenenlerin bazılarında yeniden ‘Corona’ görüldü

Salgının kaynağı Çin’deki Wuhan kentindeki doktor raporlarında, hastalığı yendiği belirtilen kişilerin yüzde 10’unda yeniden virüs semptomları görüldü.

Yeniden pozitif çıkan testlere karşın, taburcu edildiği halde yeniden virüs tanısı konulmayan hastaların oranı ise yüzde 80-90 oranında değişiyor.


14:20 | İspanya’da vaka sayısı Çin’i geçti

İspanya’da vaka sayısı 85 bin 195’e yükselerek Çin’i geçti.

Böylece İspanya, dünyada ABD ve İtalya’nın ardından en fazla enfekte sayısı bildiren üçüncü ülke oldu.

Virüsün ilk kez görüldüğü Çin’de güncel vaka sayısı 81 bin 470 olarak bildiriliyor.


13:45 | Cezaevi personeli evine gönderilmeyecek

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Corona virüsüne karşı tedbir amacıyla cezaevlerinde görevli personelin bugünden itibaren evlerine gönderilmeyeceğini açıkladı.

Gül, personelin izole edilen yerlerde kalacağını bildiri.

Ayrıca Gül, Covid-19 salgınıyla ilgili son iki haftada 58 ilde 459 kişi hakkında soruşturma açıldığını ifade etti.


12:58 | Paylan, Koca’ya sordu: Özel hastanelerin ücret talep etmesine neden izin veriyorsunuz?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, özel hastanelerde Covid-19 testleri ve tedavisi için ücret talep edilmesini Meclis’in gündemine taşıdı.

Paylan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle konuya dair bazı sorular sordu:

  • Özel hastanelerin, koronavirüs hastalarını tedavi etmek için fahiş ücretler talep etmelerine neden izin veriyorsunuz?
  • İspanya’nın yaptığı gibi, koronavirüs tedavisi yapan özel hastaneleri kamulaştırarak, bütün vatandaşlarımıza ücretsiz ve eşit şartlarda tedavi hizmetini neden vermiyorsunuz?
  • Koronavirüs tedavisinin, kamu-özel ayrımı olmaksızın, bütün hastanelerde tamamen ücretsiz olduğunu ilan eden bir genelgeyi neden çıkarmıyorsunuz?

12:35 | Ankara Büyükşehir Belediyesi tüm ihaleleri erteledi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Corona virüsü salgınına ilişkin tedbirler kapsamında, gerekli olanlar dışında tüm ihalelerin ertelendiğini açıkladı.

Erteleme haberini sosyal medya üzerinden duyuran Yavaş, salgına karşı mağduriyet yaşayacak olan yurttaşlara gönüllülerin yardımda bulunabilmesi için başlattıkları ekonomik mücadeleye daha çok kaynak ayırmak istediklerini vurguladı.

“Koronavirüse karşı başlattığımız ekonomik mücadele kapsamında bugün açıklayacağımız projelere daha çok kaynak ayırabilmek için başta Park-Bahçe ve Fen İşleri olmak üzere, salgınla mücadelede gerekli olanlar dışındaki tüm ihalelerimizi hayat normale dönünceye kadar erteliyoruz.”


12:11 | Seyahat İzin Belgesi e-Devlet’ten alınabilecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Corona virüsü önlemleri kapsamında yurttaşların Seyahat İzin Belgesi’ni artık kaymakamlığa gitmeden e-Devlet’ten alabileceğini açıkladı.

Açıklamada, bu belge olmadan yurttaşların artık seyahat edemeyeceği hatırlatıldı.

Başvuru sürecine ilişkin ise şu bilgiler paylaşıldı:

  • E-Devlet Kapısı üzerinden başvurunuzu yapınız.
  • Başvurunuz Seyahat İzin Kuruluna iletilecek ve Kurul tarafından değerlendirmeye alınacaktır.
  • Seyahat İzin Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvurusu sahiplerine ‘Başvurunuz kabul edilmiştir’ veya ‘Başvurunuz ret edilmiştir’ şeklinde SMS üzerinden bildirim yapılacaktır.
  • Başvurusu kabul edilen vatandaşlar, otogar veya havaalanlarında oluşturulan Başvuru Masalarından T.C. Kimlik Numarası ile doğrulamaları yapıldıktan sonra kabul edilecektir.”

