Ana SayfaÇalışma YaşamıCinsel tacizi açıkladı, sürgün edilip, mobbinge maruz bırakıldı

Cinsel tacizi açıkladı, sürgün edilip, mobbinge maruz bırakıldı

HABER MERKEZİ – Kars Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nde çalışırken cinsel tacize maruz bırakıldığını söyleyen Olcay Senem, ardından iş yerinde mobbinge maruz bırakıldığını, savcılığa yaptığı şikayet başvurusuna ise 2 yıldır yanıt verilmediğini belirtti.

2011 yılında Kars Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nde temizlik işçisi olarak çalışan 44 yaşındaki Olcay Senem, müdürü H.D. isimli erkeğin sekreterinin izne ayrılması üzerine kendisinin bu göreve verildiğini söyledi.

Senem, sekreter işe dönünce de müdürün kendisini özel sekreteri yaptığını ve cinsel tacize maruz bıraktığını ifade etti.

Yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Zemo Ağgöz’e anlatan Senem, cinsel tacizin ardından iş yerinin değiştirilmesi için çabaladığını, şeflerin de durumu bildiğini ancak sonuç alamadığını dile getirdi.

Ardından Kars Barosu’na başvuran Senem, avukatların kendisine “Kanıtın ya da şahidin yoksa dava açmanın işe yaramayacağını” söylediğini aktardı.

‘Yapmadıkları zulüm kalmadı’

Sonrasında yeniden danışmaya verildiğini belirten Senem burada mobbinge maruz bırakıldığını kaydetti ve “Bana yapmadıkları zulüm kalmadı” diye konuştu.

Senem, sürekli iş yerinin değiştirildiğini ve gönderildiği her yerde kendisine kötü davranıldığını söyledi.

Psikolojisinin bozulduğunu 2016 yılında da meme kanseri olduğunu, ifade eden Senem tedavi sürecinde de iş yerinin kendisine zorluk çıkardığını anlattı.

“İzin vermiyorlardı. Müdür, müdür yardımcısı, şefler bir ben tektim. Sesimi çıkardığım an ya işten çıkarmakla tehdit ediyorlardı ya da sürgün ediyorlardı.”

‘Tacizin üzeri kapatıldı’

Kars’ta Onkoloji bölümü olmadığından tedavi için Ankara’ya sevk edildiğini belirten Senem, “Ama müdürün izni olmadığı için bir türlü gidemedim. Kanser olduğumu belgelerle kanıtlamamı istediler. Resimlerimi çektim, doktordan yazı aldım anca öyle izin alıp Ankara’da tedavime başlayabildim” dedi.

Kanser tedavisi sürecinin devam etmesinin ardından da müdürün işten çıkartma tehditlerine ve mobbinge maruz kaldığını anlatan Senem, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Kültür Türizm Bakanlığı’na şikayet dilekçesi yazdığını söyledi.

“Bakanlık Kars’a yazı göndermiş ama müdür yaptıklarını inkar edince olayın üzerini kapatmışlar” diyen Senem, bakanlığın, yazı göndermesinin ardından tekrar iş yerinin değiştirildiğini kaydetti.

Kanser olmasına rağmen arşivde çalıştırıldığını söyleyen Senem, “Çok geçmeden oradaki pislikten kanser akciğerime sıçradı. Doktor beni arşivde çalıştırmamaları için yazı yazdı. Tedavi için tekrar Ankara’ya gelince bakanlığa gittim. Bana ‘dilekçe dosyaya konuldu. Git kendi başının çaresine bak bir daha gelirsen seni içeri almazlar’ dediler” şeklinde konuştu.

Vali yardımcısı: Gittiğin yerde öl

Tedavinin ardından tekrar Kars’a dönen Senem, vali yardımcısı Serdar Demirhan’ın kendisini çağırdığını ve yaptığı konuşmayı anlattı:

“Vali yardımcısının yanına gittiğimde H.D. ile odadan çıktıklarını gördüm. Ardından beni odasına çağırdı. Vali yardımcısı bana, ‘kansermişsin, kaç tane kadın tacize uğruyor. Bu olaydan bir şey çıkmaz. Kim sana şahitlik yapacak’ dedi. Git, git gittiğin yerde öl bu konu da kapanır’ dedi.”

‘Ölmemi bekliyorlar’

Ardından Müze Müdürlüğü’ne sürgün edildiğini ancak burada kendisine bir görev verilmediğini belirten Senem, “3 aya kalmaz öleceğimi bekliyorlar kendi aralarında öyle konuşuyorlarmış. Ben ölmeyeceğim. Bütün mücadelem o adamın bana yaşattıklarının cezasını alması için” ifadelerini kullandı.

Cinsel tacizin üzerinin örtülmeye çalışıldığını vurgulayan Senem, iki ay önce savcılıkta suç duyurusunda bulunduğunu belirtti ve kadınlara ‘korkmayın’ çağrısında bulundu.

“Bu kanseri de onları da yeneceğim. Benim yaşadıklarımı bir ben bilirim ben kendimi savunacağım. Avukat yaşadıklarımı bilemez. Taciz lafı çıktığında ilk kadına bakılıyor. Ya kadın niye utansın, taciz eden utansın. Ben utanmıyorum. H.D. utanacak. Kadınlar artık korkmayın.”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ankara’nın Sakarya Caddesi’nde “Susmayın” diye haykırdığını kaydeden Senem, “Kadınlar olarak birleşirsek tacize tecavüzün ölümlerin önüne geçebiliriz. 4 yıl mücadele verdim bu şekilde ölmek istemiyorum. En azından işime geri döneyim ve o adam cezasını çeksin” ifadelerini kullandı.

Müdürden yanıt yok

Konuya ilişkin MA’nın kendisine ulaştığı H.D. ise avukatlarının olduğunu ve bu konu hakkında konuşmak istemediğini ifade etti.

Senem’in görev yerinin Müze Müdürlüğü’ne alınmasına ilişkin ise “Kendi kurum arkadaşı ile kavga edince biz de ayırdık. Şuan geçici görevde. Ben kendisine dava açtım” ifadelerini kullandı.




Önceki Haber
İşsizlik artıyor, iş bulma umudu azalıyor
Sonraki Haber
Sadece bir yılda ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten 100 bin kişi soruşturuldu