Ana SayfaEkonomi‘Corona’ dünya ekonomisini de vuruyor

‘Corona’ dünya ekonomisini de vuruyor

HABER MERKEZİ – Onlarca ülkede binlerce can alan Corona virüsü dünya ekonomisini de vuruyor. Uzmanlara göre virüs, ekonomide resesyon ve hatta gerilemeye yol açma riski yaratıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemik hal alma tehdidinin “gerçekçi” olduğunu duyurduğu Corona virüsü (Covid-19) hızla yayılırken, dünya genelinde vaka sayısı 110 binin üzerine çıktı. Salgın dört binden fazla insanın yaşamını yitirmesine yol açtı.

Covid-19’un dünya ekonomisine vereceği maddi zararsa bir başka can alıcı konu. Bu zararın binlerce milyar doları bulacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan son araştırmaya göre, bu yıl global ekonomide Covid-19 kaynaklı kayıp 1 trilyon ile 2 trilyon dolar arasında olacak.

Araştırmada, daha önce yüzde 3,4 civarında öngörülen ekonomik büyümenin yüzde 2,5’in altında olacağına dikkat çekiliyor.

UNCTAD yöneticilerinden Richard Kozul-Wright’a göre, dünya ekonomisindeki gerileme yüzde 2’nin altında olacak. Bu ise 1 trilyon dolar kadar bir düşüş demek.

Ancak Kozul-Wright, bu tahminlerinin ‘iyimser’ olabileceğini ve 2 trilyon dolara kadar bir kaybın yaşanabileceğini de ifade ediyor. Bu ise global ekonominin sadece 0,5 puan büyümesi demek.

Gelişmiş ülkelerin dışında global anlamda yüzde 2,5’in altındaki bir büyüme genel olarak ‘resesyon’ göstergesi olarak kabul ediliyor.

Dünya ekonomisindeki olası duraksamayı tüketici ve yatırımcıların güven kaybı, global talepte düşüş, borçlanmada artış ve piyasalarda aşırı tereddüt yaşanması gibi etmenlerin tetikleyeceği vurgulanıyor.

G20 ülkelerinin ciddi mali müdahalesi gerekebilir

UNCTAD araştırmasında dikkat çekilen bir diğer nokta da ekonomideki gerilemenin tek başına ülkelerin merkez bankalarının müdahalesiyle durdurulamayacağı.

Araştırmada, merkez bankalarının müdahalelerine ek olarak önde gelen 20 ülkenin üyesi olduğu G20’nin ‘yoğun bütçe harcamaları’ ve ‘dev kamu yatırımlarıyla’ ekonomiye müdahalede bulunmaları öneriliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ÇHD açıkladı: Tutuklu avukatlardan dördü süresiz açlık grevine başladı
Sonraki Haber
Osman Kavala'dan 'casusluk' açıklaması: Öncekilerden daha saçma bir iddia