Ana SayfaGüncelCHP ve HDP’den Dernekler Kanunu düzenlemesine şerh: Amaç fişlenme korkusu yaratmak

CHP ve HDP’den Dernekler Kanunu düzenlemesine şerh: Amaç fişlenme korkusu yaratmak

HABER MERKEZİ – CHP ve HDP, dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesi zorunluluğunu içeren düzenlemenin “fişleme” uygulaması olduğunu belirterek, şerh düştü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nda değişikliği de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne muhalefet şerhi düştü.

Dernekler Kanunu’nda yapılması planlanan düzenleme; yönetim kurulu ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri, üyeliğe kabul edilenler ile üyeliği sona erenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını bağlı bulundukları mülki idare amirliğine bildirilmesi zorunlu hale getiriliyor.

Teklifin yasalaşması durumunda dernekler, yaklaşık 12 milyon üyesini altı ay içinde bağlı bulundukları mülki idare amirliklerine bildirecek.

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’in haberine göre HDP şerhte, bu düzenlemenin bir “fişleme” uygulaması olduğunu belirterek, “Bu torba yasayla otoriter politika ve uygulamalar yine özgürlük gibi yüce bir değerin arkasına sığınılarak yapılmak istenmektedir” ifadelerine yer verdi.

CHP ise şerhte, söz konusu düzenlemeyle yurttaşların örgütlenme hakkının direkt yöntemlerle engellenmek istendiğine dikkat çekerek, düzenlenmenin aynı zamanda “fişlenmeyi” beraberinde getirdiğini ifade etti.

Şerhte, “Bu düzenlemenin amacı, vatandaşlarda fişlenme korkusu yaratarak vatandaşların derneklere üye olmasını engellemektir” denildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Er ya da geç Corona Türkiye’ye girecek, yayılmaması sağlanırsa kayıpsız atlatılacak"
Sonraki Haber
Enflasyonda yükseliş sürüyor: İktisatçılar ne diyor?