Ana SayfaDünya‘Corona’ etkisi: Avrupa ülkeleri resesyonla karşı karşıya

‘Corona’ etkisi: Avrupa ülkeleri resesyonla karşı karşıya

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 140 ülkede etkisini gösteren ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa’yı yeni yayılma merkezi olarak tanımladığı Corona virüsü nedeniyle ekonomik durgunluğun yaşanacağı tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nin ekonomik büyümesinin eksiye geçmesi çok büyük bir ihtimal.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ/WHO) pandemi olarak tanımladığı yeni tip Corona virüsü (Covid-19) Çin’de ortaya çıkmasının ardından Türkiye de dahil olmak üzere yaklaşık 140 ülkede etkisini gösteriyor.

Binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan salgının etkisi ekonomide de hissediliyor.

Corona virüsü nedeniyle yaşanacak ekonomik durgunluğun başta Euro Bölgesi olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ciddi bir resesyona neden olacağı tahmin ediliyor.

AB Komisyonu yöneticisi Maarten Verwey’in yaptığı açıklamaya göre, Covid-19’un yeni yayılma merkezine dönüşen Avrupa ülkeleri ekonomik resesyonla karşı karşıya.

Maarten Verwey

ANF’de yer alan habere göre Verwey, hem AB’nin hem de 20 AB ülkesinin üyesi olduğu Euro Bölgesi’nin ekonomik büyümesinin eksiye geçmesinin çok büyük bir ihtimal olduğunu vurguluyor.

AB Komisyonu’nun verilerinde, Corona virüsünün ekonomiye oldukça ağır, negatif yönde etkileri olacağı belirtiliyor.

Buna göre, 2020’de toplam milli gelirin 2019 yılına oranla yüzde 2,5 gerilemesi söz konusu.

Son olarak 13 Şubat’ta AB Komisyonu tarafından yayınlanan tahminlerde, 2020’de AB genelindeki ekonomik büyümenin yüzde 1,4 olacağı kaydedilmişti. Euro Bölgesi’ndeki büyüme tahmini ise yüzde 1,2’ydi.

Ekonomik büyümedeki kaybın yüzde 2,5 olacağı düşünüldüğünde 2020 sonuna kadar ekonomideki küçülme yüzde 1 civarında olacak.

2021 yılında ise ekonominin yeniden büyümeye geçeceği ancak büyümenin ‘Corona’ öncesine oranla beklenenden daha düşük olabileceği öngörülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, dün yaptığı açıklamada Avrupa’yı Corona virüsünün yeni merkez üssü olarak tanımlamıştı.

2019’un Aralık ayında Çin Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsü, dört ayda Antarktika hariç tüm kıtalara yayılmış durumda.

Dünya genelinde vaka sayısı 145 bini aşarken, virüse yakalananlardan 71 bini tedavi edilerek iyileşmiş durumda. Virüs nedeniyle 5 binden fazla insan yaşamını yitirdi.




Önceki Haber
Her koşulda toplumu savunmak
Sonraki Haber
Van Valiliği açıkladı: İran sınırında yedi mültecinin cenazesi bulundu