Ana SayfaCezaevleriCezaevleri: “Önlem yok, dezenfektanlar fahiş fiyatlara satılıyor”

Cezaevleri: “Önlem yok, dezenfektanlar fahiş fiyatlara satılıyor”

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı tarafından Covid-19 pandemisine karşı önlemler alındığı açıklansa da tutuklu ve hükümlüler bunun gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Menemen T Tipi Cezaevi’nde tutulan Ferhan Mordeniz, cezaevi yönetiminin hiçbir önlem almadığı gibi dezenfektanların 45 TL gibi fahiş fiyatlara satıldığını söyledi. Cezaevlerinde binlerce tutuklunun kronik hastalıklarının olduğunu ve risk grubunda bulunduğunu belirten Mordeniz, “Binlerce tutsağın canı ve sağlığı hiçe sayılıyor” diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.


Haber: Çağdaş Kaplan


Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisi yaklaşık 180 ülkede hızla yayılmaya devam ediyor. Salgının nedeniyle en riskli alanlardan birisi de cezaevleri.

Türkiye’deki cezaevlerinde sayıları 300 bini bulan tutuklu ve hükümlü, yayılan salgın nedeniyle büyük risk altında.

İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre cezaevlerinde bulunan 457’si ağır olmak üzere bin 333 hasta tutuklu/hükümlü için ise risk daha da büyüyor.

Adalet Bakanlığı tarafından önlemler alındığı belirtilse de tutuklu ve hükümlülerden gelen bilgiler bunun aksi yönünde.

Menemen T Tipi Cezaevi’nde hükümlü olarak tutulan Ferhan Mordeniz, ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde cezaevindeki durumu aktardı.

Kendisi de bir hasta tutuklu olan ve aynı zamanda cezaevinde edebiyat çalışmalarına devam eden Mordeniz, ‘iktidarın cezaevlerine karşı düşmanca yaklaştığını’ söyledi.

Adalet Bakanlığı’nın iddiasının aksine cezaevlerinde Covid-19 salgınına karşı önlemlerin alınmadığını belirten Mordeniz, tutuklu ve hükümlülerin kısıtlı imkanlarıyla kendileri almaya çalıştığını aktardı.

Dezenfektan ve maskenin sınırlı sayıda olduğunu ve fahiş fiyatlara satıldığını belirten Mordeniz, “İddia edildiği gibi cezaevlerinde önlem yok. Tutuklu ve hükümlüler salgın karşısında ölüme terk edilmeye çalışılıyor. Kantinde satılan dezenfektanların fiyatı 45 TL. Tutuklu ve hükümlülerin birçoğu bu ürünleri alamıyor” diye belirtti.

Mordeniz, “Bunun yerine kendileri çözüm üreterek elma sirkesi vb. ürünlerle dezenfekte ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Odalarımızı ve havalandırmalarımızı kendimiz bu yollarla dezenfekte etmeye çalışıyoruz” diye de ekledi.

Cezaevlerindeki hasta tutukluların durumuna da değinen Mordeniz, “Hasta tutsaklar zaten risk grubu. Ama cezaevlerinde uzun yıllardır kalan ve bu süreçte birçok kronik hastalığa yakalanan binlerce tutsak da var. Şu an binlerce tutsak kritik risk grubunda ve onların sağlığı için tek bir adım atılmış değil” dedi.

AKP tarafından hazırlanan infaz indirimiyle ilgili düzenlemeleri içeren 3’üncü Yargı Paketi’nde siyasi tutukluların kapsam dışı bırakılmasına da tepki gösteren Mordeniz, düzenlemenin bu haliyle siyasi tutukluları ölüme terk etmeyi planladığını söyledi.

Kamuoyuna bu konuda duyarlılık çağrısında bulunan Mordeniz, Ahmed Arif’in Adiloş Bebenin Ninnisi şiirinin mısralarını alıntılayarak, “Bunlar aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır. Tanı bunları, Tanı da büyü… Bunları binlerce tutsağın canını, sağlığını hiçe sayanlardır. Tanıyın bunları” dedi.

Ferhan Mordeniz kimdir?

Ferhan Mordeniz, 1978 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu. Erken yaşlarda politik mücadele ile tanışan Mordeniz’in annesi Fahriye ve babası Mahmut Mordeniz, 28 Kasım 1996’da Diyarbakır’da kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından gözaltına alınarak kaybedildi.

Ferhan Mordeniz ise 1999 yılında yaralı olarak gözaltına alındı ve müebbet hapse çarptırıldı.

Diyarbakır başta olmak üzere Muş, Bingöl, Karaman ve Şırnak cezaevinde kaldı. Şu an Menemen T Tipi Cezaevi’nde tutulan Mordeniz, resim ve edebiyat çalışmalarını sürdürmekte.

Mordeniz’in Açık Yara, Rojên Neava ve Külde Güllenen Şarkılar adlı üç şiir kitabı bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 salgını: Sosyal bilimcilerden çağrı ve bir dizi talep
Sonraki Haber
2 aylık izolasyonun ardından: Wuhan'da seyahat kısıtlamaları kısmen kaldırıldı