12:00 | TTB: Salgın ülkenin her yerine yayıldı, günde 30 bin test yapılmalı

TTB, Corona virüsünün ülkenin her yerine yayıldığını belirterek, “Bugün ve sonrasında yapılması gereken Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi çok sayıda test yaparak, katı bir izolasyon uygulamaktır” denildi.

Haberin tamamı

10:55 | Soylu: İstanbul’dan taşraya gidenler virüsü yaymaya başladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İstanbul’dan taşraya gidenler virüsü yaymaya başladı” dedi.

Yeni Şafak’a konuşan Soylu, “Başlangıçta yurt dışından gelenler tehlike oluşturuyordu. Devamında İstanbul’dan taşraya gidenler virüsü yaymaya başladı” diye belirtti.

Soylu İstanbullulara “Bir yere gitmeyin, olduğunuz yerde kalın” diye de çağrı yaptı.


10:13 | İmamoğlu’ndan ‘sokağa çıkma yasağı’ çağrısı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için sokağa çıkma yasağı talep etti.

İmamoğlu, “İstanbul’un yüzde 60’ı tehlike altında. Kent nüfusunun yüzde 15’i dışarı çıksa, 2.5 milyon kişi eder. Hava biraz iyileşince insanlar bir şekilde dışarıya çıkıyor. Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilebilir” dedi.


10:10 | Meclis’te ‘Corona’ alarmı: Doktor gözlem altında, vekiller tek tek arandı

Meclis Devlet Hastanesi’nde görevli bir doktorun Corona virüsü testinin negatif çıktığı halde tedbiren gözlem altına alındığı bildirildi. TBMM Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirme şöyle:

“Meclis Hastanesi’nde görevli bir doktorda ateş ve boğaz ağrısı belirtilerinin görülmesi üzerine Ankara Şehir Hastanesi’nde test yaptırılmış ve test sonucu negatif çıkmıştır. Kendisi tedbir amaçlı olarak hastanede tutulmaya devam edilmektedir. Ancak son 14 günde muayene ettiği kişiler telefonla aranarak, bilgilendirilmiş ve tedbir amaçlı olarak kendilerini izole etmeleri istenmiştir.”


09:33 | “Almanya’daki durum İtalya’daki kadar ciddileşebilir”

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Lothar Wieler, Almanya’daki sağlık sisteminin kapasitesinin Covid-19 salgınına yakalanan herkese yardım sağlamak için yeterli olmayacağını, hastaların sayısında ciddi artış olursa durumun İtalya’daki kadar ciddileşebileceğini belirtti.

Wieler, “Bizde de hasta sayısının suni solunum cihazı sayısını geçme ihtimalini göz ardı edemeyiz. Her hâlükârda, kapasitelerimizin yeterli olmayabileceğini hesaba katmalıyız, bu çok açık” diye konuştu.

Vaka sayısının 100 bine yaklaştığı İtalya’da 10 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. Şu ana dek 62 binin üzerinde vakanın görüldüğü Almanya’da ise can kaybı 541.


09:30 | 9 kentte 10’dan fazla köyde karantina

Türkiye genelinde bazı belde ve köylerde Corona virüsü nedeniyle karantina uygulaması var.

Valiliklerden gelen açıklamalara göre şu ana dek karantina uygulamasının olduğu yerler şöyle:

  • Çankırı’nın Çerkeş ilçesine bağlı Aliözü köyü.
  • Sivas’ın Akıncılar ilçesi Şenbağlar köyü, Koyulhisar ilçesi Boyalı-Dilekli köyleri, Suşehri ilçesi Boyalıca-Gökçekaş köyleri.
  • Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Yeşildere köyü.
  • Artvin’in Borçka ilçesindeki Camili köyü.
  • Gümüşhane’nin Şiran ilçesindeki Yukarı Kulaca köyü.
  • Giresun’un Çamoluk ilçesindeki Karadikmen köyü.
  • Yozgat’ın Çekerek ilçesindeki Yukarıkarahacılı köyü, merkeze bağlı Derbent köyü.
  • Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Hanköy Mahallesi, Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi, Çatak ilçesine bağlı Alacayer Mahallesi’nin Çemik ve Tellikaya mezraları.
  • Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Maltepe Köyü.

