Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Corona’ nedeniyle çalışma yoğunlukları arttı: Depo işçilerinin can güvenliği yok

‘Corona’ nedeniyle çalışma yoğunlukları arttı: Depo işçilerinin can güvenliği yok

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgını nedeniyle kapatılan mağazaların depolarında çalışan işçilerin mesaileri, online satışlar nedeniyle arttı. İşçiler için önlem alınmadığını belirten DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı, can güvenlikleri hiçe sayılan çalışanların bir an önce ücretli izne çıkarılmasını talep etti.

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında kafe ve lokanta gibi insanların toplu bulunabileceği mekanlar kapatıldı.

Birçok büyük firma da yine mağazalarını kapattı ancak internet satışlarına devam ediyor.

Bu nedenle de şirketlerin depo çalışanları ve lojistik işçileri kalabalık ortamlarda çalışmayı sürdürmek zorunda bırakılıyor.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) Genel Başkanı Murat Bostancı, internet satışlarından dolayı depo işçilerinin üst düzey bir yoğunlukla çalıştığını ifade etti.

Depo işçilerinin yüzde 90’ının hala çalışmaya devam ettiğini belirten Bostancı, “Çoğu işyerinde gerekli önlemler yok. Önlem olmadığı gibi birçok yerde göstermelik dezenfekte işlemleri ve masaları birbirinden uzaklaştırmışlar. Bunun ötesinde işçilerin ücretli izin taleplerini de yok sayıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Ciddi bir önlem alınmıyor’

Koşulların işçiler açısından büyük risk taşıdığını ve bu sürecin iyi yönetilemediğini savunan Bostancı şunları söyledi:

“Bu süreçte 65 yaş üstü sokağa çıkmasın diyorlar ama gençler çalışıyorlar ve aile bireylerine bu virüsü taşıma olanakları var. İşçilerin yemekhanede ya da işe gidiş gelişlerinde sözde 1 metre ara olması gerekiyor. İşçiler buralarda iç içe bir durumdalar. Bu sürece dair ciddi bir önlem alınmıyor.”

‘İşçiler sömürülüyor’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Bostancı, böylesi kriz döneminde bile işçilerin ücretsiz izin ve yıllık izin dayatmaları ile sömürüldüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine de değinen Bostancı, patronlardan yana olduğunu belirttiği paket içerisinde işçiler adına bir şey bulunmadığını söyledi.

“Kısa Dönem Ödeneği maddesinden de işsizlik maaşı kriterlerinin son 3 yılda 600 gün ve son 4 ayda 120 gün prim ödeme şartını karşılayanlar yararlanabiliyor. Bu da şu anda tüm çalışanları baz aldığımızda yüzde 20’sine bile denk gelmeyen bir durum. Dolayısıyla şuanda ciddi bir kriz dönemini var. İnsanlar ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıyalar.”

‘İşçilerin can güvenliği yok sayılıyor’

Bazı işyerlerinde ancak işçilerin baskıları sonucunda iyileştirmelerin yapıldığını aktaran Bostancı, bu durumun da daha çok kurumsal firmalarda görüldüğünü belirtti.

Bazı işletmelerin ise işçi sağlığını hiçe sayarak işçileri çalıştırdığını söyleyen Bostancı, ‘işçilerin can güvenliği yok sayılıyor’ dedi.

“ŞOK’un depolarında çalışan üyelerimiz vardı. Orada enteresan işler oluyor. İşçilere 100 lira dağıtarak ‘işinize devam edin’ demişler. Aynı şekilde Migros’un depolarında da 200 lira dağıtmışlar. Verilen bu 100-200 lira işçinin her şeyden önce can güvenliğini yok saymaktan başka bir şey değildir. Bu durum para ile kıyaslanamayacak bir konumda. Her şeyden önce iş ve can güvenliği önemli olması gerekirken bunu patronlar yok sayıyor.”

Depo ve lojistik çalışanlarının bir an önce ücretli izne çıkarılmaları gerektiğini vurgulayan Bostancı, yoksa virüse yakalananların sayısının git gide artacağını kaydetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınlardan 'istismara af' öngören düzenlemeye tepki: Faillere cesaret verecek
Sonraki Haber
Unutmak mı?