09:28 | Ankara ve Konya’da karantinadaki binlerce kişinin tahliyesi ertelendi

Umre dönüşü Ankara ve Konya’daki devlet yurtlarına yerleştirilen binlerce kişinin tahliyesi ertelendi.

Yurtlarda kalanlardan bazılarında Corona virüsü görüldüğü öğrenildi.

Umreden gelenlerden 3 bin 135’i, Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki yurda 15 Mart’ta yerleştirilerek 14 günlüğüne karantinaya alınmıştı. Konya’daki yurtlarda da 2 bin 200 kişi kalıyordu.


09:18 | “Britanya’da hayatın normale dönmesi 6 ayı bulabilir”

Britanya’da salgında can kayıplarının artacağı ve ülkede günlük hayatın normale dönmesinin 6 ayı bulabileceği belirtiliyor.

Ulusal Sağlık Direktörü Yardımcısı Dr. Jenny Harries, ülkedeki can kayıplarını özellikle gelecek 2 haftada artacağı uyarısında bulunurken, önlemlerin devam etmesi halinde daha sonra düşüşe geçilebileceğini ifade etti.

Kısmi karantina uygulanan ülkede aniden normale dönülmeyeceğinin altını çizen Harries, “Bu çok tehlikeli olur. Önlemleri durdurursak tüm çabamız boşa gider ve muhtemel ikinci bir zirveyi görürüz. Zamanla muhtemelen önümüzdeki 6 ay boyunca, 3 haftada bir durumu gözden geçireceğiz ve nereye gittiğimizi göreceğiz” diye konuştu.

Vaka sayısının 20 bine yaklaştığı Britanya’da bin 200’ün üzerinde insan hayatını kaybetti.


09:13 | “Bazı gardiyanlar maske ve eldiven kullanmadan çalışıyor” iddiası

Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Erkan Taşkan, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde cezaevi idaresinin Corona virüsü salgınına karşı yeterli önlemleri almadığını söyledi.

MA’dan Ömer Akın’ın haberine göre, bazı cezaevi personelinin eldiven ve maske kullanmadığını aktaran Taşkan, “Bu şekilde bizlere yemek dağıtıyorlar. Sayımları ve aramaları da yine eldiven ve maske olmadan yapıyorlar. Bütün eşyalarımıza böyle dokunuyorlar. Kendi sağlıklarını düşünmedikleri gibi bizimde sağlığımızı tehlikeye atıyorlar” iddiasında bulundu.

Taşkan ayrıca şimdiye kadar tutuklulara ve hükümlülere eldiven, maske ve dezenfekte verilmediğini, cezaevine kantinine henüz maske ve eldivenin geldiğini ve isteyenlerin ücretiyle satın alabileceği anonsu yapıldı” dedi.


09:02 | Trump: Ölü sayısı 100 bin civarında tutulabilirse bu iyi bir senaryo olur

Şu ana dek 140 bini aşkın vakanın görüldüğü, 2 bin 488 kişinin yaşamını yitirdiği ABD “en iyi senaryoya” hazırlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’tan “İşler iyi gitmeden önce daha kötü gidecek” diyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ınkine benzer bir açıklama geldi.

Trump, Corona virüsünün yayılmasını yavaşlatmak amacıyla devreye sokulan ve ilk etapta 15 gün yürürlükte kalması öngörülen düzenlemelerin süresini 30 Nisan’a kadar uzatacağını açıkladı.

Önümüzdeki iki hafta içinde virüs nedeniyle gerçekleşen ölümlerin en yüksek seviyeye ulaşmasını beklediklerini söyleyen Trump, “ölü sayısı 100 bin civarında tutulabilirse bunun ülke için iyi bir senaryo olacağına'” işaret etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sancar: Alternatif bir bilim kurulu oluşturmak için adım attık
Sonraki Haber
Gürbulak Sınır Kapısı'nda doğalgaz boru hattında patlama